ΜΑΘΗΤΕΣ

Πάνω από 300 τα κατειλημμένα σχολεία-Καταργήθηκε η ΠΝΠ για την ποινική δίωξη των "καταληψιών” και των γονέων τους

Τι προβλέπει ο Πoινικός Κώδικας-Τι ισχύει για τη αναπλήρωση των χαμένων ωρών
Δημοσίευση: 24/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Περισσότερα από 300 σχολεία τελούν υπό κατάληψη από τους μαθητές τους, όπως προκύπτει από  τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο  myschool, σύμφωνα με πληροφορίες του esos.

Κλίμα μαθητικών καταλήψεων υπάρχει στην Αττική, Κρήτη, Αχαία, Μαγνησία και Κεντρική Μακεδονία.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως είθισται κάθε χρόνο, αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία αριθμού  καταλήψεων, ανά Νομό ή ανά Περιφέρεια, με βάσει τα δηλωθέντα στο  myschool.

Καταργήθηκε η ΠΝΠ για την  ποινική δίωξη των ¨καταληψιών” και των γονέων τους

Με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις, το esos ενημερώνει τους μαθητές και γονείς ότι:

Καταργήθηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη   με το νόμο 4386/16 που ψηφίστηκε από τη Βουλή , η Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου , ο νόμος 2811/2000  που  προέβλεπε:

Αρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η από 4 Δεκεμβρίου 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο «Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 4η Δεκεμβρίου 1999, Τεύχος 272 Α', της οποίας το κείμενο έχει ως εξής:

«ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

"Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης"

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1.Τη διάταξη του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
2.Την εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια σχολεία, των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα λάγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτιρίων.
Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου Αποφασίζουμε

Αρθρο μόνο

Όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως.

Η παρούσα πράξη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 1999
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΏΑΝΝΟΥ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟίΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ»

Ο Ποινικός Κώδικας

Ωστόσο ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, και ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019, ορίζει τα εξής:

1. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας, ή παραμένει στους χώρους αυτούς και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τις συνεδριάσεις συλλογικού οργάνου, συγκροτούμενου σύμφωνα με το νόμο για τη διεξαγωγή δημόσιων υποθέσεων.

3. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στον χώρο αυτό παρά τη θέληση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τον χρησιμοποιεί, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του πλειστηριασμού τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους ή με χρηματική ποινή. Με φυλάκιση έως έξι (6) μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στον προαναφερόμενο χώρο κατά τον χρόνο μη διεξαγωγής του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτού.

Σχόλια (19)

 
ΑΡΑ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
25 Σεπ 2020 17:32

καταργησανε τον νομο να υποθέσω, αντε σειρά εχουν και τα rafale. ΔΕΝ ΑΚΥΡΏΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

 
Παραμύθι και ύπνος
25 Σεπ 2020 14:39

Η καλύτερη διαφήμιση για τα ιδιωτικά! Το καταφέραμε! Στο πρόσχημα του αγώνα και της αμπελοφιλοσοφίας. Αφήστε τα παιδιά στις καφετέριες και στις οθόνες! Αγώνας μεγάλος!

 
Κάρολος
25 Σεπ 2020 13:14

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις καταλήψεις; Ποιοι απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο; Γιατί πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ακόμη βανδαλισμούς και κλοπές σε περίοδο καταλήψεων; Φτάνει πια! Σχολεία ανοιχτά ! Είναι απαίτηση!

 
@σεμπάστιαν
25 Σεπ 2020 12:32

"...τα παιδιά ασχολούνται ΜΟΝΟ με το φροντιστήριο και στο σχολείο πάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υποχρεωτικό". Αυτό που γράφεις περιέχει δόση αλήθειας (ευτυχώς δεν ισχύει καθολικά). Καθώς γνωρίζω πολύ καλά το συγκεκριμένο ζήτημα, θέλω να πω ότι :
α) το "δωρεάν" στην Ελλάδα ΔΕΝ το σέβεται κανένας. Για να δούμε αν θα σεβαστεί το δημόσιο σχολείο ο μαθητής, όταν ξέρει ότι ο γονιός του πληρώνει κάποιο ποσό κάθε μήνα.
β) όταν οι γονείς στο σπίτι βρίζουν τους δασκάλους και τους καθηγητές μπροστά στα παιδιά τους, τι θα κάνουν άραγε οι μαθητές στο σχολείο;
γ) αν ο μαθητής στο Γυμνάσιο ήξερε ότι με βάση τον βαθμό Απολυτηρίου, το κράτος θα τον έστελνε στον τύπο Λυκείου που αυτό αποφάσιζε ότι του ταιριάζει (βλέπε Γερμανία), θα ήταν άραγε τόσο αδιάφορος;
δ) αν ο μαθητής στο Λύκειο ήξερε ότι ο βαθμός Απολυτηρίου θα συνυπολογιζόταν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θα ήταν αδιάφορος στο σχολείο;
ε) με βάση με αυτά που βλέπω τόσα χρόνια, οι μαθητές που προσέχουν μόνο στο φροντιστήριο, απλά "πατώνουν". (δεν έχω τίποτα με τους φροντιστές, την δουλειά των οποίων σέβομαι, δεν σέβομαι όμως την αρνητική πολιτική που κάνουν προς το δημόσιο σχολείο).
στ) πολλοί από τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο σχολείο προσλήφθηκαν μέσα από Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Δεν νομίζεις ότι είναι τουλάχιστον άδικο να απαξιώνονται;

 
Σχολιαστής
25 Σεπ 2020 11:57

Ας αφήσουμε τις ταξικές διάφορες. Στο χέρι μας είναι. Θα πρότεινα να παρακολουθήσουμε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Δασκαλακη στη Βικυ Φλέσσα . Όλη η αλήθεια .

 
@άριστους και στους άλλους
25 Σεπ 2020 09:59

Ποιοί σκάνε για τις καταλήψεις στα Δημόσια Σχολεία;
Αυτοί που δεν στελεχώνουν τα σχολεία με Δασκάλους - Καθηγητές.
Ποιοί σκάνε για τα υποστελεχωμένα Δημόσια Σχολεία;
Αυτοί που σήμερα κάνουν καταλήψεις.
Παραλογισμός.
Θα συμφωνήσω με τον ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ!!!!23 Σεπ 2020 17:01

 
σεμπαστιαν
25 Σεπ 2020 00:49

Θέλει πολύ θράσος να μιλάνε για χαμένες ώρες, τα παιδιά ασχολούνται ΜΟΝΟ με το φροντιστήριο και στο σχολείο πάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υποχρεωτικό. Συνεχίστε να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας.

 
Δε χρειάζονται υπερβολές
25 Σεπ 2020 00:14

Από τον Οκτώβριο θα επανέλθουν σε λειτουργία τα σχολεία, το σωστό θα ήταν να είχαν ληφθεί μέτρα όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τμήματα μέχρι 20 μαθητές και πρόσληψη αναπληρωτών και προσωπικού καθαριότητας.

Τα παιδιά είναι το μέλλον, δε χρειάζεται να απαξιώνουμε τη νέα γενιά. Παλιότερα, δεκαετίες 1980-2000, τα ίδια έλεγαν για τους σημερινούς ενήλικες που τότε πάλι ως μαθητές έκαναν καταλήψεις και μάλιστα σε πολύ καλύτερες οικονομικά συνθήκες για τη χώρα.

 
ΣΠΥΡΟΣ
25 Σεπ 2020 00:11

@Νίκο ... ναι τα ίδια προγράμματα αλλά διαφορετική νοοτροπία, που προκύπτει από την ταξική διαφορά ΚΑΙ από την προοπτική που έχει ο μαθητής του καλού ιδιωτικού ...
Προσωπικά δε στήνω το δημόσιο σχολείο στον τοίχο, αλλά ρίχνω ΟΛΗ την ευθύνη στους πολιτικούς -όχι στην Πολιτική-, και στους ανθρώπους που υλοποίησαν τις αποφάσεις τους και αυτούς τους ξέρουμε ΟΛΟΙ μας!
Οι βαθμοί που αναφέρεις δείχνουν την ΑΠΟΛΥΤΗ κατάντια του σχολείου και οι θύτες του είναι γνωστοί ...

 
Νίκος
24 Σεπ 2020 23:18

Για να συνεχίσω Σπύρο, ας ξαναδούμε και τους βαθμούς εισαγωγής των νεοεισερχόμενων φοιτητών με 3.000 και 4000 μόρια. Ας προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο για το δημόσιο σχολείο και όχι να το στήνουμε στον τοίχο συνέχεια. Εμείς οι εκπαιδευτικοί και μαθητές είμαστε το σχολείο. Βανδαλισμοί σε κτήρια, τραμ, ηλεκτρικό ...Αν ο καθένας πληρώνει την παραμικρή ζημιά που προκαλεί θα ήταν μια αρχή. Το ίδιο πρόγραμμα σπουδών έχουν και τα ιδιωτικά και τις ίδιες εξετάσεις.

 
ΣΠΥΡΟΣ
24 Σεπ 2020 15:27

Διαβάζω με θλίψη το σχόλιο του @ΠΟΛΙΤΗ και ειδικά το σημείο ¨το παραμύθι του αγωνιστή …. που τους πασάρουν¨. Τι να σχολιάσει κανείς πάνω στο μέγιστο θέμα των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων των πολιτών προς ένα καλύτερο αύριο!
Και μη βιαστεί κάποιος να πει ότι είμαι υπέρ των ανόητων καταλήψεων, ΟΧΙ είμαι ΕΝΑΝΤΙΟΣ σε τυφλούς αγώνες, σε αγώνες χωρίς στόχους και χρονοδιάγραμμα , όπως οι μαθητές των τελευταίων 20 ετών κατάντησαν τον ¨αγώνα¨ τους.
Αλλά θα καλούσα τον @ΠΟΛΙΤΗ να μπει σε ένα σχολείο, να δει τους χώρους, την υποδομή και αν αυτή χρησιμοποιείται, να διαβάσει τα Προγράμματα Σπουδών των μαθημάτων, να δει τις χαμένες ώρες, να μελετήσει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου και τι αυτό προσφέρει -χρόνια τώρα-στους μαθητές, να δει τις εξετάσεις και να γελάσει ή να κλάψει (;), να καταλάει τι εστί πλέον ΓΕΛ, να δει γιατί οι μαθητές όντως απαξιώνουν το ΛΥΚΕΙΟ και τότε ας μας γράψει τι κοινωνία πρεσβεύει ...

 
Kostas28
24 Σεπ 2020 13:07

Διαβάστε :
¨Συγκεκριμένα με επιστολή του προς τους διευθυντές των σχολείων, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας του νομού, υπογραμμίζει σχετικά με το φαινόμενο των καταλήψεων πως ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας «είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου», «εφαρμόζει τους νόμους» σύμφωνα με το Καθηκοντολόγιο και συγκαλεί το σχολικό συμβούλιο και παράλληλα ενημερώνει τους γονείς για την επικρατούσα κατάσταση.¨
Που ακριβώς λέει το καθηκοντολόγιο, ότι σπας αλυσίδες; Ο δ/ντης εφαρμόζει τους νόμους ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ και όχι στο δρόμο ... ε @Αρη;

 
Μάκης
24 Σεπ 2020 09:41

Κάτι τέτοιες φορές λέω ευτυχώς που στέλνω το παιδί μου σε ιδιωτικό σχολείο. Εχω θυσιάσει άλλα υλικά αγαθά για αυτό, αλλά τουλάχιστον δεν επηρρεάζεται από τετοιες σαχλαμάρες, να σου κλείνουν το σχολείο με το έτσι θέλω λες και είναι δικό τους και να σου στερούν το δικαίωμα που έχεις και έχεις ήδη πληρώσει και με τους φόρους σου. Και καθόμαστε και συζητάμε ΠΝΠ και αν θα κάνει κάτι η κυβέρνηση και δεν ξέρω τι άλλο. Καλή τύχη...

 
Άρης
24 Σεπ 2020 00:34

Σε συνάντηση δ/ντών σχολείων για τις καταλήψεις, όταν μπήκε το ζήτημα κλήσης του εισαγγελέα, ο προιστάμενος του νομού είπε ότι εισαγγελέας και αστυνομία ούτε απέξω από κατειλημμένα σχολεία να μην περάσουν! Αυτή είναι η γραμμή προφανώς από πάνω: αφήστε τα παιδιά να εκτονωθούν. Μήπως τους νοιάζει το δημόσιο σχολείο; Ίσα ίσα που κάθε φορά που φουντώνουν οι καταλήψεις, φουντώνουν ταυτόχρονα και οι εγγραφές στα ιδιωτικά. Αλλά πού να τα δουν αυτά οι αριστεροί σύντροφοι!!!!! Δουλεύουν για τα ιδιωτικά με όλη τη δύναμη της ψυχής τους.

 
Γιώργος
23 Σεπ 2020 20:11

Με το πρόσχημα του αγώνα καλούν σε καταλήψεις. Αγώνα σε τι; Σε κλειστά σχολεία; Σε φροντιστήρια; Για ποια ποιότητα εκπαίδευσης ενδιαφέρονται; Θελουμε ανοιχτά σχολεία με μαθητές και μάθημα και όχι σε συνωστισμενες καφετέριες ! Εκεί δεν τους ενδιαφέρει ο κορονοιος ; Ας σταματήσει επιτέλους το παραμύθι .

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
23 Σεπ 2020 17:12

ΑΝΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.....08:00 - 10:30 καθημερινά και επαναλαμβανόμενα .....για κάνουν πλάκα τα παιδιά μας........
Ποιούς άραγε βολεύει….ο εθισμός των νέων στην ανομία……γιατί τους ίδιους δεν τους συμφέρει …..το παραμύθι του αγωνιστή….που τους πασάρουν….χρόνια τώρα….ψευτοδιανοούμενοι…..για μια κοινωνία που δεν υπάρχει…..και δεν την θέλουν ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ…..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ….

 
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ!!!!
23 Σεπ 2020 17:01

ΑΝ Η ΑΝΑΦΟΡΆ ΣΤΗΝ ΠΝΠ ΤΟΥ ΦΙΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΉ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΒΆΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΟΧΊΕΣ ΚΑΙ Η ΕΜΜΟΝΉ ΚΑΙ Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ!!!! ΝΟΜΊΖΩ ΟΤΙ ΛΙΓΌΤΕΡΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΈΡΑ ΤΕΤΆΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΚΑΙ ΤΡΊΤΗ ΠΈΜΠΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ

 
Απογοητευμένος Εκπαιδευτικός
23 Σεπ 2020 16:19

Ούτε μια εβδομάδα δεν προλάβαμε να κάνουμε μάθημα, και μας έκλεισε όχι ο ιός, αλλά οι μαθητές μας, για τους οποίους ανοίξαμε, για να μην στερηθούν την αναντικατάσταση δια ζώσης διδασκαλία. Αντί να κάνουμε μάθημα όσο προλαβαίνουμε, πριν έχουμε κάποιο κρούσμα, χάνουμε όλη την εβδομάδα για το τίποτα. Η αχαριστία δεν έχει όρια...

 
Βάνα
23 Σεπ 2020 15:59

Γιατί να χάνονται τα μαθήματα; Ας εφαρμοστεί και στα υπο κατάληψη σχολεία η υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.