Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα “συντρίμμια” της συγχώνευσης με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας "μαζεύει" η Σύγκλητος Παν. Πατρών: Ανυπέρβλητα τα προβλήματα

Οι 15 λύσεις "ανάσα" για το Παν. Πατρών που πρέπει να δώσει το υπ. Παιδείας
Δημοσίευση: 20/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα “συντρίμμια” της συγχώνευσης   με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας "μαζεύει", το Πανεπιστήμιο Πατρών , καθώς η Σύγκλητος του Ιδρύματος ,με σημερινό ανακοινωθέν ,κάνει λόγο για ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ο Ν. 4610/2019 με τον οποίο συγχωνεύθηκε  το ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τονίζει η Σύγκλητος, “υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία”.

Ανυπέρβλητα προβλήματα δημιούργησαν , υποστηρίζουν οι Συγκλητικοί,   η αύξηση των Τμημάτων από 24 σε 35 με την παράλληλη υποστήριξη επιπλέον 14 παλαιών προγραμμάτων σπουδών (για τους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 6 πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα).

Η Σύγκλητος χαρακτηρίζει τη συγχώνευση “πρόχειρη” σημειώνοντας παράλληλα ότι έγινε “χωρίς ακαδημαϊκό σχέδιο και υποστήριξη”, ενώ υπενθυμιζει ότι πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος “  η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών είχε διατυπώσει, με απόφασή που ελήφθη από την ευρεία πλειοψηφία των μελών της, την έντονη αντίθεσή της σε αυτή τη συνέργεια”.  

Τα προβλήματα αυτά , που επιδεινώνονται στην περίοδο της πανδημίας του COVID19 που διανύουμε,υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν της Συγκλήτου, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

 Η Σύγκλητος για να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι επώνυμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο ζητά από την Πολιτεία:

1) Τη δραστική μείωση των εισακτέων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Τμημάτων, σε βάθος πενταετίας.

2) Τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και την μεταφορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

3) Την χρηματοδότηση για τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τις ανελαστικές δαπάνες και την υλοποίηση του ακαδημαϊκού έργου με ποιοτικά κριτήρια. Τη διάθεση πόρων για την ωρίμανση έργων και την χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη κατασκευή φοιτητικών εστιών, κτιρίων τμημάτων, αμφιθεάτρων, αγορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού κλπ.

4) Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και των Εταιρειών Αξιοποίησης Περιουσίας έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά και αποτελεσματικά.

5) Τον εξορθολογισμό της δύσκαμπτης, χρονοβόρας και γραφειοκρατικής υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών.

6) Την χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Πανεπιστημίων, θα συνοδεύεται από τις κατάλληλες οργανωτικές αλλαγές (νέα οργανογράμματα και εσωτερικοί κανονισμοί) έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

7) Την κάλυψη όλων των αποχωρήσεων και η διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ για τα νέα τμήματα και για να υπηρετηθούν νέα γνωστικά αντικείμενα  στα παλαιά τμήματα του Πανεπιστημίου. Επιπλέον θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ.

8) Την αύξηση των θέσεων ΠΔ 407/80 και μεταπτυχιακών υποτροφιών για να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες συνθήκες και να υλοποιηθεί ομαλά το εκπαιδευτικό έργο.

9) Τη μεταφορά θέσεων από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας για προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος.

10) Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενδεχομένως ακόμα και με χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των προγραμμάτων σπουδών του πρώην ΤΕΙ, για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού καθαριότητας κλπ.

11) Την άρση της αδικίας με τον οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών, με βάση το Ν.4610/2019, έχει αναλάβει σειρά δαπανών για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι απολύτως απαραίτητη νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αναλάβει κάθε ένα από τα δύο ιδρύματα τις λειτουργικές του δαπάνες και να μην τις επωμίζεται όλες μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών.

12) Την άμεση ρύθμιση του χορηγηθέντος δανείου ΕΠΕΑΚ με ένα διακανονισμό 80% διαγραφή χρέους και το υπόλοιπο 20% σε 10 ετήσιες με τη μη καταβολή τόκων. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για το ΤΕΙ Μεσολογγίου (266.760,41 ΕΥΡΩ) του οποίου καθολικός διάδοχος είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.

13) Την κάλυψη σειράς οικονομικών υποχρεώσεων που το Πανεπιστήμιο Πατρών ως καθολικός διάδοχος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και των ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου έχει αναλάβει και τις οποίες αδυνατεί να καλύψει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

14) Τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να απελευθερωθούν τα δωμάτια στη Φοιτητική Εστία Πατρών από όσους τα κατέχουν χωρίς να τα δικαιούνται για να διατεθούν στους πρωτοετείς φοιτητές και σε όσους τα χρειάζονται.

15) Τη στήριξη των τοπικών φορέων της περιοχής για να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που έχει θέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως αυτά της ένταξης έργων του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της συμμετοχής του στο Ταμείο Ανάκαμψης, της διάθεσης κονδυλίων από την επόμενη προγραμματική περίοδο, του Δημοτικού Πειραματικού Σχολείου, του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του φωτισμού και της συντήρησης των δρόμων, των αδέσποτων και του καταυλισμού των Ρομά.

Τέλος η ανακοίνωση  της  Συγκλήτου  καταλήγει με την ακόλουθη  έκκληση:

“Η Πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τι είδους πανεπιστήμιο θέλει να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους Πολίτες και στη συνέχεια να στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της. Ο χρόνος πιέζει. Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν άλυτα προβλήματα με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών".

Σχόλια (20)

 
Σχολές των πρώην ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια
22 Οκτ 2020 03:21

Οι Σχολές των ΤΕΙ όπως Φυσικοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Γραφιστική μπορούν να ενταχθούν σε αντίστοιχες Πανεπιστημιακές Σχολές (πχ. Σχολή Επιστημών Υγείας, Σχολή Καλών Τεχνών).

Η διάκριση μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων δεν ωφέλησε ούτε την εκπαίδευση ούτε την οικονομία της Ελλάδας - το πιο λογικό είναι οι μηχανικοί, οι οικονομολόγοι, οι νοσηλευτές και οι πληροφορικοί να φοιτούν αποκλειστικά σε Πανεπιστήμια.

Για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ τα οποία και πρέπει να αναβαθμιστούν με προσωπικό.

 
Ότι να ναι....
21 Οκτ 2020 23:02

@Observator, Οι Νοσηλευτές, οι λογιστές, οι λογοθεραπευτές, οι πληροφορικοί, οι βρεφονηπιοκομοι, οι μικροβιολόγοι, οι γραφίστες κ.τ.λ χρειάζονται βιομηχανίες;

 
Observator
21 Οκτ 2020 18:17

Τα πρώην ΤΕΙ είναι χρησιμα οταν υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες και πολλά εργαοτάξια. Οταν η αγορά συγκλίνει στο ατομικό επάγγελμα τότε είναι προτιμότερο να εχεις την αυτονομια του μηχανικού των ΑΕΙ. Αυτη ειναι η πραγματικότητα.

 
Ανάπτυξη περιφερειακών ΑΕΙ
21 Οκτ 2020 16:43

Αδιανόητο να μην μπορούν τα περιφερειακά ιδρύματα να ενωθούν σε ένα ισχυρό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο. Δεν ωφελεί την περιφέρεια η διάσπαση των σχολών σε διάφορες πόλεις, καθώς αυξάνεται το λειτουργικό κόστος χωρίς να μπορούν να οργανωθούν ακαδημαϊκές συνεργασίες σε έρευνα και διδασκαλία - δεν μπορούν όλα να γίνονται εξ αποστάσεως, τα πανεπιστήμια στην περιφέρεια πρέπει να έχουν οργανωμένο campus και έδρα σε δύο ή το πολύ τρεις περιοχές προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά.

 
Ανασυγκρότηση ΑΕΙ το 2020-2030
21 Οκτ 2020 16:39

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων η ίδρυση διπλών σχολών στις ίδιες περιοχές - δεν έχει ανάγκη η Αττική άλλο ένα Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανικών) και άλλο ένα Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα δε χρειαζόταν ούτε τα ΤΕΙ της δεκαετίας του '80 ούτε τα νέα πανεπιστήμια που προέκυψαν από την ενσωμάτωση των σχολών διοικητικά στα Πανεπιστήμια, χωρίς συνένωση. Ένα νέο λάθος απλώς προστέθηκε σε όλα τα προηγούμενα, με την ίδρυση σχολών που οι φοιτητές επιλέγουν μόνο λόγω γεωγραφικής θέσης (πχ. Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα).

Πόσο λογικό είναι η χρηματοδότηση να μοιράζεται σε 22 αντί για 10 ΑΕΙ που να καλύπτουν όλη την περιφέρεια της χώρας, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, χωρίς να συντηρούμε ούτε διπλές σχολές στις μεγάλες πόλεις ούτε σχολές σε απομονωμένα μέρη; Γιατί να λειτουργούν Σχολές Μηχανικών όταν ήδη υπάρχουν Πολυτεχνικές Σχολές με ακριβώς τις ίδιες ειδικότητες;

Πρέπει η πολιτεία και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να καταθέσουν σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης του ακαδημαϊκού χάρτη τη δεκαετία 2020-2030. Οι συντεχνιακές προστριβές και η προσπάθεια να εξασφαλίσουν όλοι μια θέση εργασίας στο ελληνικό σύστημα της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας και της νέας γενιάς φοιτητών.

 
Ενιαίο ΑΕΙ Πελοποννήσου
21 Οκτ 2020 16:30

Είναι εντελώς λάθος η θεώρηση ότι η Πάτρα δεν είναι κέντρο ανάπτυξης για όλη την Πελοπόννησο. Είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας, το δεύτερο λιμάνι μετά την Αθήνα, και πρωτεύουσα του νομού Αχαϊας - που φυσικά ιστορικά και γεωγραφικά ανήκει στην Πελοπόννησο και όχι στη Στερεά Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμία ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ λογική στην ίδρυση και λειτουργία σχολών σε 6-7 πόλεις σε όλη την Πελοπόννησο, κάτι που αποδυναμώνει την έρευνα και την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών.

Το ενιαίο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρέπει να απορροφήσει τις θέσεις προσωπικού των σχολών των πρώην ΤΕΙ και να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των τμημάτων, σε τρεις το πολύ πόλεις.

Το ίδιο φυσικά ισχύει για ΟΛΑ τα περιφερειακά πανεπιστήμια, σε Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο-Δυτική Ελλάδα και Κρήτη και Αιγαίο.

@ Αρθούρος

Άντε πάλι από την αρχή. Άλλη Περιφέρεια είναι η Πελοπόννησος κι άλλη η Δυτική Ελλάδα. Επομένως, το Πανεπιστήμιο Πατρών θεραπεύει τις επιστήμες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 
Ιάκωβος
21 Οκτ 2020 16:15

Γιατί τόσες σχολές ; Γιατί τόσα τμήματα; Σε λίγο θα παρακαλάνε τους υποψήφιους για να επιβιώσουν. Είναι κατάσταση αυτή που συμβαίνει;

 
Ιστορίες Πάτρας
21 Οκτ 2020 14:20

Το Παν. Πατρών έχει μία Πολυτεχνική Σχολή στο Ρίο, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Παν. Πελ/σου (έδρα Τρίπολη, Περιφέρεια Πελ/σου) δεν έχει πολυτεχνική σχολή, αλλά σχολή μηχανικών, στην Πάτρα (περιοχή Κουκούλι) της Δυτικής Ελλάδας.

 
Γιωργος
21 Οκτ 2020 12:03

Ποια είναι η.πολυτεχνικη σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου? Μια είναι η Πολυτεχνική της Πάτρας

 
ένα Πανεπιστήμιο όλη η Πελοπόννησος
21 Οκτ 2020 11:26

Στο δια ταύτα, ένα Πανεπιστήμιο όλη η Πελοπόννησος με μία Πολυτεχνική Σχολή.-

 
Αρθούρος
21 Οκτ 2020 09:09

Α. "Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑ.ΠΕΛ.) είναι Ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με έδρα την Τρίπολη. Το ΠΑ.ΠΕΛ. αποτελείται από 9 σχολές και 22 τμήματα σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Τρίπολη, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Κόρινθος, Σπάρτη) και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) με περισσότερους από 20.000 σπουδαστές όλων των κύκλων σπουδών.
Ιδρύθηκε βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 13/2000 και υπήρξε αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας, ειδικά μετά το κλείσιμο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Τρίπολης. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2002 με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας.
Με τον νόμο 4610/2019, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας καταργείται και τα τμήματα της ΣΤΕ απορροφούνται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου καταργήθηκε ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και συγχωνεύθηκε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου".
Β. "Το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) είναι δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα (Ρίο) στον Νομό Αχαΐας. Τμήματα του Πανεπιστημίου βρίσκονται στην Πάτρα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, το Αίγιο, τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Ιδρύθηκε το 1964 και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.
Αποτελείται από επτά (7) σχολές, συγκροτούμενες από τριάντα πέντε (35) ακαδημαϊκά τμήματα, με περισσότερους από 33.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερα από 700 άτομα διδακτικού προσωπικού (μέλη ΔΕΠ) και περίπου 226 μέλη επιστημονικού προσωπικού.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας του. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 4425 στις 11 Νοεμβρίου 1964 ως αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Κράτους, στα πλαίσια του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας. Τον Ιούνιο του 2013 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας".
Τον Μάιο του 2019 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), σύμφωνα με τον νόμο 4610/2019.(Πηγή Βικιπαίδεια στα αντίστοιχα λήμματα).
Άντε πάλι από την αρχή. Άλλη Περιφέρεια είναι η Πελοπόννησος κι άλλη η Δυτική Ελλάδα. Επομένως, το Πανεπιστήμιο Πατρών θεραπεύει τις επιστήμες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αυτό φαίνεται να το ασπάζεται και ο νέος πρύτανης, ο οποίος με την καινούργια τοποθέτηση του συμβουλίου του καταφάσκει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, άρα έχουν λόγο ύπαρξης τα διασπαρμένα σε άλλες πόλεις εκτός Πατρών τμήματα του Πανεπιστημίου. Αντίθετα, δεν πιστεύει το ίδιο και δίκαια, γιά τα 3 τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύουν στην Πάτρα και καλώς προτείνει τη μεταφορά τους. Αυτό τον τιμά και διορθώνει τη μέχρι τώρα θέση του. Στα υπόλοιπα που λέει και ζητά όχι μόνο από το κράτος, αλλά κι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει 100% δίκιο.

 
μελος δεπ
21 Οκτ 2020 08:14

Δεν ήταν που ήθελαν και Τμημα Νομικης;;;

 
@Καλιδης Σ
21 Οκτ 2020 08:08

Καλό θα ήταν να μην εκφέρουμε άποψη για ένα ζήτημα που προφανώς δεν γνωρίζουμε.
Τα ΤΕΙ δεν έγιναν ΑΕΙ σε μια νύκτα καθώς ήταν ΑΕΙ από το 2001 (19 χρόνια!).
Μέσα στα 19 αυτά χρόνια οποίος γνωρίζει το θέμα θα έπρεπε να ξέρει ότι κάποια ΤΕΙ κατάφεραν και ξεπέρασαν (παρόλο τις τρομακτικές διάφορες σε εξοπλισμό, προσωπικό, ωράριο ΔΕΠ κτλ) πολλά «ΑΕΙ»! Προφανώς δεν ήταν όλα τα ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο αλλά με δεδομένες τις συνθήκες πραγματικά η μετεξέλιξη τους/ συγχώνευση τους σε πανεπιστήμιο ήδη ήρθε πολύ καθυστερημένα λόγω πίεσης από διάφορες «συντεχνιακές» πλευρές και όχι σε μια νύκτα οπως λέτε αγνοώντας επιδεικτικά την όλη πορεία τους 20 χρόνια σχεδόν!). Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΑΔΑ το οποίο ήδη «αφήνει» πίσω του μερικά «ΑΕΙ» ακόμα και κεντρικά σε μόλις 2 χρόνια λειτουργίας...

 
Παναγιώτης
21 Οκτ 2020 08:05

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι δύο διαφορετικά ιδρύματα ; 'Εχουν άλλη διοίκηση ;
Καλημέρα

 
Ν.Π.
21 Οκτ 2020 02:30

Το να υπάρχουν δύο Πολυτεχνικές Σχολές στην Πάτρα είναι περίεργο. Να θυμίσω όμως ότι η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν ήθελε να απορροφήσει τα Τμήματα Μηχανικών του τότε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Περίεργο είναι να πληρώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για δαπάνες του Πανεπιστημιου Πελοποννήσου, αλλά το Πανεπστήμιο Πατρών είναι ο κύριος κάτοχος των κτηρίων του Πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλαδας και τότε δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για τον όρο αυτό. Επίσης περίεργο είναι τα δύο Πανεπιστήμια να συστεγάζονται. Προφανώς και δεν γίνεται τα κτήρια στο Κουκούλι, που στεγάζουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να βγάλουν ρόδες! Οπότε το αίτημα 2, δύσκολο να γίνει στην πράξη. Ακόμα και σε μελλοντική συγχώνευση.

Επίσης ο κ. Μπούρας πριν γίνουν Πρυτανικές Εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών τόνιζε 1) πως θα εξασφαλίσει κανονικά κτήρια για τα Παραϊατρικά Τμήματα, 2) ότι το Τμήμα Φυσικοθεραπείας δεν μπορεί να λειτουργεί στο λιμάνι του Αιγίου και 3) οτι δεν μπορούν να λειτουργούν δύο σχεδόν ίδια Τμήματα σε Αμαλιάδα και Μεσολόγγι ταυτόχρονα. Πράγμα που τίποτα από τα τρία παραπάνω δεν είναι στη λίστα αιτημάτων.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, θα είναι οι ΤΕΙτζήδες που κανείς δεν ήθελε! Δυστυχώς, θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποτινάξουμε την ρετζινιά αυτή!

 
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
20 Οκτ 2020 21:59

@Πρόταση

Έχεις δίκιο. Ξέρεις όμως για ποιο λόγο δεν είναι το ίδιο στα μάτια του Έλληνα;
Γιατί κάποια τμήματα στα τ.ε.ι δεν παρείχαν ανώτατη εκπαίδευση, παρόλο που βάση νόμου τα τ.ε.ι ήταν ανώτατη εκπαίδευση. Πάρε παράδειγμα τα τμήματα των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών, όπως επίσης και το τμήμα τεχνολόγων γεωπόνων, τα οποία παρέχουν κατώτερα επαγγελματικά δικαιώματα από τα αντίστοιχα των πανεπιστημίων.

Επίσης, σε έναν σωστό διαχωρισμό τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τα τμήματα που υπάρχουν στα τ.ε.ι, δεν θα πρέπει να υπάρχουν (τα ίδια τμήματα) και στα πανεπιστήμια, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν τ.ε.ι, διότι ήδη υπάρχουν τμήματα τεχνολογικά στα πανεπιστήμια, πάρτε παράδειγμα τις πολυτεχνικές σχολές.

 
Η ανωτατοποιηση μας μάρανε
20 Οκτ 2020 21:19

Μόνο κτήρια, άλλες υποδομές τίποτε. Για ποιο λόγο λειτουργούν ; Εξορθολογισμός για να επιβιώσουν τα καλά ΑΕΙ.

 
Καλίδης Σ.
20 Οκτ 2020 21:17

Δεν είναι θέμα ρετσινιές αγαπητέ σχολιαστή. Είναι θέμα ουσίας . Όταν γίνονται ΑΕΙ σε μια βραδιά τα ΤΕΙ αυτά συμβαίνουν. Κάποιαν πρώην ΤΕΙ και ΝΥΝ ΑΕΙ υπολειτουργούσαν ούτως η άλλως και τώρα φαίνονται τα Χρονια προβλήματα. Δεν είναι μόνο να αναγράφεται στο πτυχίο ΑΕΙ αλλά και να είναι! Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το πεδίο των πρώην ΤΕΙ και να επικρατήσουν λίγα.

 
@Πρόταση
20 Οκτ 2020 19:48

Δεν λύνει το πρόβλημα. Η ρετσινιά "τεχνολογική εκπαίδευση" δεν πέτυχε στην Ελλάδα και κατά την γνώμη μου δεν θα πετύχαινε ποτέ. Στα μάτια του Έλληνα τα ΤΕΙ δεν είναι το ίδιο με τα ΑΕΙ, άσχετα αν ανήκουν στην 3βάθμια εκπαίδευση και αποκτάς Ευρωπαϊκό επίπεδο προσόντων 6 (Για χώρες εκτός ΕΕ αποκτάς αντίστοιχα τα ίδια προσόντα με ένα ΑΕΙ).

 
Πρόταση
20 Οκτ 2020 16:45

Μήπως θα έπρεπε όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ που εντάχθηκαν στα ΑΕΙ να συνενωθούν και να συγκροτήσουν ένα μεγάλο πανελλήνιο ανώτατο τεχνολογικό ίδρυμα της Ελλάδος που θα ήταν αυτόνομο και θα λάμβανε ξεχωριστή χρηματοδότηση; ίσως μια τέτοια δομή με ενιαία διοίκηση, πχ διοικούσα επιτροπή, θα ήταν μια κάποια λύση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ