Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παντείου : Πέντε όρους στο υπ. Παιδείας για να διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης

Υφ. Παιδείας στο esos: Θα έρθω άμεσα σε επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές
Δημοσίευση: 29/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πέντε όρους θέτει  στο υπουργείο Παιδείας η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου για να διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης βάσει της   ΚΥΑ 115744/Ζ1 /4.9.2020  και το ξεκαθαρίζει:" Η επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εκ μέρους του υπουργείου και η παραχώρηση κατάλληλων αιθουσών είναι τα προαπαιτούμενα για οιαδήποτε δια ζώσης διδασκαλία".

Το esos επικοινώνησε με τον υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη, ο οποίος μας δήλωσε ότι θα έρθει άμεσα σε επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές , προκειμένου να συζητήσει τα  ζητήματα και να δρομολογηθούν οι λύσεις όπου είναι δυνατόν να δοθούν.

Ειδικότερα πρόκειται για τα εξής  όρους που θέτουν οι Συγκλητικοί  και ζητούν να μεριμνήσει το υπ. Παιδείας:

1. Να μισθωθούν αίθουσες που θα καλύπτουν τις ανάγκες της δια ζώσης διδασκαλίας για ομάδες φοιτητών έως 50 ατόμων και οι οποίες θα πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ. Προτείνουμε την παραχώρηση και κατάλληλη διαμόρφωση αιθουσών  στο κτίριο της Γ.Γ. Τύπου (δίπλα στο Πάντειο) όπου θα μπορούσαν να διδαχθούν μαθήματα με φυσική παρουσία.

2. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων με υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές (επικουρικό διδακτικό προσωπικό), προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύσταση ολιγομελών ομάδων με μέγιστο αριθμό τριάντα (30) φοιτητών για την διενέργεια δια ζώσης φροντιστηριακών μαθημάτων, αμέσως μετά τις 26.10,  όπως προβλέπει η ΚΥΑ 115744/Ζ1 /4.9.2020.

3. Να δοθεί η δυνατότητα στους διδάσκοντες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να διδάξουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως και όχι να αντικατασταθούν από άλλους διδάσκοντες.

4. Το Υπουργείο να έχει αποστείλει τον κατάλογο των εγγεγραμμένων φοιτητών (η πλατφόρμα του Υπουργείου για τις εγγραφές κλείνει 29.9.) έως 1.10.

5. Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους μετεγγραφόμενους φοιτητές ως προς τις δηλώσεις μαθημάτων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να εξετασθούν στα μαθήματα χειμερινού εξαμήνου (συνήθως εγγράφονται μέσα Νοεμβρίου).

Γιατί τέθηκαν τα  πέντε ζητήματα

Τα παραπάνω θέματα έθεσε  η Σύγκλητος του Παντείου, διότι:

Α. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ένα πολύ περιορισμένο αριθμό αιθουσών που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί λόγω covid-19, δηλαδή έχουν παράθυρα που ανοίγουν και κλιματισμό που να μην ανακυκλώνει τον αέρα. Οι διαθέσιμες αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές αυτές είναι μόλις επτά (7) και η χωρητικότητά τους περιορίζεται σε 20-33 άτομα η κάθε μια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.  

Β. Η διαθεσιμότητα αυτών των αιθουσών περιορίζεται σημαντικά επειδή μετά από κάθε μάθημα πρέπει να μένουν κενές για μια ώρα και να απολυμαίνονται.

Γ. Το Πανεπιστήμιο έχει εννέα Τμήματα όπου προσφέρονται συνολικά το χειμερινό εξάμηνο 367 προπτυχιακά και 143 μεταπτυχιακά μαθήματα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία διδάσκονται τουλάχιστον τρείς (3) ώρες το κάθε ένα την εβδομάδα.

Δ. Τα μαθήματα που την προηγούμενη τριετία είχαν έως 50 εγγεγραμμένους φοιτητές ήταν συνολικά σε όλα τα τμήματα 67 προπτυχιακά και 131 μεταπτυχιακά. Εάν όλα αυτά τα μαθήματα διδαχθούν με φυσική παρουσία σημαίνει ότι πρέπει να φιλοξενηθούν σε μόλις 7 αίθουσες χωρητικότητας 20-33 ατόμων η κάθε μία (και συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων).

Ε. Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων και κανόνων ασφαλείας βαρύνει τους διδάσκοντες και τους προέδρους των τμημάτων.

Ζ. Μεγάλος αριθμός διδασκόντων, λόγω της μη ανανέωσης των μελών ΔΕΠ την τελευταία δεκαετία, ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και είναι δύσκολη η αντικατάστασή τους για προφανείς λόγους (μεγάλη αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας για λίγους διδάσκοντες, αναντιστοιχία γνωστικών αντικειμένων κλπ.).

Η. Μεγάλος αριθμός φοιτητών ανήκει επίσης σε ευάλωτες ομάδες και η αποκλειστικά δια ζώσης διδασκαλία αρκετών μαθημάτων θα τους αποκλείσει από την ασφαλή συμμετοχή τους σε αυτά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ   ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αποφασίζει ότι όλα τα μαθήματα θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως έως τις 26 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 115744/Ζ1 /4.9.2020 και τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Αρ. Πρωτ. 327/24-09-2020), η διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης μαθημάτων από μέρους των φοιτητών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ανωτέρω ημερομηνία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διά ζώσης διδασκαλία. Δεδομένου ότι οι εξετάσεις της επαναληπτικής περιόδου του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται στις 10 Οκτωβρίου, θα πρέπει α) μέχρι τις 20 Οκτωβρίου να έχουν κατατεθεί οι βαθμολογίες όλων των μαθημάτων και β) η πλατφόρμα για τις δηλώσεις μαθημάτων να «ανοίξει» για τους φοιτητές μόνο για 6 ημέρες από 21.10. έως 26.10. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα έτη η περίοδος των δηλώσεων εκτεινόταν σε δύο με τρεις μήνες ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης και επιλογής ανάμεσα σε περισσότερα μαθήματα.

Μετά από τις 26 Οκτωβρίου, για να διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης βάσει της ανωτέρω ΚΥΑ, όπως άλλωστε επιθυμούν οι διδάσκοντες και διδάσκουσες, η Σύγκλητος λαμβάνει υπόψιν ότι:

1.    Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ένα πολύ περιορισμένο αριθμό αιθουσών που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί λόγω covid-19, δηλαδή έχουν παράθυρα που ανοίγουν και κλιματισμό που να μην ανακυκλώνει τον αέρα. Οι διαθέσιμες αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές αυτές είναι μόλις επτά (7) και η χωρητικότητά τους περιορίζεται σε 20-33 άτομα η κάθε μια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.  

2.    Η διαθεσιμότητα αυτών των αιθουσών περιορίζεται σημαντικά επειδή μετά από κάθε μάθημα πρέπει να μένουν κενές για μια ώρα και να απολυμαίνονται.

3.    Το Πανεπιστήμιο έχει εννέα Τμήματα όπου προσφέρονται συνολικά το χειμερινό εξάμηνο 367 προπτυχιακά και 143 μεταπτυχιακά μαθήματα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία διδάσκονται τουλάχιστον τρείς (3) ώρες το κάθε ένα την εβδομάδα.

4.    Τα μαθήματα που την προηγούμενη τριετία είχαν έως 50 εγγεγραμμένους φοιτητές ήταν συνολικά σε όλα τα τμήματα 67 προπτυχιακά και 131 μεταπτυχιακά. Εάν όλα αυτά τα μαθήματα διδαχθούν με φυσική παρουσία σημαίνει ότι πρέπει να φιλοξενηθούν σε μόλις 7 αίθουσες χωρητικότητας 20-33 ατόμων η κάθε μία (και συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων).

5.    Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων και κανόνων ασφαλείας βαρύνει τους διδάσκοντες και τους προέδρους των τμημάτων.

6.    Μεγάλος αριθμός διδασκόντων, λόγω της μη ανανέωσης των μελών ΔΕΠ την τελευταία δεκαετία, ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και είναι δύσκολη η αντικατάστασή τους για προφανείς λόγους (μεγάλη αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας για λίγους διδάσκοντες, αναντιστοιχία γνωστικών αντικειμένων κλπ.).

7.    Μεγάλος αριθμός φοιτητών ανήκει επίσης σε ευάλωτες ομάδες και η αποκλειστικά δια ζώσης διδασκαλία αρκετών μαθημάτων θα τους αποκλείσει από την ασφαλή συμμετοχή τους σε αυτά.

και ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μεριμνήσει ώστε:

•    Να μισθωθούν αίθουσες που θα καλύπτουν τις ανάγκες της δια ζώσης διδασκαλίας για ομάδες φοιτητών έως 50 ατόμων και οι οποίες θα πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ. Προτείνουμε την παραχώρηση και κατάλληλη διαμόρφωση αιθουσών  στο κτίριο της Γ.Γ. Τύπου (δίπλα στο Πάντειο) όπου θα μπορούσαν να διδαχθούν μαθήματα με φυσική παρουσία.

•    Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων με υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές (επικουρικό διδακτικό προσωπικό), προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύσταση ολιγομελών ομάδων με μέγιστο αριθμό τριάντα (30) φοιτητών για την διενέργεια δια ζώσης φροντιστηριακών μαθημάτων, αμέσως μετά τις 26.10,  όπως προβλέπει η ΚΥΑ 115744/Ζ1 /4.9.2020.

•    Να δοθεί η δυνατότητα στους διδάσκοντες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να διδάξουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως και όχι να αντικατασταθούν από άλλους διδάσκοντες.

•    Το Υπουργείο να έχει αποστείλει τον κατάλογο των εγγεγραμμένων φοιτητών (η πλατφόρμα του Υπουργείου για τις εγγραφές κλείνει 29.9.) έως 1.10.

•    Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους μετεγγραφόμενους φοιτητές ως προς τις δηλώσεις μαθημάτων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να εξετασθούν στα μαθήματα χειμερινού εξαμήνου (συνήθως εγγράφονται μέσα Νοεμβρίου).

Οι διδάσκοντες και διδάσκουσες του Παντείου Πανεπιστημίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη δημόσια υγεία και ιδιαιτέρως την υγεία των φοιτητών, των φοιτητριών και των οικογενειών τους, επιθυμούν να διεξαγάγουν τη διδασκαλία των μαθημάτων τους με τρόπο που θα είναι παιδαγωγικά επαρκής και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών στην ακαδημαϊκή ζωή. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν μια ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας. Η επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εκ μέρους του υπουργείου και η παραχώρηση κατάλληλων αιθουσών είναι τα προαπαιτούμενα για οιαδήποτε δια ζώσης διδασκαλία.

Εφόσον εξασφαλιστούν το απαραίτητο επικουρικό διδακτικό προσωπικό και οι πρόσθετοι χώροι, η Σύγκλητος θα επανεξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων.

Σχόλια (4)

 
Βασίλης
29 Σεπ 2020 20:34

Το Υπουργείο συνεχίζει να επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων ακόμα και στο πως θα διδάξουν χωρίς να κάνει τα απαραίτητα. Μήπως ο μόνος λόγος είναι για να πληρώσουν ενοίκια οι φοιτητές παραμερίζοντας θέματα υγείας για χάρη τρίτων;

 
Νώντας
29 Σεπ 2020 21:01

Πρώτη φορά υφιστάμενη αρχή θέτει όρους σε προϊσταμένη.
Ή μήπως όχι;;

 
@Νώντας
29 Σεπ 2020 21:48

Η προϊστάμενη αρχή "διατάσσει" να γίνει κάτι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) Να πληρούνται προδιαγραφές του ΕΟΔΥ που δεν έχει λάβει υπόψιν η προϊστάμενη αρχή προτού "διατάξει".
(β) Αν δεν πληρωθούν οι προδιαγραφές του ΕΟΔΥ, την ευθύνη δε φέρει η προϊστάμενη αρχή, η οποία - όμως - δε συμβάλλει στην πλήρωση των προδιαγραφών.
(γ) Η υφιστάμενη αρχή de facto δε δίναται να πληρώσει τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ και - παρόλα αυτά - "διατάσσεται" να εκτελέσει τις "διαταγές" της προϊστάμενης αρχής.

Σας φαίνεται παράλογο η υφιστάμενη αρχή να τονίζει τι ανέφικτο των "διαταγών" της προϊστάμενης αρχής υπό τις παρούσες συνθήκες; Μάλιστα, δε μένει στην επισήμανση αλλά προτείνει λύσεις.

 
X.M.
29 Σεπ 2020 23:13

Μπράβο στη Σύγκλητο του Παντείου. Δε μπορεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να είναι εκτός πραγματικότητας ή να νομίζει ότι αυτά τα θέματα επιλύονται με κάποιες ΚΥΑ που συντάσσονται στο πόδι, αφήνουν αναπάντητα πάμπολλα θέματα και να προτείνουν λύσεις ανέφικτες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ