Placeholder

ΒΟΥΛΗ

“Κόντρα” στη Βουλή για τις καταλήψεις

Δημοσίευση: 30/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε “κόντρα για τις μαθητικές καταλήψεις μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση, εξελίχθηκε η συζήτηση για τις μάσκες στα σχολεία

Ο Γιάννης Ραγούσης, είπε απευθυνόμενος στον Γ. Γεραπετρίτη:

“Η Κυβέρνηση έχει  ουσιαστικά  καταστεί πολιτικά και ηθικά οι αυτουργοί γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στα σχολεία με τις καταλήψεις. Οι καταλήψεις αυτές, για να προσγειωθείτε κάποια στιγμή στην πραγματικότητα, δεν έχουν σχέση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, με όσες καταλήψεις έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτές οι καταλήψεις δεν είναι στο μυαλό των μαθητών όπλα διεκδίκησης. Είναι μέσο αυτοπροστασίας τους. Η κατάσταση αυτών των αντανακλαστικών αυτοπροστασίας των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομική λογική. Αυτό που πήγατε να κάνετε στο Κερατσίνι ή ακόμη χειρότερα στην Καβάλα, στέλνοντας αστυνομικούς να απειλήσουν μικρά παιδιά. Οι μαθητές είναι εν δικαίω, εσείς είστε εν αδίκω, γιατί  έχουμε είκοσι χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς φέτος, έχουμε περισσότερους “.

Η απάντηση του Γ. Γεραπετρίτη

Απαντώντας στον Γ. Ραγκούση ο Γ. Γεραπετρίτης είπε τα εξής:

“Σήμερα είχαμε μία συνομολόγηση, μια πολιτική υιοθεσία των κινητοποιήσεων που γίνονται στα σχολεία. Με ρητό, σαφή τρόπο ο κ. Ραγκούσης δικαίωσε αυτού του τύπου την επιβολή της μειοψηφίας πάνω στην πλειονότητα των παιδιών, τα οποία θέλουν να διδαχθούν και σήμερα εμποδίζονται. Έχουμε, λοιπόν, στην πραγματικότητα μία καταδυνάστευση, η οποία έχει ταξικό -θέλω να το τονίσω αυτό- χαρακτήρα. Διότι τα παιδιά τα οποία σήμερα δεν λαμβάνουν τη μόρφωση τους, είναι εκείνα τα οποία ουσιαστικά εκβιάζονται να το πράξουν.

Να σας πω και για τη μάσκα. Εγώ προσωπικά θα ζητήσω συγγνώμη από τα παιδιά τα οποία δεν έλαβαν τη μάσκα στο σωστό τους μέγεθος. Όμως, κύριε Ραγκούση, η συζήτηση είναι περί όνου σκιάς και το αποδείξατε σήμερα, επειδή δεν είχατε κάτι να πείτε.

Η μάσκα έχει πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα παιδιά προσήλθαν με δική τους μάσκα, επέδειξαν πολύ μεγάλη συμμόρφωση και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Οι μεγάλες μάσκες, οι οποίες έχουν αυτήν τη στιγμή παραχθεί, θα μεταποιηθούν χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο και τα παιδιά θα λάβουν ακόμη δύο μάσκες, όπως έχει ήδη δηλωθεί.

Κυρίως όμως -επειδή αναφερθήκατε σ’ αυτό- τα σχολεία φέτος άνοιξαν χωρίς εκπαιδευτικά κενά και σας παρακαλώ να ανατρέξετε στα προηγούμενα χρόνια για το τι συνέβη με τα εκπαιδευτικά κενά. Για πρώτη φορά ξεκίνησε η διανομή των βιβλίων ήδη από τις αρχές Μαΐου του 2020 και δεν υπήρξε κανένα κενό στην διανομή των βιβλίων. Για πρώτη φορά έχουμε εγκατεστημένους τεσσερισήμισι χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, οι οποίοι έχουν αναλάβει υπηρεσία. Για πρώτη φορά οι αναπληρωτές εγκαταστάθηκαν πολύ πριν από οποιαδήποτε άλλη χρονιά -τα στοιχεία τα έχω στη διάθεσή σας- και είναι περισσότεροι. Γι’ αυτό διατέθηκαν επιπλέον 118 εκατομμύρια σε σχέση με τα αρχικώς 200 εκατομμύρια, έτσι ώστε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να υπάρξει αυτή η πρόσθετη προσαρμογή, ακριβώς λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού.

Και επιπλέον, προχωρούν οι διορισμοί δέκα χιλιάδων πεντακοσίων μόνιμων εκπαιδευτικών. Έχουν ήδη εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες και είμαστε στη φάση της έκδοσης των οριστικών πινάκων”.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ