Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΠΕΦ για τις φιλολογικές ώρες και για την αναβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων

Δημοσίευση: 30/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η συνέχιση και ένταση της πανδημίας σημαδεύει δυσάρεστα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν δικαιώνει όμως την ολιγωρία της Πολιτείας απέναντι στο πρόβλημα των ακάλυπτων φιλολογικών ωρών στο ωρολόγιο πρόγραμμα των  Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, πρόβλημα που μεγεθύνει το σοβαρό έλλειμμα παιδείας, το οποίο -μεταξύ άλλων- ενέτεινε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατόν, στην άμεση πρόσληψη Φιλολόγων -με ετήσιες και όχι τρίμηνες συμβάσεις- προκειμένου  να καλυφθούν τα κενά των φιλολογικών ωρών και να μη διαταράσσεται περαιτέρω η ομαλή λειτουργία του σχολείου λόγω της αδυναμίας προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου.

Το  Δ.Σ. της  ΠΕΦ επαναλαμβάνει  με έμφαση την πάγια θέση της Ένωσής μας για ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας αποκλειστικά σε φιλολόγους του κλάδου ΠΕ02, ώστε να διασφαλισθεί το κύρος επιστημονικό και παιδαγωγικό, του μείζονος μορφωτικής αξίας μαθήματος.

 Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΠΕΦ επαναφέρει το αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να τεθούν στο σύνολό τους τα πολλά,  σοβαρά και χρόνια ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των Φιλολόγων και πλήττουν την ανθρωπιστική παιδεία

 Στον χειμαζόμενο κόσμο μας, η ανάγκη για στήριξη από την Πολιτεία της κλασικής παιδείας  και των ανθρωπιστικών γραμμάτων, μέσω μιας αληθινά διορατικής εκπαιδευτικής πολιτικής, προβάλλει επιτακτική. Θα πρέπει εξάλλου να γίνει αντιληπτό πως μια  ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προϋποθέτει στοργική μέριμνα και γενικότερη στήριξη των ανθρωπιστικών σπουδών.

Μια πρώτη έμπρακτη απόδειξη θα είναι η ίδρυση Κλασικών Γυμνασίων και Λυκείων, που απουσιάζουν από τη χώρα η οποία υπήρξε η κοιτίδα του κλασικού πολιτισμού.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Σχόλια (5)

 
Ευαγγελία
30 Σεπ 2020 15:19

"Το Δ.Σ. της ΠΕΦ επαναλαμβάνει με έμφαση την πάγια θέση της Ένωσής μας για ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας αποκλειστικά σε φιλολόγους του κλάδου ΠΕ02, ώστε να διασφαλισθεί το κύρος επιστημονικό και παιδαγωγικό, του μείζονος μορφωτικής αξίας μαθήματος."
Το πόσο ενδιαφέρει την ΠΕΦ το επιστημονικό και παιδαγωγικό κύρος του μαθήματος της ιστορίας "κράζει" από την εκκωφαντική σιωπή της σχετικά με το αλαλούμ των προγραμμάτων σπουδών που έχει φτάσει εμάς τους διδάσκοντες να παραληρούμε...

 
Εκπαιδευτικός κοινωνικών επιστημών
30 Σεπ 2020 19:10

Μια μικρή μόνο υπενθύμιση στους θεράποντες της κλασικής παιδείας, για τις επιλεκτικές ευαισθησίες τους περί των αναθέσεων.
Ωρολόγιο πρόγραμμα 2021-22, μαθήματα Α΄ ανάθεσης στην Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη Λυκείου (σύνολο 102 Ω):
ΠΕ 02 (Φιλόλογοι) = 52 Ω (Γενικής παιδείας + ομάδες προσανατολισμού) !!!!!!!
ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών) = 2 Ω (Γενικής παιδείας + ομάδες προσανατολισμού) !!
ΠΕ 80 (Οικονομίας) = 8 Ω (Γενικής παιδείας + ομάδες προσανατολισμού) !!
ΠΕ 08 (Καλλιτεχνικών) = 0 Ω !!!

Αυτά τα λίγα, για να μην ξεχνιόμαστε.

 
Φιλόλογος
30 Σεπ 2020 19:28

Κλασικά Γυμνάσια και Λύκεια: αχ ναι, ναι και ναι!!!

 
Alekos Salonikios
30 Σεπ 2020 22:15

Εν έτει 2020 (οι άλλοι πήγαν και γύρισαν απ΄ το φεγγάρι...) κι ακόμη η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (και λοιπών ειδικοτήτων, Ιστορικού, ΦΠΨ, Λαογραφικού, Ψυχολογικού, κλπ. κλπ.) θεωρεί την Ιστορία ...φιλολογικό μάθημα;
'Eλεος, πια...

 
Γενικά Λύκεια
01 Οκτ 2020 02:48

Η εκπαίδευση είναι ενιαία, δε χρειάζονται ούτε "κλασικά" Λύκεια ούτε Λύκεια "επιστημών" ούτε "επαγγελματικά" Λύκεια. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται και Ιστορία και Μαθηματικά, και Αρχαία και Φυσική, και Χημεία και Καλλιτεχνικά, Πληροφορική, Ξένες Γλώσσες, Αθλητισμό για 6 χρόνια από καθηγητές της ανάλογης ειδικότητας.

Φτάνουν πια τα συντεχνιακά αιτήματα που δε βοηθούν σε τίποτα το σχολείο και τους μαθητές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ