Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος ΕΚΠΑ: Προβληματισμός για τις διαγραφές φοιτητών

Οι αποφάσεις για το χειμερινό εξάμηνο εν μέσω της πανδημίας
Δημοσίευση: 23/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τον προβληματισμό της διατυπώνει, με ανακοινωθέν,  η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ  για το αν η θέσπιση αυστηρών μέτρων (χρονικών ορίων φοίτησης και η διαγραφή φοιτητών) αποτελούν ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, δόκιμο τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της καθυστέρησης αποφοίτησης, εν μέσω πανδημίας και μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Οι Συγκλητικοί του Πανεπιστημίου θεωρούν ότι, παρόμοια μέτρα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις  οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα, τα προβλήματα που η πανδημία δημιούργησε στην κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα και, βέβαια, το επίπεδο χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ  συζήτησε διεξοδικά το θέμα της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και του τρόπου διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά το χειμερινό εξάμηνο εν μέσω της πανδημίας και, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ΚΥΑ, αποφάσισε τα εξής:

Α.  Οι Σχολές και τα Τμήματα του Ιδρύματος θα αποφασίσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας ποια θεωρητικά μαθήματα θα διδαχθούν δια ζώσης και ποια εξ αποστάσεως. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική του Ιδρύματος, σε συμφωνία και με την ως άνω ΚΥΑ, είναι να αποκατασταθεί η κανονική, δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, στον βαθμό που οι έκτακτες συνθήκες το επιτρέπουν. Με βάση αυτή την αρχή, θα διδαχθούν μαθήματα εξ αποστάσεως μόνο όταν οι περιορισμοί που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό φοιτητών και τον ανεπαρκή αριθμό διαθέσιμων αιθουσών το επιβάλλουν.

Β. Θα γίνει, επίσης, καταγραφή των μαθημάτων που, ενώ θα διδαχθούν εξ αποστάσεως, κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να συνοδευτούν από φροντιστηριακά μαθήματα δια ζώσης, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησής τους και να υπάρξει ο σχετικός προγραμματισμός.

Γ. Αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο βρίσκεται αντιμέτωπο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό, λόγω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό η Σύγκλητος θεωρεί θετική την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα αναλάβουν διδακτικό έργο σε φροντιστηριακά και εργαστηριακά μαθήματα. Η πρώτη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός υποτρόφων από τον ήδη εγκεκριμένο.

Δ. Η Σύγκλητος ζητεί από την κυβέρνηση την κάλυψη των θέσεων των μελών ΔΕΠ, καθώς και των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ,  τα οποία  έχουν τα προηγούμενα χρόνια αφυπηρετήσει. Ζητεί, επίσης, την αύξηση των θέσεων του εκτάκτου διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Ιδρύματος, που προκύπτουν τόσο από την υποστελέχωση του διδακτικού προσωπικού όσο και από τις παρούσες έκτακτες συνθήκες. Ζητεί, τέλος, την αύξηση της χρηματοδότησης με την άμεση χορήγηση πρόσθετου κονδυλίου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ώστε να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες, όχι μόνον διδακτικές, αλλά και διοικητικές και υγειονομικές οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω της πανδημίας.

Ε. Επίσης, με αφορμή τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η Σύγκλητος επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι η τακτική χρηματοδότηση οφείλει να καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές δαπάνες των πανεπιστημίων και ότι δεν είναι ορθή η σύνδεση μέρους της τακτικής χρηματοδότησης (20%) με την επίτευξη στόχων, όταν το 100% της  χρηματοδότησης αυτής δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των βασικών λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων.

Σχόλια (10)

 
Ριρίκος
23 Σεπ 2020 08:28

Σωστό. Η διαγραφή είναι κόκκινο πανί και αχρείαστη. Το πιο απλό θα ήταν να γίνει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο και να πληρώνουν έστω και συμβολικά δίδακτρα οι φοιτητές με πάνω από ν+2 χρόνια. Πχ, προτείνω δίωει ένας αιώνιος που δουλεύει και δεν παρακολουθεί τα μαθήματά του 500 ευρώ το χρόνο για να κρατάει τη θέση του σε ένα ΑΕΙ και να τα μαζεύονται αυτά και να δίνονται ως υποτροφίες σε αναξιοπαθούντες φοιτητές με ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια. Έτσι και οι νέοι φοιτητές κερδίζουν και δίνεται έναυσμα σε αυτούς που δε θέλουν να φοιτούν πια να διαγραφούν αυτοβούλως. (500 ευρώ είναι λιγότερο από το μισό κόστος σε τσιγάρα το χρόνο σε ένα μέσο καπνιστή.)

 
@Ριρίκος
23 Σεπ 2020 12:11

Έχεις δίκιο, το ίδιο λέω κι εγώ, χρόνια τώρα. Όμως, το θέμα αυτό εγείρεται και εγείρεται ξανά λόγω ιδεοληψίας της συγκεκριμένης παράταξης και επειδή επίσης αποτελεί και πεδίο άσκησης πολιτικής "εκ του ασφαλούς". Δίνει την εντύπωση της "βαθιάς τομής" στην Παιδεία, ενώ λίγη ουσία έχει. Είναι ενοχλητικό πάντως, όταν μια Κυβέρνηση δεν έχει τι άλλο να κάνει, να επαναλαμβάνει συνταγές απο το 1980. Αν δεν αποτελεί αναχρονισμό αυτό, δεν ξέρω τι άλλο είναι.

 
Δημητρης
23 Σεπ 2020 12:54

Τοσο δυσκολο ειναι να ισχυσει και στην Ελλαδα, η φοιτηση " part time", ουτως ωστε να δινετε η δυνατοτητα εγγραφης και παρακολουθης εστω και ενος μαθηματος ανα εξαμηνο?

 
τέλμα
23 Σεπ 2020 13:48

το Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί τέλμα ούτε διαθέτει άπειρους πόρους για να απασχολεί άνεργους και ανενεργούς νεολαίους...
Βάσει επίδοσης οι φοιτητές προχωράνε ή διακόπτεται η φοίτησή τους, όχι στα ν χρόνια, όχι στα ν+2 αλλά σε κάθε σημείο των σπουδών τους.
Σε πολλές χώρες οι φοιτητές δουλεύουν και παράλληλα έχουν άριστη επίδοση στις σπουδές τους. Δεν χρησιμοποιούν προσχήματα για να παρατείνουν την φοίτησή τους.
Από την άλλη πλευρά, τα Πανεπιστήμια φροντίζουν να καλύπτουν περιπτώσεις που χρειάζονται χρονικό περιθώριο για λόγους υγείας ή άλλου έκτακτου γεγονότος.
Απλά λοιπόν, για να βάλουμε και τον πήχη κάπου...αν δεν περνάς τα 2/3 των μαθημάτων του έτους σου...να διαγράφεσαι....από την πρώτη μέρα.

 
Αλέξανδρος
23 Σεπ 2020 14:10

Εγώ συμφωνώ στην διαγραφή φοιτητών, διότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχει γίνει αφόρητη, συνεχώς πέφτει το επίπεδο ώστε να προσαρμόζεται το εκάστοτε τμήμα στις ανάγκες των "αιώνιων" αλλά και των νεοεισαχθέντων φοιτητών (χωρίς κάποια υποτυπώδη όρια για τα μαθήματα εισαγωγής, πανελλήνιες)

 
Βασιλης
23 Σεπ 2020 14:18

Προσωπικά πιστεύω ότι το μεταπτυχιακό είναι πανακριβο. Μέσος όρος 4500€ και αν κάποιος μένει σε επαρχιακή πόλη επιπλέον 400€ το μήνα για παρακολούθηση 1 φορά την εβδομάδα διά ζώσης. Αν πρέπει να παρακολουθήσει 2 μέρες την εβδομάδα τα έξοδα εκτοξεύονται. Άρα για κάποιον από την νησιωτική Ελλάδα είναι απαγορευτικό. Μισθολογικά δεν έχει σχεδόν καθόλου διαφορά. Ως ιατρός λαμβάνεις επίδομα 45 τομηνα λόγω μεταπτυχιακού. Δλδ 540 το χρόνο. Απόσβεση; Μετά από 9-10 χρόνια. Πιο το νόημα να τους δώσεις τόσα χρήματα; Στην Ελλάδα δυστυχώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν αμοίβεται επαρκώς όπως στο εξωτερικό. Για αυτό τό λόγω και οι πιο πολλοί ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό

 
Φοιτητές πριν το 2012
23 Σεπ 2020 16:50

Προέχει ο εξορθολογισμός των ιδρυμάτων ώστε να μη δημιουργούνται "λιμνάζοντες" φοιτητές. Πρώτα πρέπει να οργανωθούν σωστά τα ΑΕΙ και μετά να μπει όριο στις προπτυχιακές σπουδές. Εξάλλου, μετά τα (ν+2) έτη δεν υπάρχει κανένα προνόμιο απο τη φοιτητική ιδιότητα.

Όσοι έχουν εγγραφεί στα ΑΕΙ πριν το 2012 (2ν έτη σπουδών) θα καταγράφονται σε ειδικό κατάλογο και ο αριθμός τους δε θα υπολογίζεται στον φοιτητικό πληθυσμό αν δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις. Θα παραμένουν εγγεγραμμένοι αρκεί να κάνουν κάθε εξάμηνο δήλωση στη Γραμματεία. Μετά τη συγχώνευση των ΑΕΙ και την αναγκαία αναδιάρθρωση των σχολών όσοι δεν έχουν λάβει πτυχίο μέχρι το 2025 θα τους αναγνωρίζονται όσα μαθήματα έχουν περάσει και, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να κάνουν επανεγγραφή στα νέα τμήματα. Αλλιώς, θα διαγράφονται από τα φοιτητικά μητρώα.

Για τους εισακτέους μετά το 2025, θα ισχύει το όριο σπουδών (ν+2 έτη) εφόσον θα εξασφαλιστούν οι πόροι για υποστήριξη μέσω υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση) και υπάρχει έλεγχος ποιότητας στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών (επαρκής αριθμός μονίμων μελών ΔΕΠ, υποδομές και βιωσιμότητα σχολής κοκ.)

Αυτό είναι μια δίκαιη λύση: ούτε τα ΑΕΙ θα επιβαρύνονται με πλασματικούς αριθμούς φοιτητών που παραμένουν ανενεργοί για χρόνια ούτε οι νέοι φοιτητές θα επιβαρύνονται δυσανάλογα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 
Δεν έχω πειστεί
23 Σεπ 2020 20:10

Δηλαδή δεν θέλουμε όριο σπουδών στις προπτυχιακές σπουδές και είμαστε οκ με τα όρια στα μεταπτυχιακά. Είμαστε οκ με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά αλλά δεν θέλουμε ούτε να συζητησουμε για δίδακτρα στα προπτυχιακά, ακόμα και για όσους ξεφεύγουν από τα ν έτη

 
Θύμιος
23 Σεπ 2020 21:35

Το έχω ξαναγράψει, ούτε ν+2, ούτε υπολογισμοί χρειάζονται. Αν ο φοιτητής σε έναν χρόνο δεν περάσει κανένα μάθημα διαγράφεται.
Φυσικά θα υπάρχουν φοιτητές μερικής φοίτησης, φυσικά θα μπορεί κάποιος να κάνει διακοπή σπουδών όταν δυσκολεύεται και να ξαναγραφτεί μετά. Αλλά όσο είναι γραμμένος στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαβάζει.

 
Δίδακτρα προπτυχιακών σπουδών
24 Σεπ 2020 21:23

Θα μπορούσε να οριστούν δίδακτρα ύψους 1500 ευρώ για το σύνολο των πανεπιστημιακών σπουδών (4 ή παραπάνω ετών), τα οποία θα ενισχύουν αποκλειστικά την παροχή σίτισης-στέγασης και υπηρεσίες όπως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Η/Υ. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστεί η δυνατότητα χορήγησης φοιτητικού δανείου καθώς και η απαλλαγής λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν για την προσωπική τους βιβλιοθήκη 20-25 επιστημονικά βιβλία από λίστα διαθέσιμων τίτλων (ελληνικά και ξενόγλωσσα). Έτσι θα μειωθεί κατά πολύ η αχρείαστη δαπάνη για πενήντα ή παραπάνω συγγράμματα που διανέμονται σε κάθε εγγεγραμμενο φοιτητή. Αυτά δεν είναι χρήσιμα στους προπτυχιακούς φοιτητές διότι ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις και δε χρειάζονται εξειδικευμένα συγγράμματα - για τη μελέτη των υποχρεωτικών μαθημάτων αρκεί η μελέτη σε κοινόχρηστους χώρους της Βιβλιοθήκης και οι σημειώσεις των διδασκόντων.

Με αυτό το σύστημα θα εξοικονομηθούν πόροι για την παροχή δωρεάν βιβλίων στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές (έως 10 συγγραμμάτων, με τον ίδιο τρόπο ελεύθερης επιλογής από λίστα επιστημονικών βιβλίων).

@ Θύμιος
Είναι διαφορετικό το καθεστώς στις μεταπτυχιακές σπουδές, συνήθως διαρκούν 3 ή 4 εξάμηνα και είναι περισσότερο στοχευμένες. Δεν μπορεί όμως η πολιτεία να απαγορεύει σε φοιτητές που έχουν εισαχθεί με άλλο καθεστώς να ολοκληρώσουν το πτυχίο τους.

Χρειάζονται α) εξορθολογισμός των ΑΕΙ και β) μεταβατικές διατάξεις για όσους έχουν εισαχθεί μέχρι το 2020 με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Όσο καθυστερούν τα παραπάνω τόσο θα συσσωρεύονται οι νέοι πρωτοετείς σε μη βιώσιμες σχολές. Ούτε είναι σωστό να στερούνται οι νέοι φοιτητές υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας και να αναγκάζονται σε μερική φοίτηση ή ακόμα και διακοπή σπουδών.

23 Σεπ 2020 21:35
Το έχω ξαναγράψει, ούτε ν+2, ούτε υπολογισμοί χρειάζονται. Αν ο φοιτητής σε έναν χρόνο δεν περάσει κανένα μάθημα διαγράφεται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ