ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

«Απογειώθηκε» το ΕΑΠ : 37% περισσότερες αιτήσεις από πέρσι υποψηφίων φοιτητών

Πρόεδρος ΕΑΠ: Η δυναμική αύξηση στις αιτήσεις είναι αποτέλεσμα οργανωμένης και συστηματικής δουλειάς η οποία υποβοηθούμενη από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του Ιδρύματος αποτελεί την βάση για υψηλότερους στόχους και για την επίτευξη του οράματος μας
Δημοσίευση: 25/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Κατακόρυφη» αύξηση παροσυίασαν φέτος οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για να φοιτήσουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε  κατά 37% συγκριτικά με το περασμένο ακαδημαϊκό έτος .

Φέτος πραγματοποιήθηκαν 12.137 νέες αιτήσεις φοίτησης έναντι των 8.843 του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

Στην «απογείωση» του ΕΑΠ   σημαντικό ρόλο έπαιξε η πρόσφατη επιτυχία του Ιδρυματος , το οποίο πρώτο από όλα τα Πανεπιστήμια της Χώρας ανακοίνωσε και ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τη διεξαγωγή των εξετάσεων, εξ αποστάσεως.

Επιπροσθέτως, η ανανέωση της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η βελτίωση και η ένταξη νέων, εξειδικευμένων σε μοντέρνα αντικείμενα Προγραμμάτων Σπουδών, η έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών για τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις καθώς και η έγκαιρη αποστολή του μεγάλου όγκου των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές, συνέβαλαν στην αύξηση αυτή.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, μιλώντας στο esos δήλωσε ότι αυτή η δυναμική αύξηση στις αιτήσεις είναι αποτέλεσμα οργανωμένης και συστηματικής δουλειάς η οποία υποβοηθούμενη από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του Ιδρύματος αποτελεί την βάση για υψηλότερους στόχους και για την επίτευξη του οράματος μας για το ΕΑΠ.

Το όραμά μας , τόνισε  ο κ. Ζώρας, είναι ένα ανοικτό, σύγχρονο, εξωστρεφές Πανεπιστήμιο, ανοικτό στη γνώση και στις ευκαιρίες, ένα Πανεπιστήμιο με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο που θα διασφαλίζει το αγαθό της Παιδείας και θα προάγει την καινοτομία, ένα πανεπιστήμιο ίσων ευκαιριών για όλους.

Σχόλια (9)

 
ΕΑΠ
28 Σεπ 2020 00:59

Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να υπάρχει εκλεγμένη διοίκηση, όπως και στα υπόλοιπα Ανοικτά Πανεπιστήμια διεθνώς. Τα προγράμματα πρέπει να μειωθούν σε αριθμό και να αναβαθμιστούν ποιοτικά - στόχος του ανοικτού πανεπιστημίου δεν είναι η μαζική παραγωγή πτυχιούχων.

 
ΣΕΠ-ΕΑΠ
27 Σεπ 2020 13:57

Οι φοιτητές αυξάνονται, τα τμήματα είναι ηλεκτρονικά και άρα δεν υπάρχουν έξοδα οδοιπορικών και αιθουσών όπως τα προηγούμενα χρόνια και παρόλα αυτά οι αμοιβές των μελών ΣΕΠ μειώνονται κατά 30% (ευτυχώς που στη Διοικούσα υπάρχουν και πρώην συνδικαλιστές). Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει ούτε συζήτηση για μείωση διδάκτρων.

 
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
27 Σεπ 2020 04:07

Στο Ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο γιατί δεν ιδρύουν περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών; Καταλαβαίνω πως δεν γίνεται να παρακολουθείς ένα οποιοδήποτε τμήμα εξ αποστάσεως, όταν μάλιστα αυτό το τμήμα έχει και εργαστήρια. Πρέπει να το παρακολουθήσεις από κοντά, στο πανεπιστήμιο. Θα μπορούσαν όμως να ιδρύσουν περισσότερα θεωρητικά τμήματα, τα οποία είναι εφικτό να τα παρακολουθήσεις από τον υπολογιστή σου και διαβάζοντας βιβλία. Τμήματα όπως: ψυχολογία, Ελληνική φιλολογία, Αγγλική φιλολογία, ψυχολογία, νομική, θεολογία, οικονομικών επιστημών, κ.α.

 
@Πτυχία εξ αποστάσεως
25 Σεπ 2020 20:51

Τα πτυχία του ΕΑΠ μοριοδοτούνται όπως τα πτυχία των υπολοίπων ελληνικών ΑΕΙ. Και δεν χρειάζονται κανένα έλεγχο, γιατί δίνουν εξετασεις όπως δίνουν όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ. Για άλλα εξ' αποστάσεως, μόνο από το Κύπρου ξέρω ότι αναγνωρίζονται, οι οποίες ειναι όμοιες με του ΕΑΠ. Τι ακριβώς θέλεις να πεις λοιπόν; Ότι θα σας "φάνε τις θέσεις" κάτοχοι τέτοιων πτυχίων;

 
Κατάντια
25 Σεπ 2020 19:37

Η κατάργηση του γραπτού ΑΣΕΠ κ των κοινωνικών κριτηρίων οδήγησε στην αύξηση πρόεδρε..

 
@Γιατί άραγε;
25 Σεπ 2020 19:18

Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν πρόκειται για αιτήσεις σε μεταπτυχιακά αδιόριστων εκπαιδευτικών, αλλά για αιτήσεις νέων, αποφοίτων λυκείου, για προπτυχιακά και Ελλήνων του εξωτερικού για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά. Και αυτή η εμπάθεια που δείχνουν κάποιοι, μόλις δουν δημοσίευση που αφορά το ΕΑΠ να τρέχουν να σχολιάσουν αρνητικά, πρέπει να διερευνηθεί.

 
Πτυχία εξ αποστάσεως
25 Σεπ 2020 19:07

Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση επειδή μοριοδοτούνται, το ίδιο και στα προγράμματα στην Κύπρο.

 
Αρθούρος
25 Σεπ 2020 18:22

Η απάντηση στο γιατί είναι απλή: Υπήρξαν γιά πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΑΠ δύο προκηρύξεις, μία που έληγε το Μάιο και η άλλη που έληγε το Σεπτέμβριο και γιά προπτυχιακά και γιά μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι πτυχιούχοι λοιπόν που είχαν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση και να επιλεγούν, ήταν πολύ περισσότεροι από τις άλλες χρονιές.
Υπάρχουν κι άλλα αίτια όπως η πολυποίκιλη ενημέρωση όχι μόνο από τα γνωστά ΜΜΕ, αλλά κι από διαφημίσεις στο Διαδίκτυο που τώρα πιά υπάρχει και στα φορητά τηλέφωνα. Οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν εργασία όπως τις προηγούμενες χρονιές, αλλά ήταν στα σπίτια τους λόγω κορωνοϊού και είτε ξεκουράζονταν, είτε τηλεεργάζονταν, είχαν όμως περισσότερες ευκαιρίες να δούν και τις δύο προκηρύξεις και να προλάβουν να κάνουν αίτηση. Επίσης απ' ό,τι γνωρίζω, δόθηκαν και μεγάλες παρατάσεις, αλλά αυτό είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλη αιτία είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα πιά γιά σπουδές έστω και σε γειτονικές χώρες, ούτε ακόμα και στην Κύπρο, όπου εκεί, τα δίδακτρα του ΑΠΚΥ είναι ψηλότερα από του ΕΑΠ.
Τέλος, η συντριπτική πλειονοψηφία των ελληνικών μεταπτυχιακών είναι με δίδακτρα και μάλιστα σε ίσο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό μ' αυτά του ΕΑΠ. Σε κείνους που στο παρελθόν δεν ήθελαν να συμμετέχουν σε full-time προγράμματα γιά διάφορους λόγους, προστέθηκαν φέτος και εκείνοι που φοβούνται λόγω κορωνοϊού να συμμετάσχουν σε συμβατικά προγράμματα.
Κατόπιν αυτών, μήπως θα ήταν καλύτερο γιά το ΕΑΠ να κάνει δύο στοχευμένες προκηρύξεις κάθε χρόνο, ανάλογα με το πλήθος των αιτήσεων που παρουσιάζονται ιστορικά, ανά προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα και έτσι να καλύπτει τη ζήτηση όλων των ηλικιών κι όχι μόνο των μεγαλύτερων;

 
Γιατί άραγε;
25 Σεπ 2020 17:18

Γιατί πλέον για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών τα κοινωνικά κριτήρια πήγαν περίπατο. Τρέχουν όλοι - όσοι μπορούν να πληρώσουν - γονείς, 40 χρονών και πάνω, να κάνουν κάνα μεταπτυχιακό γιατί αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να διοριστουν σε σχολείο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.