Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Δήλωση Ν. Φίλη για τα επεισόδια στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Δημοσίευση: 09/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Αντί για μια μεγάλη επένδυση στην υγειονομική θωράκιση των σχολείων, στην καθαριότητα και στην υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας σε συνθήκες πανδημίας, η κυβέρνηση επένδυσε και πάλι στην τρομοκράτηση του κινήματος των μαθητών που ζητούν μόρφωση και ασφαλή σχολεία.

Δύο μέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και την απόπειρα της κυβέρνησης να καταστείλει τη χαρά και την ελπίδα ενός τεράστιου πλήθους που γιόρταζε τη νίκη της Δημοκρατίας εναντίον του φασισμού, τα ΜΑΤ έπνιξαν στα δακρυγόνα τη διαδήλωση των μαθητών, έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Η κυρία υπουργός για μια ακόμη φορά άφησε απροστάτευτα τα παιδιά στην απρόκλητη  αστυνομική βία της Αστυνομίας. Με την απόφασή της για τιμωρία των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για κάθε είδους αυθαίρετες και επικίνδυνες συμπεριφορές εναντίον των μαθητών στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη και βέβαια στα σημερινά αστυνομικά έκτροπα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το νέο ρεσιτάλ βίας και τραμπουκισμού απέναντι σε ανήλικα παιδιά και, δυστυχώς την αποκάλυψη δύο μέρες μετά την καταδίκη της ΧΑ, πόσο ριζωμένες είναι οι ακροδεξιές αντιλήψεις μέσα στην πολιτική και την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας.

Είναι προφανές, μετά τις σημερινές αθλιότητες και την κάλυψη που παρείχε η υπουργός Παιδείας στην παραβατική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, ακόμη και μέσα στο χώρο του ΜΑLL, όπου κατέφυγαν οι μαθητές για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα, κάθε συνάντηση και διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς σε «διάλογο» υπό την φωταψία δακρυγόνων και βλημάτων κρότου-λάμψης δεν συμμετέχουμε.

Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση και ειδικά στους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν αμέσως τις αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο του ΜALL για να βγουν με ασφάλεια τα παιδιά. Τα υπόλοιπα στη Βουλή.

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (12)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
11 Οκτ 2020 22:41

@Γιάννης Πλατάρος
Επιεικώς απαράδεκτη η παρέμβασή σας, αγαπητέ. Γιατί πράττετε αυτό που καταγγέλλετε: Λαϊκίζετε! Και λαϊκίζετε με ύπουλο τρόπο υποδυόμενος ένα ρόλο αποστασιοποιημένου φιλοκυβερνητικού σχολιαστή που βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά της αντιπαθούς αριστεράς.
Δε νομίζω ότι δικαιούται κανείς - ηθικά τουλάχιστον - να προβάλλει αυτάρεσκους ισχυρισμούς του τύπου "...βλέπετε και γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι όχι μόνο όσοι σας ψήφισαν αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών, είναι απροκαλύπτως υπέρ των καταλήψεων". Πόθεν τεκμαίρεται τούτο το αδιανόητο δεδομένο σας; Προφανέστατα δεν ισχύει, αλλά εσείς πατάτε πάνω σ' αυτό, για να στήσετε μια ετοιμόρροπη επιχειρηματολογία τοποθετώντας τον εαυτό σας στην αβανταδόρικη πλην εικονική σας μειοψηφία! Λαϊκισμός λοιπόν!
ΥΓ. Επειδή κατά καιρούς - ως μη έδει, διότι "ου παντός πλειν ες Κόρινθον" - έχετε εκδηλώσει και γλωσσολογικές ανησυχίες, χτυπάει πολύ άσχημα εκείνο το "εν ισχύ" ή η ασυνάρτητη έκφραση "...Το ρήμα αυτό είναι συνώνυμο του τις «υποστηρίζουμε»..."

 
Πλατάρος Γιάννης
11 Οκτ 2020 12:18

κ Φίλη, είστε προσωπικά και ως κόμμα υπέρ των καταλήψεων. Το ρήμα που εκφέρουν τα στελέχη σας είναι τις «στηρίζουμε» . Το ρήμα αυτό είναι συνώνυμο του τις «υποστηρίζουμε» και του απλού συμπεράσματος «είμαστε υπέρ τους»
Όμως οι καταλήψεις ακόμα και όταν γίνονται με «δημοκρατικές διαδικασίες» δηλ. έστω και παμψηφεί, είναι παράνομες. Το λέει ο Ποινικό κώδικας, άρθρο 168, αυτό που και εσείς είχατε εν ισχύ. Κάποιο άλλο παμπάλαιο άρθρο, αναφέρεται σε « εγκωμιασμό εγκληματικής πράξης» και κάποιο άλλο επίσης παμπάλαιο, σε «παρακίνηση σε στάση». Από την στιγμή που γεννηθήκατε κ. Φίλη, δεν εφαρμόζεται ο νόμος, αλλά «εφαρμόζεται» η κουλτούρα ανομίας, που αποτελεί ΕΘΙΜΟ. Και βεβαίως, πάλι με τον Ποινικό Κώδικα προβλέπεται ότι «Το έθιμο, δεν υπερισχύει του νόμου» Στην Ελλάδα όμως υπερισχύει. Εσείς ως πρώην υπουργός Παιδείας ενδίδετε μαζί με το κόμμα σας στον χυδαίο λαϊκισμό στην πανδημούσα κουλτούρα ανομίας. Εσείς οφείλετε να γνωρίζετε ποίο είναι το σωστό, το λογικό , το πρέπον το δίκαιο, το δεοντολογικό. Αυτονοήτως η εφαρμογή του Συντάγματος. Επιτρέπετε στον εαυτό σας και στο λαϊκίζον αφόρητα κόμμα σας (χωρίς τα άλλα να είναι εξαιρέσεις , τουλάχιστον ποιοτικά) να διαδίδει απόψεις του τύπου «οι καταλήψεις είναι μέσον πάλης και πολιτικού αγώνα» ενώ δεν μπορούν να είναι ως παράνομες και δημοκρατία λειτουργούσα στοιχειωδώς, διαθέτουμε. Δεν έχετε κανένα ηθικό δικαίωμα να διακηρύσσετε την μη εφαρμογή του νόμου και να σέβεστε τον νόμο όποτε σας συμφέρει.
Εγώ που ανήκω στην μειοψηφούσα στην Κοινωνία άποψη ότι «δεν πρέπει να γίνονται καταλήψεις στα Σχολεία, ιδίως από ανηλίκους, ας γίνονται όλα τα νόμιμα και προβλεπόμενα και υπάρχουν πάρα πολλά δυνητικά» μπορώ να σας εγκαλώ να σέβεστε τους υπάρχοντες νόμους που ΔΕΝ αλλάξατε ποιοτικά ούτε εσείς. Βλέπετε και γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι όχι μόνο όσοι σας ψήφισαν αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών, είναι απροκαλύπτως υπέρ των καταλήψεων. Όταν είσαι μέσα στην πλειοψηφία, υπάρχει «ασφάλεια της άποψης» διότι είναι πλειοψηφούσα άποψη. Όμως το ΣΥΝΤΑΓΜΑ , είναι ΠΙΟ ΠΑΝΩ από την ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ! ....
Γι αυτό σας εγκαλώ και σας καλώ να αποβάλλετε τον υπέρμετρο λαϊκισμό που αναγάγατε σε Επιστήμη, εκεί στην Κουμουνδούρου...

 
Συνταξιουχος εκπαιδευτικος
11 Οκτ 2020 10:23

Για αντιπολιτευτικους λογους λεει αυτα που λεει.Καθολου δεν τον ενδιαφερει αν τα παιδια εχουν στις τσαντες τους πετρες αντι για βιβλια.Αντι για εκπαιδευση ειναι καλυτερα για καποιους ναεχουμε πορειες, καταληψεις,αγωνες διαρκειας και γενικα μπαχαλο.Αντι για μορφωση καλλιεργεια αγωνιστικης διαθεσης.

 
Όταν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις
11 Οκτ 2020 09:30

@Γιώργος @Ελινα
Τον συλλαμβάνεις και μαθαίνεις πως λέγεται και αν είναι ανήλικος μαθητής ή κάτι άλλο.... Και μετά εισαγγελέα, να επιβάλει τα προβλεπόμενα.
Δεν εκσφενδονίζεις κι εσύ χημικά ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ. Δεν είναι πόλεμος. Παράνομη πράξη είναι αυτό που έκαναν οι 10 κουκουλοφόροι. Οι 1.000 χωρίς κουκούλα και χωρίς πέτρες, που διαδήλωσαν ειρηνικά, γιατί έπρεπε να δεχθούν χημικά???

 
Ελληνικοί μύθοι για νέους
10 Οκτ 2020 15:18

Καταρχάς, είναι ένας "ελληνικός" μύθος ότι οι νέοι στο εξωτερικό δεν έχουν καμία βοήθεια από την οικογένειά τους και στα 18 ανεξαρτητοποιούνται οικονομικά και κοινωνικά. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο να μένουν στην οικογενειακή εστία μέχρι τα 25 ή και τα 30 χρόνια, λόγω ανεργίας και κόστους διαβίωσης.

Επίσης, στο εξωτερικό τα κράτη υποστηρίζουν τους νέους με παροχές (πχ. δάνεια με χαμηλό επιτόκιο) προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους. Και σαφώς σχολεία σαν τα ελληνικά, με τις απαρχαιωμένες υποδομές που στηρίζονται σε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που μετακινούνται σε όλη τη χώρα, δε βλέπεις στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

@διατολογος-χημικός
09 Οκτ 2020 16:11

Ας μην έχουμε αυταπάτες σίγουρα δεν είναι οι άνθρωποι ηλικίας 15 έως 20 ετών που ευθύνονται για την κατάσταση στη χώρα. Καταρχάς, δεν ευθύνονται οι νέοι για το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας έχει συγκεντρωθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις - φανταστείτε ένα Βερολίνο ή ένα Παρίσι 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

 
@Γιάννης
10 Οκτ 2020 14:05

Για ποιό λόγο να έμπαιναν στο γραφείο του Φίλη?.....

 
Ελινα
10 Οκτ 2020 10:10

Τα ίδια και τα ίδια από τον Φίλη. Τα καημένα τα παιδιά! Εμείς πληρώνουμε όμως Κε Φίλη!

 
Γιάννης
10 Οκτ 2020 09:30

Το θα έλεγε ο κος Φίλης αν έμπαιναν στο γραφείο του και τα διέλυαν όλα; Αφήστε τα ανήλικα να παίξουν ;

 
Γιώργος
09 Οκτ 2020 22:54

.............ρεσιτάλ βίας και τραμπουκισμού απέναντι σε ανήλικα παιδιά ...............Πώς ακριβώς λέγεται αυτός που μέσα στο σακίδιο έχει πέτρες, σίδερα...και τα εκσφενδονίζει, φορώντας κουκούλα;

 
διατολόγος-χημικός
09 Οκτ 2020 16:12

και υπόκεινται στους νόμους της Πολιτείας , όπως κάθε ενήλικας...

 
διατολογος-χημικός
09 Οκτ 2020 16:11

τα παιδιά έχουν ηλικία; επειδή στην Ευρώπη-στην οποία ο Κλασσικός Ελληνικός Πολιτισμός έδωσε τα φώτα του- με την ενηλικίωση και τη δυνατότητα ψήφου στα 18, τα παιδιά "φεύγουν" και φεύγουν (χωρίς εισαγωγικά) από το σπίτι, Ανεξαρτητοποιούνται και χαράζουν δική τους πορεία στη ζωή
Κι εγώ ήρεμα ρωτάω.

 
Ert
09 Οκτ 2020 15:07

Τα παιδιά έχουν γονείς; Ήρεμα ρωτάω.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ