Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Καθηγητές Παν. Πατρών: “Πλήρης (;) επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων”

Δημοσίευση: 06/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών καταδικάζει την υποκριτική στάση της κυβέρνησης  ως προς την ΚΥΑ που εξέδωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Σε αντίθεση με την εξαγγελία ότι «Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) τίθενται σε πλήρη λειτουργία, μετά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τους», αναστέλλει πλήρως τη δια-ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ. Η πρόβλεψη για εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία για αριθμό δηλωθέντων φοιτητών μικρότερο από 50 είναι πρακτικά ανεφάρμοστη! Αφενός η πλειονότητα των μαθημάτων απευθύνονται σε ακροατήρια μεγαλύτερα των 50 φοιτητών, αφετέρου ακόμα και στην περίπτωση κατάτμησης των ακροατηρίων δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, των χώρων διδασκαλίας και των αναγκαίων υγειονομικών όρων λειτουργίας που καθορίζονται από την ίδια την ΚΥΑ. Η ΚΥΑ μεταφέρει την ευθύνη εφαρμογής της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία καταρχήν στα Πανεπιστημιακά Τμήματα και εν τέλει στους ίδιους τους διδάσκοντες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση από την ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις. Η νέα πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου μας διατυμπανίζει ότι «ενθαρρύνει» τη δια ζώσης διδασκαλία όταν πρώτη απ’ όλους γνωρίζει ότι είναι πρακτικά αδύνατη, όταν δεν υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια συνολικού σχεδιασμού σε επίπεδο Συγκλήτου αλλά και σε επίπεδο Σχολών για την εξεύρεση αιθουσών, για την απασχόληση του προσωπικού καθαρισμού στη συνολική έκταση του ωραρίου διδασκαλίας, για τη σύναψη συμφωνιών για την πύκνωση των δρομολογίων και μεταφορά των φοιτητών με ασφαλέστερους όρους. Δεν διαφεύγει φυσικά της προσοχής κανενός, ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ απευθύνεται και στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τους υπόσχεται ανέξοδα και εντελώς παραπλανητικά ότι τα ιδρύματα θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά με φυσική παρουσία φοιτητών και προσωπικού και ως εκ τούτου θα αποκατασταθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας.

Το πλεονέκτημα και ο χρόνος που κερδήθηκε για την προετοιμασία των ιδρυμάτων, των νοσοκομείων και των λοιπών υποδομών για ένα νέο κύμα πανδημίας, χάρη και στις προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που συνέβαλλαν στην τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και εργάστηκαν εντατικά σε δύσκολες συνθήκες για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία με εξ αποστάσεως διδασκαλία, έχει απολεσθεί. Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία των ΑΕΙ το προηγούμενο διάστημα και γνωρίζοντας ότι ένα δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να επανέλθει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία με όρους προστασίας της υγείας φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού.

Η πανδημία ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση του Πανεπιστημίου, το οποίο «αποστραγγίζεται» συνεχώς από δημόσια χρηματοδότηση. Το νομικό πλαίσιο προσανατολίζει τη λειτουργία των ΑΕΙ στη βάση του κέρδους και της εμπορευματοποίησης, θυσιάζοντας τον ακαδημαϊκό τους χαρακτήρα, το επίπεδο των σπουδών τους, τη δυνατότητα να σπουδάσουν νέοι και νέες που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα. Κυβέρνηση και διοικήσεις των ιδρυμάτων οδηγούν τα δημόσια ΑΕΙ στη μετάλλαξή τους σε ιδιότυπα ιδρύματα τύπου «Ανοιχτού Πανεπιστήμιου». Η παράταση της σημερινής κατάστασης θα αφήσει μόνιμο αποτύπωμα στη δομή, τη λειτουργία και τον χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με άμεσες επιπτώσεις καταρχήν στα «περιφερειακά» ΑΕΙ. Η γενίκευση των διδάκτρων και των τελών σπουδών θα προκύψει ως φυσιολογική εξέλιξη. Η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα γιγαντωθεί. Τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του ΔΕΠ θα συρρικνωθούν. Ο νέος «νόμος πλαίσιο», που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα καταθέσει σύντομα, θα είναι σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Ενάντια στην πλήρη πολιτική και συνδικαλιστική αδράνεια που η ΠΟΣΔΕΠ, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των Πανεπιστημιακών, με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας και την ανοχή άλλων, έχει καταδικάσει τον κλάδο μας, καλούμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους διδάσκοντες, το διοικητικό/εκπαιδευτικό προσωπικό, τους φοιτητές και ερευνητές να αγωνιστούμε για όσα μας ενώνουν. Να αντισταθούμε στην υποβάθμιση των σπουδών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για πραγματική και όχι εικονική επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι:

  •     έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε διδακτικό/τεχνικό/διοικητικό προσωπικό στα ιδρύματα, με σταθερή σχέση εργασίας. Να προσληφθεί άμεσα επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, με σταθερή σχέση εργασίας.
  •     μέτρα υγιεινής στις αίθουσες και υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν σε φοιτητές και διδάσκοντες-επιτηρητές (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα). Τακτικά και δωρεάν τεστ για όλους τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.
  •     ενίσχυση των φοιτητικών εστιών, ασφαλείς μετακινήσεις από και προς τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  •     κατάργηση των διδάκτρων κάθε μορφής, ανατροπή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.
  •     να αξιοποιηθούν ως κέντρα εξέτασης και αίθουσες διδασκαλίας όλες οι αίθουσες, συνεδριακοί χώροι, κτίρια των πανεπιστημίων, των δήμων και άλλων δημόσιων φορέων, μετά από διαμόρφωση και εξοπλισμό τους, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
  •     ειδική μέριμνα και μέτρα για τα μέλη ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Πατρών

Σχόλια (3)

 
Διαχείριση της επιδημίας
08 Οκτ 2020 20:08

Δεν έχουν πάθει κάτι οι φοιτητές σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, και τα μαθήματα του εξαμήνου θα περιλαμβάνουν σεμινάρια και φροντιστήρια με φυσική παρουσία. Ο ιός σε δύο χρόνια, ίσως και νωρίτερα, θα είναι παρελθόν για την Ευρώπη και επικρατεί ψυχραιμία (πχ. περιορισμός σε συναθροίσεις είναι λογικό μέτρο). Στην Ελλάδα πολύ εύκολα θυσιάζουμε την εκπαίδευση των νέων χωρίς να συνυπολογίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ενώ οι πολίτες συνωστίζονται κατά δεκάδες σε καταστήματα, εστιατόρια, ΜΜΜ και λατρευτικούς χώρους. Καμία λογική, μόνο αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις.

@ Αθανάσιος
07 Οκτ 2020 23:39

Τα πανεπιστήμια δεν αντέχουν κλειστά πάνω από έξι μήνες, με τους φοιτητές δήθεν να παρακολουθούν "ακαδημαϊκές" διαλέξεις μπροστά από τον Η/Υ λες και είναι ομιλίες ΤED.

 
Αθανάσιος
07 Οκτ 2020 23:39

Διαβάστε τι γίνεται στην Αγγλία με τα κρούσματα κορονοιου μεταξύ φοιτητών, καθώς τα πανεπιστήμια άνοιξαν .
Πάτρα, Γιάννενα, Κοζάνη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Είναι τελείως συμπτωματικό ότι έχουν έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες;

 
Ανοικτά πανεπιστήμια
07 Οκτ 2020 03:14

Πολύ σωστά επισημαίνονται οι χρόνιες ελλείψεις και δυσλειτουργίες των ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ χώρους και οι ελλείψεις σε διαθέσιμο προσωπικό να αντιμετωπιστούν με σωστή διαχείριση και διορισμούς μονίμων μελών ΔΕΠ. Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν τμήματα με 10-20 μέλη ΔΕΠ, που βασίζονται σε συμβασιούχους (πχ. πανεπιστημιακούς υποτρόφους, postdoc) ή άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ) για τα υποχρεωτικά μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν.

Οι θέσεις εισακτέων πρέπει να περιοριστούν σε 180-200 για τις σχολές σε κεντρικά ιδρύματα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και 120-150 για τις περιφερειακές σχολές (Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη και Ιωάννινα).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.