Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έρχεται νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Βάση εισαγωγής, Συμβούλια Διοίκησης ΑΕΙ, ΔΟΑΤΑΠ, Νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης
Δημοσίευση: 08/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέο νόμο πλαίσιο  ετοιμάζει το επιτελείο Συμβούλων και Νομικών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι εντός εξαμήνου να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα είναι ολοκληρωμένος και  όχι αποσπασματικός, κάτι που είναι και απαίτηση της κοινότητας των ΑΕΙ.

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Β. Διγαλάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι ο νέος νόμος, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει  την επαναφορά διάταξης του νόμου 4009/11, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε ένα τμήμα να παρέχει  περισσότερα Προγράμματα Σπουδών  σε συνεργασία  με άλλα τμήματα ή ακόμα και με τμήματα άλλων Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει επίσης:

Συμβούλια Διοίκησης Ιδρυμάτων

Τα  Συμβούλια Διοίκησης Ιδρυμάτων  θα έχουν διαφορετικό ρόλο απ ότι είχαν με το νόμο “Α. Διαμαντοπούλου”.  Εξετάζεται ποιες  πρέπει να είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες αυτών των Συμβουλίων, ούτως ώστε να υπάρξει   σωστή ισορροπία μεταξύ της αιρετής  διοίκησης του Πανεπιστημίου (των Πρυτανικών Αρχών) και αυτών των Συμβουλίων.

Βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ο ορισμός από κάθε Σχολή της βάσης εισαγωγής σε τουλάχιστον ένα μάθημα που θεωρεί βασικό (π.χ. το Μαθηματικό να ορίζει ελάχιστο βαθμό απόδοσης στα Μαθηματικά για την εισαγωγή),από  το σχολικό έτος 2021-22

Σε τρία χρόνια εφαρμογή βάσης εισαγωγής στον Γενικό Μέσο Όρο βαθμολογίας που θα προκύπτει από τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές και από ένα ποσοστό από τους  βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου.

ΔΟΑΤΑΠ

Με τις νέες διατάξεις για τη λειτουργία του   

Πρώτον: Στην πάταξη του φαινομένου να περιμένουν οι πτυχιούχοι μήνες ή χρόνια για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους.

Δεύτερον: Αναγνώριση των πτυχίων βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τρίτον: Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναγνώρισης των τίτλων σπουδών.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

 Κριτήρια  αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη, βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και πραγματικών αναγκών της χώρας.

Σχόλια (21)

 
@Αποφοιτοι Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙ
11 Οκτ 2020 13:59

Έχει γίνει η αντιστοίχηση, που ρωτάς. Οι φοιτητές ΤΕΙ παρακολουθούν ήδη από πέρσι τα επιπλέον μαθήματα (για πανεπιστημιακό πτυχίο) και διάφοροι πτυχιούχοι ΤΕΙ έχουν συμμετάσχει στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Αν σε ενδιαφέρει το πανεπιστημιακό πτυχίο δεδομένου κλάδου, λοιπόν, προλαβαίνεις να αιτηθεις σε λίγες ημέρες (1-15 Νοεμβρίου κάθε χρόνο) για τις κατατακτήριες, όπως έχουν κάνει από το παρελθόν πολλοί άλλοι.

Αν δεν σε ενδιαφέρει τότε μένεις με το πτυχίο ΤΕΙ που λες ότι έχεις και τα δεδομένα επαγγελματικά του δικαιώματα, δεν χάνεις κάτι δηλαδή (ο,τι είχες, συνεχίζεις να μην έχεις). Αυτά ισχύουν για όλους τους πτυχιούχους ΤΕΙ, όχι μόνο του ΑΤΕΙΘ.

(Έχεις βάλει το Αλεξάνδρειο δύο φορές, πλήρως και στο αρτικολεξο)

 
@Η Κρήτη 1 κανονικό Πανεπιστήμιο - τέλος στα ΑΕΙ μινιατούρες
10 Οκτ 2020 14:55

Υπάρχουν πολλές φωνές εν' Κρήτη, που συμφωνούν στο ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλ. στην δημιουργία ενός Πανεπιστημίου. Να κλείσουν ή να μεταφερθούν τα μονοτμηματικά τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και να πάψει επιτέλους η φιλοσοφία του<<κάθε χωριό και πανεπιστημιακό τμήμα>>.

 
Απόφοιτοι Αλεξάνδρειου ΑΤΕΙΘ
10 Οκτ 2020 09:32

Πρώτα πρέπει να γίνει εξομοίωση χιλιάδων πτυχίων...
Να γίνει συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας και των Κλάδων Πτυχιούχων του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ με στόχο την ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ των Πτυχίων ΤΕΙ με τα νέα συναφή Τμήματα, μέσα από διαδικασίες ανάλογες με αυτές που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν...
Να κάνουν αυτόματη αναγνώριση της άσκησης επαγγέλματος με την ύπαρξη του τίτλου σπουδών για όλες τις ειδικότητες Τεχνολογικού Τομέα, σε εφαρμογή της νομολογίας 2.2.1988/24.86 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Έχουν είδει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να χάνουν οι παλαιοί φοιτητές τα δικαιώματα τους από την αγορά εργασίας.

 
Σάκης
10 Οκτ 2020 06:04

Να κλείσουν τα μονοθεματικά πανεπιστήμια του κέντρου, δεν έχουν λόγο ύπαρξης, δεν θα έπρεπε να λέγονται πανεπιστήμια όταν το κύριο αντικείμενό τους είναι μια μόνο επιστήμη. Να ενισχυθεί η περιφέρεια.

 
@ Η Κρήτη 1 κανονικό Πανεπιστήμιο - τέλος στα ΑΕΙ μινιατ..
09 Οκτ 2020 16:41

θα συμφωνούσα με το σκεπτικό σας, αν δεν πέφτατε σε αντιφάσεις με τα όσα γράφετε.
Συχχωνεύσεις μεν, αλλά για τι τμήματα μιλάτε στο Λασίθι; Είναι δυνατόν;
Δε φτάνει το γεγονός ότι όπου υπάρχει ένα και μόνο Τμήμα, αυτό δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση βιώσιμο, και χωρίς καμιά προοπτική ανάπτυξης;
Ποια η βιωσιμότητα μοναχικών τμημάτων όπως του ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά, ή, ακόμα χειρότερα στο Ρέθυμνο με ελάχιστες υποδομές και μία απο τα ίδια και στην ανατολική Κρήτη;
Μικρό μεν το πολυτεχνείο με μονοτμηματικές σχολές, όπως λέτε, αλλά συνεκτικό και με προοπτικές ανάπτυξης, που σε κάποιο βαθμό το ίδιο μπορεί να καθορίσει.
Ούτε το Παν. Κρήτης θα πρέπει να είναι περήφανο με 2 Μαθηματικά τμήματα και τις φετινές βάσεις εισαγωγής.
Δυστυχώς, κανένας δεν ήθελε κανέναν στην Κρήτη και καταλήξαμε στη σημερινή κατάσταση και με τον υπαρκτό κίνδυνο να γίνουν και νέα τμήματα ακόμα.

 
Giorgos
09 Οκτ 2020 16:39

Πάμε λοιπόν . Μόνο να προσέξετε τυχόν..ατυχώς εξισώσετε σχολές για ψηφοθηρικούς λόγους

 
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης!!!!!!!!!
09 Οκτ 2020 14:57

Eπιτέλους ας μπει ένα φρένο στην αλόγιστη διασπορά τμημάτων ανά την Ελλάδα, και να κλείσουν αρκετά τμήματα εκεί που δημιουργήθηκαν για ψειφοθηρικούς λόγους και μόνο. Αυτά τα τμήματα είναι πολλά.........Περιμένουμε να δούμε, αν θα μπεί μια τάξη επιτέλους στα ΑΕΙ.

 
ΔΕΠ
09 Οκτ 2020 08:41

Με τη διαδικασία εκλογής και εξέλιξης καθηγητών θα γίνει κάτι; Γιατί δεν επανέρχονται τα 7μελή εκλεκτορικά του 4009/2011 ώστε να μην μπορούν να ανεβοκατεβάζουν επιστήμονες ;

 
Αναλογία ΔΕΠ/φοιτητών να γίνει 1/5
09 Οκτ 2020 08:29

Μια είναι η διάταξη που θα επιλύσει τα περισσότερα προβλήματα δυσλειτουργίας:
Η αναλογία αριθμού μελών ΔΕΠ προς αριθμό εισαγομένων φοιτητών κατά ανώτατο όριο δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/5, συμπεριλαμβανομένων και των μεταγραφών. Δηλαδή τμήμα με 30 μέλη ΔΕΠ δεν μπορεί να εγγράψει ετησίως άνω των 150 φοιτητών συνολικά.
Αυτό γεννά την ανάγκη, ποσοστού μεταγραφών (μπορεί να οριστεί πχ στο 1/5) επί των εισαγομένων. Έτσι στο παράδειγμα των 150 φοιτητών ανά 30 ΔΕΠ το τμήμα θα εγγράφει 30 από μεταγραφές και 120 με την βάση εισαγωγής.
Επίσης θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των διαφορετικών ροών προέλευσης (από πολλές κατηγορίες της Β/θμιας εκπαίδευσης), που γεννά εξαιρετική ανομοιογένεια στο επίπεδο γνώσεων. Δεν πρέπει να είναι πάνω από 3-διαφορετικές ροές (τώρα υπάρχουν τμήματα που δέχονται και 8 ροές!).

 
Η Κρήτη 1 κανονικό Πανεπιστήμιο - τέλος στα ΑΕΙ μινιατούρες
09 Οκτ 2020 07:46

Στην Κρήτη να παραμείνει μόνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αποκτώντας Πολυτεχνική Σχολή στα Χάνια,
θεωριτικές σπουδές στο Ρέθυμνο και τα υπόλοιπα Τμήματα σε Ηράκλειο και Λασίθι,
απορροφώντας παράλληλα το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Μετά την αναδιάρθρωση να μην υπάρχουν ΑΕΙ μινιατούρες με μονοψήφιο αριθμό Τμημάτων ή μονονοψήφιο αριθμό μονοτμηματικών Σχολών
πουθενά στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη εν αντιθέση με την ισχύουσα κατάσταση.
Αφού το υπουργείο ευαγγελίζεται αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ!!!

 
@Απιστευτο
09 Οκτ 2020 07:00

Καθόλου απίστευτο.. η Διαμαντοπουλου έχει πάει σπίτι της 10 χρόνια και το εκπαιδευτικό μας σύστημα συνεχώς ασχολείται μαζί της... μια συνεντεύξεις, μια δηλώσεις,.. προφανώς σημαντικό γρανάζι που θελουμε διακαώς να γυρίσει με κάποιο τρόπο..

 
Legend
09 Οκτ 2020 06:56

Όλα προς τη θετική κατεύθυνση θεωρητικά. Στην πράξη να το δούμε!

 
Φρουφρού κι αρώματα
08 Οκτ 2020 23:13

@Απίστευτο!
Παλιό άρωμα, σε νέο μπουκάλι και με άλλο χρώμα, εγώ λέω ότι δεν θα "πουλήσει". Μόνο η Channel θα μπορούσε και καμία από τις δύο δεν είναι.

 
Δε θα γίνουν συγχωνεύσεις
08 Οκτ 2020 23:07

Η καινούρια ΑΔΙΠ στηρίζει τελικά τα καινούρια τμήματα αφού πλέον αποτελούν πραγματικότητα και έχει στόχο να τα ενισχύσει. Άρα... μην περιμένουμε αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη. 3 Πληροφορικες σε κάθε Πανεπιστήμιο, κανένα πρόβλημα....

 
Το κλείσιμο των Τμηματων
08 Οκτ 2020 22:49

Και η εφαρμογή της βάσης εισαγωγης θα περιλαμβανει και τα τμήματα των κολεγίων ή αυτά δεν μας ενοχλούν παρότι δίνουν πτυχία με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα...

 
ΕΝΑ ΑΕΙ ΕΙΝΑ ΑΡΚΕΤΟ
08 Οκτ 2020 20:04

Όλοι εσείς που θέλετε να μειωθούν τα ΑΕΙ της χώρας, άλλοι σε 5, άλλοι σε 10 κλπ. Μπορετέ να μου πείτε μια χώρα στην Ευρώπη με τον πληθυσμό περίπου της Ελλάδας που έχει μόνο 1 ΑΕΙ; (Μήπως ξέρετε πόσα έχει η Κύπρος;)
Μόνο μία είναι αρκετή!!!
Να σταματήσει αυτό το παραμύθι.

 
Νέο νομοσχέδιο για Τριτοβάθμια
08 Οκτ 2020 19:21

Προφανώς πρέπει να μειωθούν τα ΑΕΙ σε περίπου 10 πανελλαδικά. Αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχει βούληση από το υπουργείο και τους ακαδημαϊκούς για ουσιαστικές αλλαγές, όχι απλώς μετονομασία τμημάτων και διοικητική ένταξη σε σχολές, όπως έγινε στην περίπτωση των πρώην ΤΕΙ.

Συνεχείς μεταρρυθμίσεις που δεν αγγίζουν τα χρόνια προβλήματα (πχ. εξωστρέφεια στην στελέχωση των θέσεων προσωπικού - τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ, ακόμα και τα νεότερα, έχουν πτυχίο και διδακτορικό από ελληνικά ιδρύματα) είναι άσκοπες.

 
Ανεπιφύλακτα
08 Οκτ 2020 17:22

Συστήνεται ανεπιφύλακτα η επένδυση σε κάποιο μαγαζί που πουλά λουκέτα. Γιατί πολλοί πιθανόν αφού συνενώσουν τμήματα για να μην χάσουν ψηφαλακια, να κλείσουν τα παλιά..

 
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
08 Οκτ 2020 16:46

"Κριτήρια αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη, βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και πραγματικών αναγκών της χώρας."
Τότε τα μισά τμήματα στην Ελλάδα πρέπει να κλείσουν.
Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει ...

 
Απίστευτο!
08 Οκτ 2020 16:29

Το ίδιο ακριβώς σχέδιο που προσπάθησε να περάσει η υπουργός διαμαντοπούλου, το περνάει εν έτη 2020 η αλλη υπουργός Νίκη Κεραμέως. Τραγελαφικά πραγματα λέμε!!!

 
Το ΠΑΣΟΚ είναι πανταχού παρών
08 Οκτ 2020 16:15

Είτε με ΣΥΡΙΖΑ,είτε με ΝΔ το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνάει.Είναι σε όλα τα κόμματα,πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών.Εξ άλλου όλο το επιτελείο της κ.Διαμαντοπούλου προσχώρησε πριν τις εκλογές στην ΝΔ.Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ