Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στον καθηγητή Κ.Σπύρου θ’απονεμηθεί το «Μετάλλιο Davidson» για το 2020 από την Αμερικανική Ένωση Ναυπηγών και Ναυτικών Μηχανολόγων

Δημοσίευση: 12/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανακοινώθηκε πως ο καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Σπύρου τιμάται φέτος από την Αμερικανική Ένωση Ναυπηγών και Ναυτικών Μηχανολόγων SNAME (τον μεγαλύτερο σύνδεσμο ναυπηγών στον κόσμο) με την απονομή σ’αυτόν του θεσμοθετημένου το 1959 μεταλλίου της στη μνήμη Dr. Kenneth S.M. Davidson.

Χαρακτηρισμένο ως το ανώτατο βραβείο προς το οποίο μπορεί να προσβλέπει ένας ερευνητής του ναυπηγικού χώρου, το μετάλλιο Davidson απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα φυσικό πρόσωπο για την Εξαιρετική Συνεισφορά του στην Έρευνα σχετικά με την Επιστήμη και την Τεχνολογία των Πλοίων.

Εκτός από ξεχωριστή αναγνώριση της ποιότητας και της αξίας του ακαδημαϊκού έργου του τιμωμένου, η βράβευση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό αναμφισβήτητα και στο Ίδρυμα στο οποίο ανήκει, εν προκειμένω στο ΕΜΠ.

Η σχετική ανακοίνωση της SNAME ευρίσκεται στη διεύθυνση https://www.sname.org/dr-kenneth-s-m-davidson-medal.

Σε επιστολή προς τον καθηγητή Σπύρου που υπογράφεται από την Πρόεδρο της SNAME κυρία Suzanne Beckstoffer και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βραβεύσεων SNAME κύριο Matthew Unger αναφέρονται ότι

«Η SNAME είναι περήφανη που βραβεύει ένα μέλος της όπως εσείς, του οποίου οι πρωτοποριακές συνεισφορές στους τομείς της δυναμικής συμπεριφοράς των πλοίων, της ευστάθειας και της ασφάλειας, το πάθος του για έρευνα, η συμμετοχή του σε διεθνή φόρα και οι ηγετικές ακαδημαϊκές του ικανότητες τον ξεχωρίζουν στο επάγγελμά του παγκοσμίως. Λαμβάνοντας το μετάλλιο Dr. Kenneth S. M. Davidson, ελπίζουμε ότι όχι μόνο θα επηρεάσετε τους συνομηλίκους σας, αλλά και ότι θα δώσετε το σωστό παράδειγμα προς τους νεώτερους επαγγελματίες».

Αυτό το βραβείο έρχεται τέσσερα χρόνια αφότου ο καθηγητής Σπύρου έλαβε άλλη μία σημαντική διεθνή αναγνώριση, τον τίτλο του "Georg Weinblum Memorial Lecturer 2016- 2017" για το έργο του σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων σε έντονους κυματισμούς, στο πλαίσιο του οποίου έδωσε σχετικές επιστημονικές διαλέξεις στο Αμβούργο και στην Ουάσινγκτον (https://www.tuhh.de/weinblum-foundation/weinblum-memorial-lecture/200809- 201718/201617-kostas-j-spyrou.html).

Το μετάλλιο Davidson καθιερώθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της SNAME το 1959 και η επιλεξιμότητα δεν περιορίζεται μεταξύ των μελών της SNAME αλλά είναι ανοικτή για οποιοδήποτε μέλος της διεθνούς Ναυπηγικής κοινότητας που πληροί τις προϋποθέσεις αριστείας στην έρευνα.

H πρόταση και η υποστήριξη υποψηφίων προς βράβευση γίνεται από μέλη της Ένωσης τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζονται για το υψηλό τους κύρος. Η επιλογή από την Επιτροπή και η τελική απονομή από το Συμβούλιο SNAME απαιτούν τη θετική ψήφο των δύο τρίτων των μελών τους. Η πρόταση βράβευσης του καθηγητή Σπύρου υποστηρίχθηκε από 10 καθηγητές, ερευνητές και ανώτατα στελέχη του διεθνούς ναυτιλιακού χώρου που εργάζονται στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Δανία, και στην Κίνα.

Η απονομή του μεταλλίου πραγματοποιείται, με το κατάλληλο τελετουργικό, κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου του Ετήσιου Συνεδρίου της SNAME. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης covid-19 και προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος αυτού του βραβείου, η SNAME αποφάσισε, αντί να το παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου της που θα διεξαχθεί μέσω διαδικτύου, να αναβάλει την προσωπική τελετή απονομής μέχρι το Ετήσιο Συνέδριο SNAME που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο 2021.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.