Πανεπιστημιακό τμήμα ψάχνει για διδάσκοντες και δεν βρίσκει

- Η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου που δεν έχει κανένα μόνιμο μέλος ΔΕΠ και από τμήμα ΤΕΙ έγινε πανεπιστημιακό του Διεθνούς Πανεπιστημίου όσες προκηρύξεις και αν έχει κάνει δεν βρίσκει διδάσκοντες.
- Κι αυτό διότι οι υποψήφιοι που καταθέτουν τις αιτήσεις δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα , που θέτει η προκήρυξη.
- Το πρωτεύον πρόβλημα στη Νοσηλευτική είναι ότι με την απαίτηση κατοχής διδακτορικού για τους διδάσκοντες στα μαθήματα δεν μπορεί να βρεθεί προσωπικό.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.
Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά:
- Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις που έγιναν για πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού καθώς το συγκεκριμένο Τμήμα δεν έχει κανένα μόνιμο μέλος ΔΕΠ -είχαμε, για παράδειγμα, το χειμερινό εξάμηνο πέρυσι πέντε προκηρύξεις: Δύο για ακαδημαϊκούς υποτρόφους, μία για 407, δύο για νέους διδάκτορες- σε όλες τις προκηρύξεις ο αριθμός των υποψηφίων ήταν πολύ μικρός.
- Στη δεύτερη προκήρυξη του χειμερινού εξαμήνου, για παράδειγμα, προκηρύχθηκαν δεκαπέντε μαθήματα. Μόνο ένας υποψήφιος διέθετε τα τυπικά προσόντα για να προσληφθεί.
- Αυτό συνεχίστηκε και φέτος, καθώς στην πρώτη πρόσκληση που έγινε από τα δεκαέξι προσφερόμενα μαθήματα μόνο τρία άτομα υπέβαλαν υποψηφιότητα για έξι μαθήματα
Εισήγηση να μεταφερθεί το τμήμα στο Δημοκρίτειο
«Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τα δύο Πανεπιστήμια να πάρουν αποφάσεις η Διοικούσα Επιτροπή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου, προς την κατεύθυνση της ένταξης του Παραρτήματος ως αυτοτελές Τμήμα στο Δημοκρίτειο» είπε ο υφυπουργός Παιδείας και ανακοίνωσε:
- Πριν λίγες μέρες στις 2 Οκτωβρίου λάβαμε την απόφαση της Συγκλήτου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η οποία απόφαση αναφέρεται σε διοικητική μεταφορά του Παραρτήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μαζί με το αναπτυξιακό του πρόγραμμα. Μόλις λάβαμε την απόφαση της Συγκλήτου υπέβαλα, έστειλα το αίτημα για γνωμοδότηση από την Ανεξάρτητη Αρχή, την ΕΘΑΕ. Στις 2 Οκτωβρίου ελήφθη η απόφαση της Συγκλήτου. Στις 5 Οκτωβρίου στάλθηκε για γνωμοδότηση στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Δεν μπορούμε εδώ να προκαταλάβουμε την απόφαση της ΕΘΑΕ αλλά εφόσον αυτή η εισήγηση είναι θετική, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή της, καθώς είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο Διδυμότειχο.
"Παραδείγματα της προχειρότητας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιάρθρωσε τον ακαδημαϊκό χάρτη"
“Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τρανταχτά παραδείγματα της προχειρότητας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιάρθρωσε τον ακαδημαϊκό χάρτη και μάλιστα, λίγο καιρό πριν φύγει από την εξουσία”, σχολίασε ο Β. Διγαλάκης και τόνισε:
- Θυμίζω ότι ο νόμος που μετέφερε το Τμήμα του πρώην ΤΕΙ ως παράρτημα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο ήταν ο ν. 4610 και ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019, λίγους μήνες πριν την αλλαγή της Κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή στο Τμήμα φοιτούν τετρακόσιοι περίπου φοιτητές που είναι στο πρόγραμμα σπουδών του πρώην ΤΕΙ και άλλοι εκατόν δέκα οι οποίοι ακολουθούν το πρόγραμμα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Και επισημαίνω τον αριθμό, είναι εκατόν δέκα από τους διακόσιους πενήντα που εισήχθησαν πέρυσι, γιατί εκτός των άλλων αύξησε και τον αριθμό των εισακτέων στο συγκεκριμένο Τμήμα πριν φύγει. Και φέτος αναμένουμε και τους εισακτέους του έτους 2020-2021, τους οποίους εμείς μειώσαμε.
- Τώρα, πώς δημιουργείται το πρόβλημα; Η προχειρότητα με την οποία ιδρύθηκε και πανεπιστημιοποιήθηκε το Τμήμα άλλαξε και τα κριτήρια επιλογής προσωπικού. Δηλαδή τα κριτήρια σε ένα πανεπιστημιακό Τμήμα διέπονται από άλλη νομοθεσία, είναι πιο αυστηρά.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Νίκος Φίλης στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Πανεπιστήμια
- Το Σχέδιο Δράσης του υπ. Παιδείας για το 2023
- Μήνυμα της υπ.Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως για την 25η Μαρτίου
- Σκέψεις πάνω στα Μητρώα Γνωστικών Αντικειμένων και Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων στα Α.Ε.Ι. καθώς και στον τρόπο...
- Επιστολή ΠΟΣΔΕΠ στον πρωθυπουργό για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών
- Σύνοδος Πρυτάνεων: Με την παρουσία της ηγεσίας του υπ. παιδείας και τομεαρχών Παιδείας κομμάτων ολοκληρώνονται ο τετρ...
- Βιομηχανικά Διδακτορικά: Η απόφαση
- Η «Σχεδία» στο Πάντειον Πανεπιστήμιο
- Συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη: «Πάρε με όταν φτάσεις…»
- Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιακέφθηκαν ο Κ. Γαβρόγλου και ο Κ. Φωτάκης
Σχόλια (18)
Σε μια χωρα με ματσο διδακτορικους δεν μπορει να βρει ο υφυπυργος?
Και γιατι να βρει? 200€ το μηνα δινει.
Τα περιφερειακά πανεπιστήμια να μην αποτελούν 3η επιλογή αλλά να μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν επιστήμονες και επαγγελματίες. Ζητούμενο είναι τα ΑΕΙ να απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της επικράτειας - αυτό είναι αδύνατο αν διαμοιραστούν τα τμήματα κάθε σχολής σε κάθε κωμόπολη, αδιαφορώντας για την οργάνωση και το επίπεδο σπουδών. Οι καθηγητές και οι φοιτητές μοιραία τα εγκαταλείπουν και δεν αναβαθμίζεται η περιοχή.
Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ανάγκη από ένα πανεπιστήμιο "δίπλα τους", αλλά από τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε Δημόσια ΑΕΙ, σε οποια περιοχή κι αν αυτά είναι, και κατόπιν να μπορούν να βρουν εργασία στην επαρχία.
Εδώ και 40 χρόνια απλώς μετακινούνται χιλιάδες φοιτητές από τα αστικά κέντρα (όσοι δεν καταφέρουν να πάρουν μετεγγραφή) για 4-5 χρόνια και μετά πάλι επιστρέφουν σε αυτά. Ούτε διατηρούν τον πληθυσμό τους οι επαρχιακές πόλεις με αυτόν τον τεχνητό τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας, που δεν είναι παραγωγική αλλά στηρίζεται στην ενοικίαση διαμερισμάτων.
@ Αρθούρος
13 Οκτ 2020 14:59
υπάρχουν και πανεπιστημιακά τμήματα που δεν έχουν κανένα μέλος ΔΕΠ. Να κλείσουν και αυτά από τη κυβέρνηση της ΝΔ.
Τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου την ίδρυσε η ΝΔ. Τα άλλα είναι φιλολογική συζήτηση.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την μη απορρόφηση των ΤΕΙ από τις πανεπιστημιακές σχολές, που έπρεπε να είχε γίνει από το 2001 αν όχι νωρίτερα. Τώρα, είκοσι χρόνια μετά, συντηρείται ο διαχωρισμός μεταξύ πανεπιστημίων (ΑΕΙ α' κατηγορίας) και ΤΕΙ (ΑΕΙ β' κατηγορίας) ταλαιπωρόντας και τις νέες γενιές σπουδαστών: το σωστό είναι η ακαδημαϊκή τριτοβάθμιας εκπαίδευση να είναι ενιαία και η τεχνική κατάρτιση να οργανωθεί μέσω των δημοσίων ΙΕΚ.
Το σύνολο του πληθυσμού των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου είναι 40500 κάτοικοι με βάση την απογραφή του 2011.Η απόσταση μεταξύ των δύο δήμων είναι 26'. Βόρεια, ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας έχει κάτι λιγότερο από 40000 κατοίκους. Κι όμως, έχει 2 τμήματα και διεκδικεί και τρίτο.
Το Διδυμότειχο είναι η πόλη των στρατιωτικών και των καλύτερών μου νεανικών αναμνήσεων. Και στο στρατόπεδο, αλλά και στην περιοχή, εκείνα τα χρόνια ακουγόταν η φράση: "Η Ελλάδα δεν τελειώνει, αλλά αρχίζει στον Έβρο". Τα παλιά χρόνια, όταν οι Οθωμανοί νομάδες πατούσαν τα πόδια τους στην Ευρώπη, είχε διατελέσει ένα φεγγάρι και πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έδρα του αυτοκράτορα.
Το Διδυμότειχο αξίζει ένα πανεπιστημιακό τμήμα, ακόμα κι αν του πάρουν τη Νοσηλευτική και την πάνε στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό το φωνάζει και ο συνολικός πληθυσμός στην περιοχή που όπως ανέφερα και πριν, είναι σημαντικός.
Oι τοπικές κοινωνίες είναι προσαρμοσμένες σε μακροχρόνιους οικονονομικους κυκλους. Μια οικονομία στηριγμένη σε φοιτητές ειναι low tech oικονομία και δεν ειναι οικονομία γνώσης. Το Βυζάντιο οταν ηθελε να τονώσει τον πληθυσμό στα συνορα ξοδευε χρήμα και εγκαθιστούσε πληθυσμους και οχι μερικους νομάδες φοιτητές και καθηγητές.
Στις Καστανιές στο τριεθνές έπρεπε να είναι το τμήμα όχι τόσο χαμηλά.Σα δε ντρεπόμαστε,έτσι δεν τονώνονται οι τοπικές κοινωνίες.
ΣΥΜΦΩΝΩ-To Τμήμα πρέπει να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει η Ιατρική Σχολή. Για νοσηλευτική μιλάμε και σε καιρούς που χρειάζονται και θα χρειάζονται!
To Τμημα πρέπει να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη οπου υπάρχει η Ιατρική Σχολή.
46.834 διορισμούς-προσλήψεις, είπε η Υπουργός ότι έκανε στην εκπαίδευση. Αν υπήρχε βούληση, δε θα έβρισκαν τρόπο λέτε, να το στελεχώσουν το Τμήμα? Για νοσηλευτική μιλάμε και σε καιρούς που χρειάζονται και θα χρειάζονται! Όχι για ιχθυοκαλλιέργειες.
Και εγώ συμφωνώ στο να καταργηθεί, αλλά οι εγκαταστάσεις θα κλείσουν. Τόσο χρήμα είχε πέσει για να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις όμως. Θα μου πείτε, από την άλλη δεν θα ξοδεύει χρήματα το ίδιο το τμήμα.
Ως πότε η χώρα θα συνεχίσει να σκορπάει χρήματα;
Διδυμότοιχο; Φαντάροι θα πάμε;
Όλο λόγια μεγάλα και θεωρίες...
Από τις "προχειρότητες" που αναφέρει ο κ. Διγαλάκης προέκυψαν και κάτι 5ετη Διπλώματα που λίαν συντόμως θα αναγνωριστούν με σύμφωνη γνώμη της ΕΘΑΑΕ ως Integrated Masters.. τελικά ήταν ¨προχειρότητες" ή απλά έχουμε μάθει να λέμε αφηγήματα ανάλογα με το ποιον θέλουμε να ευχαριστήσουμε??
Να το κλείσουν το τμήμα που δεν έχει ούτε ένα διδάσκοντα ΔΕΠ δεν περνάει απ' το μυαλό όμως, ε;;;
Δεν έχουν λόγο ύπαρξης αυτά τα τμήματα κλείστε τα.....
Με τα ψίχουλα που δίνουν για 407, να είναι χαρούμενοι που βρήκαν έστω και έναν.