Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εντολή Ν. Κεραμέως να μπει τέλος στο φαινόμενο "εκλογή μελών ΔΕΠ συγγενών και φίλων"

Ετοιμάζεται νόμος με πολλές ασφαλιστικές δικλίδες
Δημοσίευση: 18/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εντολή στο επιτελείο της να ετοιμαστεί νέος νόμος για τις διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ , έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η νέα νομοθετική διάταξη δεν αποκλείεται να έρθει στη Βουλή πριν το “μεγάλο” Σχέδιο Νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και αφού προηγηθεί συζήτηση με τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Στόχος της Ν. Κεραμέως είναι να “μηδενιστούν” όλοι οι  ενδεχόμενοι πλάγιοι τρόποι   εκλογής και  εξέλιξης των μελών ΔΕΠ.

Χαρακτηριστικά μία από τις διατάξεις θα ορίζει:

Α. Ο υποψήφιος για εκλογή σε θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας πρέπει απαραιτήτως να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν από τους τρεις κύκλους σπουδών εκτός του ιδρύματος στο οποίο επιθυμεί να εκλεγεί, εκτός αν έχει αποδεδειγμένα εργαστεί για τουλάχιστον τρία έτη σε άλλο Α.Ε.Ι. ή ερευνητικό κέντρο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Β. Δεν επιτρέπεται η εκλογή σε θέση καθηγητή ή η απασχόληση με την ιδιότητα του εντεταλμένου διδασκαλίας στο ίδρυμα όπου ο υποψήφιος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα πριν την πάροδο τριών τουλάχιστον ετών από τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος.

 

Σχόλια (40)

 
Master chef
18 Οκτ 2020 22:55

Δεν βλέπω τη μαγική φράση "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο".... κι ανησυχώ μήπως δεν γίνει σωστά η κοπή στο καρπάτσιο....

 
Διαμαρτυρόμενος
18 Οκτ 2020 23:20

Η πρώτη διάταξη υπήρχε και σε προηγούμενο νομοσχέδιο και δεν εφαρμόσθηκε.Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά Ιδρύματα και έτσι το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.Το πρόβλημα είναι αξεπέραστο σε μεγάλα Ιδρύματα όπως π.χ. το Αριστοτέλειο.Οποιος πάρει πτυχίο από την Γεωπονία και συνεχίσει για μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση στο Αριστοτέλειο γιατί και οι δύο παραπάνω Σχολές ανήκουν στο ίδιο Ιδρυμα.Στην Αθήνα οι ίδιες Σχολές ανήκουν σε διαφορετικά Ιδρύματα.Οι νομοθετικές διατάξεις πρέπει να μελετώνται προσεκτικά ώστε να επιλύουν υπάρχοντα προβλήματα και όχι να δημιουργούν καινούργια.

 
τέλος στα ημέτερα στελέχη ;
18 Οκτ 2020 23:52

θα έχουμε; δεν το είδαμε φέτος ακριβώς και εντελώς. περιμένουμε και κάτι νομοσχέδια που έχουν αραχνιάσει : κατάρτιση, δομές και στελέχη και άλλα. ή οι νέοι διευθυντές από εξάμηνο θα πάνε για 1-2 χρονάκια ; σα δε ντρεπόμαστε λιγάκι. α μην ξεχάσεις την αξιολόγηση ε;

 
ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
18 Οκτ 2020 23:55

1 Νόμος 1 άρθρο το γνωστικό αντικείμενο να έχει το πολύ 5 λέξεις με τα άρθρα.
Μετά τέλος !!!! με γνωστικό αντικείμενο Κβαντική Φυσική ή Δομές Δεδομένων ή Άλγεβρα τότε θα έρχονται οι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ σε κάθε κλάδο. Και όχι γνωστικό αντικείμενο υποσύνολο του τίτλου του διδακτορικού του κάθε φωτογραφούμενου υποψηφίου.

 
Ημίμετρα
19 Οκτ 2020 00:57

Ημίμετρα για ακόμα μια φορά.
Υπάρχουν κι αυτοί που περνουν θέσεις σε ένα πανεπιστήμιο έχουν κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο αυτό και συνήθως δεν έχουν πάρει πτυχίο από το ίδιο πανεπιστήμιο, άρα τίποτα δε θα αλλάξει.
Για πιθανές συγγένειες δε θα πρέπει να πάρουν μέτρα;

 
Νοοτροπία ακαδημαϊκών στα ΑΕΙ
19 Οκτ 2020 01:23

Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας, αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες είναι πολύ χαλαρές

α) Οι περισσότεροι πλέον είτε κάνουν διδακτορικό σε κάποιο άλλο ΑΕΙ είτε πηγαίνουν για 1-2 χρόνια στο εξωτερικό σε κάποια ομάδα, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη συνεισφορά

β) Πάρα πολλοί παραμένουν ως συμβασιούχοι διδάσκοντες για 4,5 ή παραπάνω χρόνια με την ελπίδα να ανοίξει κάποια θέση.

Πρέπει τα μέτρα να είναι αυστηρά και ξεκάθαρα: αδιανόητο το ποσοστό των μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει πτυχίο ή διδακτορικό από το ίδιο ΑΕΙ να ξεπερνάει το 20%, είναι θέμα στατιστικής προσφοράς υποψηφίων στα γνωστικά αντικείμενα.

Επίσης, πρέπει να μη συμμετέχουν σε εισηγητική επιτροπή επιβλέποντες ή συνεργάτες των υποψηφίων.

Το καλύτερο θα ήταν να προκηρύσσονται κεντρικά οι θέσεις, για όλα τα ΑΕΙ, και να υπάρχει πανελλαδικό ακαδημαϊκό ΑΣΕΠ με συμμετοχή μελών ΔΕΠ και καθηγητών του εξωτερικού.

 
Τώρα ανακαλύψαμε τον τροχό..
19 Οκτ 2020 07:26

Και αναρωτιόμουν αν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία προβολής.. πέρασαν 48h, είναι βελτίωση!
ΥΓ σειρά έχει η «προβολή» της παρέμβασης στα γνωστά media

 
Γραφίτης
19 Οκτ 2020 09:12

Αστεία ημίμετρα. Θα προσλαμβάνονται 3 χρόνια ως ΠΔ407, θα αποκτούν και ακαδημαϊκή εμπειρία και μετά θα εκλέγονται με δόξα και τιμή. Δεν θα σοβαρευτεί ποτέ αυτή η ηγεσία. Τα πάντα για το θεαθήναι και την προβολή. Από ουσία ΜΗΔΕΝ.

 
!!!
19 Οκτ 2020 09:34

Τι σχέση μπορεί να έχει ο τίτλος του άρθρου με τις διατάξεις;;; Υπάρχουν διατάξεις που να αποκλείουν από τα εκλεκτορικά, συνεργάτες ή μέλη ΔΕΠ που είναι και στα άρθρα των υποψηφίων και εκλέκτορες ταυτόχρονα;;;

 
Παράλογο!
19 Οκτ 2020 09:48

Παράλογο! Για παράδειγμα, Ένας αριστούχος πέρασε στην Ιατρική Αθηνών, ως αριστούχος επέλεξε να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, στην Ιατρική Αθηνών. Στη συνέχεια εργάζεται ερευνητικά στο καλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας, με λαμπρό ερευνητικό έργο. Ε, λοιπόν ατυχής αυτός θα αποκλείεται εξ ορισμού, έναντι οποιουδήποτε μπορεί να είχε προνοήσει να κάνει ένα μεταπτυχιακό/διδακτορικό στην κατά τα άλλα συμπαθέστατη υποσαχάρια Αφρική!!
Μήπως οι ασφαλιστικές δικλείδες πρέπει να εστιάσουν στον καθορισμό γνωστικού αντικειμένου και εκλεκτορικού σώματος, παρά στους υποψήφιους, που μπορεί να μη φταίνε σε τίποτα που διάλεξαν να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας τους;

 
έχω και εγώ μια ιδέα
19 Οκτ 2020 10:15

μήπως να μπει περιορισμός σε θητείες Βουλευτών?? Μήπως οι υπουργοί να έχουν δουλέψει κάπου εκτός πολιτικής??

 
Εκλεκτορικα με κεντρική επιλογή
19 Οκτ 2020 10:17

Η λύση είναι μία. Τα εκλεκτορικα πρέπει να τα βγάζει το υπουργείο με βάση το γνωστικό αντικείμενο που είναι δηλωμένο στο Απέλλα.

 
Δημήτρης
19 Οκτ 2020 10:58

Ολίγιστα τα δύο "μέτρα" αυτά. Ελπίζω να μην εξαντληθεί εκεί το πράγμα γιατί αλλιώς δεν είναι σοβαρή προσπάθεια. Το Α) παρακάμπτεται άμεσα για τους όσους έχουν γνώση των διαδικασιών. Το Β) είναι πολύ λίγο - στέλνεις το "βλαστάρι" για ένα post-doc σε άλλο ίδρυμα, που ούτως ή άλλως χρειάζεται για να αποκτίσει την απαιτούμενη εκ του νόμου διδακτική κλπ εμπειρία, και μετά ανοίγεις τη φωτογραφική θέση κανονικά. Δεν κάνουμε δουλειά έτσι. Η ηθική δεν νομοθετείται. Πουθενά. Το ΜΟΝΟ που θα βοηθήσει είναι ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ με τη χρηματοδότηση. Παντού. Σε επίπεδο ΑΕΙ, Σχολής, Τμήματος, ΔΕΠ. Οπότε αν το τμήμα εκλέγει ΔΕΠ τα οποία δεν εργάζονται παραγωγικά, για να το θέσω κομψά, το Τμήμα και όλοι μέσα σε αυτό, θα έχει κάτι να χάσει. Το ίδιο και το ΑΕΙ. Διαφορετικά δεν υπάρχει κόστος και δεν υπάρχει κίνητρο να φέρεις τους καλύτερους. Στα καλύτερα ΑΕΙ του κόσμου δεν υπάρχουν τα τραγικά φαινόμενα που έχουμε στην Ελλάδα γιατί δεν είναι τρελοί να πυροβολήσουν τα πόδια τους - ξέρουν ότι οι συνέπειες του . Οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Γι'αυτό δεν το κάνουν. Εδώ δεν υπάρχουν συνέπειες.

 
επιτέλους
19 Οκτ 2020 11:00

επιτέλους..μακάρι να εφαρμοστεί. .

 
Αντισυνταγματικό
19 Οκτ 2020 11:07

Μια διάταξη που θεωρεί ότι οι εν λόγω υποψήφιοι είναι κακοί επιστήμονες και φυσικά θεωρεί τα εκλεκτορικά σώματα μη κατάλληλα να κρίνουν την ποιότητα των υποψηφίων. Προφανώς μια αντισυνταγματική διάταξη να αποκλείονται εξ'ορισμού υποψήφιοι που έκαναν επιλογές στα 23-25 τους όπως συνέχιση των σπουδών τους στο ίδιο Ίδρυμα. Τι σχέση έχει αυτό με την ουσία της καταλληλόλητας ενός υποψηφίου για θέση ΔΕΠ? Εδώ δεν μιλάμε για την ύπαρξη τυπικών προσόντων πχ ενός διδακτορικού ή εμπειρία διδακτικής ή ερευνητικής ή συγγραφικής αλλά σε ποιο ίδρυμα το έκανε και αν είναι το ίδιο με το ίδρυμα της υπό προκήρυξης θέσης. Δηλαδή θεωρούμε εκ προοιμίου ότι αυτοί είναι κακοί επιστήμονες μη κατάλληλοι για ΔΕΠ για τοΊδρυμα από το οποιο έχουν τα πτυχία και όλοι οι άλλοι θα είναι οι κατάλληλοι που πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις? Ή θεωρούμε εκ προοιμίου ότι αυτοί οι υποψήφιοι είναι λαμόγια και τα έχουν μαγειρέψει μαζί με το εκλεκτορικό...?
Δηλαδή εγώ τώρα είμαι κακός/ακατάλληλος επιστήμονας για το Ίδρυμα από το οποίο προέρχομαι με το όποιο βιογραφικό μου, αλλά επειδή δεν πληρώ τα εν λόγω κριτήρια, στα 45 μου αν κάνω ένα εξ’αποστάσεως μεταπτυχιακό για να πληρώ τις προϋποθέσεις σε ένα χρόνο από τώρα γίνομαι κατάλληλος? Κοροϊδευόμαστε?
Οι όποιες επεμβάσεις του υπουργείου πρέπει να γίνουν μόνο στη σύνθεση/αριθμό του εκλεκτορικού και ορισμό γνωστικού. Πχ επιβλέποντες των διδακτορικών κτλ. Επίσης παρεμβάσεις μπορούν γίνουν και στα ουσιαστικά προσόντα όπως αριθμός δημοσιεύσεων, h-index ή αριθμός περιοδικών με IF κτλ. Όπου όλα τα μετρητικά είναι αποδεκτοί δείκτες ποιότητας του ερευνητικού/συγγραφικού έργου. Ότι αφορά την ουσιαστική κρίση των υποψηφίων, για το που έκανε διδακτορικό ή που εργάστηκε είναι ουσιαστικά προσόντα που αξιολογούνται και δεν πρέπει να αποκλείονται τυπικά υποψήφιοι σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια.

Να υποθέσω ότι σε περίπτωση που θα ισχύσει μια τέτοια διάταξη θα ισχύσει σε όλες τις εκλογές όπως είναι και οι εξελίξεις. Γνωρίζει το υπουργείο πόσοι εν ενεργεία Λέκτορες και Επίκουροι δεν πληρούν τα εν λόγω κριτήρια άρα θα έχουμε το οξύμωρο να προκηρύξουν τις θέσεις τους και να μην μπορούν να είναι υποψήφιοι? Εκτός και αν και οι διορισμένοι Λέκτορες και Επίκουροι κάνουν και αυτοί ένα εξ'αποστάσεως μεταπτυχιακό για να αποκτήσουν τα προτεινόμενα τυπικά προσόντα.

 
observator
19 Οκτ 2020 11:20

Aυτά που αναφέρει το άρθρο οτι προτίθεται να νομοθετησει η κ. Κεραμέως ήταν νομοθετημένα στον 4009/2011 από τη Διαμαντοπουλου. Ομως καταργηθηκαν από μεταγενέστερες νομοθεσίες του κ. Γαβρόγλου. Σε μια εκλογή το πρόβλημα ειναι παρουσία στο εκλεκτορικο συνεργατών των υποψηφιων και πρώην επιβλεπόντων των διατριβών.

 
Όντως αντισυνταγματικό
19 Οκτ 2020 12:26

Αντισυνταγματικό να αποκλείεται a priori ένας υποψήφιος με κριτήριο το πού έκανε τις σπουδές του.

 
Αντώνης
19 Οκτ 2020 12:30

Ένα μέλος ΔΕΠ πριν εκλεγεί πρέπει να έχει εμπειρία εξωτερικού οπωσδήποτε.
Εδώ και χρόνια, όλα τα ΑΕΙ ανήκουν σε μια παγκόσμια κοινωνία, συνεργάζονται αλλά και ανταγωνίζονται όλα τα ΑΕΙ του πλανήτη, οπότε η εξωστρέφεια των μελών ΔΕΠ αλλά και του Τμήματος συνολικά πρέπει να είναι το ζητούμενο.
Λογικές και τακτικές μόνο εγχώριων συνεργασιών και εσωτερικές μετακινήσεις ποστντοκ από το Α στο Β Ελληνικό ίδρυμα, με τη προοπτική να γίνουν κάποια στιγμή μέλη ΔΕΠ, δείχνουν εσωστρέφεια και λογική να είμαστε πρώτοι στο χωριό μας.

 
νικος
19 Οκτ 2020 12:41

Το αντίθετο θα γινει στο τελος.

 
panepistimiakos88
19 Οκτ 2020 13:38

Ξεκάθαρα και μετρήσιμα κριτήρια στις εκλογές/εξελίξεις πανεπιστημιακών
π.χ αθροιστικό IF, H-index, ετεροαναφορές κλπ.
Τα κριτήρια θα είναι διαφορετικά για κάθε βαθμίδα και για ενότητες τμημάτων.
Τα εκλεκτορικά μόνο από ειδικούς του αντικειμένου π.χ υπόγεια νερά, μόνο αυτοί που έχουν ΦΕΚ ανά την Ελλάδα σε υπόγεια νερά.
Αν θέλουμε να μπει κάποια τάξη και αξιοκρατία, αλλιώς λογάκια και νεποτισμός!

 
Εντολή??
19 Οκτ 2020 14:35

Εντολή?? Εντολή να φύγουν όσοι δούλεψαν και δουλεύουν επί χρόνια τίμια αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα με 2 ή 3 εργασίες να στηριχτούν από κάποιον για να γίνουν ΔΕΠ στο φυσικό τους χώρο και με πλήρη συνάφεια στο αντικείμενο τους, και περίμεναν με την αξία τους να έχουν αξιοπρεπές βιογραφικό να υποβάλουν από μόνοι τους την υποψηφιότητα τους και τώρα δεν τους επιτρέπετε? Δηλαδή το κριτήριο Νο1 κατάλληλος επιστήμονας πάει περίπατο?? Εντολή που δεν ξενιτεύτηκα και δεν άφησα τα παιδιά μου μόνα τους και περίμενα μετά από συνεχή δουλειά χωρίς να παρακαλάω να με στηρίξουν άλλα να στηρίξω εγώ τον εαυτό μου με το βιογραφικό μου και με ανοιχτές διαδικασίες να σηκωθώ να ξενιτευτώ τώρα στα 45 μου??????? ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!

 
Λαλάκης ο εισαγόμενος
19 Οκτ 2020 15:37

Η εμπειρία εξωτερικού σίγουρα ήταν σημαντική μέχρι και τη δεκαετία του 90 που υπήρχε έλλειψη των μέσων επικοινωνίας. Ακόμα έντονες οι μνήμες που υποβάλλαμε hard copy με ταχυδρομείο προτάσεις προγραμμάτων, manuscript προς κρίση κτλ. Οι επικοινωνίες/συνέργειες/ζυμώσεις με συνεργάτες του εξωτερικού πράγματι ήταν δύσκολες χωρίς εγκατάσταση στο εξωτερικό. Σε καμία περίπτωση όμως στο 2020 δεν μπορώ να αποδεκτώ ότι συνεργασία (ερευνητική/συγγραφική και πλέον διδακτική με τα εξ'αποστάσεως) που έχω εγώ από το Ίδρυμα μου στη Ελλάδα με συνεργάτη σε Ίδρυμα πχ της Ισπανίας μου προσφέρει περισσότερα από το να ζούσα στη Μαδρίτη. Όταν πτυχία δίνονται εξ' αποστάσεως με τους φοιτητές να είναι στην Ελλάδα και τους καθηγητές οπουδήποτε στον κόσμο, όταν ένας free lancer εργάζεται για την εταιρία του της Νέας Υόρκης από το σπίτι του στην Κατερίνη κτλ το να λέμε σαν το εξωτερικό δεν υπάρχει είναι ανούσιο.
Εκφράσεις του τύπου "Πήγαινε στο εξωτερικό να δεις πως είναι και εκεί" ανήκουν και πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν και σε βιντεοταινείες τους στυλ "Λαλάκης ο εισαγόμενος"
Εκτός και αν a priori θεωρούμε ότι οτιδήποτε γίνεται στο εξωτερικό (πτυχίο/έρευνα) είναι ανώτερο της Ελλάδας. Τότε ας κατεβάσουμε ρολά και ας πάμε για...ψάρεμα.

 
Ριρίκος
19 Οκτ 2020 15:41

Δε νομίζω ότι τα 2 παραδείγματα αυτά διατάξεων θα καταφέρουν τίποτα. Έχοντας εικοσαετή εμπειρία και στην Ελλάδα και στη Δυτική Ευρώπη ως μόνιμο μέλος ΔΕΠ, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μόνο ένα πράγμα τελικά βοηθάει: η δημιουργία αξιοπρεπούς ακαδημαϊκού οικοσυστήματος και αξιοπρεπών αμοιβών και δυνατοτήτων χρηματοδοτήσεων για ένα μέλος ΔΕΠ. Το brain drain υπάρχει γιατί αυτά τα βασικά λείπουν σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα: μπαχαλάκηδες, επικίνδυνα κτήρια, έλλειψη βασικών αγαθών (αγοράζω μαρκαδόρους για το μάθημα από την τσέπη μου), γραφειοκρατία στο να αγοραστεί ένας υπολογιστής ή να πληρωθεί ένας υποψήφιος διδάκτορας, κομματισμός παλαιάς κοπής και άλλα. Γιατί να θέλει κανείς να υπάρξει σε τέτοιο περιβάλλον όταν μπορεί απλά να πάει σε ένα ΤΕΙ της Ελβετίας και να περνάει καλύτερα με 4-πλασιο μισθό;

 
αιρετικος
19 Οκτ 2020 16:48

@έχω και εγώ μια ιδέα: ενδιαφερον! Ας γίνει ένας νομος που να θέτει προυποθέσεις όπως πχ ο υπουργός Παιδείας να έχει φοιτήσει σε ελληνικο σχολείο (δημόσιο) και ελληνικό Πανεπιστήμιο και τα παιδια του να πηγαινουν τα τελευταια 3 χρονια (πριν γινει υπουργος) σε δημοσιο σχολειο. Ο υπουργος υγείας αν έχει νοσηλευτεί ο ίδιος ή μέλη της οικογένειά του, αυτό να έχει γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο (την τελευταία πενταετία πριν γίνει υπουργός). Ο υπουργός εργασίας να έχει αποδεδειγμένα δουλέψει για περισσότερο από δυο χρόνια σε ιδιωτικό τομέα 5-10 χρόνια πριν γίνει υπουργός...και άλλα τέτοια . Και φυσικά να μην είναι ο πατέρας τους η μητέρα τους και οι συγγενείς πρώτου βαθμού σε κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια... Τουλάχιστον θα κάνουμε 5 χρόνια διακοπές πριν έρθει ο επόμενος από το κάθε σοι....

 
KM
19 Οκτ 2020 18:05

Πάντα θα πρέπει να κοιτάμε το γεγονός ότι η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να είναι γενική και να μπορεί να διατυπωθεί σε νόμο. Παρακάτω σημεία που μπορούμε να συνεχίσουμε.
1. Οι τελευταίες διατάξεις/νόμοι του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας από το 2015 και μετά είναι στη σωστή κατεύθυνση (πχ ορίζουν χρονικό ορίζοντα αξιολόγησης συνολικό-5 τελευταία χρόνια, αυτοδύναμες δημοσιεύσεις, τι θα πρέπει να κριθεί διδακτικό/ερευνητικό-επιστημονικό έργο). Στο επιστημονικό έργο είναι τα IF/h-factor κλπ
2. Ίσως θα πρέπει να προστεθεί ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο εκλεκτορικό main supervisor υποψήφιου για τη θέση στο διδακτορικό του (και σίγουρα να μην είναι στην τριμελή).
3. Είναι πολύ δύσκολο να τεθούν πιο συγκεκριμένα κριτήρια (πχ γιατί να μιλάμε για το IF/ποσοτικός καθαρά δείκτης και όχι για το SJR/ποσοτικός-ποιοτικός δείκτης. Αν μπουν δείκτες θα πρέπει να υπάρχουν 3 δείκτες και να βγαίνει μέσος όρος.
4. Τα αντικείμενα όσο γίνεται να έχουν μικρό αριθμό λέξεων και να είναι γενικά. Κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο να καθορισθεί σε νόμο - μπορεί όμως να μπει ανώτατο όριο πχ 7-10 λέξεις.
5. Οι θέσεις προκηρύσσονται σε ΄Αντικείμενο' από το Τμήμα. Το Τμήμα όταν προκηρύσσει την θέση (και πριν τις υποβολές θα πρέπει να ορίζει αριθμό εκλεκτόρων ιδίου και συναφούς)....Όταν γίνουν οι υποψηφιότητες να αφαιρούνται καθηγητές που ήταν κύριοι επιβλέποντες υποψηφίων...(ή ακόμα και έχουν κοινές δημοσιεύσεις-αλλά εδώ το ερώτημα είναι πως θα συμπληρωθεί ο αριθμός εκλεκτόρων). Δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί έλεγχος σύμφωνα με το αντικείμενο που έχει ο κάθε ένας στο ΦΕΚ, γιατί θα πρέπει να ελεγχθεί και το συνολικό έργο των εκλεκτόρων....
6. Θα μπορούσε να βγεί ένας κατάλογος ανά τμήμα με αντικείμενα και από εκεί να γίνει η επιλογή αντικειμένου...όμως αυτό ίσως ευνοεί αυτούς που ξεκινούν σήμερα ως ερευνητές και όχι αυτούς που είναι ήδη πχ 5 ή 10 χρόνια και αναμένουν κάποια θέση....

 
Καιρός ήταν
19 Οκτ 2020 18:52

Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

 
Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό σύστημα
19 Οκτ 2020 19:59

Η ένταξη σε ένα ακαδημαϊκό σύστημα μιας άλλης χώρας για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος δεν μπορεί να συγκριθεί με την εξ αποστάσεως συνεργασία.

Είναι σημαντικό τα νέα μέλη ΔΕΠ να έχουν διδακτορικό από ένα καταξιωμένο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού και τουλάχιστον 4-5 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας σε πολυεθνικές ομάδες (ινστιτούτα ή ερευνητικά εργαστήρια).

Αλλιώς απλώς αναπαράγουμε την εσωστρέφεια του ελληνικού συστήματος, που προωθεί τους διδάκτορες των ίδιων ομάδων σε όλες τις διαθέσιμες θέσεις.

@ Λαλάκης ο εισαγόμενος
19 Οκτ 2020 15:37

Το μοντέλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι προβληματικό - προφανώς η εμπειρία στο εξωτερικό δεν είναι ανούσια, και μόνο όσοι έχουν συμφέρον από τη σημερινή κατάσταση στα ΑΕΙ ισχυρίζονται κάτι τέτοιο.

Πουθενά στα πανεπιστήμια της Ευρώπης δεν υπάρχει η ελληνική τάση οι διδάκτορες να παραμένουν ως συνεργαζόμενοι για χρόνια μετά την αποφοίτησή τους. Φυσικά, υπάρχει και μια βιομηχανία που μπορεί να απορροφήσει εργαζομένους με αυξημένα προσόντα, ενώ στην Ελλάδα όλοι επιδιώκουν να ενταχθούν είτε ως συμβασιούχοι είτε ως μόνιμοι σε κάποιο ΑΕΙ.

 
Εσωστρέφεια
19 Οκτ 2020 20:35

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι διδάκτορες των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα είναι στο ίδιο επίπεδο με όσους πήραν διδακτορικό από το εξωτερικό, μάλλον επειδή έχουμε μια γρήγορη σύνδεση Internet.

Άγνοια ή υστεροβουλία;...

Είναι δυνατόν κάποιοι να ισχυρίζονται ότι είναι φυσιολογικό όσοι αφού έλαβαν διδακτορικό τα προηγούμενα 15 χρόνια να περιμένουν ως συμβασιούχοι (ή ΕΔΙΠ) να ανοίξει μια θέση στο αντικείμενό τους, λες και τα πανεπιστήμια πρέπει να προσλαμβάνουν προσωπικό με επετηρίδα.

Και άλλοι άνθρωποι έχουν ή επιθυμούν να φτιάξουν οικογένεια, δεν υπάρχει κάποιος ξεχωριστός που πρέπει να έχει ειδική μεταχείριση από την υπόλοιπη κοινωνία.

 
Ημίμετρα
19 Οκτ 2020 23:37

Ημίμετρα και πάλι...Δηλαδή όποιος είναι καλός φοιτητής στην Ιατρική Αθηνών απαγορεύεται να συνεχίσει να κάνει εκεί μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.. Δε βλέπω να υπάρχει πρόβλεψη πχ ότι απαγορεύεται στο ίδιο τμήμα να είναι 2 μέλη ΔΕΠ με συγγενική σχέση πρώτου βαθμού ή αντρόγυνο...

 
Ερώτηση
20 Οκτ 2020 00:15

Και αν ο συγγενής είναι η καλύτερη υποψηφιότητα; Θα αποκλειστεί από τη διαδικασία κρίσης και θα χάσει την ευκαιρία του/της μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη ευκαιρία σε άλλο ΑΕΙ σε μία δεκαετία; Και αν το ΑΕΙ χάσει την ευκαιρία να προσλάβει τον καλύτερο; Είναι αναλώσιμοι οι επιστήμονες και οι θέσεις στις οποίες στοχεύουν;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.