Βουλή: Τροπολογία για τις ανταποδοτικές υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες

Κατατέθηκε σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή από τον υφ. Παιδείας Β. Διγαλάκη

20/10/2020

Ενημερώθηκε: 21/10/2020, 09:41

Άκουσε το άρθρο

Τροπολογία  που δίνει τη δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι) να χορηγούν ανταποδοτικές υποτροφίες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021,  κατέθεσε σήμερα, προς ψήφιση, στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας  Βασίλης Διγαλάκης.  

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη τα Ιδρύματα μπορούν να χορηγούν υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, με ανταπόδοση από μέρους τους την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή επικουρικού διδακτικού έργου.

Πρόκειται συνολικά για 2.000 θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, οι οποίες θα καλυφθούν χρηματοδοτικά από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο κ. Διγαλάκης, παρουσιάζοντας τη διάταξη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,  εξήγησε ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού επέβαλε τη διεξαγωγή, με φυσική παρουσία, διαλέξεων, κλινικών ασκήσεων και εργαστηρίων σε αυστηρά ολιγομελείς ομάδες, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για πρόσθετους διδακτικούς πόρους.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι «επιλέχτηκε ο θεσμός της ανταποδοτικής υποτροφίας, ο οποίος έχει διευρυμένη χρήση σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, προκειμένου τα Α.Ε.Ι. να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό». Με την εισαγωγή και στη χώρα μας του συγκεκριμένου θεσμού  πετυχαίνουμε, όπως είπε, ένα διπλό στόχο: «αφενός ενισχύεται διδακτικά η εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου ενισχύονται οικονομικά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες μέσα στην πανδημία».

Η σχετική ρύθμιση έρχεται να καλύψει το ισχύον αποσπασματικό θεσμικό πλαίσιο, επεκτείνοντας το θεσμό των ανταποδοτικών υποτροφιών και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Πως κατανέμονται 2.000 θέσεις Επικουρικού Διδακτικού Προσωπικού στα 22 Πανεπιστήμια, προϋπολογισμού € 5.200.000 ευρώ

Το esos δημοσιεύει τον πίνακα κατανομής στα 22 Πανεπιστήμια της χώρας 2.000 θέσεων Επικουρικού Διδακτικό Προσωπικού, με τη μορφή υποτρόφων, από τον οποίο προκύπτει ότι τη “μερίδα του λέοντος”  των θέσεων παίρνουν  το ΑΠΘ με 229 θέσεις , το ΕΚΠΑ με 217, το Παν. Πατρών με 178  και το ΠΑΔΑ νε 177 θέσεις.

 

Σχόλια (4)

Observator
|

Δεν αναφέρει κάτι σχετικό με φυσική παρουσία. Επιπλέον ειναι μονο για το 2020-2021. Αυτο που γίνεται τώρα είναι η πληρωμή με την ώρα και με ασφαλιστικές κρατήσεις. Επιπλέον ειναι εργα.

Ερωτηση
|

Δηλαδή για πενταροδεκάρες θα βάλει σε κίνδυνο ο άλλος την πορεία του διδακτορικού του, αφιερώνοντας τόσο χρόνο για διδασκαλία; Για μεταπτυχιακούς δεν σχολιάζω

Δ.Ρ
|

Δηλαδή βγαίνει 216 ευρώ το μήνα? Κατάλαβα καλά?

Observator
|

EΣΠΑ και πάλι ΕΣΠΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ