“Έξυπνη” πλατφόρμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών πτυχίων

Από την ψηφιακή πλατφόρμα θα πιστοποιούνται οι τίτλοι σπουδών που εκδίδονται από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς με σημείο εκκίνησης τους τίτλους των Ελληνικών ΑΕΙ και αναγνωρισμένων τίτλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού

23/10/2020

Ενημερώθηκε: 24/10/2020, 14:29

Άκουσε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφ. Παιδείας Β. Διγαλάκη, των  Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων Βορείου Ελλάδος και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη  Ζαριφόπουλου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ,  για την υλοποίηση της πλατφόρμας eDiplomas.

Η πλατφόρμα eDiplomas αφορά στην ψηφιακή πρόσβαση και διαχείριση των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού κράτους, gov.gr.

Βασικοί στόχοι της ψηφιακής λύσης eDiplomas, η οποία πρόκειται να τεθεί σύντομα προς αξιοποίηση από τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αφού θα επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν αντίγραφα των τίτλων σπουδών τους ψηφιακά, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξει μείωση του διοικητικού φόρτου των ΑΕΙ.

Παράλληλα, μέσω της δράσης, αναμένεται να υπάρξει καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών πτυχίων, καθώς και έγκαιρη διασύνδεση της χώρας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα θα πιστοποιούνται οι τίτλοι σπουδών που εκδίδονται από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς με σημείο εκκίνησης τους τίτλους των Ελληνικών ΑΕΙ και αναγνωρισμένων τίτλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Σταδιακά, το πεδίο εφαρμογής θα διευρύνεται, εντάσσοντας τίτλους και πιστοποιήσεις από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σημειώθηκε επίσης ότι, κατά το σχεδιασμό της πλατφόρμας, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τη διατήρηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Πανεπιστημίων όσον αφορά τη βεβαίωση των τίτλων σπουδών καθώς και για τα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και τον έλεγχο αυτών από τον ίδιο.

Η πλατφόρμα eDiplomas βάζει τον πολίτη στο κέντρο, δίνοντάς του τον έλεγχο της διάθεσης των δεδομένων που τον αφορούν.

Ένας πολίτης, αφού αυθεντικοποιηθεί μέσω Taxisnet, θα μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή του ώστε ένας φορέας (δημόσιος οργανισμός ή εταιρεία) να αποκτήσει πρόσβαση σε επιλεγμένες πληροφορίες για τους τίτλους σπουδών του. Παράλληλα, οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να διενεργήσουν εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα, αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας των τίτλων σπουδών που τους έχουν κατατεθεί.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία επίσης να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης Αντιπρυτάνεις, στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας καθώς και διευθυντές πληροφορικής των Πανεπιστημίων και από το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUNET).

Από τον ακαδημαϊκό χώρο εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (11)

Απλό σύστημα για πτυχία
|

Ενα απλό σύστημα για πλαστά πτυχία δε χρειάζεται σε πρώτη φάση αυτοματοποίηση, απλώς με email επιβεβαίωσης από τα περίπου 1000 ιδρύματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, όπως επίσης χρειάζεται να αναγνωριστούν και άλλες ειδικότητες που ίσως δεν προσφέρονται στην Ελλάδα (πχ. Biochemistry).

Λογικά δε θα έπρεπε να χρειάζεται πάνω από 7-8 μήνες ακόμα και για τις ειδικές περιπτώσεις διπλωμάτων.

@ Και κατόπιν πλατφόρμας
27 Οκτ 2020 19:59

Πάντως το βασικό πτυχίο μηχανικού απ το ΜΙΤ θα συνεχίζει να μην αναγνωρίζεται αυτόματα απ το ΔΟΑΤΑΠ και το ΤΕΕ(θέλει βεβαίωση ΔΟΑΤΑΠ)

Και κατόπιν πλατφόρμας
|

Πάντως το βασικό πτυχίο μηχανικού απ το ΜΙΤ θα συνεχίζει να μην αναγνωρίζεται αυτόματα απ το ΔΟΑΤΑΠ και το ΤΕΕ(θέλει βεβαίωση ΔΟΑΤΑΠ)

@Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Προφανώς δεν έχετε ιδέα από σχεδίαση συστημάτων, βάσεις δεδομένων, ετερογένεια, διεπαφές κλπ αλλιώς δε θα το είχατε τόσο απλουστευμένα στο μυαλό σας. Είναι υπόθεση ΜΗΝΩΝ για να γίνει σωστά και μόνο ΑΝ όλες οι απαραίτητες πληροφορίες από ΟΛΑ τα ιδρύματα υπάρχουν σε συτήματα με πρόσβαση απο το Internet.

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Για αυτό το λόγο υπάρχουν εδώ και δεκαετίες οι ψηφιακές υπογραφές. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν είναι απλά μια βάση δεδομένων. Το να φτιαχτεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι υπόθεση λίγων ημερών, αν όχι ωρών.

Γιάννης
|

Μπράβο, είναι πολύ σωστό μέτρο και διασφαλίζει το κύρος των πτυχίων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Κάθε ελληνικό ίδρυμα θα ανεβάζει στην πλατφόρμα τα στοιχεία και το ίδιο θα κάνει το ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΠ. Σωστότατο βήμα προς την εξάλειψη των πλαστογράφων που παίρνουν ανέντιμα και παράνομα την θέση από νόμιμους υποψηφίους. Εννοείται ότι πρέπει να έχει πρόσβαση και ο ΑΣΕΠ σε αυτά τα στοιχεία. Ελπίζω να ξεκολλήσουν και οι διαδικασίες στον ΔΟΑΤΑΠ γιατί περιμένω δυο χρόνια λόγω φόρτου εργασίας του εισηγητή, έλεος πια!

Γιάννης
|

Μπράβο, είναι πολύ σωστό μέτρο και διασφαλίζει το κύρος των πτυχίων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Κάθε ελληνικό ίδρυμα θα ανεβάζει στην πλατφόρμα τα στοιχεία και το ίδιο θα κάνει το ΔΟΑΤΑΠ και το ΣΑΕΠ. Σωστότατο βήμα προς την εξάλειψη των πλαστογράφων που παίρνουν ανέντιμα και παράνομα την θέση από νόμιμους υποψηφίους. Εννοείται ότι πρέπει να έχει πρόσβαση και ο ΑΣΕΠ σε αυτά τα στοιχεία. Ελπίζω να ξεκολλήσουν και οι διαδικασίες στον ΔΟΑΤΑΠ γιατί περιμένω δυο χρόνια λόγω φόρτου εργασίας του εισηγητή, έλεος πια!

Τα ευκόλως εννοούμενα...
|

@ @pakis
Άρα στην Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ. Εκτός εάν αφορά μόνο τα "μικρά ψάρια"....

@pakis
|

Δυστυχώς η ανακάλυψη του τροχού είναι. Αλλα κανείς δεν το είχε κάνει ως τώρα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Το λέω εδω και 10 χρονια και θα το ξαναλέω σε καθε ευκαιρία. Πρεπει επιτελους να θεσπιστει ο μοναδικος αριθμος του πολιτη και εκει πανω να χτιστει το μητωο πολιτη.

Το οποιο θα περιλαμβανει τα παντα. φορολογικα, οικονομικα, πτυχια, ενσημα , αυτοκίνητα , σκυλια , γατια κλπ κλπ.

Οποιος εχει κατι να κρυψει θα αντιδρασει. Οι υπολοιποι που δεν εχουμε θα μας λυσει τα χερια.

pakis
|

Ανακάλυψη του τροχού !

Σώθκαμαν
|

Φοβερή μεταρρύθμιση....

Δον Κιχώτης
|

Μάταιος κόπος, θέλει να νικήσει τον Τυφώνα, αλλά ξεχνά τη Σφίγγα, τη Χίμαιρα, τη Λερναία Ύδρα και τον Κέρβερο!...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ