Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος ΕΜΠ: Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας

Δημοσίευση: 15/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προς: Την Yπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως

Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη
Σύνοδο Πρυτάνεων, Προεδρείο

Αξιότιμη κ. Υπουργέ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ανταποκριθεί σε πολλές και μεγάλες κρίσεις στη διάρκεια της ιστορίας του, προσφέροντας υψηλό και διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, με υπέρβαση δυνάμεων. Το ίδιο έχει κάνει στην τρέχουσα υπερδεκαετή οικονομική κρίση αλλά και στην πρόσφατη περίοδο της πανδημίας. Η δυνατότητα απόδοσης του έργου αυτού σε υψηλό επίπεδο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας, στηρίζεται σε μια εκπαίδευση που γίνεται επί το πλείστον με εργαστηριακή διδασκαλία, σε μικρές ομάδες και παρέχεται υποχρεωτικά από ανάλογα εξειδικευμένους καθηγητές. Η σχέση του αριθμού των φοιτητών προς εκείνον των καθηγητών είναι εκ των πραγμάτων καθοριστικής σημασίας για μια, τέτοιου τύπου, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι η δυνατότητα ανταπόκρισης στον παραπάνω στόχο έχει πλέον περιοριστεί δραστικά, τόσο ώστε να υπερβαίνει το κρίσιμο όριο κάμψης, εξ αιτίας της συνεχούς απομείωσης των μελών του διδακτικού, ερευνητικού και λοιπού προσωπικού σε συνδυασμό με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των φοιτητών, κυρίως λόγω των μετεγγραφών.

Η αριθμητική μείωση των μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ σε ποσοστό που προσεγγίζει το 40% στην τελευταία δεκαετία έχει υπονομεύσει την αρτιότητα της παρεχόμενης θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, παρά την υπερπροσπάθεια του συνόλου του έμψυχου δυναμικού του. Καθίσταται πλέον αδύνατη η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έρχου χωρίς την άμεση αναπλήρωση κάθε μέλους ΔΕΠ και ερευνητικού, τεχνικού ή διοικητικού προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία για οιονδήποτε λόγο.

Η πρόβλεψη του Νόμου 4610/2019 (άρθρο 65) για ένταξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται για οιονδήποτε λόγο στο συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του έτους που έπεται της κένωσης της θέσης χωρίς άλλη έγκριση, αποτέλεσε μια ελάχιστη και επιβεβλημένη κίνηση έναντι της συνεχούς απομείωσης του έμψυχου δυναμικού των πανεπιστημίων. Στη νομική αυτή πρόβλεψη στηρίχθηκε το ΕΜΠ, αλλά και τα άλλα πανεπιστήμια, προσδοκώντας σε άμεση και εύλογη εφαρμογή. Πλησιάζει,όμως,το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής και παρά τις άμεσες ενέργειες εκ μέρους μας για επαναπροκήρυξη των θέσεων, η κατάσταση παραμένει ασαφής.

Επιπλέον, ακούγονται όλο και περισσότερο από επίσημες πηγές επιχειρήματα που στηρίζονται σε δευτερεύουσες νομικές ερμηνείες και προσπαθούν, κατά τη γνώμη μας, να ‘κρύψουν’μια συνειδητή υπαναχώρηση από την υποχρέωση της μόνιμης κάλυψης των κενών που προκύπτουν από κάθε αφυπηρέτηση.

Η εφαρμογή του μέτρου 1:1 στην αναπλήρωση των κενών από την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτος όρος επιβίωσης για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε αναμονή της σταδιακής αναπλήρωσης του μεγάλου αριθμού καθηγητών που αποχώρησαν από την υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια. Η πρόσφατη ‘απόδοση 205 κενών θέσεων ΔΕΠ’ από το Υπουργείο και εξ αυτών 16 στο ΕΜΠ, έναντι 36 που κενώθηκαν λόγω αφυπηρέτησης το έτος 2019, είναι απόλυτα ανεπαρκής. Η ανακοίνωση για μια επερχόμενη παραχώρηση επιπλέον θέσεων, που θα πλησιάζει αλλά δεν θα καλύπτει τον αριθμό των κενωθεισών, εμφανίζεται ως μια ’εφάπαξ’ κίνηση, που αυξάνει τις ανησυχίες μας για μια ανεπίτρεπτη υπαναχώρηση, σε συνδυασμό με τις φετινές αποχωρήσεις άλλων 29 μελών ΔΕΠ, που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση δραματικά.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ απευθύνεται με αυτή την ανοικτή επιστολή στην Κυβέρνηση και σε όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τον Πρωθυπουργό και ζητά την άμεση αναπλήρωση των κενών τα οποία προκύπτουν από τη συνεχή αφυπηρέτηση μελών ΔΕΠ και άλλων εργαζόμενων στο Ίδρυμα. Επιπλέον, επιμένει στη ζωτικής σημασίας οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων, τα οποία έχουν πληγεί και από την πρόσφατη και αναπάντεχη πανδημία, για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Η Σύγκλητος καθιστά το πρόβλημα αυτό δημόσιο, γιατί θεωρεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια και ανάμεσά τους το εμβληματικό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι κτήμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει άμεσα να θωρακισθούν έναντι της διπλής κρίσης, ώστε να μπορεί η νέα γενιά να αντιμετωπίζει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Ζητά την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στα οξύτατα αυτά προβλήματα, εκτιμώντας ότι συνιστά υποχρέωση της κυβέρνησης να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για την επίλυσή τους.

Μετά τιμής,
Ανδρέας Γ. Μπουντουβής Πρύτανης ΕΜΠ

Σχόλια (9)

 
Τάκης
15 Οκτ 2020 13:47

Με ποια λογική αριθμών πρέπει το "εμβληματικό" ΕΜΠ να φτάσει πάλι 90 καθηγητές π,χ, στο ΗΜΜΥ όταν άλλα τμήματα έχουν 25-45;΄Με ποια λογική πρέπει το ΗΜΜΥ να έχει 30+ ΕΔΙΠ Διδάκτορες όταν άλλα τμήματα έχουν 1-2; Ποιο είναι το ποσοστό των φοιτητών που τελειώνουν σε 4 χρόνια και πόσοι από τους άριστους που φεύγουν έξω επιστρέφουν;

Πρέπει η αριστία και η εμβληματικότητα να βασίζεται στο μεγάλο αριθμό καθηγητών κ ; Με τόσα χρόνια πλήρης υποστήριξης γιατί το ΕΜΠ παραμένει πιο χαμηλά από άλλα ιδρύματα της χώρας σε αρκετές λίστες αριστίας;

Δεν είναι πιο δίκαιο να υπάρχουν ισοδύναμα τμήματα και σχολές που να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και όχι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας τμήματα που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το ΕΜΠ εξ' ορισμού;.

 
Βιώσιμα ΑΕΙ
15 Οκτ 2020 16:10

Οι Σχολές στο ΕΜΠ δέχονται κάθε χρόνο πολλές μετεγγραφές από περιφερειακά τμήματα, αλλά σπανίως φοιτητές μετακινούνται από αυτές. Αποτέλεσμα είναι ο διπλασιασμός των πρωτοετών φοιτητών που πρέπει να υποδεχτεί κάθε χρόνο.

@ Τάκης
15 Οκτ 2020 13:47

Πρέπει κάθε τμήμα να έχει τουλάχιστον 50 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, και αυτό είναι εφικτό μόνο αν προχωρήσουν συγχωνεύσεις μεταξύ ομοειδών σχολών σε κέντρο και περιφέρεια (πχ. ενσωμάτωση Σχολών Μηχανικών ΠΑΔΑ σε ΕΜΠ)

Το ΕΜΠ ήταν και παραμένει ένα καλό ίδρυμα (βλ. κατάταξη σχολών ανά ειδικότητα QS), με εξαιρετικούς αποφοίτους, πολλοί από τους οποιους έχουν γίνει καθηγητές πανεπιστημίου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Άρα πρέπει να ενισχυθούν τα βιώσιμα ΑΕΙ της περιφέρειας αντί να συντηρούνται σχολές που δηλώνονται μόνο για την απόκτηση φοιτητικής ιδιότητας.

 
@Τάκης
15 Οκτ 2020 16:43

Οι ενεργοί ΕΔΙΠ είναι 27. Πριν γράφεις ότι να 'ναι, ενημερώσου καλύτερα. Πήγαινε να δεις στους Χημικούς πόσοι είναι οι ΕΔΙΠ. Το ΕΜΠ δεν παραμένει χαμηλά από άλλα ιδρύματα. Επίσης ενημερώσου καλύτερα.

 
Εκλεκτορικά 2020
17 Οκτ 2020 18:45

Ενθαρρύνω πάντα τους παλιούς μου φοιτητές να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Έλαβα την παρακάτω επιστολή από παλιό μου φοιτητή που εργάζεται τώρα σε Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο στη Σουηδία και θα ήθελε να επιστρέψει να εργαστεί στην Ελλάδα.

---------

Έκανα ήδη μια αίτηση για να δω πως δουλεύει η όλη διαδικασία σε νέο τμήμα. Μόλις έλαβα την έκθεση της τριμελούς επιτροπής και την επισυνάπτω γιατί έχει ενδιαφέρον. Από τους 30 υποψήφιους κατάφεραν να χαρακτηρίσουν μη εκλόγιμους τους 29 (τους περισσότερους γιατί δεν είχαμε ένα πιστοποιητικό προϋπηρεσίας που δεν το ζητάει η προκήρυξη και τους υπόλοιπους βγάζοντας τους εκτός αντικειμένου).

Ποιος απέμεινε: κάποιος που έχει πάρει το διδακτορικό του το 2004, έχει γράψει 10 άρθρα και έχει 20 αναφορές συνολικά! Βέβαια δεν είναι τυχαίο μάλλον ότι ο πρόεδρος του τμήματος έχει γράψει διάφορα διδακτικά εγχειρίδια με τον υποψήφιο αυτό (και ένα ακόμα μέλος της οικογένειας). Υποθέτω ότι έχουν δει πολλά παρόμοια τα μάτια σας, αλλά για μένα ήταν μεγάλο σοκ γιατί δεν περίμενα ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσο απροκάλυπτα, δεδομένου ότι το επίπεδο των υποψηφίων ήταν υψηλό.

 
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...
17 Οκτ 2020 22:57

@Εκλεκτορικά 2020
....αλλά δυστυχώς, τίποτα δεν αλλάζει.
Θερμά συγχαρητήρια. Πρώτα σε εσάς και μετά στο esos που δημοσίευσε το σχόλιό σας. Καλή σταδιοδρομία σ' έναν ακόμα Έλληνα, που "χάσαμε" ως χώρα.

 
Δρ. Φυσικης
18 Οκτ 2020 12:31

@Eκλεκτορικα 2020
Σε αυτη τη χωρα εχουμε παθει ανοσια σε τετοια φαινομενα. Τα προσπερναμε σαν να μην εγινε τιποτε. Εχουμε συνηθησει οτι αυτος ειναι ο κανονας. Το παραξενο για εμας ειναι αν τοποθετηθει καποιος στο πανεπιστημιο χωρις βυσμα. Βγηκε και ο υφυπουργος πριν λιγο καιρο να μας δουλεψει. Οτι θα διοριζονται αξιοκρατικα , τα εκλεκτορικα δεν θα εχουν κολλητους και αλλα ωραια τετοια και απο τοτε που το ειπε εχουν γινει ακομα χειροτερα πραγματα. Το αποτελεσμα το βλεπουμε , ολο και κατρακυλαμε στις λιστες αξιολογησης και ηδη ειμαστε στα αζητητα. Ηρθαν 28 ατομα απο ολο το πλανητη για φιλολογικες σπουδες στη κατεξοχην χωρα της φιλολογιας και το πανηγυριζουμε, ενω κανονικα θα επρεπε να ειναι δεκαδες χιλιαδες οι υποψηφιοι. Αλλα που να ερθουν , οταν θα πρεπει να κατεβουν παρα πολλες σελιδες στις λιστες για να εντοπιζουν τα Ελληνικα πανεπιστημια. Συνεχιστε να τοποθετειται με τα ρουσφετια σας καθηγητες με H-index 1, 2,3,.. και δεν θα υπαρχουν σε λιγο λιστες να μας φιλοξενησουν.

 
Ακαδημαϊκό ΑΣΕΠ
18 Οκτ 2020 17:42

Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ένα ακαδημαϊκό ΑΣΕΠ ώστε οι (10) θέσεις στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο να κατανέμονται τυχαία στα δέκα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας, και η επιτροπή αξιολόγησης των βιογραφικών να προέρχεται από καθηγητές όλων των ΑΕΙ και εξωτερικούς ακαδημαϊκούς.

Είναι απαράδεκτο στη σημερινή εποχή να μην μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να πρέπει να εξετάζουν προσωπικά κάθε υποψήφιο οι ήδη διορισμένοι.

Δεν είναι μόνο οι ακραίες περιπτώσεις, έχει γίνει σύνηθες πολλοί απλώς μέτριοι που όμως έχουν διδακτορικό και διασυνδέσεις μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο να καταλαμβάνουν όλες τις θέσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή στις περισσότερες περιφερειακές σχολές, αλλά και στο κέντρο, πλέον οι διαθέσιμες νέες θέσεις είναι ελάχιστες και λίγοι εξωτερικοί υποψήφιοι θα μπουν στη διαδικασία να τις διεκδικήσουν δυναμικά: όλοι γνωρίζουν ότι το κάθε τμήμα έχει στην ουσία "προεπιλέξει" μεταξύ υποψηφιοτήτων και η αλήθεια είναι ότι λίγα πανεπιστήμια είναι ελκυστικά για έρευνα και διδασκαλία.

https://www.esos.gr/arthra/69919/paremvasi-yf-paideias-ston-prytani-toy-...

 
Εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ
18 Οκτ 2020 20:01

Αναρωτιέμαι μήπως εδώ και τωρα πρεπει να δοθεί η δυνατότητα στους Δρ ΕΔΙΠ να εξελιχθούν με ανοικτη διαδικασία; Το πρόβλημα έχει λύση και μπορεί να επαναφέρει την ομαλή εκπαιδευτικη λειτουργία στα πανεπιστήμια.

 
Διορισμός ΕΔΙΠ ως μελών ΔΕΠ
18 Οκτ 2020 21:11

Πρέπει να δοθεί μακροπρόθεσμη προοπτική για την ανάπτυξη των ΑΕΙ στην Ελλάδα, όχι άλλα μπαλώματα και έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις. Λύση δεν είναι μια χαριστική ρύθμιση που απλώς ευνοεί την μία ή την άλλη ομάδα εργαζομένων ή υποψηφίων.

Αξίζει να θυμηθούν όλοι την ρύθμιση γιατους καθηγητές εφαρμογών στα πρώην ΤΕΙ, βάσει της οποίας δόθηκε περιθώριο μέχρι το 2018 για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου - άλλη μια "λύση" που "επανέφερε" την ομαλότητα στη λειτουργία των τμημάτων...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ