Κοζάνη: Μόνο τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μάσκα στα σχολεία και Φροντιστήρια

Τι προβλέπεται για μαθητές και φοιτητές όταν μια περιφέρεια μπει στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου

15/10/2020

Ενημερώθηκε: 16/10/2020, 16:50

Άκουσε το άρθρο

Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση για τα θεωρητικά μαθήματα και αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις (σ.σ. οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν όπως το υπόλοιπο δημόσιο του Νομού).

Αυτό αποφασίστηκε  από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά  για το Νομό Κοζάνης όσον αφορά την εκπαίδευση, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που ελήφθησαν, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή .

Τα μέτρα τίθεται σε εφαρμογή από   16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020.

Τι προβλέπεται όταν μια περιφέρεια  μπει στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου

Οταν μια περιφέρεια  μπει στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, όπως σήμερα η Κοζάνη:

Α. για μεν τα σχολεία και τα Φροντιστήρια προβλέπονται δύο κατηγορίες μέτρων:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας

- Εκ περιτροπής λειτουργία ή τηλεκπαίδευση

Εδώ επιλέχθηκε η πρώτη περίπτωση "Υποχρεωτική χρήση μάσκας"

Β. Για δε  τα Πανεπιστήμια, επίσης δύο κατηγορίες μέτρων:

-Τηλεκπαίδευση

- Αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις

Εδώ επιλέχθηκε η πρώτη περίπτωση "Τηλεκπαίδευση" και "Αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις"

Η απόφαση

Ειδικότερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα εξής:

  •  Από τις 16 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 6.00 έως τις 29 Οκτωβρίου 2020 η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εντάσσεται στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό).
  • Από τις αντίστοιχες προβλέψεις του τέταρτου επιπέδου προληπτικών μέτρων του σημείου 8 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Α’ Μέρουςεξαιρούνται τα σχολεία και οι πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές,η λειτουργία των οποίων συνεχίζεται κανονικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους αυτών (εσωτερικούς και εξωτερικούς) και εξακολουθεί να διέπεται από τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55339/8.9.2020 (Β’ 3780) και 120126/ΓΔ4/30.9.2020 (Β’ 3882) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως ισχύουν.
  • Ως προς ταΑνώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ισχύουν οι προβλέψεις του σημείου 9 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Α’ Μέρους για το τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό).

Ακολουθεί ολόκληρη ανακοίνωση του Ν. Χαρδαλιά

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής σημερινής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από αύριο, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

·         Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

·         Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

·         Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

·         Κινηματογραφικές προβολές

·         Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

·         Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

·         Μουσικές σκηνές

·         Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

·         Παιδότοποι

·         Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

·         Γυμναστήρια

·         Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

·         Λιανεμπόριο

·         Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

·         Συνέδρια / Εκθέσεις

·         Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε σχετικά με την εξέλιξη αυτή: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή.

Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση.»

Σχόλια (18)

Legend
|

Δεν πρέπει να κλείσουν και δεν θα κλείσουν ξανά τα σχολεία. Δεν είναι υπερμεταδότες τα παιδιά. Όσο ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα και δεν έρχονται σε επαφή με άλλους εκτός των συνηθισμένων επαφών θα κυλήσουν τα πράγματα καλά! Μπράβο που δεν κλείνουν! Σταματήστε τις άσκοπες μετακινήσεις οι ενήλικες. Χωρίς σχολεία θα ψάχνουμε τους επιστήμονες σε 10 χρόνια και δεν θα τους βρίσκουμε. Ήδη έχει πληγεί η παιδεία παγκοσμίως λόγω του ιού. Σύνεση!

Εκπαιδευτικός
|

Κάντε πρώτα τεστ σε όλα τα σχολεία και έπειτα βγείτε να υπερασπιστείτε αν υπάρχουν κρούσματα και συρροή ή όχι. Σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη λείπουν εως 5 παιδιά για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας. Οι παιδίατροι απαγορεύουν τους γονείς τους να τα πάνε στο ιατρείο τους. Τους δίνουν τηλεφωνικές οδηγίες δίχως εξέταση και ασφαλώς δίχως τεστ. Το τεστ κοστίζει πολύ και οι γονείς δικαίως το έχουν εκτός πλανου. Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και κάποια άλλα απουσιάζουν εκ νέου. Αν δεν κάνετε τεστ δεν πρόκειται ποτέ να έχουν βάση τα λόγια σας και ας είστε ειδικός. Δωρεάν και συνεχή τεστ σε όλα τα σχολεία, σε όλους τους πολίτες, σε όλη την Ελλάδα. Τόσα λεφτά μας παίρνετε με τις κρατήσεις και τους φόρους. Ντροπή πια...

Praetor
|

Tα σχολεία ειναι η ψυχή της κοινωνίας μπορουν να μείνουν ανοικτά. Οι ενηλικες να προσέχουν περισσοτερο.

Εξυπνη
|

Τα πανεπιστήμια γιατί τα κλείσατε;εκεί έχει συρροες κρουσματων;όχι..τι υποκρισία είναι αυτή;εκεί αποφασίζουν οι πανεπιστημιακοί όχι το κράτος...η όλα κλειστά η όλα ανοιχτά...

Παραλογισμός
|

Τα σχολεία αποτελούν εστία μόλυνσης για όλη την κοινωνία και αυτοί πάνε και κλείνουν όλη την υπόλοιπη κοινωνία και αφήνουν ανοιχτά τα σχολεία!

Συγνώμη
|

Αλλά δεν πρέπει να γίνουν τεστ στα σχολεία της περιοχής ; Μόνο στην πλατεία όταν τα παιδιά είναι στο μάθημα ;

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ sos
|

το μεγάλο πείραμα και δεν αντιδρά κανείς;
Που είναι ο Πρωθυπουργός να πάρει θέση;
Σήμερα δεν έστειλα τα παιδιά σχολείο απο την ερχόμενη εβδομάδα;
Δεν είναι παράνομη η μη εφαρμογή του ΦΕΚ που μιλά για ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στο επίπεδο 4;
τουλάχιστον σπάστε τα τμήματα έλεος η μόνη σύσταση για τα παιδιά είναι αν εχουν συπτώματα να παραμείνουν στο σπίτι για παρακολούθηση.
Τι είδους αντιμετώπιση είναι αυτή ;
ΛΙΓΗ ΛΟΓΙΚΗ και πιστη εφαρμογη των μετρων

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Στην Αθήνα όλα καλά;

Μαρία
|

Ντροπή τους.Ολοφανερο το γιατί... Ανοσία αγέλης;Εκδίκηση;Η μήπως ....κοινωνική ανισότητα αν κλεισουν;Άρα τα σχολεία και με 7000 κρούσματα κανονικά!!!

Είναι
|

δυνατόν;;;;

Truth
|

Πόσα λίγα ξέρετε για πολιτική... Θα βγει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός, που έχει λαβωμένη εικόνα, να ανακοινώσει ότι κλείνουν τα σχολεία και όλοι θα ζητωκραυγάζουν μετά..

Αμαν!!
|

Αναστέλλεται η λειτουργία στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά τα σχολεία συνεχίζουν ως έχουν.

Γονιός Ν. Κοζάνης
|

Δηλαδή εάν έχω κομμωτήριο αύριο θα είμαι κλειστά γιατί μπορεί να κολλήσουν οι 6-7 γυναίκες πελάτισσές μου, αλλά θα στείλω τα τρία παιδιά μου στα σχολεία Δημοτικό (260 παιδιά), Γυμνάσιο (240 παιδιά) και Λύκειο (280 παιδιά). Αύριο λοιπόν θα έρθω σε επαφή μέσω των παιδιών μου με 780 άτομα, αλλά το κομμωτήριο κλειστό! Από το να κολλήσω πιο πολύ με πειράζει που με δουλεύουν τόσο άγρια, που υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη όλων μας. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάποιου είδους επιδημιολογικό πείραμα και να ζωγραφίσουν κάποιες καμπύλες διαγραμμάτων στην πλάτη μας. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε! Τηλεκπαίδευση ΤΩΡΑ

Μαρια
|

μην εχετε αποριες...πρεπει να τραβουν ζορι με τα σχολεια, οι εκπαιδευτικοι μαλλον...ανηκουν σε αγελη...οι δε μαθητες και οι συν αυτοις ( οικογενειες) στο ελεος! αλλα λεει το ΦΕΚ αλλα ο Χαρδαλιας...ε ρε γλεντια

ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗ
|

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ
ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΥΠΑΘΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;
ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 25 ΑΤΟΜΩΝ
ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΙΩΠΟΥΝ
ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Απορία
|

Ή μας δουλεύουν ή τα έχουν χαμένα εντελώς. Δηλαδή με ανοικτά τα σπήλαια και τα ήδη ρημαγμένα καταστήματα λιανικής που μπαίνει ένας πελάτης κάθε μια ώρα υπάρχει κίνδυνος, ενώ με τα σχολεία ανοικτά και χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να πηγαινοέρχονται δεν υπάρχει. Δεν καταλαβαίνω κάτι;

Μασκα σε πλήρη συνθεση ή εκ περιτροπής;
|

Με συγχωρείτε αλλά κάπου διάβασα ότι στο κόκκινο επίπεδο 4 γίνεται μάθημα εκ περιτροπής ή τηλεκπαίδευση. Εδώ το άρθρο λέει ότι στα σχολεία θα εξακολουθήσει η χρήση μάσκας. Χωρίς εκ περιτροπής διδασκαλία δηλαδή; Κάτι δεν έχω καταλάβει, βοηθήστε με...

τα σχολεία ΔΕΝ θα κλείσουν;;;;;
|

δεν διαβάσαμε κάτι καλά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ