Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Τα 326 σχολεία ή τμήματα στα οποία τέθηκε απαγόρευση λειτουργίας λόγω κρουσμάτων Κορωνοϊού - (Συνεχής Ενημέρωση από το esos)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Η ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-1
Δημοσίευση: 23/10/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά σε 326 σχολεία  επιβλήθηκε απαγόρευση λειτουργίας ,  τμήματος ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με την μέχρι τώρα λίστα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη "λίστα" με όλα τα σχολεία

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ  Η  ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-19

Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του (Παράρτημα 2).

Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.

Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση α/ του Διευθυντή της οικείας Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, β/ του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.

Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες.

Επίσης, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή.

Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:

 • πυρετός
 • βήχας

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 • δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
 • μυαλγίες
 • ρίγος
 • πονοκέφαλος
 • καταβολή δυνάμεων
 • δυσκαταποσία
 • απώλεια γεύσης ή/και οσμής
 • ναυτία / έμετος
 • κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

Περίοδος μεταδοτικότητας

Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό  48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).

Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

Ορισμός στενής επαφής στη σχολική μονάδα

Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

 • Οι μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
 • Οι μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
 • [«δίδαξε συστηματικά»: δίδαξε τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες μέσα στο διάστημα του 48ωρου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν)]
 • Άτομο (μαθητής ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση < 1.5 μέτρο, για χρονικό διάστημα ≥ 15 λεπτά και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο (ή εκ μέρους και των δύο).
 • Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
 • Άτομο που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
 • Στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητή ή μέλους του προσωπικού) που χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο: α/ εάν το κρούσμα έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), στενή επαφή –υπό τυπικές συνθήκες– θεωρείται κάθε άτομο που σε κάποια διαδρομή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καθόταν σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος, β/ εάν το κρούσμα δεν έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση κινδύνου για να οριστούν οι στενές επαφές.

Σχόλια (17)

 
Τρίκαλα
26 Σεπ 2020 10:04

Τα Τρίκαλα μπαίνουν σε ειδικό πλαίσιο για 14 μέρες, τα σχολεία κλείνουν ένα ένα..Πότε θα αποφασιστεί γενικό κλείσιμο; Πρέπει πρώτα να αρρωστήσουμε όλοι;

 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΟΥΤΣΟΣ
26 Σεπ 2020 18:47

Δεν ξέρω πώς και πότε ενημερώνεται η σελίδα του Υπουργείου.Έχουμε και στην Αχαΐα κρούσμα και κλείσιμο τμήματος σχλείου.

 
8.37 μμ
26 Σεπ 2020 20:39

δύο νέες περιπτώσεις δεν είναι μέσα πάντως . απορία : κρούσμα σε μαθητή κλείνει το τμήμα, κρούσμα σε καθηγητή σε 2-3 σχολεία κλείνουν όλα τα τμήματα ή κανονικά δεν πάει αυτός μόνο και μαθητές κανονικά; χαμός θα γίνει.

 
Τρίκαλα Γονιός
27 Σεπ 2020 13:40

@Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα έκλεισε μόνο ένα σχολείο μετά από παρέμβαση Περιφέρειας. Υπάρχουν μόνο τμήματα που κλείνουν όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ειδικό καθεστώς που επικαλείστε ισχύει σε πολλές περιοχές.

 
ElV
28 Σεπ 2020 11:38

Γιατι αναφερετε επιλεκτικα καποιες περιοχες;
Μηπως υπαρχει ταση αποκρυψης κρουσματων;

 
Απορία
03 Οκτ 2020 18:38

Φαίνεται πως από τη στιγμή που άρχισαν οι καταλήψεις μειώνονται τα σχολεία που κλείνουν λόγω covid. Τυχαίο;

 
foros1
04 Οκτ 2020 08:27

Η υπουργός να φροντίσει να συνταγογραφειται το τεστ για covid γιατί οι γονείς δεν μπορούν να πληρώνουν για αυτό, ούτε να τρέχουν στα νοσοκομεία που ούτως ή άλλως δεν το κάνουν σε ελαφρά συμπτώματα.
Αν δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό, ναι να κλείσουν δια ζώσης τα σχολεία. Η ζωή παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών δεν είναι παιχνίδι για τις φιλοδοξίες της.

 
Χρήστος Α.
09 Οκτ 2020 08:34

Υποκρισία του υπ. παιδείας δεν είναι όταν πριν λίγο καιρό κάναμε μάθημα με τους μισούς μαθητές και σήμερα είμαστε παστωμένοι μαθητές κι εκπαιδευτικοί στις μικρές αίθουσες???
Σε λίγο όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουμε Covid-19 ...

Μας πήγε η κυβέρνηση φανερά στην ανοσία της αγέλης κι όποιος ζήσει...

 
Μ.Π
17 Οκτ 2020 10:21

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω. Διαβάζω στη λίστα των σχολείων που δε λειτουργούν: 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ,10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ,4ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ, 4ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ,2ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αυτά είναι καθολικά εκτός λειτουργίας. Άρα είχαμε συρροίκά φαινόμενα. Γιατί είπε ο Χαρδαλιάς ότι δεν έχουνε συρροές στα σχολεία της Κοζάνης;

 
ΠΕ02 - Απογοητευμένος και εκνευρισμένος
18 Οκτ 2020 12:36

Καλησπέρα σε όλες/όλους.

Αυτή η λίστα με τα πρόσωπα που θεωρούνται "Στενές επαφές" προκαλεί εκνευρισμό. Εξηγούμαι:

'Ολοι οι συμμαθητές μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, μπαίνουν σε καραντίνα 14 μέρες και, εν τοις πράγμασι (όπου το έχει ζητήσει ο σύλλογος διδασκόντων), τους ζητείται και βεβαίωση γιατρού για να επιστρέψουν (ορθό).

Για να θεωρηθεί στενή επαφή ο εκπαιδευτικός που δίδασκε σε τμήμα με μαθητή επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει -σχεδόν- να... τον είχε πάρει αγκαλιά και δεν υπάρχει μηχανισμός για άμεση παραπομπή για κλινικό έλεγχο ή/και καραντίνα (θλιβερό). Στο γυμνάσιο που υπηρετώ, πριν 2 μήνες, μας ενημέρωσαν οι γονείς ενός μαθητή πως ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα (πλην της πρώτης και μοναδικής ημέρας πυρετού -Τρίτη- ασυπτωματικό). Η ενημέρωση μας έγινε Πέμπτη βράδυ. Την Παρασκευή ο διευθυντής ειδοποίησε τους μαθητές του τμήματος να μην έρθουν για 14 ημέρες και, στο τέλος της σχολικής ημέρας, έγινε σύλλογος διδασκόντων και ανακοίνωσε στους 10 που είχαν μπει στην τάξη την Δευτέρα και την Τρίτη πως ΜΑΛΛΟΝ, θα μπουν και αυτοί σε καραντίνα και να περιμένουν τηλεφώνημα από ΕΟΔΥ για να τους πει τι θα κάνουν.

Ο ΕΟΔΥ μας πήρε τη Δευτέρα το πρωί, ρώτησε αν το παιδί έβγαλε τη μάσκα του και, ανάλογα με την απάντηση που έδωσε ο κάθε ένας καθηγητής, είτε τον έστειλε πίσω στο σχολείο (σε περίπτωση που έλεγε πως ο μαθητής δεν έβγαλε τη μάσκα του) είτε τον έβαζε σε μια εβδομάδα καραντίνα (σε αντίθετη απάντηση).

Σύσταση ή συνταγή για μοριακό τεστ, δεν έγινε.

Για τους υπόλοιπους μαθητές που ήρθε σε επαφή εκείνες τις δύο ημέρες, λόγος δεν έγινε.

Για τους υπόλοιπους καθηγητές που κάνανε μάθημα τις επόμενες δύο ημέρες (Τετάρτη - Πέμπτη) στους συμμαθητές του (στενές επαφές), ούτε κουβέντα.

Η δε "ορθή χρήση μάσκας" είναι, πλέον, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Στο γυμνάσιο που υπηρετώ, σε κάθε τμήμα υπάρχουν 1-2 μαθητές που τους κάνεις όλη την ώρα παρατήρηση για να φοράνε σωστά τη μάσκα ενώ, στα διαλείμματα, αν και προαυλίζονται ανά τμήμα, η μάσκα πάει περίπατο και η μη σωματική επαφή μεταξύ τους είναι επιστημονική φαντασία.

Τελικά, από όσα βλέπω, προκειμένου οι ιθύνοντες να λένε "Τα σχολεία μας είναι μια χαρά", οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φτάσουν ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση για να μεριμνήσουν και για αυτούς και, ακόμα και τότε, δεν είμαι σίγουρος πως θα το κάνουν. Και μετά, αν αρχίσουν να παίρνουν την ανιούσα τα κρούσματα, θα μας κουνάνε και το δάκτυλο περί μη επίδειξης προσωπικής ευθύνης.

Μήπως είμαι τρελός; Μήπως τα βλέπω εγώ υπερβολικά;

 
Zizi
19 Οκτ 2020 15:13

Η λίστα δεν είναι σωστή και πολλά σχολεία που είναι με τμήματα σε αναστολή, δεν αναφέρονται. Δεν πρέπει να είναι επικαιροποιημενα όλα και σωστά για να γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται και που; για ποιο λόγο τα στοιχεία είναι ελλειπή; ας δώσει κάποιος ιθύνων, μια απάντηση...

 
PE19
19 Οκτ 2020 23:19

Χτες 180 σήμερα 230 27% αύξηση σε μια μέρα ??? μήπως τα σχολεία δεν είναι και τόσο covid-proof τελικά ?
να το δούμε πως εξελίσσεται το πράγμα. Αλλά αν (μακριά από μας) τα τμήματα - σχολεία αυριο γίνουν 300 και μεθαύριο 400 τι θα πουν Υπουργός, Χαρδαλιάς, Πορτοσάλτε κλπ.

 
Μαρια
22 Οκτ 2020 16:13

τη λιστα την επικαιροποιουν οπως τους βολευει...χθες αναρτηθηκαν σχολεια που ειναι σε αναστολη μεχρι την 28η Οκτωβρη...μαλλον δεν ξερω μαθηματικα, φιλολογος γαρ, αλλα ξερω να διαβαζω...αναστολη 14 ημερων...χθες ο μην ειχε 21 ...μηπως τα κλεινουν 7ημερο πλεον;

 
Μαγδα
23 Οκτ 2020 09:15

Απορίας άξιο γιατί δεν αναφέρονται στη λίστα σχολεία που όλοι ξέρουμε ότι είναι κλειστά! Συγκεκριμένα στον νομό Σερρών ! Μια τέτοια λάθος ενημέρωση μόνο προβλήματα δημιουργεί και ανησυχίες καθώς επίσης οδηγεί στην πιθανή απόκρυψη κρουσμάτων από το κοντινό περιβάλλον! Όταν αυτά τα παιδιά που πρέπει να μείνουν καραντίνα προφανώς ( στα μη αναφερόμενα στη λίστα σχολεία ) δεν τηρήσουν προφανώς την καραντίνα και συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπως φροντιστήρια κτλ μόνο έξαρση περαιτέρω μπορεί να προκληθεί. Επιβάλλεται να κοινοποιουνται όλα τα σχολεία και όλα τα τμήματα που παραμένουν κλειστά !

 
Απορία!!!
23 Οκτ 2020 16:24

Στο Ν. Σερρών, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν 8 τμήματα σε αναστολή. Στη λίστα ΔΕΝ υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ!!!!!!

 
Έλλη
23 Οκτ 2020 19:32

Η λίστα είναι ελλιπέστατη!!! Στη Θεσσαλονίκη τα σχολεία με κλειστά τμήματα είναι πολύ περισσότερα!!! Στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για παράδειγμα εδώ και ημέρες έχουν κλείσει 2 τμήματα λόγω κρουσμάτων σε μαθητές. Πρόκειται για απλές παραλείψεις ή επιδιώκεται μία ωραιοποιημένη εικόνα λειτουργίας των σχολείων για να μην καταρρεύσει το αφήγημα περί μη μετάδοσης του κορωνοιου στα σχολεία;; Αν ισχύει, είναι απόλυτα ανεύθυνο και επικίνδυνο για τις ζωές όλων των εμπλεκομένων!!! Μόνο με μαζικά τεστ θα είχαμε σαφή εικόνα του τι συμβαίνει. Ούτε κουβέντα όμως για αυτό, το κόστος των ευρημάτων άλλωστε θα ήταν τεράστιο για τους "ειδικούς" που αποφασίζουν.... Επομένως μαθητές και εκπαιδευτικοί παραμένουν αναλώσιμοι και ο Θεός να βάλει το χέρι του!!!!

 
Πε19
23 Οκτ 2020 19:48

180 πριν μια βδομάδα 280 τώρα πόσο αυξήθηκαν ? ? ?
Μήπως κατά 50% ?????
Και δεν γίνονται και δειγματοληψίες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.