Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΔΑΚΕ ΠΕ για εκλογές Αιρετών: Προσχηματικές και προβληματικές οι αλλαγές που επιβάλλει η πολιτική ηγεσία αλλαγές σε καιρό πανδημίας

Δημοσίευση: 08/10/2020
Εκλογές
Alt Text: 
Εκλογές
Title Text: 
Εκλογές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πιστή στην τακτική του αιφνιδιασμού και της παντελούς απουσίας διαλόγου, η κυβέρνηση ψήφισε στις 28/09/2020 στη Βουλή, με άρθρο σε άσχετο νομοσχέδιο, την αλλαγή της ημέρας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια (Π.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε., Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) στο πρώτο Σάββατο του μηνός Νοεμβρίου (από Τετάρτη την οποία είχε θεσπίσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας με το Π.Δ. 1/2003) κάθε δεύτερου έτους, επιβάλλοντας ταυτόχρονα τη (δυνητική κατά τον ίδιο νόμο) διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) τοποθετήθηκε ξεκάθαρα επί των ζητημάτων (τόσο με ανακοίνωση όσο και με τη στάση της στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.), απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις υποκριτικές αιτιάσεις τους, θεωρώντας ότι είναι ενταγμένοι στο «πρόγραμμα» στοχοποίησης και απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης των εκπαιδευτικών και της παρεμπόδισης έκφρασης και άσκησής της.

Ως Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλούμε στην κρίσιμη αυτή τη στιγμή την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τη στάση τους και αφού λάβουν σοβαρά υπόψη τις τεκμηριωμένες θέσεις της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. και της Δ.Ο.Ε. να προχωρήσουν σε:

• Αναβολή της πραγματοποίησης των εκλογών, δυνατότητα που έχουν από τον νόμο που ψήφισαν (τη στιγμή, μάλιστα, που με νομοθετικές πράξεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα δύο παρατάσεις στη θητεία των Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς να γίνουν εκλογές) εξ αιτίας των δυσμενών επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν μέχρι να υπάρξουν οι ευνοϊκές συνθήκες.

• Παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι την εκλογή νέων.

• Πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας δια ζώσης και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, ο οποίος δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο, αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και πρακτικά
δείχνει να είναι ανεφάρμοστος.

• Διεξαγωγή των εκλογών σε εργάσιμη ημέρα (π.χ. Τετάρτη όπως ίσχυε ως τώρα) δίχως άδεια, εκτός του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Αυτό θα διευκολύνει τη συμμετοχή των χιλιάδων εκπαιδευτικών που μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας, για τους οποίους η ημέρα του Σαββάτου είναι απαγορευτική.

Αποτελεί χρέος της πολιτείας η διασφάλιση του «συνδικαλίζεσθαι» για τους εργαζόμενους με τρόπο ανόθευτο. Η παρεμπόδιση που εξόφθαλμα επιχειρείται αυτή τη στιγμή πρέπει να αποτραπεί.

Ως παράταξη διαφωνήσαμε με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για απόσυρση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ο εξαιρετικά σοβαρός κίνδυνος να αφήσουμε τον κλάδο δίχως αιρετούς εκπροσώπους και να διευκολύνουμε την πολιτική ηγεσία στο, ολοφάνερο, σχέδιο εξοβελισμού τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Δηλώνουμε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι τιμούμε και υπηρετούμε τον θεσμό του αιρετού και θα υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο τη διατήρηση και ενίσχυσή του.

Έχουμε όμως πάντοτε σταθεί, σε όλη την ιστορική διαδρομή του κλάδου και της παράταξης, πιστοί στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των Γενικών Συνελεύσεών της, ανεξάρτητα από το εάν τις έχουμε ψηφίσει ή όχι. Έτσι και τώρα, καλώντας για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την κυβέρνηση να ακούσουν τη φωνή των εκπαιδευτικών και να μην προχωρήσουν σε ενέργειες με αντιδημοκρατικό πρόσημο, δηλώνουμε πως στην περίπτωση που επιμείνουν στη διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία θα αποσύρουμε τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας από όλες τις εκλογικές διαδικασίες (Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Π.Υ.Σ.Π.Ε) από κοινού με όλες τις παρατάξεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταδίκης των κυβερνητικών επιλογών.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Ετικέτες: 
undefined

Σχόλια (6)

 
Εκπαιδευτικός
09 Οκτ 2020 14:33

Γιατί να μην ψηφίζουμε ηλεκτροκινά και στις εθνικές εκλογές; Ή γιατί να μην ψηφίζουμε εμείς τους νόμους ηλεκτρονικά τι τους θέλουμε τους βουλευτές; Η ψήφος πρέπει να είναι μυστική με ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν μπορεί να είναι.

 
Ποια ΔΑΚΕ;
09 Οκτ 2020 12:02

Αν διαβάσει κάποιος το κείμενο χωρίς το όνομα της παράταξης θα μπερδευτεί. Θα νομίζει ότι διαβάζει κείμενο αριστερής παράταξης. Κρίμα. Ανταγωνισμός στον λαϊκισμό και στην οπισθοδρόμηση. Πάντα πίσω από την εποχή. Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες γίνονται παντού εκτός από τα απολιθωμένα συνδικαλιστικοχόραφα της εκπαίδευσης!!Εδώ αργεί να ξημερώσει!

 
Φώτης
09 Οκτ 2020 06:14

Λυπάμαι αλλά χρόνια ζητούσαμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Φέτος εν μέσω πανδημίας και καταλήψεων θέλει κι άλλη μερα η ΔΑΚΕ ; Λίγη σοβαρότητα συνάδελφοι !

 
εκπαιδευτικοs
08 Οκτ 2020 20:39

ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΟΤΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΙΠΟΤΑ;ΜΗΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.

 
ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
08 Οκτ 2020 17:38

Θυμάστε το παλιό σύνθημα «πέντε κόμματα, δυο πολιτικές»; Η ηγεσία της ΔΑΚΕ το συνέτριψε! Εφεξής, «πέντε παρατάξεις, μια πολιτική».

Κάποια στιγμή λοιπόν η ηγεσία θα αναρωτηθεί: «τι έχουν τα έρμα και δεν ψηφούν»;

Δεν είναι κακό να βάζεις νερό στο ιδεολογικό σου ποτήρι. Είναι κακό να έχεις ξεχάσει ποιο είναι το ποτήρι σου!

 
ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
08 Οκτ 2020 17:35

Θυμάστε το παλιό σύνθημα «πέντε κόμματα, δυο πολιτικές»; Η ηγεσία της ΔΑΚΕ το συνέτριψε! Εφεξής, «πέντε παρατάξεις, μια πολιτική».

Κάποια στιγμή λοιπόν η ηγεσία θα αναρωτηθεί: «τι έχουν τα έρμα και δεν ψηφούν»;

Δεν είναι κακό να βάζεις νερό στο ιδεολογικό σου ποτήρι. Είναι κακό να έχεις ξεχάσει ποιο είναι το ποτήρι σου!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.