Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Σ. Ζαχαράκη: Η κατάληψη δεν είναι απάντηση - Το φαινόμενο αυτό θα ατονήσει

Δημοσίευση: 25/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η κατάληψη δεν είναι απάντηση και ποτέ δε μπορεί να είναι απάντηση.», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ  και εκτίμησε ότι είναι ένα φαινόμενο που θα ατονήσει.

Όπως είπε ήδη έχουν κινητοποιηθεί και βρίσκονται έξω από τα σχολεία, στελέχη εκπαίδευσης μαζί με τους διευθυντές των σχολείων και το σύλλογο διδασκόντων και συζητούν με τα παιδιά για τα ζητήματα που αφορούν τη σχολική ζωή.

Στη συνέχεια μιλώντας για τα όσα ζητάνε παιδιά και γονείς είπε ότι υπάρχουν αιτήματα για το σπάσιμο τμημάτων, ωστόσο αυτό είναι πρόβλημα λόγω έλλειψης αιθουσών.

«Αυτή τη στιγμή πλήττεται ο πιο οικονομικά αδύναμος.», τόνισε η κα Ζαχαράκη.

Σχετικά με το ζήτημα των προσλήψεων εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών, η υφυπουργός είπε πως το να μπορέσουν να προσληφθούν τόσος νωρίς οι 30 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αυτή η δουλειά, οι πιστώσεις είναι δουλειά μηνών.

Επίσης, μίλησε για τις ενέργειες που θα γίνουν στο εξής. Πρώτον, διευρύνεται το ολοήμερο προς διευκόλυνση των γονέων.

Δεύτερον, την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις για 3μηνιαίες συμβάσεις αναπληρωτών που θα καλύψουν τις ευπαθείς ομάδες καθηγητών.

Και τρίτον, αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν τα κενά όπου κι αν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, τόνισε πως τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν αν γίνει lockdown, όπως είπε και ο πρωθυπουργός.

Σχόλια (7)

 
Εκπαιδευτικός
25 Σεπ 2020 10:55

Η λύση είναι μία και το ξέρουμε όλοι. Να ανακοινωθεί ότι τις ημέρες των καταλήψεων θα προσμετρώνται κανονικά απουσίες! Να δούμε τότε πόσοι από τους μαθητές θα παραμείνουν στον αγώνα, και πόσοι το έκαναν απλώς για να χάσουν μάθημα!

 
Πανδώρα
25 Σεπ 2020 12:20

Αυτή είναι η αλήθεια. Η κατάληψη εξυπηρετεί άλλους και όχι τους μαθητές. Σε μια δημοκρατική χώρα δεν έχει κανεις το δικαίωμα να εμποδίζει τη φοίτηση των μαθητών που θέλουν να είναι εκεί και να συνεχίσουν τη φοίτηση. Συνδικαλιστικές οργανώσεις , κόμματα ....έξω από τα σχολεία. Βανδαλισμοί και μπάχαλο δε συνάδουν με την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση και τα ανοιχτά σχολεία είναι δικαίωμα όλων και πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους. Τα λεκτικά πυροτεχνήματα και τα συνθήματα άλλου είδους δεν έχουν θέση στο σχολείο. Αφήστε τα παιδιά μας να πάνε στο σχολείο τους!!!!!!!!

 
Γονιός
25 Σεπ 2020 12:24

Συζήτηση με ανοιχτά σχολεία και όχι συγκεντρώσεις σε καφετέριες. Κατάληψη με ονοματεπώνυμο . Οποίος καταλαμβάνει , αναλαμβάνει και την ευθύνη για ζημιές από το οικογενειακό ταμείο.

 
Πλατάρος Γιάννης
25 Σεπ 2020 15:00

@ Εκπαιδευτικός : 1) Ό,τι φαίνεται αποτελεσματικό, δεν πάει να πει ότι είναι νόμιμο. 2) Ό,τι θεσμοθετείται, ούτε αυτό πάει να πει ότι είναι νόμιμο (=Συνταγματικό)
Η απουσία, νομικά έχει την έννοια «απουσία από το μάθημα» όχι «απουσία από το Σχολείο»
Μην θυμάστε επί Χούντας ή αμέσως μετά την Χούντα ή και λίγους σύγχρονους που το λένε ως ιδέα και το υποστηρίζουν. Έχει περάσει η εποχή με τις φαεινές ιδέες. Από παιδάκι το ακούω και γέρασα! : «Βάλτε τους απουσίες να δούμε για το πότε την λήγουν την κατάληψη!»
Ποτέ να μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ανεργία και στην δικηγορία και όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί τους να βρεθεί ένας υπουργός και να δώσει τέτοιες εντολές υπό μορφή εγκυκλίων. Όποιος βάλλει απουσίες (για καθηγητές πάντα ομιλούμε) μπορεί να εισπράξει μήνυση ή αγωγή. Θα μου πείτε «όλοι , για οτιδήποτε από τον οιονδήποτε μπορεί να εισπράξουν μήνυση και να μην την βάλλει στο αρχείο ο Εισαγγελέας...»
Αναφέρομαι σε μήνυση η αγωγή με βέβαιο καταδικαστικό αποτέλεσμα. Πρέπει να μάθουν οι συνάδελφοι και κάθε Δημόσιος υπάλληλος, ότι όταν παίρνουν παράνομες διαταγές ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ. Απαλλάσσονται αν το κάνουν την σχετική διαδικασία που προβλέπει ο κώδικας ΔΥ . Ωστόσο δεν αναφέρομαι στο αυτονόητο που ο κάθε ένας μπορεί να αντιληφθεί. Αναφέρομαι και στα μη αυτονόητα. Ακόμα και αν ένας νόμος δεν είναι εκ πρώτης όψεως αντισυνταγματικός ο Δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να πει τόσο εύκολα σε δικαστήριο «...και τι είμαι εγώ συνταγματολόγος για να καταλάβω ότι ο νόμος είναι παράνομος;...» Μπορεί να το πει, δεν λαμβάνεται υπ΄όψιν.
Τα παραπάνω τα έγραψα εμφαντικά, για να τονίσω ότι η ευθύνη πάντα υπάρχει και ελλοχεύει και δεν αποσείεται με εντολές άνωθεν, ακόμα κι αν είναι γραπτές σε νόμο. Και ένας απλό Ειρηνοδίκης, μπορεί να αρνηθεί να καταδικάσει πολίτη αν κρίνει ότι η διάταξη με την οποία πήγε στο δικαστήριο έχει Συνταγματικό κώλυμα. Ο Ειρηνοδίκης εφαρμόζει τον νόμο. Και ο Δημόσιος υπάλληλος, ας μην είναι δικαστής , ας ανήκει στην εκτελεστική εξουσία και όχι στην δικαστική, ενίοτε κάνει εφαρμογή του νόμου μέσω των αποφάσεων που λαμβάνει. Κάνει χρέη δικαστή δηλαδή. Μπορεί ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ να αρνηθεί επί συνταγματικότητας, ασχέτως αν «μπλέξει»
Συγνώμη για την εκτεταμένη ανάλυση, αλλά ως άνθρωπος αγανακτώ με τις πολύ απλές και πολύ αποτελεσματικές λύσεις τύπου «Αυγού του Κολόμβου» οι οποίες απαντούν σε πανάρχαιο πρόβλημα, το οποίο αρχαιόθεν ουδείς ευφυής άνθρωπος διέβλεψε και δεν επέλυσε ενώ είχε και θέληση και ευφυΐα και εξουσία.
Να θυμάστε το λεγόμενο «Ιστορικό επιχείρημα» όταν βρίσκουμε απλές μαγικές και αποτελεσματικές λύσεις: «Πώς και δεν το είχε κάνει αυτό κάποιος πριν ενώ είναι τόσο απλό;» Αν απαντήσει ικανοποιητικά με τα κριτήριά του, ας προβάλλει τότε την λύση του στην δημόσια κριτική...

 
Όχι στο παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών
25 Σεπ 2020 19:25

Η κατάληψη δεν είναι απάντηση, αλλά είναι ερώτηση: ποιος θέλει να κάνει κάτι; ποιος μπορεί να κάνει κάτι; ποιος θα μας λύσει τα προβλήματα; ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα; ποιον συμφέρει να μην γίνει τίποτα;
Δυστυχώς οι πιθανές εναλλακτικές απαντήσεις στα ερωτήματα δεν είναι εύκολες, δεν είναι αρεστές σε όλους και δεν υπάρχει συναίνεση ούτε καν για το τι θα συνιστούσε απάντηση. Υπό τις συνθήκες αυτές η πρόθεση από κάποιους είναι να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει δημοκρατικός διάλογος και να εμπλακούμε στο παλιό γνωστό παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών και της αναζήτησης του 'ποιος φταίει'. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί στο παιχνίδι αυτό, να συμβουλευτεί τα πιο σοφά στελέχη της και να κάνει υπερβάσεις - αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση.

 
GEORGE
26 Σεπ 2020 07:45

Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το αίσχος των καταλήψεων.

 
εκπ/κός
26 Σεπ 2020 22:38

Απεργια δεν μπορουμε να κανουμε, καταληψεις να μην κανουμε, να μιλησουμε δεν μπορουμε λογω φιμωτρου, και πώς θα δειξουμε οτι σας βαρεθηκαμε, οτι ειστε ολοι χομπιστες και οχι επαγγελματιες...τα κουβαδακια σας και σε αλλη παραλια

δεν λεω για τις αθλιες δημοσκοπησεις, ετσι και αλλιως θα παρετε γευση στις εκλογες των αιρετων ...θα παρετε τις πρωτεσ ενδειξεις..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ