Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Δίνονται 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια

Αλλάζει ο τρόπος κατανομής θέσεων μελών ΔΕΠ από το 2021
Δημοσίευση: 02/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Τετρακόσιες νέες  θέσεις μελών ΔΕΠ   δίνονται στα πανεπιστήμια. Οι μισές έχουν δοθεί, οι υπόλοιπες θα δοθούν το επόμενο διάστημα".

Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, κι εξήγησε:

  • Συγκεκριμένα, ήδη από το καλοκαίρι, στα τέλη Ιουλίου, στη Σύνοδο Πρυτάνεων, είχαμε αναφέρει ότι οι διακόσιες θέσεις θα κατανεμηθούν αναλογικά με τις αντίστοιχες θέσεις αφυπηρετησάντων καθηγητών του κάθε πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Σε όλα τα πανεπιστήμια κενώθηκαν τριακόσιες εβδομήντα τρεις θέσεις λόγω συνταξιοδότησης, είκοσι λόγω θανάτου κι άλλες εβδομήντα εννιά για λοιπούς λόγους.
  • Ήδη, λοιπόν, από την άνοιξη είχαμε δεσμευτεί ότι θα δοθούν τετρακόσιες θέσεις ΔΕΠ σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε ήδη και αυτήν τη στιγμή εγκρίθηκαν και κατανέμονται στα πανεπιστήμια και οι επόμενες διακόσιες θέσεις. Έτσι θα καλυφθούν οι συνταξιοδοτήσεις του 2019.

Αλλάζει ο τρόπος κατανομής θέσεων μελών ΔΕΠ

Ο Βασίλης Διγαλάκης ανακοίνωσε επίσης ότι:

  • Πλέον στο πλαίσιο των προγραμματικών συμφωνιών από το 2021 και μετά η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα εισηγείται στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την κατανομή θέσεων προσωπικού.
  • Την ίδια λογική ακολουθήσαμε και για το έκτακτο προσωπικό.
  • Η κατανομή των θέσεων για τους διακόσιους ογδόντα δύο διδάσκοντες του ΠΔ 407, αλλά και για τις δύο χιλιάδες υποτροφίες, έγινε σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια μέσω αλγορίθμου και όχι επειδή αυθαίρετα το αποφασίσαμε. Ενημερώσαμε το Προεδρείο της Συνόδου και δι’ αυτού όλους τους Πρυτάνεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή και για τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε.  
  • Δεν είχαμε καμία αντίδραση, γιατί όλοι εκτίμησαν την προσέγγισή μας, να είναι όλα στο φως, διαφανή.

Σχόλια (6)

 
Κέντρο v/s Περιφέρια
04 Οκτ 2020 14:06

Σωστά, τα λέει ο "μπράβο". Για παράδειγμα:

ΕΚΠΑ Ιστορικό - Αρχαιολογικό + ΠΑΝΤΕΙΟ Κοινωνική Ανθρωπολογία πάνω από 60 μέλη ΔΕΠ.

Θεσσαλίας Ιστορία - Αρχαιολογία - Κοινωνική Ανθρωπολογία, το 1/3 των θέσεων.

 
Άνοιγμα πανεπιστημίων
03 Οκτ 2020 20:35

Τα πανεπιστήμια πρέπει μετά τον Ιανουάριο να λειτουργήσουν κανονικά με φυσική παρουσία, δεν είναι σοβαρή εκπαίδευση η εξ αποστάσεως διαλέξεις, χωρίς σεμινάρια και φροντιστήρια για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές

Ο τελειόφοιτος μπορεί να κάνει μια εργασία, με την καθοδήγηση των διδασκόντων, σε ένα μάθημα επιλογής με άλλα 20-30 άτομα. Ο πρωτοετής σε ένα τμήμα 100-150 μαθητών πώς θα διδαχθεί τα βασικά μαθήματα σε κάθε τομέα σπουδών (πχ. Μαθηματικά, Χημεία, Ιστορία, Βιολογία, Μηχανική κοκ.); Με αυτοδιδασκαλία;

 
Νέες θέσεις μελών ΔΕΠ
03 Οκτ 2020 18:01

Πρώτα πρέπει να δρομολογηθεί εξορθολογισμός των σχολών και μετά να δοθούν πιστώσεις για νέες προσλήψεις. Αλλιώς, απλώς συντηρούνται τεχνητά κενά σε τμήματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, είτε επειδή είναι υποστελεχωμένα (10, 15 ή 20 άτομα προσωπικό) είτε επειδή είναι περιττά (διπλά τμήματα Μηχανικών, Οικονομίας και Διοίκησης, Πληροφορικής, Θεωρητικών Σπουδών σε πολλές πόλεις της χώρας).

 
μπράβο
03 Οκτ 2020 17:34

μπράβο κύριε υπουργέ, κύριε καθηγητά, κύριε πρύτανη,

αντικατάσταση όσων φεύγουν με νέους, αλλά μόνο από τα ιδρύματα που φεύγουν.
Πως μπορεί αυτό να είναι ισότιμο, δημοκρατικό και αποδοτικό για τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Ένας που παίρνει σύνταξη, αναφέρεται σε ανάγκες ή σε πληθωρισμό θέσεων 30 χρόνια πίσω. αυτό ευνοεί ξεκάθαρα τα καθεστοτικά ιδρύματα και όχι το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Εύκολη διαχείριση που αποδεικνύει είτε συναλλαγή είτε παντελή έλλειψη γνώσης του χώρου...αυτό αντιλαμβάνεται η ακαδημαϊκή κοινότητα να το ξέρετε....

 
Christos
03 Οκτ 2020 12:03

373+20+79=472
472-400=72 κενα
Κάποιοι πρέπει να ξανά πάνε στη δευτέρα δημοτικού

 
Πρωτοετής Φοιτητής sos
03 Οκτ 2020 11:39

Θα διορίζατε 2000 Πανεπιστημιακούς καθηγητές , για να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα, κάτω των 50 φοιτητών, για τα φροντιστηριακά μαθήματα.
Ανοίξτε επιτέλους τα Πανεπιστήμια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.