Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Παρέμβαση υφ. Παιδείας στον Πρύτανη του Παν. Δυτ. Μακεδονίας για έλεγχο νομιμότητας σε εκλεκτορικό

Πρύτανης του Παν. Δυτ. Μακεδονίας: Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας ταλανίζει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και χρόνια- Πρόεδρος τμήματος: Ο γιος μου έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όποια θέση προκηρύσσεται και δικαίωμα στη δουλειά
Δημοσίευση: 18/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Αστραπιαία” αντέδρασε ο  υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης μετά την καταγγελία που έφθασε στο γραφείο του ότι  σε εκλεκτορικό , στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, από τους 30 υποψήφιους χαρακτηρίστηκαν   μη εκλόγιμοι οι  29 και ο ένας που επελέγη  είναι γιος του προέδρου    του τμήματος  για το οποίο προκηρύχθηκε η θέση.

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του τμήματος Καθηγητής Ανδρέας Πετράκης   μιλώντας στο esos υποστήριξε πως ο ίδιος δεν έχει καμία συμμετοχή στις διαδικασίες "επειδή, όπως είπε,  το τμήμα στο οποίο είμαι πρόεδρος δεν είναι αυτοδύναμο όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις αποφασίζονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, όπως η συγκρότηση του εκλεκτορικού, το γνωστικό αντικείμενο της θέσης κλπ.".

Ειδικότερα:

Ο Β. Διγαλάκης στο esos

Το esos επικοινώνησε με τον υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη ο οποίος μας δήλωσε ότι   έχει ήδη στείλει επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για έλεγχο νομιμότητας των διαδικασιών εκλογής μελών ΔΕΠ του ιδρύματός του, να εξετάσει κάθε στάδιο της διαδικασίας εκλογής και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες που συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα.

Ο Πρύτανης   στο esos

Το esos επικοινώνησε και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  Καθηγητή  Θεόδωρο  Θεοδουλίδη, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:

Α. Έχω απαντήσει ήδη σε διαμαρτυρίες υποψηφίων για την εν λόγω θέση και την αναρτηθείσα εισηγητική έκθεση και τους έχω καλέσει να αναρτήσουν συμπληρωματικά στοιχεία όπως προβλέπεται από τη διαδικασία ώστε αυτά να ληφθούν υπόψη από το εκλεκτορικό.  Ως Πρύτανης εμπλέκομαι στην εκλογική διαδικασία στη φάση του ελέγχου νομιμότητας και θα πράξω τα δέοντα ώστε να διασφαλίσω το νόμο και την ακαδημαϊκή δεοντολογία για να προστατεύσω το Ίδρυμα και την αξιοκρατία.

Β. Το φαινόμενο όμως της οικογενειοκρατίας ταλανίζει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και χρόνια. Καλώ όλους να δείξουν την ίδια ευαισθησία και σε άλλα Τμήματα και Ιδρύματα και να μη στοχοποιούν αποκλειστικά το Τμήμα Μαθηματικών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ειδικά για μια υπόθεση που δεν έχει καν ολοκληρωθεί.

Ο Πρόεδρος του τμήματος   στο esos

Ο πρόεδρος του τμήματος Ανδρέας Πετράκης, που τυχαίνει να είναι  πατέρας του επιλεγέντα υποψηφίου από την εισηγήτρια επιτροπή ,δήλωσε στο  esos:

"Το όλο θέμα ανακινήθηκε από τρεις σε σύνολο  30 υποψηφίων οι οποίοι   διαθέτουν διδακτορικό μαι ερευνητικό έργο στη Φυσική. Το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύχθηκε είναι στα Μαθηματικά.Κανείς τους υποψήφιους με γνωστικό αντικείμενο στα Μαθηματικά δεν  δημιούργησε θέμα. Ο γιος μου υπέβαλε υποψηφιότητα διεκδικώντας θέση που το γνωστικό του αντικείμενο ταιριάζει με τη προκήρυξη. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όποια θέση προκηρύσσεται , έχει δικαίωμα στη δουλειά. Επειδή το τμήμα στο οποίο είμαι πρόεδρος δεν είναι αυτοδύναμο όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις αποφασίζονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, όπως η συγκρότηση του εκλεκτορικού, το γνωστικό αντικείμενο της θέσης κλπ.".

Τι λέει ο καταγγέλλων

Μόλις έλαβα την έκθεση της τριμελούς επιτροπής και την επισυνάπτω γιατί έχει ενδιαφέρον. Από τους 30 υποψήφιους κατάφεραν να χαρακτηρίσουν μη εκλόγιμους τους 29 (τους περισσότερους γιατί δεν είχαμε ένα πιστοποιητικό προϋπηρεσίας που δεν το ζητάει η προκήρυξη και τους υπόλοιπους βγάζοντας τους εκτός αντικειμένου).

Ποιος απέμεινε: κάποιος που έχει πάρει το διδακτορικό του το 2004, έχει γράψει 10 άρθρα και έχει 20 αναφορές συνολικά! Βέβαια δεν είναι τυχαίο μάλλον ότι ο πρόεδρος του τμήματος έχει γράψει διάφορα διδακτικά εγχειρίδια με τον υποψήφιο αυτό (και ένα ακόμα μέλος της οικογένειας). Υποθέτω ότι έχουν δει πολλά παρόμοια τα μάτια σας, αλλά για μένα ήταν μεγάλο σοκ γιατί δεν περίμενα ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσο απροκάλυπτα, δεδομένου ότι το επίπεδο των υποψηφίων ήταν υψηλό.

 

Σχόλια (32)

 
Ελπίδα για διορισμό σε μόνιμη θέση
20 Οκτ 2020 18:04

Οι περισσότεροι λαμβάνουν διδακτορικό και παραμένουν ως συμβασιούχοι διδάσκοντες ή ερευνητές στο ίδιο ίδρυμα αντί να προσπαθήσουν να κερδίσουν εμπειρίες σε ένα νέο χώρο, είτε στην Ελλάδα είτε διεθνώς.

Αυτή είναι λανθασμένη πρακτική και πρέπει να σταματήσει. Η μόνη σίγουρη λύση είναι να αφαιρεθούν τα κίνητρα για την παραμονή στην ίδια σχολή ή τμήμα για πάνω από δέκα χρόνια, με την ελπίδα διορισμού σε κάποια θέση.

 
Κίνητρα για προσλήψεις νέων ερευνητών
20 Οκτ 2020 18:02

Δεν υπάρχει καμία αδικία εφόσον οι συντελεστές υπολογίζουν όλα τα τυπικά προσόντα - απλώς, οι πτυχιούχοι και οι διδάκτορες από τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, θα μπορούν πιο εύκολα να εκλεγούν σε ΟΛΑ τα υπόλοιπα ΑΕΙ της Ελλάδα.

Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ μικρή, δεν αρκεί πλέον απλώς να έχεις κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό όταν πτυχίο και διδακτορικό είναι από Ελλάδα.

Οι μετακινήσεις επιβάλλονται, πρέπει επίσης να προτιμηθούν οι υποψήφιοι που έχουν διδακτορικό από διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

@ Πε04
20 Οκτ 2020 17:27

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα πάψουν οι διδακτορικοί να παραμένουν στα ίδια ιδρύματα για λόγους επαγγελματικής εξέλιξης.

Επιπλέον, έτσι θα δημιουργηθούν ερευνητικές ομάδες με καθηγητές που προέρχονται απο διαφορετικά ιδρύματα και θα συνδυάζουν δυνάμεις. Με το σημερινό σύστημα, που είναι ουσιαστικά κλειστό με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενθαρρύνεται μια ακαδημαϊκή μονοκουλτούρα, ειδικά στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Κανείς δεν είναι μοναδικός ή αναντικατάστατος, σήμερα για κάθε ικανό υποψήφιο υπάρχουν άλλοι 5 ή 10 εξίσου καλοί, με ελάχιστες διαφορές στην εξειδίκευση. Άρα μακροπρόθεσμα ωφελείται το ΑΕΙ που είναι πραγματικά ανοικτό σε ένα εύρος υποψηφίων και δεν ευνοεί κατά προτεραιότητα τους αποφοίτους των δικών του τμημάτων και ερευνητικών ομάδων.

 
Πε04
20 Οκτ 2020 17:27

@Διδακτορικό ή πτυχίο από το ίδιο ΑΕΙ
Μη πάμε και στο άλλο άκρο !!!
Υπάρχει τμήμα που πέρα (του νυν προέδρου του ) δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΠ πρώην προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό φοιτητή του. Και σε αυτό έχου φοιτήσει κόρες και γιοι καθηγητών που διαπρέπουν στο εξωτερικό, προς τιμήν τους, δεν έχει γυρίσει καμιά/νας σαν ΔΕΠ. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις απόφοιτοι του τμήματος δεν εκλέχθηκαν προς χάρη απόφοιτου Αμερικάνικου παν/μιου με σαφώς λιγότερα προσόντα ή σε θέσεις που τελικά έμειναν άγονες.
Έντιμο να μην παίρνεις ΚΑΝΕΝΑ παλιό σου απόφοιτο αλλά καμιά φορά και κατάφορα άδικο.

 
Εισηγητική Έκθεση για κάθε νέα θέση
19 Οκτ 2020 20:29

Πολλές φορές οι εξεζητημένες περιγραφές και ειδικότητες στα γνωστικά αντικείμενα αποσκοπούν στην κεκαλυμμένη εύνοια προς ορισμένα πρόσωπα. Το κάθε τμήμα πρέπει να είναι ανοιχτό στην εξέταση όλων των βιογραφικών ώστε να επιλέγει τους καλύτερους υποψηφίους, με ένα εύρος επιλογών σε κάθε πεδίο, αντί να περιορίζεται από τους εσωτερικούς συσχετισμούς.

Κανονικά θα έπρεπε να δημοσιεύονται και οι εισηγητικές εκθέσεις, ώστε να μπορούν όλοι να διαβάσουν το σκεπτικό της κάθε επιλογής, ειδικά στις βαθμίδες Καθηγητή και Αναπληρωτή Καθηγητή. Τα Πανεπιστήμια είναι Δημόσια, δεν μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό όπως μια ιδιωτική επιχείρηση που λογοδοτεί μόνο στο ΔΣ.

@ Θύμιος

Μπορεί να είναι πχ. Βάσεις Δεδομένων ή Δίκτυα Υπολογιστών ή Ηλεκτρονική, και στη συνέχεια να αξιολογηθούν όλοι οι υποψήφιοι.

 
Γιάννης κ.
19 Οκτ 2020 16:08

@Δημήτρης

ο νόμος έχει ορισμένες προϋποθέσεις, διδακτορικό, 3ετή προϋπηρεσία κλπ συνεπώς είναι παράνομο η αξιολόγηση να γίνεται με το κατά δήλωση βιογραφικό, για παράδειγμα υπάρχουν πανεπιστήμια που στη χώρα μας δεν αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, θα λάβει υπόψη το εκλεκτορικό το διδακτορικό, αν το υπόλοιπο δημοσιευμένο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό ; θα λάβει υπόψη το εκλεκτορικό την βεβαίωση προυπηρεσίας από ένα τέτοιο πανεπιστήμιο ... και αν είναι στο χέρι του εκλεκτορικού να εκλέξει κάποιον δίχως να έχει τα απαραίτητα από το νόμο προσόντα, τότε σαφώς παραβιάζει το νόμο και αδικεί άλλους υποψήφιους. Συμφωνώ στο να κρίνουμε έναν νόμο και ζητήσουμε να αλλάξει αν δεν είναι επίκαιρος και επαρκής, αλλά είναι λάθος σε κάθε περίπτωση να μην τον υπηρετούμε, επειδή πιστεύουμε ότι η προυπηρεσία που ζητά ο νομοθέτης δεν είναι σημαντικό προσόν

 
Διαβαστε προσεκτικά
19 Οκτ 2020 14:21

Διαβάστε τι γράφει η απάντηση του κ. Πρυτανη: "το φαινόμενο όμως της οικογενειοκρατίας ταλανίζει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και χρόνια. Καλώ όλους να δείξουν την ίδια ευαισθησία και σε άλλα Τμήματα..."

Κρίμα. Κάτι ανάλογο ακούμε απο πολιτικούς αλλά και κατηγορούμενους για διάφορα: "κοιτάξτε, ΟΚ, αλλά οι άλλοι κάνουν/έκαναν χειρότερα". Προκαλεί θλίψη το ότι αντί να αντιμετωπίσει αυτό που κ ι βλέπουμε όλοι τι συνέβη, ο κ. Πρύτανης κάνει τέτοιες δηλώσεις.

 
μελος δεπ
19 Οκτ 2020 14:20

μπραβο στον κ.Διγαλακη.

 
Δημήτρης
19 Οκτ 2020 11:16

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι στα πρώην ΤΕΙ ήταν υποχρεωτικό να υπάρχουν πιστοποιητικά προϋπηρεσίας ενώ στα πανεπιστήμια δεν ήταν (σύμφωνα με το νόμο και τις προκηρύξεις). Είναι προφανές ότι το εκλεκτορικό πρέπει να δεχτεί όλους που δεν έχουν καταθέσει πιστοποιητικό προϋπηρεσίας καθώς η προκήρυξη δεν το ζητά. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για την προϋπηρεσία κάποιων ή και όλων των υποψηφίων μπορεί να ζητηθεί από το εκλεκτορικό πιστοποιητικό.
Τέλος, η διαδικασία είναι ευθύνη του προέδρου του τμήματος μέχρι και τη συγγραφή του πρακτικού του εκλεκτορικού. Οι παρεμβάσεις υπουργών και πρυτάνεων δεν έχουν καμία θεσμική βάση. Από την άλλη ο πρόεδρος έπρεπε να έχει αποσυρθεί από τη διαδικασία καθώς υποψήφιος είναι ο γιος του και να τρέχει τη διαδικασία ο αναπληρωτής πρόεδρος.

 
Θύμιος
19 Οκτ 2020 11:06

Το "με έμφαση" είναι πολλές φορές απαραίτητο. Ας πούμε έχεις ήδη έναν κλασικό αρχαιολόγο που κάνει κεραμική, θέλεις άλλον έναν που να κάνει αρχιτεκτονική. Αν προκηρύξεις την θέση ως "κλασική αρχαιολογία" μπορεί να έρθει άλλος ένας με κεραμική, που έχεις ήδη.

Όσον αφορά τη σύνταξη της εισηγητικής, οι χρονικές προθεσμίες είναι πολύ μικρές. Πώς θα μελετηθεί το έργο από 30 άτομα τόσο γρήγορα;

Τέλος, υπάρχει έλεγχος στα μητρώα ότι οι εκλέκτορες είναι του ίδιου γνωστικού αντικειμένου με την θέση. Κρίνουν τον γυναικολόγο οι γυναικολόγοι ή όποιος γιατρός είναι πρόχειρος μπαίνει στο σώμα;

 
Μη απορών Πανεπιστημιακός
19 Οκτ 2020 09:43

Δεν έχετε δίκιο στο ότι «μια εισήγηση είναι». Δεν είναι έτσι. Τους υπψηφίους τους βγάζει εκτός διαδικασίας η νομική υπηρεσία επειδή δεν ανέβασαν έναν έγγραφο στο ΑΠΕΛΛΑ που οι προκυρήξεις υπονοούν χωρίς να κατονομάζουν. Το εκλεκτορικό δεν έχει κανένα δικαίωμα να ψηφίσει κάποιον από αυτούς διότι υπάρχει η «απειλή» από την νομική υπηρεσία ότι θα επιστρέψει την εκλογή ως μη νόμιμη. Το θέμα χειροτέρεψε μια εγκύκλιος του Υπουργείου που νομιμοποιεί την άποψη των νομικών υπηρεσιών. τα Τμήματα και οι Σύγκλητοι είναι δεμένοι με αυτή την εγκύκλιο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Προφανώς ο κος Διγαλάκης όχι μόνο πρέπει να επιστρέψει για επανεκλογή αυτές τις θέσεις (έτσι έχουν γίνει και διάφορες άλλες εκλογές σε άλλα ΑΕΙ) αλλά και να άρει αυτά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που το υπουργείο στην ουσία δημιούργησε. Και μόνο η έγκαιρη κατάθεση αίτησης θα έπρεπε να αρκεί. Όχι να σε κόβει ο νόμος επειδή δεν ανέβασες πχ το απολυτήριο του στρατού.

 
Αποφάσεις για εκλεκτορικά
19 Οκτ 2020 01:30

Πρέπει πρώτα να προηγηθεί η αναδιοργάνωση των τμημάτων και των σχολών στα ΑΕΙ, και να σταματήσει η προώθηση εσωτερικών υποψηφίων. Εδώ και πάνω από 40 χρόνια, τα ελληνικά πανεπιστήμια ανακυκλώνουν τους διδακτορικούς σε διάφορες θέσεις χωρίς πραγματικά να προσελκύουν ερευνητές από το εξωτερικό ή να αναβαθμίζουν τα προγράμματα σπουδών τους.

Πολλές φορές η περιγραφή των γνωστικών αντικειμένων ("με έμφαση") είναι δεσμευτική, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να ευνοούνται όσοι συνεργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι με τους καθηγητές των ιδρυμάτων.

Έτσι, πάρα πολλές ομάδες στην ουσία στέλνουν συστημένους τους υποψηφίους στα διαφορα τμήματα και καλλιεργείται μια ακαδημαϊκή μονοκουλτούρα, χωρίς κανένα κριτήριο αριστείας και εξωστρέφειας.

Ειδικά στα περιφερειακά τμήματα, που ο ανταγωνισμός είναι μικρός, βλέπουμε διορισμούς καθηγητών με ελάχιστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

 
ας αποφασίζει το υπουργείο
18 Οκτ 2020 21:09

γιατί χρειάζονται 3 να γράψουν αναλυτική εισηγητική??
γιατί χρειάζονται 11 να αποφασίσουν??
ας αποφασίζει το υπουργείο...

Πόσο απλά είναι τα πράγματα αλλού. Αποφασίζουν λίγοι, κυρίως από το ίδιο το ίδρυμα, αλλά έχουν όλη την ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά με την επιλογή τους...πάνε σπίτι τους δηλαδή...Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Πρόεδροι, ΔΕΠ...τμήματα ολόκληρα...

Γελάω κάθε φορά που ο οποιοσδήποτε πολιτικός ασχολείται με την πολύπαθη παιδεία.

 
Νικος
18 Οκτ 2020 21:05

Μπράβο στον κύριο Διγαλάκη .Αυτό πρέπει να γίνει μέρος της νομοθεσίας διότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να τελούνται διοικητικές και άλλες παραβάσεις οι οποίες οδηγούν σε τεράστια ταλαιπωρία των υποψηφίων και για τις οποίες οι υπεύθυνοι δεν απολογούνται σε κανέναν.

 
Διδακτορικό ή πτυχίο από το ίδιο ΑΕΙ
18 Οκτ 2020 20:53

Πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσοστό κατόχων διδακτορικού ή πτυχίου οι οποίοι εκλέγονται στη συνέχεια ως μέλη ΔΕΠ στο ίδιο ίδρυμα (πχ. 20%). Επιπλέον, πρέπει να δίνεται και τυπικά κίνητρο (πχ. συντελεστής 1,5 στην αίτιση υποψηφιότητας) για όσους είναι κάτοχοι διδακτορικού από τα κορυφαία 100 πανεπιστήμια του εξωτερικού σε κάθε ειδικότητα, σύμφωνα με τις διεθνείς λίστες κατάταξης.

Δεν έχει καμία ακαδημαϊκή λογική να εκλέγονται στο ίδιο ίδρυμα όλοι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τις σχολές του ούτε να μετακινούνται οι διδάκτορες από το κέντρο στην περιφέρεια σαν συνέχεια από τις ίδιες ομάδες - αυτό πρέπει να ρυθμιστεί κεντρικά, είναι αδύνατο να υπάρχει έλεγχος σε όλα τα εκλεκτορικά.

Δεν αρκεί κάποιος να είναι επαρκής και να έχει δημοσιεύσεις: πρέπει να δημιουργηθούν την επόμενη δεκαετία 10 Δημόσια Πανεπιστήμια που να μπορούν να στηρίξουν ένα υψηλό επίπεδο έρευνας και διδασκαλίας. Αλλιώς, η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει υποβαθμισμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που προσελκύουν επιστημονικό ταλέντο από όλο τον κόσμο.

 
Εκλογή
18 Οκτ 2020 20:49

Μ αρέσει που κάποιοι εξακολουθούν να στρουθοκαμηλίζουν και να λένε ότι δεν έγινε ακόμα η εκλογή.

 
Observator
18 Οκτ 2020 19:57

@Δυτικομακεδόνας
Τι εννοειται να έκανε την παρέμβαση στην ώρα του? Τώρα εγιναν οι καταγγελίες. Η εκλογή γίνεται απο το εκλεκτορικό σώμα. Η εισηγητική επιτροπή απλά καταγραφει το ερευνητικό εργο των υποψηφιων. Η
παρέμβαση του κ. Διγαλάκη αφορά το σκέλος της διαδικασίας του κατά
πόσο στις διαδικασίες που προηγήθηκαν έχει τηρηθεί η νομιμότητα πάντα
με γνώμονα την αποστασιοποίηση του προέδρου. Σε οτι αφορά την
εισήγηση οι ενιστάμενοι έχουν καταθέσει συγκεκριμένες παρατηρήσεις
και φυσικά πρέπει να καταθέσουν υπόμνημα. Η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου επίσης ειναι άκαιρη διότι παρεμβαίνει και σχολιάζει μια εισήγηση ενώ εχει συγγενικό πρόσωπο υποψήφιο. Οι μονοι αρμόδιοι να υπεραπιστούν την εισηγηση ειναι οι συγγραφείς της και ενώπιο του εκλεκτορικου σώματος.

 
Νομός Διαμαντοπούλου
18 Οκτ 2020 17:57

Ας επανέλθει η διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου που απαιτούσε τρία χρόνια εργασίας εκτός Πανεπιστημίου που λήφθηκε το διδακτορικό για πρόσληψη σε θέση ΔΕΠ.
Αν και λίγα τα 3 χρόνια συμβάλλουν στην αποφυγή εν μέρη τέτοιων φαινομένων

 
καλή αρχή έκανε ο υπουργός
18 Οκτ 2020 17:47

ελπίζω να μην συνεχιστεί παρόμοια τρομοκράτηση εκλεκτορικών σωμάτων από το υπουργείο.
Ο υφυπουργός και πρώην πρύτανης γνωρίζει πολύ καλά αν έχει ή όχι το δικαίωμα να ζητήσει τον λόγο από Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε εισηγητική έκθεση. Από την άλλη πλευρά βέβαια μια τέτοια παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τους εκλέκτορες...εμένα θα με οδηγούσε σε παραίτηση πάντως με επιστολή προς την υπουργό την ίδια.
Αυτά....χωρίς να εξετάζω συγγενικές σχέσεις κτλ...άλλωστε ο υφυπουργός έχει κάνει πρύτανης...έχει συναντήσει άλλη 'ύποπτη' περίπτωση στην Κρήτη ή δεν υπάρχουν συγγενικές σχέσεις???

 
Θεματοφύλακας της αξιοκρατίας και τίποτε άλλο
18 Οκτ 2020 17:40

Ο υπουργός έπρεπε να πει ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα θεσμοθετημένα όργανα ότι θα επιτελέσουν με ευθυκρισία το έργο τους, τονίζοντας ότι το Υπουργείο θα σταθεί θεματοφύλακας της αξιοκρατίας. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να υπάρχουν μομφές.

Μου προκαλεί εντύπωση ότι γίνεται τόσος ντόρος για μία θέση στο πρώην ΤΕΙ Καστοριάς. Από τη μία πολλοί κατηγορούν την άκριτη συγχώνευση και χλευάζουν τα χαμηλής βάσης εισαγωγής τμήματα, ενώ από την άλλη συνωστίζονται δεκάδες υποψήφιοι για μία θέση σε αυτό το ταπεινό τμήμα στην άκρη της Ελλάδας. Μάλιστα, ισχυρίζονται για το πλήθος και τον πλούτο των προσόντων τους!!

@Δυτικομακεδόνας: απαράδεκτη αντίληψη να νομιμοποιείτε το "βάλσιμο" του γιου κάποιου. Καταρχήν δεν έβαλε -ακόμη- κανένας κανέναν πουθενά, κατά δεύτερον τι σχέση έχει η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και η απολιγνιτοποίηση με ένα εν δυνάμει ρουσφέτι. Αλλάξτε νοοτροπία γιατί αυτή μάς "έφαγε".

 
Οικογενειοκρατούμενος
18 Οκτ 2020 17:27

Μιλάμε για οικογενειοκρατία!!!
Ας την πατάξει η οικογένεια Μητσοτάκη!

 
Δυτικομακεδόνας
18 Οκτ 2020 17:20

Εγώ πάλι βλέπω να γίνεται απόπειρα να χτυπήσουμε τη Δυτική Μακεδονία. Μετά την απολιγνιτοποίηση, μετά την οικονομική καταστροφή της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας από το κλείσιμο των πάντων λόγω κορονοϊού, τάρα χτυπάνε το πανεπιστημιο, λες και πρώτη φορά έβαλε ένας το γιο του κάπου.

Να αφήσει ήσυχη τη Δυτική Μακεδονία ο κος υφυπουργός και να μη βιάζεται, ας έκανε την παρέμβασή του στην ώρα του. Και ο κος Πρωθυπουργός μας να βάλει και υπουργούς από τη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο από την Κρήτη. Ποιόν έχει από τη Δυτική Μακεδονία; Κανέναν!

 
Υποκρισία, το μεγαλείο σου...
18 Οκτ 2020 16:41

Τέλεια υποκριτική αντιμετώπιση του θέματος από τον κ. Διγαλακη αφού ζητάει να αποδωθούν πειθαρχικές ευθύνες (!) για μια εισήγηση! Απλή κίνηση του «φενεσθαι» και εντυπωσιασμού για την οποία γελάει κάθε λογικός άνθρωπος (γνωστής του θέματος).. εάν πραγματικά ενδιαφερόταν θα περίμενε να γίνει η εκλογή και να παραπέμψει σε έλεγχο την όλη διαδικασία..τότε θα μπορούσε να ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες, όλα τα αλλά είναι για τους μη γνωστές που «πρέπει» απλά να εντυπωσιαστούν με τις «άμεσες» κινήσεις της τωρινής ηγεσίας...
Ευγε κ. Διγαλακη, μπροστά στο δρόμο της Υπουργού μας

 
@Γιάννης κ.
18 Οκτ 2020 16:36

Ας ξεκινήσει από το κόμμα του, τον προθυπουργό, κτλ για να πολεμήσει την οικογενειοκρατία και μετά προχωρά προς τα κάτω... Να μιλάμε για οικογενειοκρατία στην Ελλάδα όταν μετά την μεταπολίτευση έχουμε δύο οικογένειες που μας κυβερνούν, αντιλαμβάνεσαι πόσο υποκρισία είναι...

 
Εμπρός
18 Οκτ 2020 15:50

Περιμένουμε νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αποκλείονται συγγενείς πρώτου βαθμού μελών ΔΕΠ. Έχεις το σθένος κ. υφυπουργέ να το κάνεις; Φυσικά όχι. Γι αυτό άσε τα πυροτεχνήματα με τις αστραπιαίες αντιδράσεις και ασχολήσου με κάτι άλλο.

 
Πετρος
18 Οκτ 2020 15:41

Να ήταν και το μοναδικό
Δείτε και σε αλλά ΑΕΙ τι γίνεται
Αλλά το Υπουργείο επιλεκτικά κινείται και πράττει!!! Αν απορείτε να μιλήσουμε συγκεκριμένα κ. Υπουργέ!!!

 
Γιάννης κ.
18 Οκτ 2020 15:27

Δημιουργεί ερωτήματα το άμεσο ενδιαφέρον του υπουργού, στο χέρι του είναι να νομοθετήσει ώστε να μην προσλαμβάνονται καθηγητές με βαθμού πρώτης συγγένειας στα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά δεν θα τολμήσει γιατί τα μεγάλα τζάκια κανείς και ποτέ δεν θα τα πειράξει. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές βρίσκονται συγγενείς πρώτου βαθμοί, ακόμη και τώρα υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις και σε άλλα Πανεπιστήμια. Αν ψάξουμε και που αλλού διορίζονται συγγενείς, ο κατάλογος θα είναι ατελείωτος.

 
μαθηματικος
18 Οκτ 2020 15:07

Το ερώτημα είναι απλό . Με ποια κριτήρια κρίνεται οτι το διδακτορικό
κάποιου δεν είναι απόλυτα συναφές με την υπο κρίση θέση ?? Και ακόμα ,
Πως είναι δυνατόν σε εντελώς ανάλογες θέσεις τα διδακτορικά των υποψηφίων
να είναι απόλυτα συναφή ?? Δυο μέτρα και δυο σταθμά ??

 
 Απορών Πανεπιστημιακός
18 Οκτ 2020 14:43

Γιατί παρεμβαίνει ο υπουργός σε μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη; Εισηγητική είναι, το λέει και η λέξη: Εισήγηση!
Δεν αποφάσισε το εκλεκτορικό, δεν έκανε έλεγχο νομιμότητας ο Πρύτανης, δεν πήγε το όλο πράγμα στο υπουργείο. όσο ατόπημα είναι (ή φαίνεται να είναι) η εισήγηση άλλο τόσο ατόπημα είναι η παρέμβαση του οποιουδήποτε και μάλιστα πριν υπάρξει απόφαση.
Αυτή η "αστραπιαία" ΄όπως την περιγράφετε αντίδραση είναι άκαιρη και ίσως λίγο "'υποπτη". Γιατί ύποπτη; γιατί πρώτον το ζήτημα είναι σε εξέλιξη και δεν έχει υπάρξει απόφαση και δεύτερον υποκρύπτει ένα κίνητρο εύκολης στοχοποίησης ενός περιφερειακού ιδρύματος για διάφορους λόγους, τη στιγμή που αυτή η πρακτική επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια εδώ και χρόνια. Αν αποφασίσουμε να "καθαρίσουμε" το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ας δει ο κος υπουργός και ας αντιδράσει αστραπιαία και σε άλλα ιδρύματα:

 
Αθανάσιος
18 Οκτ 2020 14:04

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό ούτε εμφανίστηκε ξαφνικά στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Ας βγει εδώ ένας (με κεφαλαία: ΕΝΑΣ) πανεπιστημιακός να πας πει ότι στο Τμήμα του δεν υπάρχει ανάλογο φαινόμενο. Επομένως, καλώς ο υποψήφιος έχει τις ενστάσεις του, αλλά να γίνονται όλοι οι άλλοι τιμητές ως εάν να ανακαλύψαμε τώρα το πρόβλημα είναι υποκρισία.

 
Αμερικη
18 Οκτ 2020 14:01

Κάποιοι μιλάνε για ανοιχτές διαδικασίες. Ε λοιπόν αυτές είναι οι "ανοιχτές" διαδικασίες. Στην προκειμένη περίπτωση τίποτα απολύτως δε μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι γενικότερο. Αν δηλαδή δεν ήταν γιος αλλά διδάκτορας του προέδρου ή συνεργάτης δεν θα είχε κουνηθεί φύλλο. Πόσα γνωστικά αντικείμενα "με έμφαση...." έχουν προκηρυχθεί; Πόσα γνωστικά αντικείμενα που έχουν 3-4 γραμμές ονομασία; Εν έτει 2020 πόσοι πιστεύουν ότι προκηρύσσονται γνωστικά αντικείμενα χωρίς εκ των προτέρων να έχει επιλεχθεί ο τελικός κάτοχος της θέσης;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.