Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα νέα του Παν. Πατρών

Δημοσίευση: 02/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 30/9/2020 στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών συνάντηση του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών με τον νέο Πρύτανη κ. Χρήστο Μπούρα. Από τον ΕΕΣΠ στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Ζαφειρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Μακρής και ο Γ΄ Αντιπρόεδρος κ. Σολωμός. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου συνεχάρησαν τον νέο Πρύτανη και του ευχήθηκαν δημιουργική θητεία.

Αναφέρθηκαν στην συμπαράσταση του Συλλόγου, στα προβλήματα και αιτήματα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τη συνεργασία που υπάρχει με εργαστήρια του Πανεπιστημίου για προτάσεις και ιδέες εκσυγχρονισμού του εμπορίου καθώς και την δυνατότητα επιστημονικής αξιοποίησης του ψηφιακού ιστορικού αρχείου του Συλλόγου και των ερευνών του ΙΝΕΜΥ. Ο κ. Πρύτανης εξήρε την συνεισφορά του ΕΕΣΠ στην ίδρυση του Πανεπιστημίου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο λόγω της μεγάλης του διασποράς σε όλη την περιφέρεια, τη μη ανανέωση του επιστημονικού προσωπικού και τις ελλείψεις στις υποδομές. Εξέφρασε την ανάγκη η πόλη να συνδράμει ενεργά στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και στη στενότερη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική επιχείρηση και οικονομία. Συμφωνήθηκε η συνεργασία στα επιδοτούμενα προγράμματα αμειβόμενης μαθητείας καθώς και η συνέργεια και προώθηση δράσεων των τοπικών καταστημάτων για ειδικές εκπτώσεις και προνόμια στους φοιτητές.

Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή Χρήστο Μπούρα επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κ. Λύρος. Αντικείμενο της συνάντησης με τον Πρύτανη, η ενημέρωσή του για τα υπάρχοντα προβλήματα και ειδικότερα για την κατάσταση και τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Κυρίως όμως εστίασαν στο θέμα υποστελέχωσης του Πανεπιστημίου. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για τη κατασκευή δρόμου και το φωτισμό του, καθώς και τη παραχώρηση κτιρίου στο Πανεπιστήμιο στην Ι. Πόλη του Μεσολογγίου. Επίσης εξέφρασε την στήριξη του σε αίτημα του Πανεπιστημίου για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του στην Ι. Πόλη Μεσολογγίου, ύψους 1.500.000 ευρώ. Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει διακανονισμός σε χρέη προηγούμενων ετών προς τη ΔΕΥΑΜ. Ο ίδιος τόνισε, ότι τάσσεται στο πλευρό του Πρύτανη και του Πανεπιστημίου Πατρών και ότι θα συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τόσο για την αύξηση των νέων θέσεων, όσο και στο να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κλείσουν Τμήματα που εδρεύουν στο Μεσολόγγι.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Σύγκλητος, στην υπ΄ αριθ. 176/1.10.2020 συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη, τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε Τμήματος, τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών ανά μάθημα κατά την προηγούμενη τριετία, το ανθρώπινο δυναμικό και τις διαθέσιμες υποδομές των Τμημάτων, τη δυνατότητα παροχής επιπλέον υπηρεσιών καθαριότητας, το υγειονομικό πρωτόκολλο COVID-19, όπως συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Πανεπιστημίου, και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, αποφάσισε ομόφωνα  ότι εγκρίνει τις εισηγήσεις των Τμημάτων για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2020-2021. Σημαντικό κριτήριο που καθόρισε την απόφαση της Συγκλήτου είναι ο σεβασμός στο αγαθό της ζωής και της υγείας των φοιτητών, των εργαζομένων και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σχόλια (8)

 
Απορία
05 Οκτ 2020 02:17

Κύριε Αρθούρε, σας παρακολουθώ που σχολιάζετε συχνά. Είστε καθηγητής πανεπιστημίου;

 
Εθνικά ΑΕΙ
03 Οκτ 2020 20:50

Η στρέβλωση στη διοικητική διαίρεση, που δυστυχώς επεκτάθηκε και στην ακαδημαϊκή χωροταξία, οδηγεί σε μαρασμό την περιφέρεια.

Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να μη θεωρείται η Καλαμάτα, η Τρίπολη, η Πάτρα και οι άλλες πόλεις της Πελοποννήσου μια ενιαία ομάδα; Το λογικό είναι να προχωρήσουν τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα, όχι μοιρολατρικά να κόψουμε την Πελοπόννησο στη μέση επειδή ήταν βολικό για μικροκομματικούς λόγους.

@ Αρθούρος
03 Οκτ 2020 10:06

Μα, είναι λογικό επιχείρημα τι σκεφτόταν (αν) ο Κολοκοτρώνης πριν 200 χρόνια; Θα σκεφτεί ο σημερινός Κορίνθιος ή ο Ναυπλιώτης ότι η Πάτρα που απέχει 2-3 ώρες είναι σε άλλη διοικητική περιφέρεια και άρα " κείται μακράν";

Πώς είναι δυνατόν το μοντέλο της Αχαϊας ως αναπόσπαστο μέρος της Πελοποννήσου, που είναι απολύτως σύμφωνο με τη ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ και την ΙΣΤΟΡΙΑ της χώρας, "ξαφνικά" να θεωρείται "απαρχαιωμένο" τα τελευταία τριάντα χρόνια;

Μήπως επειδή μόλις η τοπική αυτοδίοικηση απέκτησε αυτόνομη χρηματοδότηση άρχισαν να λειτουργούν άλλα κριτήρια και άλλες προτεραιότητες; Παλιά δεν υπήρχε κανένα συμφέρον, αρα επικρατούσε η απλή λογική της γεωγραφικής συνάφειας.

Η Πάτρα δεν είναι "νησί", ούτε έχει περισσότερη σχέση με το Ιόνιο ή την Αιτωλοακαρνανία από ό,τι έχει με την Σπάρτη, την Καλαμάτα και την Τρίπολη: το να προσπαθούν κάποιοι τοπικοί παράγοντες να αναβαθμιστουν αδιαφορώντας για το καλό των ντόπιων φοιτητών, που φυσικά επιλέγουν εδώ και χρόνια το Παν. Πατρών ως πρώτη ή έστω δεύτερη επιλογή για τη φοίτησή τους (βλ. στατιστικά στοιχεία προέλευσης).

Πέρα από αυτά, τα ΑΕΙ είναι ΕΘΝΙΚΑ και πρέπει να εξυπηρετούν το καλό όλης της κοινωνίας: Δε χωρούν ούτε τρία ΑΕΙ στην Κρήτη επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ, ούτε δύο ΑΕΙ στη Μακεδονία επειδή η Εγνατία Οδός καθυστέρησε, ούτε δύο ΑΕΙ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα ούτε φυσικά δύο ΑΕΙ στην Πελοπόννησο. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν για όλα τα ΑΕΙ και αυτά πρέπει να είναι οργανωμένα με ορθολογικό όχι ασυνάρτητο τρόπο.

 
Ακαδημαϊκά κριτήρια ΑΕΙ
03 Οκτ 2020 18:07

Όλες οι περιοχές που έχουν γενικό πληθυσμό μισο εκατομμύριο κατοίκους πρέπει να έχουν ένα ΑΕΙ, αλλά δεν μπορεί οι σχολές να είναι διάσπαρτες σε πάνω από τρεις πόλεις.

Η σύγκριση πληθυσμών δεν μπορεί να οδηγεί σε "κουτσουρεμένα" ΑΕΙ, δηλαδή η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο δε θα έχουν λιγότερα τμήματα επειδή είναι πιο μικρές πόλεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα ΑΕΙ πρέπει να είναι ακαδημαϊκά ολοκληρωμένα και να μην γίνονται αντικείμενο τοπικιστικής και συντεχνιακής εκμετάλλευσης.

Η περιφέρεια ευνοείται από ισχυρά και βιώσιμα Πανεπιστήμια, που να αποτελούν πόλο έλξης για καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές, όχι από αποκομμένες και απαξιωμένες σχολές.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει έδρα την Πάτρα και εκεί πρέπει να συγκεντρωθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ώστε όλοι οι φοιτητές να απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο ποιότητας σπουδών. Με την μετακίνηση τμημάτων σε ξεχωριστές περιφερειακές πόλεις χωρίς σχέδιο υποβαθμίζεται η αποστολή του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

 
Αρθούρος
03 Οκτ 2020 10:06

Οι Περιφέρειες ως θεσμός, έχουν ζωή 35 περίπου χρόνια. Δηλαδή λειτουργούν από τη δεκαετία του 1980-90. Τότε είναι που ξεπεράστηκε το απαρχαιωμένο μοντέλο που θεωρούσε ενιαία την Πελοπόννησο και μάλιστα με πρωτεύουσα την Πάτρα. Αυτό το μοντέλο μάλιστα που διάρκεσε πάνω από ενάμισι αιώνες, αρνούνταν και τη διορατική διαίσθηση του αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη που έβλεπε σοφά την Τρίπολη να δεσπόζει στην Πελοπόννησο κι όχι την Πάτρα. Βρισκόταν στο κέντρο της Πελοποννήσου, έλεγχε τις κύριες οδούς, ήταν στην ενδοχώρα και σε οχυρωμένη θέση και λοιπά.
Η Πάτρα από εκείνα τα χρόνια είχε το πρόσωπό της στραμμένο στη Δύση ως ναυτική πύλη στο Ιόνιο πέλαγος, πολιτιστικά ποτέ δεν ήταν στραμμένη στην εσωστρεφή Πελοπόννησο. Η αγροτική της ενδοχώρα έβλεπε κυρίως στις κοντινές Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία και δευτερευόντως στα νησιά του νότιου Ιόνιου.
Κι έτσι, οδηγηθήκαμε εύκολα στη δημιουργία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα και ξεχωριστής Περιφέρειας Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Το αντίθετο όπως το έχουν στα μυαλά τους εκείνοι που συνήθισαν το παρωχημένο μοντέλο που ανέφερα πιό πάνω, αδικεί την υπόλοιπη Πελοπόννησο, αφού την υπαγάγει στη μακρινή και από την Καλαμάτα και από την Τρίπολη, Πάτρα. Γιά να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, μετά τη δημιουργία της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, η Αιτωλοακαρνανία και οι πόλεις της είναι πιό κοντά από την Τρίπολη και την Καλαμάτα. Ειδικά μετά από την παραπομπή στις καλένδες του νότιου μέρους του αυτοκινητόδρομου Πύργου- Καλαμάτας και την ανύπαρκτη σύνδεση Τρίπολης-Πάτρας, η Πελοπόννησος είναι ακόμα πολύ μακριά από την Πάτρα.
Με δεδομένη μάλιστα την παράδοση που δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια που τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα πήγαν στην Πάτρα, φαντάζει προκλητικό, αν όχι προσβλητικό γιά τους 578000 κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να κλείσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και να πάνε κι άλλα τμήματα στην Πάτρα, γιά τους λόγους που εξήγησα πιό πάνω, και να μείνει η υπόλοιπη Πελοπόννησος με Κέντρα εργαστηριακά και ινστιτούτα. Αντίθετα, πρέπει γιά λόγους ηθικής, δεοντολογίας και σωστού ανταγωνισμού με τα όμοια τμήματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τα τρία πολυτεχνικά τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να πάνε στην Τρίπολη. Εξάλλου, στην Πάτρα λειτουργούν και τα προγράμματα του ΕΑΠ. Λίγη αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει.

 
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
03 Οκτ 2020 06:54

Δεν είναι λογικό να λειτουργούν τμηματα στη Θήβα ή το Καρπενήσι ενώ η έδρα του ιδρύματος είναι στην Αθήνα, το ίδιο και για το πανεπιστήμιο Πατρών, δεν μπορεί να συντηρεί σχολές σε όλη την Πελοπόννησο.

 
Αρθούρος
02 Οκτ 2020 18:40

Καταρχήν, ήθελα να εκφράσω τη συγνώμη μου γιατί σε άλλη συνάφεια, έπεσα σε γκάφα όσον αφορά την ανάγνωση των στοιχείων του εσοσ και γι' αυτό ζητώ συγνώμη κι απ' αυτό. Διορθώνω λοιπόν και δεν είναι επιπέδου Γ2 το πτυχίο ξένης γλώσσας των εισακτέων στο πρώτο ξενόγλωσσο τμήμα του ΕΚΠΑ, αλλά Β2.
Μπαίνοντας τώρα στο θέμα θέλω να παρατηρήσω τα εξής: Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η οποία είναι η τελευταία, ο πληθυσμός των Καλλικρατικών Δήμων στους οποίους βρίσκονται οι έδρες των πανεπιστημιακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ο εξής: Αιγιάλεια(Αίγιο):49.872,(Ήλιδα)Αμαλιάδα: 32.219, Μεσολόγγι:17988, Αγρίνιο: 94.181, Πύργος:47.995.
Χρησιμοποιώ τον πληθυσμό του Καλλικρατικού Δήμου επειδή και η Πάτρα φτάνει σήμερα τους 213.984 κατοίκους ως Καλλικρατικός Δήμος. Δηλαδή γιά να γίνεται η σύγκριση δικαιότερη. Πού υπάρχουν οι κωμοπόλεις που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο; Απ' ό,τι γνωρίζω, οι κωμοπόλεις έχουν πληθυσμό έως 10000 κατοίκους. Συνεχίζοντας, όταν στην Πάτρα ιδρύθηκαν τα πρώτα 5 τμήματα, το δεύτερο μισό της δεκαετίας 1960-70 δηλαδή, η Πάτρα είχε πληθυσμό 96100 κατοίκους, όσα δηλαδή έχει σήμερα το Αγρίνιο με τον ίδιο περίπου πληθυσμό που είχε τότε η Πάτρα.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει συνολικά 35 τμήματα. Απ' αυτά, στην Πάτρα εδρεύουν 25 τμήματα, ποσοστό 71,428% και στις υπόλοιπες πόλεις, τα 10, ποσοστό 28,752%. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πάντα σύμφωνα με την ίδια απογραφή, έχει 679.796 κατοίκους. Στην Πάτρα κατοικούν το 31,477%, ενώ στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα κατοικεί το 68,523% του συνολικού πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας. Αν προσθέσουμε και το ότι στην Πάτρα εδρεύουν και 3 τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως επίσης και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΑΠ, φτάνουμε στα 28 τμήματα, δηλαδή ποσοστό ως προς το σύνολο των 38 τμημάτων, 73,684%, ενώ τα υπόλοιπα 10 τμήματα που βρίσκονται στις κωμοπόλεις, 26,316%. Φαίνεται δηλαδή καθαρά η τεράστια αναντιστοιχία πληθυσμού και τμημάτων μεταξύ Πατρών και Περιφέρειάς της.
Στη Μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης κατοικούν 1.012.297 κάτοικοι. Σ' αυτούς αντιστοιχούν 69 πανεπιστημιακά τμήματα που ανήκουν στα πανεπιστήμια και τις σχολές που υπάρχουν εκεί. Στην Πάτρα των 213984 κατοίκων αντιστοιχούν 28 τμήματα όπως είπαμε παραπάνω. Στη Θεσσαλονίκη 36153 κάτοικοι ανά τμήμα και στην Πάτρα 7642,28 κάτοικοι ανά τμήμα. Αν συνεχίζαμε τη σύγκριση αυτή με όλες τις πόλεις της Ελλάδας, θα ανακαλύπταμε ότι η Πάτρα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία τμημάτων ανά κάτοικο χωρίς να προστεθεί και η ύπαρξη του ΕΑΠ. Είναι μία πόλη που στην πραγματικότητα ζεί κυρίως από τους πολυάριθμους φοιτητές και το ίδιο μήνυμα εκπέμπει και στις "κωμοπόλεις" της περιφέρειάς της.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλει ν' αναγνωρίσει επιτέλους ότι είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στη Δυτική Ελλάδα, να την αναγνωρίσει, να την τιμήσει και να τη βοηθήσει ν' αναπτυχθεί κι όχι να ζητάει να της αφαιρέσει τμήματα, όταν μάλιστα και η ίδια δεν έχει πιά τόσες πολλές εγκαταστάσεις.
Η οποιαδήποτε αλλαγή εδρών, πρέπει να ευνοεί συνολικά τις πόλεις της Περιφέρειας και όχι την Πάτρα. Έτσι, σαν πρώτη αλλαγή προτείνεται η μεταφορά των 3 πολυτεχνικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη ή την Καλαμάτα, και γιά λόγους δεοντολογίας λόγω του ότι υπάρχουν τέτοια τμήματα στην Πάτρα. Έπειτα, αν αποφασιστεί η επαναλειτουργία του τομέα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, αυτή να συνδεθεί με τη Μουσειολογία με την οποία και επιστημονικά είναι πιό κοντά, παρά με την Ιστορία-Αρχαιολογία που βρίσκεται στο Αγρίνιο και η Μουσειολογία να πάει στην Αμαλιάδα. Αν αποφασιστεί η μεταφορά του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα, πρέπει να ιδρυθεί στο Αγρίνιο το τμήμα Βιοτεχνολογίας που είναι στα 37 τμήματα που κατάργησε η Κεραμέως. Αν μετατεθεί το τμήμα Γεωπονίας- και δικαίως, γιά λόγους ακαδημαϊκούς- στο Αγρίνιο, πρέπει να ιδρυθεί τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στον Πύργο που κι αυτό είναι στα 37 τμήματα που κατάργησε η Κεραμέως. Αυτές είναι και οι ελάχιστες αλλαγές εδρών που βλέπω να γίνονται γιά ακαδημαϊκούς και μόνο λόγους και καμία άλλη.

 
Πανεπιστήμιο Πατρών
02 Οκτ 2020 17:03

Ήταν λάθος που μεταπολεμικά δεν υπήρχε σχέδιο για ίδρυση περιφερειακών πανεπιστημίων σε 2-3 πόλεις σε κάθε περιοχή (πχ. Παν. Θεσσαλίας, σχολές σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα, Παν. Κρήτης, σχολές σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο). Το ίδιο μοντέλο και το πανεπιστήμιο Πατρών, έπρεπε από την αρχή να έχουν ιδρυθεί σχολές σε Πάτρα, Καλαμάτα και Τρίπολη, ώστε να μην έχουμε το 2020 δύο πανεπιστήμια (Πατρών και Πελοποννήσου) και επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων. Θα είχαν καλυφθεί οι ανάγκες χωρίς συντεχνιακά και τοπικιστικά αιτήματα για ίδρυση απομονωμένων τμημάτων. Τώρα, η μόνη λύση είναι να ιδρυθεί ένα κέντρο Ερευνών και ένα Τεχνολογικό Πάρκο σε αυτές τις δύο πόλεις ενώ οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες να συγκεντρωθούν στην Πάτρα, ώστε να αναβαθμιστεί το έργο του πανεπιστημίου με την εκπαιδευτική δομή.

Η Πάτρα είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αχαϊας, που γεωγραφικά εντάσσεται στην Πελοπόννησο και τη ΝΔ Ελλάδα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ενιαία ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πολιτική των ΑΕΙ, ανεξάρτητα από τη διοικητική διαίρεση.

 
Διασπορά
02 Οκτ 2020 15:06

Το πρόβλημα της διασποράς του Πανεπιστημίου Πατρών δεν ταιριάζει με το ότι κανείς δε θέλει να κλείσουν τμήματα στο μέρος του. Ούτε ταιριάζει στο Πανεπιστήμιο Πατρών να έχει τμήματα σε όλες τις κωμοπόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.