Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπ. Παιδείας: Διαγωνισμό για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Με θέμα «Μνημεία Πολιτιστικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Κλιματική Αλλαγή»
Δημοσίευση: 24/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μαθητικό  Διαγωνισμό για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης   με θέμα «Μνημεία Πολιτιστικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Κλιματική Αλλαγή», προκήρυξε το υπουργείο Παιδείας με δύο εγκυκλίους που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Σίσυ Γκίκα .

Ο διαγωνισμός   θα διενεργηθεί κατά το σχολικό έτος 2020-2021, από τις 21 Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 9 Οκτωβρίου 2020.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών/τριών, μέσα από την προσωπική δημιουργία, της αξίας που έχει η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά κάθε λαού, συγχρόνως με το δικαίωμα των νέων να την παραλαμβάνουν και την απολαμβάνουν απρόσκοπτα και προστατευμένη από την κλιματική αλλαγή.

Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, αφού συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με το θέμα:

  • για τα Γυμνάσια, θα συνθέσουν ένα σχετικό ποίημα ή θα παράξουν ένα δοκίμιο ή θα δημιουργήσουν ένα βίντεο ή θα προβούν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ζωγραφικής, κολάζ, αφίσα κτλ.). Το δοκίμιο πρέπει να εκτείνεται σε 400 έως και 500 λέξεις, ενώ το ποίημα σε έως και 15 στίχους, έμμετρους ή ελεύθερους. Το βίντεο πρέπει να έχει διάρκεια δύο (2) έως και πέντε (5) λεπτά .
  • για τα Λύκεια, θα συνθέσουν ένα σχετικό ποίημα ή θα παράξουν ένα δοκίμιο ή θα δημιουργήσουν ένα βίντεο ή θα προβούν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ζωγραφικής, κολάζ, αφίσα κτλ.). Το δοκίμιο πρέπει να εκτείνεται σε 600 έως και 700 λέξεις , ενώ το ποίημα σε έως και 30 στίχους, έμμετρους ή ελεύθερους. Το βίντεο πρέπει να έχει διάρκεια τρία (3) έως και πέντε (5) λεπτά για το Λύκειο.

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εκτός διδακτικών ωρών και όλα τα παραγόμενα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, ανέκδοτα και αδημοσίευτα. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει με ένα μόνο έργο.

Σε ξεχωριστή σελίδα, που θα επισυνάπτεται στο έργο που θα υποβληθεί, θα αναγράφονται ευδιάκριτα με κεφαλαία γράμματα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας: επώνυμο, όνομα, τηλέφωνο, τάξη, σχολείο και τα στοιχεία του σχολείου του/της (ονομασία, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail).

Με αφόρμηση τον εν λόγω Διαγωνισμό και για τη διαμόρφωση κλίματος δημιουργικού ενδιαφέροντος, θα διατεθεί στις σχολικές μονάδες, κατόπιν σχετικής Πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, μία (1) διδακτική ώρα, προκειμένου οι μαθητές/τριες να ενημερωθούν από τους/τις διδάσκοντες/ουσες για το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ελληνική Προεδρία σε αυτό.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν υλικό για το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ελληνική Προεδρία ανατρέχοντας στους συνδέσμους:

https://www.coe.int/el/web/about-us

https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/

Τα έργα θα παραδοθούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 και, εν συνεχεία, θα αποσταλούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το αργότερο έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, όπου με ευθύνη του/της Δ/ντή/ντριας της Διεύθυνσης θα ορισθεί άμισθη επιτροπή εκπαιδευτικών που θα επιλέξει έως και την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2020, μεταξύ των εργασιών που θα παραλάβει, αυτές με τις οποίες θα εκπροσωπηθεί κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Διαγωνισμό.

Ακολούθως, τα επιλεγέντα έργα θα αποσταλούν, έως και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 ταχυδρομικώς (σφραγίδα ταχυδρομείου) στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γενική Διεύθυνση Σπουδών Π/θμιας, Δ/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής - Ανδρέα Παπανδρέου 37 - 151 80 Μαρούσι ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εάν το αρχείο είναι μεγάλο είναι δυνατόν να σταλεί ταχυδρομικώς με usb) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: diag.mnimeia@minedu.gov.gr

Σημειώνεται ότι από κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας θα επιλεγούν δύο έργα (ένα από το Γυμνάσιο – ένα από το Λύκειο) ανεξαρτήτως κατηγορίας. Έως και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, επιτροπή που θα ορισθεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ. θα αξιολογήσει τα υποβληθέντα έργα και θα επιλέξει τα καλύτερα (συνολικά 10 έργα από όλες τις κατηγορίες: 5 από τα Γυμνάσια και 5 από τα Λύκεια).

Τα κριτήρια για την επιλογή του καλύτερου έργου θα είναι η συνάφεια με το θέμα, η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, ο βαθμός συναισθηματικής εμπλοκής του δημιουργού με το θέμα, η αισθητική του προϊόντος, η τεχνική αρτιότητα κλπ.

Τα επιλεγέντα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στον σύνδεσμο: https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/ και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον Διαγωνισμό είναι προαιρετική και γίνεται με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους και ότι η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID -19.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχόλια (1)

 
Xρυσούλα Aθανασίου
28 Σεπ 2020 12:00

Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατή μια διευκρίνηση ανάμεσα στους δύο όρους "Πολιτιστική" και "Πολιτισμική" Κληρονομιά

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ