Placeholder

ΙΕΚ

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια με ρύθμιση Ν. Κεραμέως

Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις κατατακτήριες θα αποτελεί η απόκτηση της πιστοποίησης , μέσω εξετάσεων που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ
Δημοσίευση: 22/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ρύθμιση με την οποία  θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να εισάγονται, υπό προϋποθέσεις, στα Πανεπιστήμια ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.   

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει:

Α. Κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους των ΙΕΚ

Β. Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις κατατακτήριες θα αποτελεί η απόκτηση της πιστοποίησης , μέσω εξετάσεων που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ.

Γ. Τους όρους για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΙΕΚ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα ορίζουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Δ. Τα ΙΕΚ από την άτυπη εκπαίδευση εντάσσονται στην τυπική.

Επίσης με τον ίδιο νόμο θα καταργηθεί ο νόμος για τα διετή  Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) των Πανεπιστημίων  ο οποίος με δύο συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις βρίσκεται για δεύτερη χρονιά σε αναστολή.

Ετικέτες: 
ΙΕΚ

Σχόλια (100)

 
Christos
22 Οκτ 2020 14:59

Δεν θα υπάρχει άνθρωπος που δεν θα έχει βγάλει πανεπιστήμιο.... και εγώ ψάχνω κάποιον να μου κάνει συντήρηση το λέβητα, βρήκα κάποιον και μου έδωσε ραντεβού μετά από 10 μέρες και τιμή 60€ για μια ωρα δουλειά

 
διπλωματουχος ΙΕΚ
22 Οκτ 2020 15:06

εχουμε παει 50 χρονων, δωσαμε 3 χρονια ΙΕΚ για να παμε πανεπιστήμια να μαθουμε αυτα που ξερουμε ηδη και δεν θα μας διδαξουν ποτε

 
Επιτέλους
22 Οκτ 2020 15:09

Ζητήματα που έχουν λυθεί και ισχύουν εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες π.χ. Γαλλία, γίνονται και στην Ελλάδα!

 
Ν.Π
22 Οκτ 2020 15:21

Τραγικότατη ρύθμιση.
Τα ΙΕΚ είναι διαφορετικής φιλοσοφίας και άλλου επιπέδου.Στο Πανεπιστήμιο δε θα σου δώσουν 50 θεωρητικές ερωτήσεις και από αυτές θα πέσουν οι 10! Δεν μπορεί να εισάγωνται στα ΑΕΙ απόφοιτοι που έχουν μάθει αλλιώς και κατά πάσα πιθανότητα να τα βρουν σκούρα.

Δεν μπορούμε όλοι να βγούμε με ένα πανεπιστημιακό δίπλωμα ρε παιδιά. Τι να κάνουμε τώρα!

 
Πως ακυρώνει κατι στην πραξη η Κα
22 Οκτ 2020 15:26

Πως μία καλή απόφαση ακυρώνεται στην πράξη. Τι σημαίνει τα πανεπιστήμια θα ορίζουν? Πως θα το ορίζουν, δεν θα έχει δικαίωμα ο πτυχιούχος ΙΕΚ να αναγνωρίσει μαθήματα και να ενταχθεί στην ειδικότητα που θέλει.
Τι θα γινει με τους ηδη πτυχιουχους επιστημονικών ειδικοτήτων με 25 χρονια προυπηρεσία? θα πάνε με τα παιδιά των 20 χρονων που περασανε με 2 πανελλαδικές και θα εχουν την ιδια αντιμετώπιση?
Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα Τωρα!!!

 
να μας απαντήσει η Κα (δουλεμα σύννεφο)
22 Οκτ 2020 15:43

Αυτόν που μπαινει με 2.000 μόρια στο μαθηματικό τον κάνουν επιλογή τα πανεπιστήμια?

 
Alekos Salonikios
22 Οκτ 2020 15:44

....επειδή είχα πολλούς παλαιούς μου σπουδαστές στα ΙΕΚ (Τμήμα "Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης") που είχαν όρεξη και μεράκι για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και επειδή τούτο δεν ήταν εφικτό στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν άλλοι να ξενιτευθούν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να ξαναδώσουν Πανελλαδικές αρχίζοντας (εντελώς αδίκως!) τις νέες, πανεπιστημιακές σπουδές απ΄ το Α΄ εξάμηνο στο ΑΕΙ της εισαγωγής τους, αξίζει στην σημερινή Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ένα μεγάλο μ π ρ ά β ο για τον δρόμο που ανοίγει σε χιλιάδες ελληνόπουλα.

 
Παρατηρητής
22 Οκτ 2020 16:43

Ξεκίνησαν οι διαρροές από το Υπουργείο για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση! Φανταστείτε τι κλάμα έχει να πέσει όταν ανακοινωθεί ολόκληρο!!

 
Pavlos
22 Οκτ 2020 17:48

Και οι παλιοί απόφοιτοι???

 
Απόφοιτος τει
22 Οκτ 2020 17:56

Καλά είναι δυνατόν; Δε προηγείται πρώτα το θέμα με τους αποφοίτους ΤΕΙ;

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
22 Οκτ 2020 18:19

Την στιγμή που το Υπ. Παιδείας τηρεί σιγή ιχθύος για το δίκαιο και νόμιμο αίτημα των αποφοίτων ΤΕΙ που αφορά στην αντιστοίχιση των πτυχίων μας με τα νέα πτυχία που προέκυψαν από τις συνέργειες των ΑΕΙ, βλέπουμε τέτοιες διαρροές ειδήσεων. Ελπίζουμε τις διατάξεις αυτές να τις συνοδεύσουν διατάξεις που θα ικανοποιούν το αίτημα των αποφοίτων, αλλιώς η κα Κεραμέως ούτε να το διανοηθεί να τις φέρει στην Βουλή!

 
Διαπίστωση
22 Οκτ 2020 18:42

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά των ΙΕΚ (όσα έχουν πάρει την πιστοποίηση) με τόσα χρόνια σπουδές και πανελλαδικού τύπου εξετάσεις ήταν τα πιο αδικημένα. Νομίζω πως το σημαντικότερο είναι η ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση, μακάρι να τοποθετηθούν στην ανώτερη εκπαίδευση, η απουσία της οποίας είναι εμφανής στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Το θέμα των κατατακτηρίων είναι σημαντικό για τις ατομικές πορείες κάποιων αποφοίτων αλλά δευτερεύον. Επίσης να εξεταστεί και με τον ΑΣΕΠ τι θα ισχύει για τα διπλώματα των ΙΕΚ.

 
ΑΣΕΠ και ΙΕΚ
22 Οκτ 2020 18:56

Μια καλή ιδέα για την αναβάθμιση των ΙΕΚ και τη βιωσιμότητά τους θα ήταν το δίπλωμα των ΙΕΚ να προσμετράται ως ένα μικρό μεταπτυχιακό στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Δηλαδή ό,τι κατηγορία κι αν είναι ένας διαγωνιζόμενος (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) να παίρνει 100 ή 50 μόρια, ανάλογα με τη συνάφεια του διπλώματος με τη θέση που προκηρύσσεται

 
Giannis
22 Οκτ 2020 19:11

Απόφοιτος ΙΕΚ τεχνίτης ηλεκτρολόγος θα εισάγεται στο ΕΜΠ στο τμημα Ηλεκτρολόγων μηχανικών. Βεβαια αν δεν εχει ιδεα απο μαθηματικα και φυσικη ειναι ψιλά γράμματα για κάποιους. Αν νομιζουν οτι θα τα μαθουν όντας φοιτητες, τοτε μαλλον κοροηδευουν αυτα τα παιδια. Κλασσικοι πολιτικαντηδες. Ολα στο βωμό της ψήφου.

 
Παρατηρητής
22 Οκτ 2020 19:32

@Giannis
Τα είπες όλα!

 
Ερώτηση
22 Οκτ 2020 19:42

Φαντάζομαι θα μπαίνουν με πανελλήνιες κατατακτήριες εξετάσεις γιατί στα ΙΕΚ δεν κάνουν για παράδειγμα ούτε Μαθηματικά ούτε Φυσική για τις τεχνολογικές επιστήμες, αλλά την ύλη των ΕΠΑΛ. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ όμως μπαίνουν με εξετάσεις.

 
Υποκρισία;
22 Οκτ 2020 19:42

Από τη μια βάση του 10 και κοφτήρι για τους αποφοίτους Γενικού Λυκείου. Από την άλλη άνοιγμα των αποφοίτων των ΙΕΚ. Αντίφαση και Υποκρισία; ΟΧΙ βέβαια. Καμία αντίφαση. Ενιαία πολιτική ενίσχυσης των ιδιωτικών φορέων. Κλασική Κεραμέως.

 
Τραγωδία
22 Οκτ 2020 19:47

Τα ΙΕΚ θα πάρουν τη θέση των ΤΕΙ. Σε λίγα χρόνια ο νέος υπουργός θα τα ανωτατοποιήσει και θα τα ονομάσει Α-ΙΕΚ και εν συνεχεία θα ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τη συνένωνση Α-ΙΕΚ και Πανεπιστημίων. Τα πάντα θα είναι ΑΕΙ σ αυτή τη χώρα. Αυτό θα πει κυβέρνηση α(χ)ρήστων!!!!

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
22 Οκτ 2020 20:04

Θα πρέπει να υπάρξει ένας κλάδος μισθολογικός ΑΡ-ΙΕΚ για διαφοροποίηση από τον κλάδο ΔΕ για τους διπλωματούχους των ΙΕΚ με κατανομή θέσεων σε αυτό τον νέο κλάδο.
Η δυνατότητα συνέχισης σπουδών στα Πανεπιστήμια είναι αίτημα χρόνων για τους σπουδαστές των ΙΕΚ και είναι σωστή επιλογή να υπάρχει και αυτή η προοπτική για όποιον το επιθυμεί ύστερα από 4+1 εξάμηνα υποχρεωτικών παρουσιών στις τάξεις, στα εργαστήρια και στην εξάμηνη πρακτική.

 
Όλοι Μέσα
22 Οκτ 2020 20:32

Για να μη το κουράζουμε προτείνω να μπαίνει ο καθένας όπου θέλει. Αν το ονομά του είναι πολυσύλλαβο στα επαρχιακά, αν είναι σύντομο σε Αθήνα/Θεσ.κη. Αν έχει εισόδημα κάτω από 1εκ ευρώ να μπορεί να πάρει μεταγραφή όπου θέλει.
ΥΓ.Αυτός που έγραψε να αναγνωριστούν τα μαθήματα από τα ΙΕΚ ως μαθήματα των ΑΕΙ δείχνει το που βαδίζουμε.

 
Προσγειωθείτε
22 Οκτ 2020 20:34

Ρίξτε μια ματιά στα προγράμματα σπουδών των ΙΕΚ και θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για μια φάρσα όλο αυτό. Με σπουδές επιπέδου ΤΕΛ πρέπει να απαιτούνται εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ.

 
Δημήτρης ΤΕΙ Κρήτης
22 Οκτ 2020 20:40

Πρώτα τακτοποιήστε το θέμα της αντιστοίχισης των πτυχίων ΤΕΙ με τα νέα πτυχία και μετά κοιτάξτε το θέμα των ΙΕΚ το οποίο και αυτό είναι σημαντικό! Περιμένουμε τόσα χρόνια να αποκατασταθεί αυτή η αδικία κυρία Υπουργέ!

 
τασος
22 Οκτ 2020 21:06

ΘΑ ΜΠΛΕΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΑΛΛΟ! ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΙΕΚ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!

 
ΟΥΠΣ!!!
22 Οκτ 2020 21:26

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ? ΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ Ι.Ε.Κ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ? ΠΟΙΟΣ Ο ΛΌΓΟΣ ΤΗΣ " ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ"ΩΡΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ!!!

 
Υποκρισία
22 Οκτ 2020 21:46

Αντί να ασχοληθούνε με την αντιστοίχιση των πτυχίων Α-ΤΕΙ με αυτά των ΑΕΙ, ασχολούνται με την εισαγωγή αποφοίτων κατάρτισης στα ΑΕΙ !!!

 
Ελενη
22 Οκτ 2020 21:56

Άδικο να θέλετε ισότιμο τίτλο ΤΕΙ με ΑΕΙ να δώσετε κι εσείς εξετάσεις και να μπείτε άδικο δεν είναι για αυτούς να πάρετε κι εσείς ισότιμο με ανώτερης εκπαίδευσης? Μην παραπονιέστε λοιπόν για τους αποφοίτους ΙΕΚ τουλάχιστον αυτοί θα σπουδάσουν απ' την αρχή κι ας έχουν ευνοϊκή μεταχείριση εισαγωγής. Εσείς των ΤΕΙ τι θέλετε δηλαδή να πάτε σε ένα πανεπιστήμιο και να αλλάξετε το χαρτί σας από ΤΕΙ σε ΑΕΙ πάμε καλά? Καταρχήν έχουν αλλάξει και τα μαθήματα όχι μόνο το όνομα έχει ανέβει το επίπεδο δυσκολιας!!!

 
Δώστε ευκαιρίες
22 Οκτ 2020 22:00

Ως νυν υποψήφιος διδάκτορας και παλιός διπλωματούχος ΙΕΚ, επικροτώ αυτή την απόφαση, αν και δεν με ενδιαφέρει. Το διάβασμα που έκανα για να πάρω την πιστοποίηση ελάχιστες φορές στη ζωή το έκανα, μελετώντας πανεπιστημιακά βιβλία. Όσο για όσους λένε ότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, λέω ότι αν θέλει κανείς κάτι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτοί που θέλουν θα τα καταφέρουν. Επίσης το ίδιο επιχείρημα να ισχύει και για όσους πέρασαν σε θετικές επιστήμες και πολυτεχνικές με κάτω από 5? Εκεί δεν κόπτεται κανείς?

 
ουπς εις τον κυβον!!
22 Οκτ 2020 22:14

ΟΥΠΣ!!! ουπς...γιατι τα ΑΕΙ ΤΕΙ θα οδηγούντουσαν ανεργία αν ειχαν τα ΙΕΚ

 
Μέλος ΔΕΠ
22 Οκτ 2020 22:21

Έχοντας διδάξει για περισσότερες από 1500 ώρες στα ΙΕΚ θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οι απόφοιτοι των ΙΕΚ να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο. Λίγες ειδικότητες μπορούν να συνεχίσουν σε πανεπιστημιακά τμήματα. Πχ μάγειρες, ζαχαροπλάστες, αρτοποιοί, κομμώτριες, συνοδοί βουνού κλπ σε ποιό τμήμα θα συνεχίσουν; Ποιος ο λόγος να γεμίσουν τα πανεπιστήμια με αιώνιους φοιτητές που θα πάρουν πτυχίο με 5 ή δε θα πάρουν ποτέ πτυχίο; Αντί να βάλουμε τη βάση του 10 και να ανέβει το επίπεδο των φοιτητών θα κατέβει πάλι δραματικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των σπουδών.

 
brain drain oh YES
22 Οκτ 2020 22:52

με κάτι τέτοια, δεν θα μείνει ένα μυαλό στην Ελλάδα. Νομίζετε ότι θα κάτσουν εδώ σε ένα υποβαθμισμένο Πανεπιστήμιο, σε μια μηδενική βιομηχανία που έχει μάθει στο copy-paste των προϊόντων και των υπηρεσιών από το εξωτερικό.

Εδώ θα μένουν...σας αφήνω να το μαντέψετε...σωστά..ΟΙ Συνταξιούχοι της Ευρώπης...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ