Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Εκ περιτροπής διδασκαλία ή τηλεκπαίδευση αν χρειαστεί

Δημοσίευση: 28/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για την κατάσταση στα σχολεία λόγω κορονοϊού, τις καταλήψεις αλλά και τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε η μεγάλη εικόνα είναι ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν με τρόπο υποδειγματικό τα μέτρα, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε τα κρούσματα γι’ αυτό έχουμε θωρακιστεί», υπογραμίζοντας ότι «αυτή την στιγμή είναι κλειστό το 0.2% των τμημάτων των σχολείων σε όλη την χώρα».

Σχετικά με τα κρούσματα στα σχολεία και πότε κάποιος μαθητής μπαίνει σε καραντίνα η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και για την ιχνηλάτηση των επαφών.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν και τα παιδιά εφαρμόζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα. Αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας για τις καταλήψεις η κ. Κεραμέως, παραδέχτηκε ότι υπάρχει το φαινόμενο, όμως τα περισσότερα σχολεία είναι ανοιχτά και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλο την εκπαίδευση. Ακούμε αιτήματα άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για ελλείψεις στα σχολεία η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «έχουν δοθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ για επιπλέον προσλήψεις για να καλύψουμε επιπρόσθετες ανάγκες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι περιπτώσεις που μαθητές σε τμήμα είναι 25 είναι ελάχιστες. Το μέσο όρο είναι 20 μαθητές ανά τμήμα στα αστικά κέντρα» και σημείωσε ότι ήταν «ομόφωνη η εισήγηση των ειδικών για να ανοίξουν τα σχολεία, όπως ήταν και όχι με εκ περιτροπής διδασκαλία».

Σχετικά με το αίτημα για κυλιόμενο ωράριο τόνισε ότι αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα σχολεία. Ωστόσο, τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση» σε περίπωση που τα δεδομένα για τον κορονοϊό αλλάξουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ τόνισε ότι «έχουν γίνει προσλήψεις και γι’ αυτό δεν ακούμε για ελλείψεις και κενά», σημειώνοντας μάλιστα ότι «έχουν προσληφθεί περισσότεροι από την τελευταία χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου τα τελευταία 10 χρόνια». Ανέφερε, ακόμα, ότι «θα προσληφθούν και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με 3μηνες συμβάσεις αν υπάρξουν ελλείψεις στην συνέχεια».

Τόνισε ότι «δεν είναι λύση να πεις «κλείνω τα σχολεία». «Οι καταλήψεις δεν έχουν καμία θέση, χρειάζεται διάλογος αλλά με ανοικτά σχολεία», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει δια ζώσης εκπαίδευση» λόγω κορονοϊού.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε σχολεία, το οποίο έχεις στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων που δίνουν βάση στον εθελοντισμό.

Ετικέτες: 
Νίκη Κεραμέως

Σχόλια (10)

 
η μεγάλη εικόνα
28 Σεπ 2020 14:20

είναι ότι περιμένουμε από τις έτοιμες το νομοσχέδιο για την επαγγελματική, τις νέες δομές και τις κρίσεις στελεχών, κάτι προσκλήσεις για κπε και κάτι άλλα ψιλά (που ούτε φαντάζεται ότι τρέχουν, τα "τακτοποιούν" οι υπηρεσίες της). "βγήκα καλή στο γυαλί ; " : αυτή η μόνη έγνοια.

 
Γφ
28 Σεπ 2020 15:28

Απαράδεκτες δηλώσεις για ακόμη μια φορά...ουδεμία απάντηση για το ζήτημα των κατάλήψεων....στα γυμνάσια του Ηρακλείου Κρήτης πχ στο γσιο που πάει το παιδί μου τα τμήματα έχουν 25 25 25 24 25 24 μαθητές ....οι 20 που είναι??? Άσε που ήταν 17 πριν ένα μήνα ...

 
Νένα
28 Σεπ 2020 15:49

Ένας γονιός τι προτιμά;Να πηγαίνει το παιδί του κάθε μέρα στο σχολείο με κυλιόμενο ωράριο χωρίς ολοήμερο ή να πηγαίνει μέρα παρά μέρα με ολοήμερο;Σίγουρα το πρώτο.Ο λόγος που δεν προκρίνεται η λύση του κυλιόμενου είναι επειδή υπάρχουν λειτουργικά έξοδα:πετρέλαιο για θέρμανση πρωί- απόγευμα ,κατανάλωση ρεύματος κ.τ.λ.Αντίθετα στην εκ περιτροπής λειτουργία δεν ξοδεύεται ούτε μισό ευρώ παραπάνω.

 
EΡΩΤΗΜΑ
28 Σεπ 2020 16:58

Το υπουργείο πώς θα καλύψει τα έξοδα αγοράς και συντήρησης υπολογιστή και ίντερνετ για τους υπαλλήλους του εκπαιδευτικούς που θα υποχρεώσει να κάνουν τηλεκπαίδευση;

 
Kostas G
28 Σεπ 2020 17:44

Στην αρχή ήταν 100 τα εκατομμύρια, ύστερα έγιναν 200, τώρα βλέπω έγιναν 300!!!!
Παρ' όλα αυτά στο σχολείο μας, στην Αττική, μην φανταστείτε κάπου μακριά, ακόμη μας λείπει ένας δάσκαλος και μια ειδικότητα ήρθε προχθές...Κατά τα άλλα όλα καλά, όλα ανθηρά!!!!!!

 
Δασκάλα
29 Σεπ 2020 00:17

Στο δικό μου σχολείο, δεν έχουμε καθηγήτρια αγγλικών, λείπουν ώρες δασκάλων δεν έχουν έρθει όλες οι παράλληλες στηρίξεις και δεν δουλεύει το Ολοήμερο καθόλου. Πότε στα ελληνικά σχολεία θα θεωρείται αυτονόητο πως όταν αρχίζει η σχολική χρονιά, οι μαθητές/τριες θα έχουν τους εκπαιδευτικούς τους από την πρώτη μέρα;
Πότε θα καταλάβουν οι ιθύνοντες πως σχολεία με εκπαιδευτικούς των εννέα ή τριών μηνών είναι σχολείο διερχομένων και μάλιστα εξουθενωμένων που δεν προλαβαίνουν και δεν μπορούν να εδραιώσουν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης ούτε με τους συναδέλσφους τους ούτε καν με τους μαθητές/τριές τους; Είναι τόσο απογοητευτικό!!!!!!

 
Μητέρα
29 Σεπ 2020 00:51

Έχετε θωρακίσει τα σχολεία ΜΟΝΟ με ...μάσκες!
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ..ανεφάρμοστες- κοστίζουν!
Τα αιτήματα των μαθητών είναι η ουσία για σωστή εκπαιδευτική διαδικασία!
Τα πιο πολλά γυμνάσια-λύκεια στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν 25, 26, 27 μαθητές!
Η εισήγηση ήταν των ειδικών ή των πολιτικών?
Αν το γνωρίζετε τα δεδομένα για τον κορονοιο έχουν ήδη αλλάξει...
Και αν δεν το έχετε ακούσει...Ακούστε το τώρα ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΑ!!!

 
Μανος
29 Σεπ 2020 12:35

Ποιος μέσος όρος 20 άτομα εδώ στο Ηράκλειο Κρήτης τα τμήματα στα γυμνάσια είναι 27-28ατομα και σε αίθουσες υπόγειο και μη αεριζόμενες ,για να λένε τα πράγματα ως έχουν

 
Αριστεία, όχι αστεία
29 Σεπ 2020 12:54

Στον δήμο Αμαρουσίου που στεγάζεται το υπουργείο υπάρχουν κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Τι να λέμε τώρα. Ντροπή.

 
MeC
29 Σεπ 2020 13:56

H κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «οι περιπτώσεις που μαθητές σε τμήμα είναι 25 είναι ελάχιστες. Το μέσο όρο (sic) είναι 20 μαθητές ανά τμήμα στα αστικά κέντρα»...
ΟΚ... και τι σκέφτεται, αν σκέφτεται, το ΥΠΑΙΘ να κάνει γι αυτά "τα ολίγα" τμήματα;
Είναι, βλέπεις, που δεν ρωτά - απ' ό,τι φαίνεται - κανένας δημοσιογράφος (ή "δημοσιογράφος";)...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.