ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Δάσκαλος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και στο Πειθαρχικό γιατί δεν φορούσε μάσκα

Ο εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο για τον δάσκαλο
Δημοσίευση: 24/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκε δάσκαλος  που διδάσκει σε σχολείο του Νομού Άρτας επειδή ο ίδιος δεν φορούσε μάσκα στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την ενημέρωση του εισαγγελέα από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, στον δάσκαλο έγιναν συστάσεις για υποχρεωτική χρήση της μάσκας τόσο από τον Διευθυντή του Σχολείου , όσο και από την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κλεοπάτρα Βασιλείου , αλλά και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, χωρίς ωστόσο, αποτέλεσμα.

Ο εισαγγελέας όρισε  τακτική δικάσιμο για τον δάσκαλο.

Παράλληλα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, παρέπεμψε τον δάσκαλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Για το γεγονός ενημερώθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου   Παιδείας.

Σχόλια (14)

 
@άλλος εκαπιδευτικος
26 Σεπ 2020 16:30

Έχεις απόλυτο δίκιο. Σε υπεράσπιση μου γράφω από κινητό. Ειμαι ακόμη σε θέση να γράψω «πολλούς» . Αν με ξαναδείς να γράφω ετσι ξαναπες το. Οι τόνοι δυστυχώς γράφοντας έξω δεν μπαίνουν. Ευχαριστώ και παλι

 
Πλατάρος Γιάννης
25 Σεπ 2020 10:20

Δεν άκουσε τον Διευθυντή του , δεν άκουσε και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, δεν άκουσε και τον Περιφερειακό. Πιθανώς η τελευταία του φράση να ήταν «κάντε ό,τι θέλετε!...»
Και οι παραπάνω, κάνουν αυτό που προβλέπεται από τον νόμο.
Το άξιο προσοχής είναι ότι πολλοί συνάδελφοί μας αντέχουν μια χαρά τις συνθήκες γραφείου, αλλά δεν αντέχουν με τίποτα την τάξη.
Οι της τάξης λεγόμενοι και «μάχιμοι» θεωρούνται ως οι έχοντες την μεγαλύτερη αντοχή.
Το παραπάνω περιστατικό αναδεικνύει ότι οι παρατηρήσεις μας είναι πρωτόγονες και μονοδιάστατες. Μια υπνώττουσα λανθάνουσα φοβία πνιγμού γιγαντώνεται , μετά εκλογικεύεται (=δεν έχω αδικαιολόγητο φόβο, πράγματι είναι επικίνδυνες οι μάσκες το λένε έγκριτοι επιστήμονες του εξωτερικού [==που έχουν παρεμφερείς φοβίες] )
Άρα δεν φοράω μάσκα παντί κόστος...
Αυτός ο συνάδελφος μάλλον θα τιμωρηθεί με μια μικρή ποινή, θα το ξανακάνει, μετά με μεγαλύτερη και ίσως φθάσει στην απόλυση, εκτός αν προσκομίσει την σωστή ιατρική γνωμάτευση και δεν τιμωρηθεί καθόλου...
Κρίμα...

 
Legend
25 Σεπ 2020 09:00

Στην Κύπρο ελέγχονται όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί. Είναι διπλό το φάουλ όταν δεν τη φοράμε οι ίδιοι εμείς. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας. Οφείλουμε όλοι να προσέχουμε!

 
Covid free
25 Σεπ 2020 07:11

Ο νόμος "λέει" να τη φοράμε, οπότε ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα. Και ορθώς.
Ερώτηση : Εάν κάποιος έχει κάνει test και είναι covid free, θέτει σε κίνδυνο τους γύρω του, εάν δεν τη φορά?

 
Γονιός
25 Σεπ 2020 01:19

@Γονιός 2
Υπάρχει εντολή από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου (προς το παρών δεν εφαρμόζεται για κάποιους εκπαιδευτικούς). Κοίταξε εδώ : https://www.esos.gr/arthra/69527/anafora-egkyklioy-eisaggelea-areioy-pag...
Και ειδικότερα στο σημείο " "όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή". Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. ΣχΠΚ, υπό το άρθρο 183). Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ.79-80). Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δΚ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας".

 
Χρήστος
25 Σεπ 2020 00:35

@ ένας απλός εκπαιδευτικός
Εγώ προχθές που πήγα στο Δημαρχείο, μάσκα φορούσε μόνο 1 στους 3 υπαλλήλους. Έμεινα περίπου 2 ώρες μέχρι να εξυπηρετηθώ και είδα αρκετούς εργαζόμενους και προϊσταμένους να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες (δεν αναφέρεμαι στο ισόγειο - υποδοχή όπου όλοι φορούσαν). Κανένας έλεγχος δε γίνεται πουθενά, μόνο στα σχολεία εξαντλούν την αυστηρότητά τους. Σήμερα ήρθε ένας μαθητής χωρίς μάσκα "την ξέχασα δάσκαλε" μου είπε. Πάλι καλά που είχα αγοράσει μιας χρήσης και του έδωσα μία, αλλιώς θα έπρεπε να τον διώξω...

 
ΑΛΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
24 Σεπ 2020 21:36

@Εκπαιδευτικός ΠΕ70
Πάντως και η δική σου ορθογραφία δεν είναι δα και η καλύτερη. Ξαναδές την! Ακόμα και χωρίς τόνους γράφεις!

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
24 Σεπ 2020 20:06

Ας ελπίσουμε ανάλογη αντιμετώπιση να υπάρχει και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

 
Επιτέλους!
24 Σεπ 2020 19:49

Πολύ καλά του έκαναν. Οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και οφείλουν να φορούν μάσκα όταν περνούν την πόρτα του σχολείου. Σίγουρα η μάσκα δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, αλλά είναι από τα ελάχιστα προστατευτικά μέσα που διαθέτουμε απέναντι στον ιό. Τέτοιες περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς πρέπει να καταγγέλονται, γιατί βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εκπαιδευτικών και των παιδιών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο κακό θα προκαλέσει ένας εκπαιδευτικός που είναι φορέας του ιού, αν δε φοράει μάσκα.

 
Γονιός 2
24 Σεπ 2020 18:40

@ Γονιός
Πρέπει οι εισαγγελείς κάθε νομού να αποστείλουν έγγραφο στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης να αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Έχει ήδη γίνει σε 1-2 νομούς . Πρέπει να προστατευθούμε όλοι.

 
Εκπαιδευτικός ΠΕ70
24 Σεπ 2020 18:12

Αμείλικτη πρέπει να ειναι η γραμματική απέναντι σου @πολυ σωστά αναφέροντας επίσης ότι δυστυχώς δεν είμαστε τυπικά και ουσιαστικά κατα τον νόμο δημόσιοι λειτουργοί για πολους λογους όπως το ότι δεν απολαμβάνουμε αυτονομία βλ Μέλη ΔΕΠ ή μέλη δικαστικού σώματος κλπ και κατ´επέκταση γινόμαστε βορά στον κάθε ανορθόγραφο πολίτη(οχι με την πλατωνική έννοια)

 
Γονιός
24 Σεπ 2020 15:56

Καλά τον έκαναν. Υπάρχουν και σε άλλες Δ/νσεις περιστατικά τέτοια και "αποσιωπούνται". Να αναλάβει η δικαιοσύνη διότι κινδυνεύουν εκπαιδευτικοί και μαθητές και γονείς

 
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ
24 Σεπ 2020 15:24

Και πολύ σωστά έκαναν. Άκου εκεί δημόσιος λειτουργός να κάνει του κεφαλιού του διακινδυνεύοντας την ζωή των συναδέλφων του και των μαθητών του. Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμίληκτη με τέτοιους "εκπαιδευτικούς"!

 
Πειθαρχικά και άλλα "καλά"....
24 Σεπ 2020 13:20

Καιρό είχαμε ν' ακούσουμε. Από το 2013 συγκεκριμένα. Στο 91 μόνο μην πάμε ε?....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.