Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κατανομή 92,4 εκ. ευρώ στα Πανεπιστήμια

Συνοπτικοί προϋπολογισμοί οικονομικού έτους 2021 των Α.Ε.Ι.
Δημοσίευση: 14/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την κατανομή ποσού 92,4 εκ ευρώ, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως .

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η κατανομή έχει ως εξής:

Υπ. Παιδείας: Χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, κατ’ εφαρμογή του νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει τα εξής:

  • Πράξη γίνεται η δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή. Με Υπουργική Απόφαση της Νίκης Κεραμέως, ανακοινώνεται σήμερα η κατανομή της εν λόγω χρηματοδότησης, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
  • Μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυνάμει του νόμου, φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδώνβ ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα. Το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης
  • θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ.
  • Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Ν. Κεραμέως

Η υπουργός   Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μας. Μέχρι πέρυσι, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αποφασιζόταν από τον εκάστοτε Υπουργό δίχως θεσμοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια. Πλέον, με την καίρια συμβολή της ΕΘΑΑΕ την οποία ευχαριστούμε θερμά, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα κριτήρια που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα στην κατανομή, ενώ πριμοδοτούν την ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες, τις ανταλλαγές φοιτητών, την ερευνητική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας πάντοτε την αυτονομία των Ιδρυμάτων στην επιλογή των κριτηρίων επί των οποίων θα αξιολογηθούν. Πρόθεσή μας είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.».

Β. Διγαλάκης

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχή της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ, μίας ανεξάρτητης αρχής με ενισχυμένες αρμοδιότητες, καθώς κεντρική πολιτική μας επιλογή είναι μια εύρωστη εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό, λοιπόν, γίνεται πράξη με την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, πρώτο βήμα στρατηγικού σχεδιασμού, με συμμετόχους την Πολιτεία και τα ΑΕΙ. Και όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο διαρκούς διαβούλευσης και συνεργασίας, με οδηγό την κουλτούρα της αξιολόγησης και της συνεχούς βελτίωσης.»

 

Σχόλια (8)

 
Ακαδημαϊκός χάρτης ΑΕΙ
15 Οκτ 2020 17:00

Δείτε τα παράπονα που κάνουν οι ΕΔΙΠ, που επιθυμούν να διοριστούν σε θέσεις μελών ΔΕΠ, καθώς ήδη αναλαμβάνουν διδασκαλία μαθημάτων. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και στο τέλος οι λύσεις που προτείνονται να δημιουργούν νέα προβλήματα.

Είναι λογικό να ασχολούμαστε κάθε χρόνο πώς θα μοιραστούν 200 θέσεις σε 22 ιδρύματα ή να πάρουμε επιτέλους την απόφαση για αληθινές τομές στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

https://www.esos.gr/arthra/69873/oi-4-apofaseis-tis-posdep

 
Χρηματοδότησης σπουδών και έρευνας
15 Οκτ 2020 16:18

Ένα τμήμα με 50 μόνιμα μέλη ΔΕΠ ενταγμένο σε μια οργανωμένη πανεπιστημιούπολη μπορεί να είναι πιο ποιοτικό σε θέματα σπουδών και έρευνας από τρία διάσπαρτα τμήματα με 15-20 μέλη ΔΕΠ, που στηρίζονται σε συμβασιούχους και από τα οποία τελικά θα αποφοιτήσει ο ίδιος ή λιγότερος αριθμός πτυχιούχων, με χειρότερες συνθήκες και υψηλότερο κόστος (υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, λειτουργία εργαστηρίων και βιβλιοθήκης, δαπάνες για υποδομές και επικουρικό προσωπικό).

Σαφώς η διασπορά των σχολών σε κάθε περιοχή της χώρας οδηγεί σε υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ΑΕΙ: πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία το πολύ 10-12 πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, και το κάθε ένα να διατηρεί σχολές σε δύο ή το πολύ τρεις πόλεις, ώστε να οργανωθούν καλύτερα οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες προς όφελος των νέων φοιτητών.

@Κατανομή χρηματοδότησης ΑΕΙ
15 Οκτ 2020 00:51

Το σχόλιο σου είναι άσχετο με το τίτλο του άρθρου. Φταίει ο ακαδημαϊκός χάρτης για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ελληνικών πανεπιστήμίων;

 
Νικολέτα
15 Οκτ 2020 10:26

Πληρώνουμε κάθε έτος περίπου 29 ΔΙΣ για μισθούς και συντάξεις
Τσακωνόμαστε σήμερα πως θα μοιράσουμε 0.1 ΔΙΣ για όλα τα πανεπιστήμια της χώρας που θέλουμε να αποτελέσουν πόλο ανάπτυξης.....

Πανεπιστήμιο με 30.000 φοιτητές και 3.000.000 προυπολογισμό σημαίνει 100 ευρώ/ ετος/φοιτητή

Τι να σχολιάσουμε ακριβώς? αν θα είναι 80 ή 110?

 
Πανεπιστήμια
15 Οκτ 2020 02:57

Το καλύτερο που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι: να δοθεί χρηματοδότηση για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων, με καταργήσεις σχολών και τμημάτων και τις ιδρύσεις νέων σχολών και νέων τμημάτων. Δεν χρειάζονται πάνω από 16 δημόσια πανεπιστήμια.

 
@Κατανομή χρηματοδότησης ΑΕΙ
15 Οκτ 2020 00:51

Το σχόλιο σου είναι άσχετο με το τίτλο του άρθρου. Φταίει ο ακαδημαϊκός χάρτης για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ελληνικών πανεπιστήμίων;

 
Πανεπιστήμια
14 Οκτ 2020 23:56

Δεν λειτουργείτε σωστά. Τα λεφτά να τα δώσετε για να μειώσετε τα πανεπιστήμια σε 16 δημόσια. Να ιδρύσετε μερικά νέα πανεπιστήμια, με νέες εγκαταστάσεις.
Εκεί να πάνε τα εκατομμύρια. Γιατί να υπάρχουν 10 ιδρύματα στην αττική;
Μπορούν κάλλιστα να γίνουν 3. Στην κεντρική Μακεδονία 2 πανεπιστήμια. Στις υπόλοιπες περιφέρειες από 1 πανεπιστήμιο.

 
Αναλυτική χρηματοδότηση
14 Οκτ 2020 21:53

Ποια ήταν τα συγκεκριμένα κριτήρια και η βαθμολογία για κάθε ΑΕΙ, στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο ο πίνακας με τα τελικά ποσά.

Η ανακοίνωση του υπουργείο επίσης δεν είναι ξεκάθαρη, παρόλο που αναφέρεται σε "διαφάνεια και ποιότητα":

Μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυνάμει του νόμου, φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα.

 
Κατανομή χρηματοδότησης ΑΕΙ
14 Οκτ 2020 16:20

Φαίνεται ξεκάθαρα πόσα προβλήματα δημιουργούν οι στρεβλώσεις στον ακαδημαϊκό χάρτη, με τις δεκάδες σχολές στα 24 ΑΕΙ.

Με την ίδια χρηματοδότηση το όφελος για τους σπουδαστές και τους ερευνητές θα ήταν πολλαπλάσιο, ενώ τώρα πρέπει να "σπάσει" σε μικρά κομμάτια που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν σε ύψος το ποσό που κατανέμεται σε 2-3 μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Παράδειγμα, τα πρώην ΤΕΙ που έχουν δημιουργήσει τρία νέα πανεπιστήμια σε Αττική, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, τα διασπασμένα περιφερειακά πανεπιστήμια σε Αιγαίο, Ιόνιο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θεσσαλία, τα δεκάδες τμήματα μηχανικών, οικονομικών, πληροφορικής που λειτουργούν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και χωρίς υποδομές κοκ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ