Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων από ΔΟΑΤΑΠ και ΑΤΕΕΝ

Δημοσίευση: 28/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση  στη Βουλή για  την  κατάσταση που επικρατεί στον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) και στο ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας), , όπου οι  αιτούντες  περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να αναγνωρίσουν τους ακαδημαϊκούς τίτλους στην περίπτωση του ΔΟΑΤΑΠ και τα επαγγελματικά δικαιώματα σπουδαστών στην περίπτωση του ΑΤΕΕΝ, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου και Δημ. Μπιάγκης.

Οι  Βουλευτές ρωτούν  την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόσληψη του απαραίτητου και απολύτως αναγκαίου εργατικού δυναμικού για τη στελέχωση του ΔΟΑΤΑΠ και ΑΤΕΕΝ, προκειμένου να περιοριστεί αρχικά και σε δεύτερο χρόνο να εξαλειφθεί η αναμονή ετών που πραγματικά υποβαθμίζει την προσπάθεια των σπουδαστών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας έχουν συσταθεί με κύριο σκοπό και στόχο να αναγνωρίσουν τους ακαδημαϊκούς τίτλους στην περίπτωση του ΔΟΑΤΑΠ και τα επαγγελματικά δικαιώματα σπουδαστών στην περίπτωση του ΑΤΕΕΝ.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται μία αναμονή για την κατοχύρωση περίπου 3 τριών χρόνων με πρόσχημα και δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού για την  διεκπεραίωση της αναγνώρισης και την ολοκλήρωση του φακέλου των υποψηφίων.

Στους Οργανισμούς αυτούς υπάρχει μεγάλη προχειρότητα και δαιδαλώδη γραφειοκρατία, καθώς οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες, εν πλήρη αντιθέσει με τον καθημερινό υπέρογκο αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων. Μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο πως εν έτη 2020 και εν καιρώ πανδημίας δεν έχει σχεδιαστεί ηλεκτρονική φόρμα υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων. Επιπροσθέτως, τα τηλεφωνικά κέντρα ενημέρωσης των υποψηφίων δεν απαντούν σχεδόν ποτέ ως προς την πορεία του φακέλου λόγω του μικρού αριθμού των εν ενεργεία υπαλλήλων, ενώ παράλληλα το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας των φακέλων δεν παρέχει σαφείς και ξεκάθαρες διευκρινήσεις προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι υποψήφιοι σε ποια φάση βρίσκεται η πορεία της αίτησής τους, μένοντας για χρόνια στον «αέρα» και ευελπιστώντας στην «καλή τύχη» για την αναγνώριση των  τυπικών τους προσόντων.

Επιπλέον,  τόσο το ΔΟΑΤΑΠ όσο και το ΑΤΕΕΝ όφειλαν να λειτουργούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και οργάνωση, καθώς αποτελούν τίτλους κατοχύρωσης που ενδυναμώνουν-ενισχύουν την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων. Εντούτοις, η τριετής αναμονή και όλη αυτή η χαοτική κατάσταση μόνο αποθαρρύνουν τους υποψηφίους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανεργίας τους και στην υποβάθμιση των πραγματικών τους προσόντων, γιατί χωρίς την αναγνώριση των τίτλων τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων οποιαδήποτε εργασία ενδεχομένως και αν βρούνε δεν θα είναι αντιπροσωπευτική των πραγματικών τυπικών τους προσόντων.

Με βάση τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε καταγραφή και στη συνέχεια σε πρόσληψη του απαραίτητου και απολύτως αναγκαίου εργατικού δυναμικού για τη στελέχωση του ΔΟΑΤΑΠ και ΑΤΕΕΝ; Και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να περιοριστεί αρχικά και σε δεύτερο χρόνο να εξαλειφθεί αυτή η αναμονή ετών που πραγματικά υποβαθμίζει την προσπάθεια των σπουδαστών;

3. Εάν μεταξύ των προθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παροχών και των υπηρεσιών των δύο αυτών Οργανισμών;

Σχόλια (7)

 
Σπύρος
09 Μαρ 2021 13:49

Μα εγώ πρόσφατα διάβασα ότι ο ΔΟΑΤΑΠ έχει βελτιωθεί πολύ όσον αφορά τους χρόνους αναγνώρισης πτυχίων. Διάβασα ότι πλέον οι αιτήσεις γίνονται διαδικτυακά και η ισοτιμία του πτυχίου πραγματοποιήται σε ένα διάστημα περίπου 3 μηνών. Όχι 3 χρόνια .... Ψέματα έλεγε το άρθρο που διάβασα. Βασικά πολλά πρόσφατα άρθρα το αναφέρουν αυτό.

 
xxx
10 Οκτ 2020 02:47

καλά αυτή δεν ήταν που ούρλιαζε για τα κολέγια και ότι το ΑΤΕΕΝ αναγνωρίζει πτυχία κολεγίων 5 εξαμήνων με αυτά των 5 ετών εν το μεταξύ κανένα κολέγιο δεν εκδίδει πτυχίο παρά μόνο τίτλους από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και δεν ξέρω κανένα πανεπιστήμιο να δίνει πτυχίο στα 2,5 χρόνια. Αυτόματη αναγνώριση όλων τον αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού όπως τόσα χρόνια συμβαίνει και με του τίτλους γλωσσομάθειας αυτό είναι η Ευρώπη όχι μόνο κοινό νόμισμα αλλά και κοινά πτυχία διπλώματα οδήγησης κ.ο

 
Απογοήτευση
05 Οκτ 2020 16:04

Το ΚΙΝΑΛ το πήρε ο πόνος; Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 αυτοί με την ΝΔ δεν κυβερνούσαν; Γιατί λοιπόν δεν είχαν κάνει κάτι τότε; Για όσους θυμούνται, πάντοτε δυσλειτουργούσαν ο ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΠ/ΑΤΕΕΝ. Δεν θυμάμαι να υπάρχει έστω μια περίοδος που να λειτούργησαν εύρυθμα αυτές οι υπηρεσίες. Πάμε στοίχημα ότι σε λίγο καιρό ίσως δούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις; Γελάει και ο κάθε πικραμένους με τα τρία κόμματα που όταν είναι στην αντιπολίτευση τους πιάνει ο πόνος και μόλις γίνονται κυβέρνηση τα ξεχνούν όλα.

 
Λεωνίδας Τ.
01 Οκτ 2020 13:47

Μέσα στο χαμό των ημερών κανείς από το υπουργείο δεν πρόκειται να κοιτάξει μάλλον λίγο και το θέμα των καθυστερήσεων αναγνώρισης των πτυχίων μας από το δοαταπ. Έχει καταντήσει αηδία πια να περιμένω 2 χρόνια και να μην έχω κανένα νέο. Αν δεν δουλεύει κλείστε τον, κουραστήκαμε και απογοητευτήκαμε

 
Πεταμένοι μισθοί
29 Σεπ 2020 14:20

Κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ και αυτόματη αναγνώριση πτυχίων που προέρχονται απο αναγνωρισμένα πανεπιστημία του εξωτερικού.

 
Παπαευσταθίου Νάσος
29 Σεπ 2020 11:35

Η ουσία είναι το δάσος, αλλά ας ρίχνουμε και καμιά ματιά και στο δέντρο.....

...υπάρχει δαιδαλώδη γραφειοκρατία!!!
.... εν έτη !!!
για κείμενο που υπογράφουν και υποβάλλουν βουλευτές πρόκειται, έλεος !

 
Γιάννης
29 Σεπ 2020 09:37

Μπράβο στους Βουλευτές! Και πολύ λίγα λένε για αυτή την τραγική κατάσταση ομηρίας που ζούμε περιμένοντας χρόνια για την αναγνώριση. Ο Νόμος του ΔΟΑΤΑΠ λέει για το χρόνο που πρέπει να διαρκεί η διαδικασία, αλλά οι Νόμοι όπως φαίνεται ισχύουν μόνο για τους πολίτες...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.