Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αμφισβητεί η ΔΑΚΕ ΠΕ την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψήφου στις εκλογές για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Δημοσίευση: 09/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως μετά τη χθεσινή συνάντησή της με την Ο.Λ.Μ.Ε., ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 με ηλεκτρονικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να χρησιμοποιήσει το ειδικό πληροφοριακό σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε), όπως έγινε και με τη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι., των μονομελών οργάνων των ακαδημαϊκών μονάδων των Α.Ε.Ι., καθώς και των Διευθυντών Κλινικών, Εργαστηρίων και Μουσείων που λειτουργούν στο πλαίσιο ακαδημαϊκών μονάδων των Α.Ε.Ι.

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί θα «αντέξει» χωρίς καθυστερήσεις, αστοχίες και τεχνικά προβλήματα συνδεσιμότητας την καταχώριση της ψήφου καθενός από τους 185.000 εν δυνάμει ψηφοφόρους, για τρία διαφορετικά υπηρεσιακά συμβούλια με δεκάδες συνδυασμούς και χιλιάδες υποψηφίους σε λίγες μόνο ώρες.

Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι αμερόληπτη, αδιάβλητη και διασφαλίζει τη μοναδικότητα και ταυτοποίηση του εκάστοτε ψηφοφόρου και τη μυστικότητα της ψήφου του στον ίδιο βαθμό με την παραδοσιακή διαδικασία των ψηφοδελτίων και της κάλπης. Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όμως του συστήματος είναι δικαιολογημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιδεοληπτική, οπισθοδρομική και στερεοτυπική αντίθεση. Άλλωστε, η πραγματικότητα, και η εμπειρία από εκλογές που έχει χρησιμοποιηθεί το σύστημα αναδεικνύουν μια σειρά προβληματικών ζητημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1.    Η αρχική ταυτοποίηση του ψηφοφόρου γίνεται με στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο μέιλ ένας απλός ηλεκτρονικός σύνδεσμος (link) με τον οποίο συνδέεσαι στο σύστημα για να καταχωρίσεις την ψήφο σου. Δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για αποστολή κωδικού ασφαλείας (pin) αντίστοιχο με αυτό των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών που θα έρχεται στο κινητό του ψηφοφόρου για να πιστοποιείται ότι αυτός που τελικά μπαίνει και ψηφίζει είναι ο ίδιος στον οποίο στάλθηκε το αρχικό μέιλ; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που σου έρχεται το μήνυμα με τον κωδικό ασφαλείας προκειμένου να μπεις στο σύστημα; Αλλιώς ο οποιοσδήποτε έχει στα χέρια του παραπάνω από ένα ενεργό link θα ψήφιζε για δεύτερη, τρίτη κοκ. φορά. Πώς, λοιπόν εμποδίζεις τη διπλοψηφία;

2.    Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, να διορθωθεί η ψήφος όσες φορές επιθυμεί ο ψηφοφόρος. Για να γίνει αυτό είναι προφανές ότι με κάποιο τρόπο η κεντρική βάση δεδομένων (και φυσικά ο διαχειριστής της) γνωρίζει σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας την ακριβή επιλογή κάθε ψηφοφόρου και τις αλλαγές που κάνει κάθε φορά που διορθώνει την ψήφο του. Πώς διασφαλίζεται, λοιπόν, η μυστικότητα της ψήφου από τη στιγμή που ο διαχειριστής έχει, εκ του ρόλου του, απεριόριστη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα του συστήματος;

3.    Ο διαχειριστής του συστήματος, που χειρίζεται ακόμα και τους ενδιάμεσους routers, έχει τη δυνατότητα, χωρίς αυτό να καταγράφεται πουθενά (αφού έχει πρόσβαση και στο ημερολόγιο (log) του συστήματος) μιας και έχει τη σχετική πληροφορία να αποστέλλει ή/και να αποτρέπει την παραλαβή μηνυμάτων από και προς τους ψηφοφόρους.

4.    Ο ρόλος της εφορευτικής επιτροπής, σε αντίθεση με τον κυρίαρχο ρόλο που έχει στη δια ζώσης διαδικασία, είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Τα μέλη της μπορεί να έχουν κατάλογο δυνητικών ψηφοφόρων αλλά δεν μπορούν να διαπιστώσουν ποιος ψηφίζει και κάτω από ποιες συνθήκες.

Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν επιτυγχάνεται εκείνη η αξιοπιστία του συστήματος που θα διασφαλίζει απόλυτα την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου και τη μυστικότητα της ψήφου. Το ζητούμενο δεν είναι να διερευνάς το «γιατί» να θέλει κάποιος να παρέμβει σε ένα τέτοιο σύστημα αλλά να διασφαλίζεις κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί κανείς να το κάνει.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Ετικέτες: 
ΔΑΚΕ ΠΕ

Σχόλια (12)

 
εκπ/κός
12 Οκτ 2020 12:55

ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ,
ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΜΑΥΡΟ
ΝΑ ΔΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΥΣΗ
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ,
ΑΛΛΙΩΣ ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

 
για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
12 Οκτ 2020 00:11

λέει ότι της τελεφωνούν της υπουργού για συχαρίκια για την απόφαση. ισχύει ; έχουμε αριθμό να καλέσω κι εγώ; μια απορία μόνο : αφού αυτό είναι πρωτοπορία γιατί τα συχαρίκια με το παλαιολιθικό τελέφωνο και όχι με μέιλ;

 
Το μπνο βέβαιο πρόβλημα...
11 Οκτ 2020 16:11

... των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών είναι η πιθανότητα του να ψηφίζει κάποιος υπό επίβλεψη. Διακυβεύεται η μυστικότητα της ψήφου. Ίσως για τον λόγο αυτό δίνεται η δυνατότητα αλλαγής ψήφου.

 
νικος
11 Οκτ 2020 15:32

το πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν είναι τεχνικό.
Μπορεί να ψηφίζει ο εκπαιδευτικός από το σπίτι του αλλά να έχει κάποιον δίπλα του ώστε να ελέγχει τι ψηφίζει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στις παραδοσιακές εκλογές λόγω παραβάν

 
Πίσω από την εποχή
10 Οκτ 2020 14:44

Ω δάσκαλε
Δάσκαλε μου
Κάποτε ήσουν πρωτοπορία
Τώρα είσαι πίσω γιατί;
Υγ.αυτό το δασκαλάκος ου χρησιμοποιείται κατά κόρο σαν δίκιο νάχουν

 
Praetor
09 Οκτ 2020 19:46

σε επιπεδο χειριστη zeus δεν ξερω τι privileges υπσρχουν.

 
Μια δευτερη γνώμη
09 Οκτ 2020 18:00

Praetor φυσικά και μπορεί. Όπως θα αποκρυπτογραφηθούν οι ψήφοι για να βγει το αποτέλεσμα, έτσι μπορούν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να αποκρυπτογραφήσουν κάθε μεμονωμένη ψήφο πριν την μίξη και να μαθουν τι ψήφισε κάποιος. Στην εφορευτική επιτροπή συμπεριλαμβάνω και τον χειριστή του Ζευς.

 
Μουρικης
09 Οκτ 2020 16:06

Το πρόβλημα της επάρκειας του συστήματος λύνεται απλούστατα με τη χρήση ενός μεγαλύτερου εύρους για την ψηφοφορία, πχ Παρασκευή με Κυριακή. Τα αποτελέσματα θα βγουν έτσι κι αλλιώς μέσα σε λίγα λεπτά
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση κι ο εκπαιδευτικός που δε διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο

 
κύριε πανεπιστημιακέ
09 Οκτ 2020 15:58

μέμφεστε - και δικαίως - κάποιους εκπαιδευτικούς. αλλά αφού είστε γνώστες, ας προσφέρατε υπηρεσίες με τους φοιτητές σας σε πιο σύνθετα ή φλέγοντα απλώς ζητήματα πχ υοηρεσιακών μεταβολών με δικαιοσύνη και διαφάνεια. δεν είναι λίγο περίεργο που ασχολείται με αυτό το ήσσονος κατ'εμέ θέμα το υπουργείο -σημειολογικά και επικοινωνιακά τιτανοτεράστιο όντως- και όχι με πιο σημαντικά; το δίνετε ως θέμα σε διδακτορικό σας να μας φτιάξει ένα μηχανογραφημένο σύστημα για ΟΛΑ στο υπαιθ (πρωτο/δευτεροβάθμια) ; σας σας ευχαριστούμε εις το διηνεκές. γιατί κριτική άκοπη κάνουμε κι εμείς (συμφωνώ σε ημιμαθείς, αλλά χαμός την σήμερον , δε βρίσκετε; )

 
Praetor
09 Οκτ 2020 15:23

ουτε με συνεργασια ολων των μελων της εφορευτικης επιτροπης μπορει να μαθει κανεις τι ψηφισε καποιος. αυτο που ειναι σιγουρο ειναι οτι δεν μπορει να γινει νοθεια. το κλειδι ειναι η σωστη καταχωριση email των εκλεκτορων. αμφιβαλω αν αυτο θα γινει σωστα και αν το συστημα αντεξει. ειναι ενα βημα μπροστα.

 
Μια γνώμη
09 Οκτ 2020 14:07

Τα σημεία 1 και 2 είναι λανθασμένα στην ανακοίνωση. Οι διπλοψηφίες είναι εγγενές μέρος της αρχιτεκτονικής του συστήματος. Απλά μετράει η τελευταία χρονικά ψήφος, χωρίς να χρειάζεται το σύστημα να γνωρίζει το περιεχομενό της.

Σχετικά με την μυστικότητα της ψήφου, για να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο της πρέπει να συνεργαστούν όλα τα μέλη της εφορευτικης επιτροπής. Αυτό όμως είναι εφικτό και στις παραδοσιακές εκλογές καθώς πχ. μπορούν δώσουν ένα φάκελο με ένα μικρό σημαδάκι στον ψηφοφόρο-στόχο και κατά το άνοιγμα των φακέλων να μάθουν τι ψήφισε.

Επιπλέον στις φυσικές ψηφοφορίες αν συνεργαστούν όλα τα μέλη της εφορευτικής μπορούν να αγνοήσουν ή να εισάγουν ψεύτικες ψήφους που αντιστοιχούν σε απόντες πχ. Αυτά στο σύστημα Ζευς δεν είναι δυνατά γιατί ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ελέγξει αν καταχωρήθηκε η ψήφος του και αν θα μετρήσει. Η ακεραιότητα των εκλογών δηλαδή είναι πιο ισχυρή στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες από τις παραδοσιακές.

Τέλος το μεγάλο πρόβλημα είναι το αν θα αντέξει το σύστημα ένα τόσο μεγάλο σύνολο ψηφοφόρων καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ξανά σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

 
Πανεπιστημιακός
09 Οκτ 2020 13:56

Η ανακοίνωση θεωρώ ότι αποτελεί μνημείο έλλειψης επιστημονικής επάρκειας. Δεν είναι κακό να μη γνωρίζει κάποιος θέματα Κρυπτογραφίας. Κακό είναι να εκτίθεται με τις ανακοινώσεις του αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει συναδέλφους του από το χώρο της Πληροφορικής που γνωρίζουν

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.