Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Την Α. Διαμαντοπούλου προτείνει ο πρωθυπουργός για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ
Δημοσίευση: 13/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την πρώην υπουργό Παιδείας  Άννα Διαμαντοπούλου,  προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Την Αννα Διαμαντοπούλου συνάντησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε τα εξής:

«Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη.

Η χώρα μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του σημαντικού οργανισμού. Και μάλιστα ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Είναι χαρά μου, λοιπόν, που, 60 χρόνια μετά, η πατρίδα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του. Και εισηγείται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ μία άξια Ελληνίδα: Την Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα.

Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.

Ενώ, εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά».

Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:

«Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι μεγάλη τιμή για μένα και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη.

Η διαδικασία εκλογής, είναι μια ευγενής άμιλλα ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς τον στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια.

Η Ελλάδα, μέσα από τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων, απέδειξε τη διαχρονική ανθεκτικότητα των δημοκρατικών της θεσμών και την δυνατότητά της, για μια θαρραλέα εξωστρέφεια. Η στάση αυτή σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς, και της εξασφαλίζει πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Ο κόσμος μετά την πανδημία, πρέπει να είναι ανοικτός στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη των χωρών και αποτρεπτικός στις συγκρούσεις, στους αποκλεισμούς και στις διακρίσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού τονίζονται τα εξής:

  • Από τα 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, τα 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμη τέσσερα είναι Ευρωπαϊκά (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία). Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.
  • Η διεκδίκηση της ηγεσίας ενός τόσο σημαντικού οργανισμού προσφέρει στη χώρα μας την δυνατότητα να αναδείξει τον ρόλο της, την εικόνα της και την συνεισφορά της. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή της κυρίας Διαμαντοπούλου θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα.
  • Με την προβολή ενός τεκμηριωμένου και φιλόδοξου οράματος για τον ΟΟΣΑ, η ελληνική υποψηφιότητα παρουσιάζει μια Ελλάδα ανανεωμένη, αξιοκρατική, δυναμική, στραμμένη στο μέλλον που αγκαλιάζει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ευημερία και πρόοδο για όλους. Η προσωπικότητα της κυρίας Ά. Διαμαντοπούλου προσφέρεται για να ενσαρκώσει ένα τέτοιο αφήγημα. Χάρη στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία της, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση ποικίλων χαρτοφυλακίων, και τις σπουδές της που υπερβαίνουν τη στενή οικονομική ειδίκευση, η κ. Διαμαντοπούλου πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ στην πρόσκληση για κατάθεση υποψηφιοτήτων. Επίσης μέσω της δραστηριότητάς της ως Πρόεδρος του Δικτύου, έχει αναπτύξει σχέσεις στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου.

Σχόλια (34)

 
Σκέτο εκπαιδευτικός λοιπον
15 Οκτ 2020 17:06

Σε λάθος άνθρωπο απευθύνθηκε το σχόλιο σας. ΠΟΤΕ δε συμφώνησα με την άποψη ότι πρέπει να με ζει το Δημόσιο.Απλως διαχώρισα τη θέση μου από τους διορισμένους συναδέλφους του esos. Συνηθίζεται για τυπικούς και μόνο λόγους να χωριζομαστε σε διορισμένους & μη. Ελπίζω να σας κάλυψα.

 
Δον Κιχώτης
15 Οκτ 2020 11:37

Ήταν πολύ καλή, ελπίζω να εκλεγεί!

 
Στάζω μέλι
15 Οκτ 2020 11:22

@εκπαιδευτικός
Πιστεύετε ότι εάν επιλέγονταν κάποια-κάποιος όπως η Αρβελέρ, ο Δασκαλάκης, ο Νανόπουλος κλπ θα έβγαζε κανείς χολή?

 
@Αδιόριστη εκπαιδευτικός
15 Οκτ 2020 11:11

Που λένε οι νόμοι του κράτους ότι όποιος αποφοιτά από μια σχολή πρέπει να διορίζεται στο δημόσιο;Που το λένε διεθνώς;Τί θα πει αδιόριστος εκπαιδευτικός;Είστε σκέτο εκπαιδευτικός.Το ξέρατε όταν μπήκατε στην σχολή.Το αδιόριστος είναι δική σας επιθυμία.

 
Αδιοριστη εκπαιδευτικος
15 Οκτ 2020 09:18

Όποιος διαφωνεί με τον διορισμό της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι πικρόχολος; ;;Να σας θυμίσω ότι στη θητεία της ούτε βιβλία δεν είχαμε.Μόνο μια Υπουργό να δίνει συνεντεύξεις. Με λυπεί που σε αυτή τη χώρα τέτοιοι πολιτικοί ελισσονται και πάντα επιβιώνουν, ακόμα κι αν ο λαός χρονιά τώρα της γύρισε την πλάτη.

 
εκπαιδευτικός
15 Οκτ 2020 07:08

Σωστή κίνηση και η θητεία της επιτυχημένη. Το τι λέει ο κάθε πικρόχολος είναι ανάξιο. Θεωρώ ότι θα μας αντιπροσωπεύσει επάξια. Μακάρι να πετύχει.

 
Μακράν ή μακριάν?
14 Οκτ 2020 20:17

"Μακράν η καλυτερη επιλογή",
"Από τις καλύτερες επιλογές",
"Μακράν η καλύτερη υποψηφιότητα".
- Οι ΑΛΛΕΣ υποψηφιότητες-επιλογές, ποιές ήταν δηλαδή?
- Εάν από ΟΛΗ τη ΝΔ του 2020, η καλύτερη επιλογή είναι από το ΠΑΣΟΚ του προ 2000.... μακριάν θα πάμεν περίπατον!

 
Θωμάς
14 Οκτ 2020 17:57

Μακράν η καλύτερη υποψηφιότητα!

 
Μπράβο
14 Οκτ 2020 17:56

Μπράβο ! Από τις καλύτερες επιλογές! Σωστή κίνηση και ήθος διαθέτει και εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα και γνώσεις.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
14 Οκτ 2020 16:32

@Εκπαιδευτικός
Επιτρέψτε μου μια μικρή διόρθωση: Νομάρχης Καστοριάς ήταν στα 26 της, όχι Κοζάνης.

 
ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!
14 Οκτ 2020 13:29

ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!! ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ?????? ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ! ΕΛΕΟΣ !!!!!!!!!!!

 
steven
14 Οκτ 2020 12:57

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ...ενωμένο δυνατό ! ! !

 
γιαννης
14 Οκτ 2020 12:25

Εγω τον καταλαβαινω τον Κυριακο, καπου επρεπε να βρει προβεβλημενους που να μην ανοικουν στην καραμανλικη παραταξη γιατι αυτος δεν εχει. Οκ μεχρι εδω.
Δεν θελω ομως η κυρια να προτεινει την αγγλικη ως κυρια γλωσσα μας ως μοχλο αναπτυξης.

 
Εκπαιδευτικός
14 Οκτ 2020 11:59

26 χρόνων η κυρία ήταν νομάρχης Κοζάνης. " Αριστευσε" ως υπουργός Παιδείας & φωτοτυπίας. Έχει χρονιά να βγει έστω & βουλευτής άλλα κατά τ άλλα είναι έγκριτη επιλογή...Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωτηρία για τη χώρα. Θα επιπλέει η ολιγαρχία και το μέσο!

 
HΡΑ*
14 Οκτ 2020 09:16

@ Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Φίλε μου, δεν έχει κανένα νόημα να εξοργίζεσαι και να απελπίζεσαι. Τα ίδια και χειρότερα είχαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και επειδή ήμουν αυτήκοος μάρτυρας, μεταφέρω αυτολεξεί το ακόλουθο : Αγαπητέ μου, η ελπίδα πέθανε νωρίς και μάλιστα πριν από τις εκλογές, ενώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ που να μην έσωνα, μού προέκυψε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ με μπόλικο Πασοκ. Σε ό,τι αφορά δε την (μεθ-)επόμενη κυβέρνηση μάλλον σωστά προέβλεψες : ΝΔ + ΣΥΡΙΖΑ + ΚΙΝΑΛ + και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις... Υπ' αυτές τις ούτως ή άλλως δυσοίωνες προϋποθέσεις περιμένεις να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο; Χλωμό το βλέπω... Όπως χλωμό βλέπω το ενδεχόμενο να επιλεγεί η κ. Διαμαντοπούλου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ...

 
πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων
13 Οκτ 2020 23:35

Ποιος το έκρινε αυτό;
Ρωτήσατε ποτέ ένα σοβαρό εκπ/κό της τάξης;
Γελάνε και τα πλακάκια των σχολείων...

 
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδω
13 Οκτ 2020 21:09

Σημιτικό και Παπανδρεικο.Ξερετε τι θα πει να ψηφίζεις ΝΔ και το μισό υπουργικό συμβούλιο να είναι πασοκογενεις,ποταμισιοι και ένας τέως γραμματέας της ΚΝΕ;Οι περισσότεροι επίσης πρόεδροι ΔΕΚΟ,ΓΓ υπουργείων και πρόεδροι διαφόρων άλλων οργανισμών δεν ανήκουν στην ΝΔ Αυτο λέγεται φαλκιδευση ψήφου και κοροϊδία ψηφοφόρων.Δεν νοιάζει όμως το πολιτικό σύστημα.Στις μεθεπόμενες εκλογές θα συνκυβερνησουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚιΝΑΛ.Εχει προγραμματιστεί εδώ και ένα χρόνο.Κατα τα άλλα λαϊκή κυριαρχία και λοιπά φουμαρα.Οτι και να ψηφίσεις οι ίδιοι θέλουμε δεν θέλουμε θα κυβερνανε.Και ο Σημίτης με το περιβάλλον του πανταχού παρόντες ελέω Μερκελ

 
ekpaideytikos
13 Οκτ 2020 18:17

@Τραγωδια
Μήπως την ήθελες υπουργό ?

 
Υποψηφιότητα εσωτερικής κατανάλωσης
13 Οκτ 2020 17:44

Πολιτικές σκοπιμότητες επέβαλαν αυτή την υποψηφιότητα, που μάλλον δε θα έχει τύχη καθώς η θέση της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή στον ΟΟΣΑ. Η κ. Διαμαντοπούλου πρόσφατα έχει δεχτεί να αναλάβει θέση στο ΔΣ μεγάλης πολυεθνικής εταιρεία αναψυκτικών, πώς συμβαδίζει αυτή η υποψηφιότητα με τα καθήκοντά της;

Τέλος, είναι και θέμα ηλικίας: καλό είναι σε τέτοιες θέσεις να προτείνονται στελέχη 45 έως 55 ετών, που να συνδυάζουν εμπειρία αλλά και επαφή με το μέλλον - άλλωστε οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης απευθύνονται κατά 90% σε ανθρώπους κάτω των 30 ετών.

 
Έτσι εξηγείται...
13 Οκτ 2020 17:35

Τώρα καταλάβαμε γιατί η εν λόγω κυρία κάνει συνεχώς δηλώσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ... έπρεπε να μην την ξεχάσουμε!
Τέτοιο Διαμάντι ευτυχώς δεν πήγε χαμένο από μια κυβέρνηση της Α(χ)ριστείας!

 
Στελλα
13 Οκτ 2020 17:30

Μπράβο Πρωθυπουργέ!
Μακράν η καλυτερη επιλογή!
Συγχαρητήρια, καλη επιτυχία Κα Διαμαντόπουλου!

 
λέει μερικά σωστά και λογικά αλλά...
13 Οκτ 2020 17:29

δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερο έργο, σύγκρουση μόνο και λόγια. απορώ που ακούω διθυράμβους από σοβαρούς ανθρώπους (εκτός ελλάδος). μερικά προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρα αλλά με εκδικητικότητα και βία (στα λόγια και το ύφος) δεν πας πουθενά. απλά πράγματα λειτουργικά δεν έκανε , δηλώσεις προκλητικές πολλές. α, πόσοι διορίστηκαν επί των ημερών της (και μάλιστα με προϋπηρεσία μόνο) στο νομό κοζάνης; το έργο της , όταν -αξιοκρατικά πάντα, μόλις 26χρονη- τοποθετήθηκε νομάρχης κοζάνης δεν το γνωρίζω. ας μας διαφωτίσει κάποιος .

 
Μαρια
13 Οκτ 2020 16:50

Ποιες ηταν οι άλλες υποψηφιότητες;
Ποια η σχεση της κας Διαμαντοπούλου με την ανάπτυξη;

Γιατι δεν ακούσαμε κ για υποψηφιότητες διεθνούς κύρους;

Το οτι το συστημα αντλεί υποψηφιότητες απο παλαια κομματικα στελέχη , που διαχειρίστηκαν κονδύλια την εποχη των " παχιων αγελάδων" κ μπηκαμε στα μνημονια δεν το λες και νεωτερισμό.
Το λες επετηρίδα ανακύκλωσης κομματικης ελίτ

 
Legend
13 Οκτ 2020 16:25

Paki, δεν είναι ο σκοπός της άσκησης της πολιτικής η συγκομιδή ψήφων. Οι ικανοί άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίζονται και να ξεχωρίζουν. Τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να αναδείξει σημαντικά στελέχη τα οποία πρωτοστατούν στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι τα μόνα με προτάσεις και έργο θα έπρεπε να προβληματίζει τους ψηφοφόρους. Αντί να ψηφίζουμε με ιδεολογικά κριτήρια του παρελθόντος που μυρίζουν ναφθαλίνη, ας ψηφίζουμε επιτέλους άξιους και ικανούς ανθρώπους! Έτσι θα ασχοληθούν και περισσότεροι τέτοιοι με την πολιτική. Δεν βαρεθήκατε τους τυχοδιώκτες;

 
Legend
13 Οκτ 2020 16:21

Με βρίσκει σύμφωνο η επιλογή και ενεό για την αντικειμενικότητα του πρωθυπουργού. Πράγματι είναι ένα σπουδαίο μυαλό με ήθος και σοβαρότητα με σημαντικό έργο το οποίο λόγω συγκυριών έμεινε εν πολλοίς ανεφάρμοστο. Λίγα πρόσωπα εργάστηκαν τόσο πολύ από τη θέση του Υπουργείου Παιδείας.

 
Δεν υποφέρεστε!
13 Οκτ 2020 15:50

Έλεος πια! Πιο Σημιτοκρατία δεν είχαμε ούτε με το ΠΑΣΟΚ!

 
pakis
13 Οκτ 2020 15:30

Με αυτή την κίνηση τώρα αυτοί περιμένουν να μαζέψουν ψήφους ;

 
Νίκος
13 Οκτ 2020 15:25

Τέτοια απελπισία από την κυβέρνηση της αριστείας; Ξέθαψαν αυτή που ο ελληνικός λαός την έστειλε ΟΡΙΣΤΙΚΑ σπίτι της; Τόσο σεβασμό δείχνετε στη γνώμη του ελληνικού λαού;

 
Τραγωδια
13 Οκτ 2020 15:12

Αυτή είναι η αριστεία. Τόσοι νέοι με λαμπρά βιογραφικά και όρεξη για προσφορά και ο ΠΘ ξεθάβει την παντελώς ξεχασμένη από την πολιτική αλλά και την ιστορία. Πως να σχολιάσεις τώρα αυτή την κίνηση απελπισίας;

 
Μανώλης
13 Οκτ 2020 15:06

Ντροπή κ. Μητσοτάκη... Ως νεοδημοκράτης ντρέπομαι για τις επιλογές σας, δεν έχετε το δικαίωμα να ξευτελιζετε συνεχώς την παράταξη και αυτούς που δυστυχώς σας ψήφισαν!.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ