Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Ν. Κεραμέως: Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ψήφιση του νομοσχεδίου τους επόμενους μήνες και εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο
Δημοσίευση: 03/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ψήφιση, στη Βουλή  νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μέσα στους επόμενους μήνες και εφαρμογή του νέου νόμου τον επόμενο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, σε Συνέντευξη στο Παρασκήνιο.

Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:

Η εισαγωγή της αξιολόγησης στα σχολεία υλοποιείται με βάση τον αρχικό μας προγραμματισμό, όπως είχε εξαγγελθεί και προεκλογικά:

-1ο στάδιο η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικού έργου: νομοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και εφαρμόζεται ήδη τη φετινή σχολική χρονιά.

- 2ο στάδιο η αξιολόγηση εκπαιδευτικών: ετοιμάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, προς ψήφιση τους επόμενους μήνες και εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στόχος μας η επένδυση στον εκπαιδευτικό, η ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά μας και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο νέο σύστημα.

Σχόλια (41)

 
Αν. Σ.
31 Οκτ 2020 23:04

Ας έρθει μια βόλτα στην Αγγλία να δει πως απέτυχε το μοντέλο αξιολόγησης που προτεινει. Να δει πως ψάχνουν να βρουν δασκάλους γιατί η πλειοψηφία αλλάζει εντελώς επάγγελμα μετά από 5-10 χρόνια μέσα στο στρες και τα ψυχολογικά προβλήματα που τους δημιουργούν. Ας έρθει να δει τα σχολεία δυο ταχυτήτων. Ας έρθει να δει την εκτροχιασμενη κατάσταση στην Βρετανική εκπαίδευση λόγω του OFSTED και της αξιολόγησης. Να δει το γεγονός οτι οι "καλοί" δάσκαλοι ασχολούνται πιο πολύ με το να κάνουν φιλίες με τους διευθυντές που τους κρίνουν και να "τσεκάρουν" τα ζητούμενα της λίστας του OFSTED αντί να κάνουν πραγματικά μαθημα. Ας έρθει να δει πως ολο αυτό μεχρι9 και τους μαθητές αντιμετωπίζει σαν εργάτες που πρέπει να χτυπάνε στόχους αντί να αναπτύσσονται ολόπλευρα. Είναι η βιομηχανοποίηση της εκπαίδευσης με ανταγωνισμό και ότι μπορείς να βρεις σε ενα εργοστάσιο, μια βιομηχανία και μέσα σε αυτό είναι και οι μαθητές. Μάθηση ομως ΔΕΝ υπάρχει. Είναι ολοι πολύ απασχολημένοι και στρεσαρισμενοι στο να "χτυπάνε στόχους" έτσι απλά για να το κάνουν. Α και σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δασκάλων και παιδιών και γονιών λίγο δύσκολο να υπάρξει γιατί απο την μια ενα τέτοιο σύστημα είναι σαν να έχεις σχέση υπαλλήλου-πελατη και απο την άλλη, δεν μένουν και αρκετό καιρό οι δάσκαλοι στο ίδιο σχολείο ή στην εκπαιδευση γενικά. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας της Αγγλίας το αναγνώρισε όλο αυτό το πρόβλημα και η Κεραμεως παει να αντιγράψει την δική τους αποδεδειγμένη και αναγνωρισμένη δειλά δειλά και απο τους ίδιους τους πολιτικούς, ΑΠΟΤΥΧΙΑ! Περαστικά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Ήταν κακό και θα γίνει ελλεεινο οπως και της Αγγλίας.
Και για αυτούς που χαίρονται με ολο αυτό, όταν δεν θα έχετε δασκάλους βάλτε τα παιδιά σας σε μια σπηλιά να γράφουν όπως οι Νεάντερταλ στους τοίχους γιατί αν νομιζετε οτι χωρίς καμία καταρτιση μπορείτε να κρίνετε ή να το κάνετε καλύτερα then be my guest.

 
Xm
05 Οκτ 2020 04:38

Χρειάζονται πολλές δικλείδες ασφαλείας. Και προς Θεού, όχι "επιθεωρητές".

 
λες και ειμαστε χτεσινοι
04 Οκτ 2020 17:34

από τις έτοιμες περιμένουμε αυτό για την κατάρτιση@ Ειλικρινά μόλις αυτο σκεφτόμουν...χίλια χρόνια θα ζήσεις...μας εφερε το υποτιθέμενο σχέδιο για την καταρτιση και τα υπόλοιπα ερχονται. Στην πραξη αν θα φέρει και δεν την προλάβει ανασχηματισμός, θα έχουμε παλία 6μηνιτες ωρομισθίους μειωμένων προσόντων , πτυχία ανεργίας με επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου,. κτλ κτλ...30 χρονια εμπειρία

 
Πολίτης
04 Οκτ 2020 15:09

Κανένα πρόβλημα... με δύο όρους καθόμαστε στο τραπέζι.
1) Αμοιβές ανάλογες των υπαλλήλων της Βουλής και του υπουργείου οικονομικών.
2) Συστήματα αξιολόγησης σε μεγάλους τομείς του Δημοσίου, Υγεία , Δικαιοσύνη , υπουργεία....για να πάρουμε ιδέες....!!!
Αφού υπάρξει δέσμευση μικρής διάρκειας για το πρώτο και δούμε την αξιολόγηση και τα αποτελέσματά της στο δεύτερο......ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.....ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ....
Σε κάθε άλλη περίπτωση......μη ψάχνεις ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ....!!!

 
Mr. Perfect
04 Οκτ 2020 13:51

Λοιπόν για να τελειώνουμε. Μετρήθηκα, αξιολογήθηκα και κατέληξα στο συμπέρασμα πως είμαι απλά τέλειος, αθλητικός, και πανέμορφος. Αύξηση πότε θα πάρω????? οι δαπάνες δεν περιμένουν….

 
Επιτέλους!!!
04 Οκτ 2020 13:43

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών ΧΘΕΣ!

 
@Δημητρης
04 Οκτ 2020 12:37

Στα πανεπιστήμια αγαπητέ υπάρχει εδώ και χρόνια αξιολόγηση του έργου των μελών ΔΕΠ τόσο από τους φοιτητές μέσω ερωτηματολογίων (σε ότι αφορά στη διδασκαλία) όσο και από την ανεξάρτητη αρχή ((πρώην ΑΔΙΠ) που αξιολογεί το ερευνητικό έργο.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο συνεπής (αν μη τι άλλο) δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!

Καλό είναι να μην εκφέρουμε άποψη για κάτι που δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα..

 
Δημήτρης Λ.
04 Οκτ 2020 12:09

Στο μεταξύ, αρχές Οκτωβρίου,ακόμα δεν έχει στείλει στο σχολείο δάσκαλο, γυμναστή και θεατρολόγο και θέλει και αξιολόγηση...

 
Γιώργος-Μαθηματικος
04 Οκτ 2020 11:50

Καλημερα σε όλους αρχικά.
Διδάσκω το μάθημα των Μαθηματικών για 34 χρόνια. Τα πρώτα 14 στο χώρο των φροντιστηρίων και τα 20 τελευταία αε ιδιωτικο σχολείο. Ολα αυτα τα χρόνια αξιολογουμαι ( και οι συναδελφοι μου το ίδιο) καθημερινά, απο το Διευθυντή μου, απο τους μαθητές και τους γονεις τους, απο το Γενικο Διευθυντή και τους ιδιοκτήτες του σχολείου, ή του φροντιστηρίου παλαιότερα.
Πιστευω οτι ολα αυτά τα χρόνια εχοντας στο μυαλο μου οτι αξιολογουμαι καθημερινά, οχι στους τύπους αλλά στην πράξη, με εχει βοηθήσει να γίνω καλύτερος.
Θα ηθελα ομως να πω οτι οι άνθρωποι του Υπουργείου, θέλοντας να εφαρμόσουν την αξιολόγηση , οπως εφαρμοζεται σε αλλες ευρωπαϊκές χώρες , θα ήταν φρόνιμο να δουν και τους μισθούς των εκπαιδευτικών στα κράτη αυτά και τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βλέπουν τον εκπαιδευτικό.
Θα πρέπει λοιπόν το Υπουργείο παράλληλα με την αξιολόγηση, να φροντίσει για τη βελτίωση των αποδοχών των εκπαιδευτικων, αλλά και για την αναβάθμιση της κοινωνικής τους αξίας.

 
NIKOS
04 Οκτ 2020 11:44

Ούτε ο αξιολογητής είναι το πρόβλημα, ούτε η ίδια η αξιολόγηση. Είναι αρκετά πονηρό να θέλεις να αξιολογήσεις αυτόν που υποχρεωτικά δουλεύει και τον ελέγχουν οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς. Μπορεί να κρυφθεί ο εκπαιδευτικός;;;; Ας κάνουν αξιολόγηση στον στρατό, στις ΔΕΚΟ και αλλού . Οι στόχοι είναι άλλοι για την εκπαίδευση, επειδή είναι υπουργείο μεγάλο με πολλές δαπάνες κοιτάζουν μήπως βελτιώσουν κάτι με τις πλάτες των άλλων.

 
Αυτοαξιολογούμενος
04 Οκτ 2020 11:36

Θέλω να βοηθήσω και να διευκολύνω την κα Υπουργό....
Είμαι σκράπας! Δεν κάνω! Εύκολο είναι, να έχεις να κάνεις με παιδιά - παιδικές ψυχές κάθε μέρα? Να τα μορφώνεις, να τα διαπαιδαγωγείς, να έχεις την ευθύνη τους? Να "μαλώνεις" και με τους γονείς για το βαθμό? Κουράζομαι κιόλας να πηγαίνω σε 3 σχολεία με 25άρια τμήματα, σε προκάτ κλουβιά(ή και κάψουλες). Με 1.000 ευρώ μισθό, όταν ο οδηγός απορριμματοφόρου παίρνει περισσότερα(όχι ότι δεν το αξίζει για να μην παρεξηγούμαστε). Με καλοθελητές Χριστιανούς(πιο Χριστιανός δεν...), να μας κρίνουν συλλήβδην ως τεμπέληδες.

Αυτοαξιολογούμαι λοιπόν με 0, ως εκπαιδευτικός! Κουλούρα! Πάρτε με κ. Κεραμέως σε κανένα γραφείο εκεί στο υπουργείο σας. Μπορώ άνετα να "τυπώνω σε ΦΕΚ" τις κοτσάνες σας(όπως πολύ εύστοχα έγραψε κάποιος σχολιαστής εδώ στο esos) ή να είμαι υπεύθυνος για τα παγουρίνο(αγιασμού) και για τις μάσκες(αλεξίπτωτα). Γραφείο Γ με εργονομική καρεκλοπολυθρόνα, κλιματιστικό, λάπτοπ σούπερ γουάου, δωρεάν τηλέφωνα .

Τώρα, εάν έχετε ήδη πάρει εκεί, όλους τους άριστους-ες και δεν έχετε άλλες θέσεις, εναλλακτικά, νομίζω ότι θα ήμουν πολύ αποδοτικός σε υπηρεσίες όπως η εφορία, η πολεοδομία, το υγειονομικό, το τελωνείο. Θα έβαζα και το διοικητής σε νοσοκομείο.... αλλά είμαι σίγουρος ότι οι θέσεις είναι πιασμένες, από αριστότερους από την ταπεινότητά μου.

 
Γιαννης Κ.
04 Οκτ 2020 10:38

Όπως πάντα, το πρώτο και αξεπέραστο πρόβλημα με την αξιολόγηση δεν είναι το ποιόν των αξιολογουμένων, αλλά το ποιόν και η αξιοπιστία των αξιολογούντων και σχεδιαζόντων την αξιολόγηση. Δηλαδή, ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες. Και μην πείτε "η κοινωνία".

 
ΝΙΚΟΣ
04 Οκτ 2020 10:34

Ο στρατηγός και το επιτελείο του δεν μπορεί να διορθώσει τίποτα διότι δεν έχει τα μέσα, τις ικανότητες και δεν γνωρίζει το αντικείμενο. Αρχίζει να πιέζει τους φαντάρους ότι θα κάνει εκείνο, το άλλο κλπ. Πλημμυρίζει το στράτευμα με χαρτιά και διαταγές και οι φαντάροι αρχίζουν να κάνουν τους αδιάφορους. Η μάχη χάνεται σιγά σιγά αλλά ο στρατηγός αισθάνεται καλά......

 
Εκπαιδευτικός
04 Οκτ 2020 10:18

Άμα πιστεύει η υπουργός στην πραγματική αξιολόγηση και δει τις δημοσκοπήσεις που είναι προτελευταία θα πρέπει αύριο να δηλώσει παραίτηση. Εξάλλου έδωσε δείγματα πώς εννοεί την αξιοκρατία με την επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης το καλοκαίρι. Τα αριστεία στους πολιτικούς τα δίνει ο λαός και όχι οι οίκοι αξιολόγησης. Όσον αφορά τις καταλήψεις στα σχολεία θυμίζω ότι το επος του Πολυτεχνείου από κατάληψη της Νομικης ξεκίνησε. Τέλος αν η κυβέρνηση θέλει μπορεί να εφαρμόσει την εκ περιτροπής διδασκαλία για 2 μήνες μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα. Γιατί μπορεί τα παιδιά να μην νοσούν αλλά οι περισσοτεροι καθηγητές είμαστε κάποιας ηλικίας κοντά στα εξήντα. Ο διάλογος θα δώσει λύσεις αλλά η κ.Κεραμεως δεν τον θέλει πραγματικά. Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν λύνονται τα προβλήματα.

 
@Μίνα
04 Οκτ 2020 10:08

Καήκαμε αν τον φέρει η Κεραμέως....

 
ΓΙΩΡΓΟς
04 Οκτ 2020 09:04

ΑΡΓΑ ΜΕ ΡΥΘΜΟΎς ΧΕΛΏΝΑς ΟΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΕς ΑΛΛΑΓΈς ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΠΑΙΔΕΊΑΣ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΜΕ ΔΙΕΤΊΑ ΚΑΙ ΑΚΌΜΑ ΤΙΠΟΤΑ

 
Eυη
04 Οκτ 2020 08:49

Συνάδελφοι κ μη, αξιολόγηση...χμμ....Ας το πιάσουμε από την αρχή. Ας συμφωνήσουμε στο στόχο, φαντάζομαι ότι όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να εντοπίζει τα προβλήματα .
1ον:Κ μετά τι ακολουθεί; Απόλυση, επιμορφωση, κάτι άλλο;
2ον: ποιος θα αξιολογεί; Γιατί αν κρίνω από τον τρόπο που επιλέγονται τα στελέχη στην εκπαίδευση, κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα!
3ον: πως θα αξιολογεί;
Η πρόταση μου είναι συγκεκριμένη: ας εφαρμόσουμε την αυτοαξιολογηση για 5 χρόνια ώστε να αποκτήσουμε κουλτούρα αυτό αξιολόγησης, με ένα πλαίσιο οργανωμένο, με επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κ ανατροφοδότηση οκ κατόπιν μπορούσε να συζητήσουμε αν χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα εξωτερικούς αξιολογητές.
Υ.Γ Αν κάποιοι γίνουν πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους με το που θα δουν τους δημόσιους υπαλλήλους να απολυονται, έχουμε πρόβλημα συνολικά ως κοινωνία. Το Διαιρεί κ βασιλευε μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα. Μήπως να πάμε από το μέρος στο όλον;

 
Μίνα
04 Οκτ 2020 08:29

Ο νόμος για την επιλογή στελεχών πότε θα έρθει; Όλο θα και θα και θα, πάψε βρε παραμυθά.

 
chris
04 Οκτ 2020 03:58

Να αξιολογήσει και τον μισθό μας, ο οποίος δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα, και στην Ευρώπη είναι διπλάσιος.

 
Αξιολογητής
04 Οκτ 2020 03:28

Είμαι πανέτοιμος και ανυπομονώ να μπουκάρω αιφνιδιαστικά στην τάξη με μάσκα και με το φύλλο αξιολόγησης ανά χείρας ...

 
Συντεχνία
04 Οκτ 2020 00:52

"η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικού έργου: νομοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και εφαρμόζεται ήδη τη φετινή σχολική χρονιά"
Εφαρμόζεται; Πού; στον Ερμή, στην Αφροδίτη, στον ΆΡη;
Μήπως πρέπει να μας δει κανένας γιατρός;

 
Αλιθια τόρα?
03 Οκτ 2020 23:50

Αξιολόγηση? Δηλαδή αξιοκρατία, αριστεία, διαφάνεια?....
- Από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας?
- Στη χώρα του Μαυρογιαλούρου, του μέσου, της παράγκας, του "μπάρμπα στην Κορώνη"?
- Όταν ο τελευταίος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, έγινε το 2008?
- Όταν η τελευταία "αξιολόγηση", ήταν αυτή των προσωρινών διευθυντών εκπαίδευσης?
- Όταν μαθητές μπαίνουν με βαθμό 3 στο Πανεπιστήμιο?
- Όταν οι αριστούχοι στα σχολεία είναι 11, ενώ οι μαθητές.... 10?
- Όταν στις μάσκες έγινε λάθος.... από "ανορθογραφία"?

 
Γονιός
03 Οκτ 2020 23:26

Γελάω γελάω με τα αστεία της Υπουργού ... γιατί και η ίδια αξιολογείται καθημερινά και παίρνει διαρκώς τη βάση ! Άνοιξαν τα σχολεία χωρίς πλάνο, κανείς δεν ελέγχει αν εφαρμόζονται τα μέτρα, αν τα παιδιά που λείπουν έχουν τον ιο, γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κάνουν κάθε μέρα την προσευχή τους ! Αν πάθουμε κάτι ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών μας ; Καλό το άνοιγμα τις οικονομίας αλλά έπρεπε να δικαιολογεί τις απουσίες παιδιών που οι γονείς έχουν προβλήματα υγείας, γιατί μας τιμωρεί;

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
03 Οκτ 2020 23:12

Δεν έχω καμία αντίρρηση για την αξιολόγηση, καμία απολύτως! Αλλά δε νομίζω πως αυτή τη στιγμή κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι και πολύ λογικό να βγαίνει η καθολικά απαξιωμένη υπουργός κραδαίνοντας ως μπαμπούλα τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση και δείχνοντας τις προθέσεις της για τιμωρητική και εκδικητική διάθεση προς τον εκπαιδευτικό κόσμο που σχεδόν ομόφωνα την έχει ήδη αξιολογήσει αρνητικά ως απολύτως αποτυχημένη! Ένα ένα φαιδρό οξύμωρο όλο αυτό το σκηνικό κι επιτέλους ας παρέμβει κάποιος νοήμων της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη χαμένη σοβαρότητα του πολύπαθου αυτού υπουργείου...

 
Κασσάνδρα
03 Οκτ 2020 22:32

Ας μην μας απειλεί η κ. Υπουργός το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο μέσα στις "ασφαλείς" κάψουλες των 26-27 ατόμων.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
03 Οκτ 2020 22:11

Και υπέρ της αξιολόγησης είμαι και Ν.Δ. είμαι, αλλά με ψέματα αξιολόγηση δεν γίνεται! Και εξηγούμαι. Θα είμαστε οι εκπαιδευτικοί οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι και από τους λίγους υπαλλήλους λαμβάνοντας υπόψη και αυτούς του ιδιωτικού τομέα που θα εφαρμοστεί αντικειμενική αξιολόγηση. Ναι, έτσι είναι. Το παράδειγμά μας οφείλει να εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών: νοσοκομεία, δήμοι, υπουργεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια κλπ συγγενείς.

 
Γαβρογλου.... εγω ο τεως
03 Οκτ 2020 21:37

Ο μάχιμος καθηγητής δεν αξιολογείται αλλά μόνο αξιολογεί!!!!!!!!

 
Εσύ πόσο λες να πάρεις?
03 Οκτ 2020 21:25

Πλάκα θα έχει να γίνει πρώτα η αξιολόγηση.... και να έρθει μετά η "σωστή" μάσκα....

 
Κεραμεας Χ.
03 Οκτ 2020 21:23

Είναι γεγονός ότι ο χρόνος της τελειώνει, και θα χρησιμοποιήσει τα πάντα. Αποχαιρέτα το υπουργείο που χάνεις. Δες δημοσκοπήσεις, και μάθε να διαβάζεις την πραγματικότητα.

 
post-doc στο ψέμα
03 Οκτ 2020 21:04

Όλο ετοιμάζει, ετοιμάζει, ετοιμάζει ακόμα , ενώ προεκλογικά ήταν έτοιμη όπως η ίδια έλεγε. Φανταστείτε κιόλας να μην ήταν και έτοιμη. Αν κρίνουμε από τον τρόπο επιλογών των Διευθυντών Εκπαίδευσης έχουμε καταλάβει πάρα πολλά και συνεχίζουμε να καταλαβαίνουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας. Για τον εκπαιδευτικό κλάδο , η κυρία αποτελεί ένα σοβαρό λόγο να μην ξαναψηφίσει Ν.Δ. Αν το ψέμα ήταν επιστήμη η κυρία θα είχε post-doc!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ