Μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι οι εκπαιδευτικοί που θα κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Οδηγό του ΙΕΠ για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των μαθημάτων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2020-21, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία της χώρας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ
Στον οδηγό μεταξύ άλλων γνωστοποιείται η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και αναθέτει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς,σε περίπτωση παράβασης των σχετικών διατάξεων.
Ειδικότερα στον οδηγό τονίζονται τα εξής:
Α. Ο/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες αναφοράς των πηγών του εφόσον επιτρέπεται η χρήση του υλικού από τον/την δημιουργό του.
Β. Έτσι πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω σύμφωνα με το Ν. 2121/93, τον «Οδηγό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για δασκάλους» του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας 2014) και (Μανούσου, Χαρτοφύλακα, Ιωακειμίδου, Παπαδημητρίου & Καραγιάννη 2020δ):
1. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί έργο τρίτου χωρίς την άδειά του, εκτός αν η χρήση, στην οποία σκοπεύει να προβεί καλύπτεται από κάποια εξαίρεση ή περιορισμό που προβλέπει ο νόμος. Έτσι, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η ελεύθερη αναπαραγωγή έργων σε εκπαιδευτικά βιβλία, η χρήση τους στη διδασκαλία ή σε εξετάσεις, καθώς και η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων
2. Δεν προστατεύονται από την πνευματική ιδιοκτησία οι ιδέες, οι μαθηματικοί τύποι, οι διαδικασίες και οι μέθοδοι. Επίσης, δεν προστατεύονται οι πληροφορίες που δεν περιλαμβάνουν καμιά πρωτοτυπία, τα απλά γεγονότα, οι ειδήσεις και οι εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης (π.χ. τα παραδοσιακά ποιήματα, τα γνωμικά, οι παροιμίες, οι παραδοσιακοί χοροί).
3. Η πνευματική ιδιοκτησία έχει χρονικό περιορισμό. Διαρκεί από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί το έργο και για 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού. Όταν λήξει η διάρκεια προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, τότε μπορεί να γίνει ελεύθερη χρήση του έργου, χωρίς να χρειάζεται η άδεια του δημιουργού. Στο σημείο αυτό πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και κάποιες άλλες παράμετροι όπως για παράδειγμα η φιλοξενία του έργο του δημιουργού σε κάποιο μουσείο και κατά συνέπεια οι όροι και προϋποθέσεις δημοσιοποίησής του.
4. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή άρθρων νομίμως δημοσιευμένων σε εφημερίδα ή σε περιοδικό, σύντομων αποσπασμάτων έργου ή τμημάτων σύντομου έργου ή έργου των εικαστικών τεχνών νομίμως δημοσιευμένου, εφόσον γίνεται αποκλειστικά για τη διδασκαλία ή τις εξετάσεις σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό, είναι σύμφωνη με τα χρηστά ήθη και δεν εμποδίζει την κανονική εκμετάλλευση. Η αναπαραγωγή πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή.
5. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή ενός πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία, που έχουν αντίτυπο του έργου στην μόνιμη συλλογή τους, προκειμένου να διατηρήσουν το αντίτυπο αυτό ή να το μεταβιβάσουν σε άλλη, μη κερδοσκοπική, βιβλιοθήκη ή αρχείο. Η αναπαραγωγή επιτρέπεται μόνο αν είναι αδύνατη η προμήθεια ενός τέτοιου αντιτύπου από την αγορά σε σύντομο χρόνο και με εύλογους όρους.
6. Ό,τι βρίσκεται στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθερο να το χρησιμοποιήσουμε. Η πειρατεία είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους πνευματικούς δημιουργούς.
7. Η μεταφόρτωση (το «ανέβασμα») έργων στο διαδίκτυο τα οποία προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα χωρίς την άδεια των δικαιούχων δεν επιτρέπεται. Ειδικότερα το YouTube εφαρμόζει στις συμβάσεις του με τους χρήστες το αγγλικό δίκαιο. Οπότε απαιτείται η συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα στο αγγλικό δίκαιο εκτός του ελληνικού.
8. Γενικότερα θα πρέπει να αναφέρονται πάντοτε οι πηγές για το υλικό που χρησιμοποιούμε κατά τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού - εφόσον επιτρέπεται - για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επίσης προτείνεται να αναφέρουμε την πηγή ακόμα και αν είναι ελεύθερη η χρήση του υλικού της.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Οι δράσεις του Παν. Πατρών
- Οδηγία: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που κλείνουν λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών
- Εκδήλωση για την ένταξη της Κορίνθου στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν
- ΔΑΚΕ ΠΕ: Να ανακληθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την ώρα αποχώρησης στο Βασικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου
- Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Παν. Πατρών: Κάλεσμα ενάντια στο Ν/Σ για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ
- Απόφαση: Αλλαγή στην ώρα αποχώρησης μαθητών από το Νηπιαγωγείο
- Νέες διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία Κολλεγίων, ΙΙΕΚ , ΚΔΒΜ , Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών
- Η Ν. Κεραμέως για τη Σ. Μπεκατώρου
- Αντίθετη η Ομοσπονδία των αστυνομικών με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
- Η υφ. Παιδείας για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σ. Μπεκατώρου
Σχόλια (20)
Η απόδοση της γνώσης είναι πνευματικό δικαίωμα του εκπαιδευτικού ειδικά όταν καταγράφεται. Αυτο που εννοεί η εγγυκλιος ειναι η αυτουσια προβολή
υλικού που ειναι υπο καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας. Στα σχολικά βιβλία ομως τα πνευματικά δικαιώματα έχουν αγοραστεί απο κράτος.
ΚΛΟΠΗ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ!!! ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΛΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!!!!
Καθώς το νηπιαγωγείο δεν έχει βιβλία, όλη η δουλειά βγαίνει με αγορασμένα από τον/την εκπαιδευτικό ή -σπάνια- από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, βιβλία. Άπειρο οπτικό υλικό που εκτυπώνεται με ίδια μέσα και ψηφιακό υλικό αναρτημένο. Πως αλλιώς να δημιουργήσεις ερεθίσματα στο νήπιο;
Όσο όλα αυτά γίνονται στην τάξη, έχει καλώς (λέμε τώρα, αλλά το συνηθισαμε). Από τη στιγμή που όλο το υλικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην εξ αποστάσεως, το πράγμα ζορίζει πολύ στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται απλώς για ασκήσεις βοηθημάτων που θα αλλάξεις τα νούμερα, αλλά για κείμενα, φωτογραφίες, εικονογραφήσεις.
Μη βιαστείτε να πείτε ότι τεμπελιάζουμε. Δουλέψαμε πολύ τόσο τη σύγχρονη, όσο και την ασύγχρονη, ε αγνοια κινδύνου, όμως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές, τους γονείς και την πολιτεία.
Βοηθείστε μας. Δημιουργήστε ένα νομικό πλαίσιο που να διευκολύνει την χρήση του υλικού προς όφελος των παιδιών.
Μέσα στην επόμενη πενταετία πρέπει να οργανωθεί ψηφιακό αποθετήριο, με την εποπτεία των Πειραματικών-Πρότυπων σχολικών μονάδων. Μαζί με την αλλαγή και ανανέωση των σχολικών συγγραμμάτων πρέπει οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε εργασίες, επαναληπτικές ασκήσεις και διαγωνίσματα, ελληνικές και ξενόγλωσσες επιστημονικές πηγές κ.α.
Στο εξωτερικό τα βιβλία εκδίδονται από μεγάλους εκδοτικους οίκους όπως τα ξενόγλωσσα που αγοράζουμε στην Ελλάδα και δεν είναι ενα σκέτο βιβλίο αλλά υπάρχει ολοκληρωμένο υποστηρικτικό υλικό με βιβλίο ασκήσεων, βιβλίο έξτρα ασκήσεων και επαναληπτικών τεστ, βιβλίο με λύσεις, βιβλίο δασκάλου, αφίσες γραμματικής, cd, dvd, λογισμικό κλπ, κλπ.
Στην Ελλάδα περιμένουμε με ένα βιβλίο και αυτό εντελώς κακογραμμένο να βγάλει ο εκπαιδευτικός όλη τη λάντζα και να παράξει όλο το συνοδευτικό υλικό που έπρεπε να παρέχετε και επιπλέον μένει χωρίς καμία υποστήριξη στο έργο του.
Δεν είναι οδηγός , είναι συμπίλημα εισαγωγικής θεωρίας κ συνδέσμων . Ντροπή κ που το έστειλαν....
Όπως τα λέει ο Παντελής ειναι...
Η Κύπρος είναι πανέτοιμη, οι χώρες pigs , το ίδιο......
Οι απαιτήσεις των καιρών κατέδειξαν την ανεπάρκεια στελεχών κ πανεπιστημίων. Κατά τα άλλα τα δευτερα χρεώνουν υπέρογκα ποσά για δίδακτρα. Ας ανταποδώσουν το έργο στην κοινωνία.
Ξηλωμα εκ βάθρου.
Το υπουργείο είχε κάνει πρόσκληση για παραγωγή κ σχεδιασμο υλικού στα πανεπιστήμια κ σε ενδιαφερόμενους . Τι έγινε;
Ο εκπαιδευτικός που ψάχνει και βρίσκει υλικό δεν είναι δύσκολο να αλλάξει μια δυο λέξεις, ένα δυο νούμερα και όλα αυτά πάνε βόλτα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Με καμιά φωτογραφία μπορεί να έχει πρόβλημα. αλλά τι θα του κάνουν στο κάτω κάτω, ας τον στήσουν στον τοίχο.
Όσον αφορά το ΥΠΕΠΘ καλύτερα να μην ασχολούμαστε ...
Επιτέλους τίθενται επί τάπητος τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούσαν ως σήμερα πως ότι λογισμικό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι ελεύθερο για χρήση. Όχι αγαπητοί. Θα μάθετε επιτέλους πως η φωτοτυπία βοηθημάτων είναι παράνομη και ισοδύναμη με ΚΛΟΠΗ και αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην τάξη θα πρέπει να συστήνετε στους μαθητές σας πλέον να το αγοράσουν. Τέρμα η εκμετάλλευση της δουλειάς των άλλων για δικό σας κέρδος. Αυτά στις υπόλοιπες χώρες είναι γνωστά εδώ και έναν αιώνα. Καιρός να έρθουν και στην Ελλάδα.
Υπερβολικό άρθρο. Τα ίδια ίσχυαν και εκτός τηλεεκπαίδευσης και στην τελική, ο σεβασμός στα πνευματικά δικαιώματα είναι υποχρέωση όλων των πολιτών, όχι μόνο των εκπαιδευτικών.
Όσο για την ουτοπία "copyright-free", ψάχνουμε να βρούμε άτομα που να δουλεύουν τζάμπα για να μην δουλέψουμε εμείς μου φαίνεται.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΑΤΕ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΒΕΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ,ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟ ΠΟΤΑ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ, ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΒΟΤΚΕΣ...
Ακόμα καλύτερα αγαπητό Υπουργείο!
Βιβλίο ΜΟΝΟ, υλικό δικό μου (όσο μπορώ να παράγω) ΜΟΝΟ, τα πάντα απλά και πολύ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ εκεί που θα παρουσίαζα κάτι για το οποίο υπάρχει υποψία έστω πως μπορεί να προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησία!
Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει εκεί επάνω αλλά με αυτά και με αυτά έχετε αναγκάσει τον εκπ/κό να υποβιβάσει το ίδιο του το έργο... Λίγους περιορισμούς ακόμα και δεν θα έχει νόημα να πηγαίνουμε σχολείο, θα τα λέμε απευθείας στις δικαστικές αίθουσες!
θα γινει. Καλα αυτοί που γονατιζουν τα φωτοτυπικα με τα λυσαρια που φωτοτυπουν και μοιραζουν στους μαθητες θα παθουν κοκομπλοκο!!!
Τερμα το κλοπy-paste. Ειναι αδιεξοδο.
Πρεπει το Υπουργειο να ετοιμασει δικαιωματων-free υλικο και ολοι να κανουμε το ιδιο υλικο.
Ψάχνουμε να βρούνε διάφορα για να μην κανουν εξ αποστασεως εκπαιδευση.
Συμπληρωματικά με ότι αναφέρθηκε προηγουμένως...επειδή πάμε, θέλοντας και μη, για σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία, γιατί τόσους μήνες Υπουργείο, ΙΕΠ, ΠΕΚΕΣ, Σύμβουλοι και Συμβουλάτορες δεν έχουν ασχοληθεί με τη δημιουργία κατάλληλου και Αναγκαίου υλικού για εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Για κάθε μάθημα..Με υποδείξεις, παραδείγματα...εκπαιδευτικό υλικό εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα αξιοποιείται πανελλαδικά, από όλα τα σχολεία. Ζούμε και εργαζόμαστε σε ιδιαίτερες συνθήκες όπου η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία αλλά και η ταχύτητα των αποφάσεων είναι απαραίτητες. Γίνεται κάτι τέτοιο; Μακάρι..
Σωστά τα λες Πέτρο, μόνο που όλα αυτά προϋποθέτουν μπαρουτοκαπνισμένους συμβούλους στα αρμόδια γραφεία, όχι πως τα γαλλικά αρώματα είναι άσχημα, απλώς είναι ακατάλληλα για τους στόχους των σχολείων, με «φρου φρου κι αρώματα» δεν θα πάμε δυστυχώς μπροστά!...
Ας πάψει το υπουργείο να μας βομβαρδίζει με εγκυκλίους.
Γι' αυτό και το Υπουργείο, εδώ και χρόνια, θα έπρεπε να δημιουργήσει όχι μια Τράπεζα Θεμάτων, αλλά μια ιστοσελίδα ΥΛΙΚΟΥ για τα μαθήματα, αφού θα έχει πάρει έγκριση πνευματικών δικαιωμάτων. ΥΛΙΚΟΥ κατάλληλου ή διασκευασμένου προς χρήση των εκπαιδευτικών.
Πχ Μια ομάδα εκπαιδευτικών να ετοιμάσει ιστορικές πηγές ( πολλές, αυτούσιες ή διασκευασμένες ) για κάθε ενότητα του μαθήματος, ιστορικά βίντεο από ξένα κανάλια ( πχ National Geographic, History Channel, BBC κλπ ) , μεταφρασμένα αποσπάσματα ξένων ιστορικών ... Γιατί δεν υπάρχουν ελληνικά εκπαιδευτικά βίντεο σε διάφορα μαθήματα πχ στη Νεοελληνική Γλώσσα, όπου με τρόπο ελκυστικό θα παρουσιάζονται γραμματικά ή συντακτικά φαινόμενα, τα οποία είναι κουραστικά για τους μαθητές ; Γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά βίντεο για Ιστορία , Θρησκευτικά, Γεωγραφία κλπ ;
'Αλλη ομάδα να ψάχνει και να βρίσκει παράλληλα λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, ελληνικά ή ξένα, να τα συσχετίζει με έργα τέχνης, σύγχρονα τραγούδια ελληνικά και ξένα, με κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ.
Όλο αυτό το υλικό δεν μπορεί να το συγκεντρώσει ένας εκπαιδευτικός και να ζητά πνευματικά δικαιώματα από εφημερίδες, δίκτυα, μουσεία κλπ. Μόνο το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να το κάνει αυτό για κάθε μάθημα σχολικό. Και πρέπει να φτιάξει ομάδες εργασίες με εκπαιδευτικούς που έχουν σχέση με την τάξη, που ξέρουν το επίπεδο και τα προβλήματα των σύγχρονων μαθητών και όχι με επιτροπές ανθρώπων που θα εφαρμόσουν ανεφάρμοστες πρακτικές, μακριά από την πραγματικότητα.
Γιατί αυτό δεν ίσχυε στα δια ζώσης ;; Ότι μπορούσε να διανέμει υλικό που να αφορά αε πνευματική ιδιοκτησία; Μην τα ρίχνουμε και τα συνδέουμε όλα τα εξ αποστάσεως μαθήματα επειδή μας συμφέρει και θελουμε να τα υποθάλψουμε. Ας εκσυγχρονιστούνε λίγο δε βλάπτει. Ο σκοταδισμός βλάπτει πιο πολύ.
Με λίγα λόγια είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια αδιανόητη γραφειοκρατική διαδικασία και τελικά μόνο μάθημα δεν μπορεί να γίνει με τέτοιους όρους!
μπορεί το ένα μπορεί το άλλο,μ τα μπορεί μόνο όταν έχεις εργοδότη το ελληνικό δημόσιο ισχύουν βεβαια, στον ίδιώτη ΤΡΩΣ ΜΙΑ ΚΛΩΤΣΙΑ.