Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κανονικά και με το νόμο οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια-Δεν θα γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των υποψηφίων

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν ως αιρετοί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια-Νομοθετικό κενό ως προς τις παραιτήσεις των υποψηφίων
Δημοσίευση: 24/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κανονικά και με το νόμο, και με τους καταλόγους όλων των υποψηφίων, θα γίνουν οι προγραμματισμένες οι ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών,  το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι  όλες οι παρατάξεις των υποψηφίων, ακόμη και η κυβερνητική παράταξη , η ΔΑΚΕ και των δύο βαθμίδων,έχουν συλλέξει τις παραιτήσεις των υποψηφίων και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα τις καταθέσουν στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Σίσυ Γκίκα.

Κι αυτό διότι η διαδικασία των   παραιτήσεων υποψηφίων, δεν προβλέπεται  στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του esos η  Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να διατύπωσε τη γνώμη ότι οι παραιτήσεις των υποψηφίων δεν μπορεί να γίνουν δεκτές και  οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την ημερομηνία που έχει ορισθεί και με τους καταλόγους υποψηφίων που έχουν ήδη  επικυρωθεί.

Στη συνέχεια , μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν ως αιρετοί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το  ΚΥΣΠΕ

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το  ΚΥΣΔΕ

Πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεως απο την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα των παραιτήσεων  διεμήνυσε ότι:

Α. Θα προχωρήσει κανονικά σε εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 Νοεμβρίου με όσους εκπαιδευτικούς είναι υποψήφιοι.

Β. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργήσουν  με τους εκπροσώπους της διοίκησης, εάν δεν υπάρχουν αιρετοί και την ευθύνη θα φέρει η ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ ζητά :

Α. Να  μη γίνουν οι εκλογές τα Σάββατα , αλλά εργάσιμη ημέρα, όπως ίσχυε έως τώρα, και,

Β. Να αναβληθούν οι εκλογές    για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια   και να παραταθεί η  θητεία  των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Τι ίσχυε

Μέχρι πριν δυο χρόνια  που έγιναν οι τελευταίες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Α. Οι εκλογές έγιναν με κάλπες και σε εργάσιμη ημέρα

Β. Για να ψηφίσουν οι εκπαιδευτικοί το υπουργείο Παιδείας χορηγούσε 24ωρη άδεια. Οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοιθ να προσκομίσουν στο σχολέιο τους βεβαίωση ότιάσκησαν το εκλογικό τους καθήκον.

Τι θα ισχύσει

Α. Οι εκλογές θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά μέσω  της  Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ που έχουν γίνει και οι Πρυτανικές εκλογές από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Β. Οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο αντί εργάσιμης ημέρας, προκειμένου να μην χαθούν μαθήματα.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ

Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που σας βοηθάει να διεξάγετε τη διαδικασία των εκλογών παντός τύπου, με ψηφιακό τρόπο.  Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου.

Σε ποιους απευθύνεται

Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διοργανώσει εκλογές παντός τύπου.  Έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 830 ψηφοφορίες και πάνω από 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Καθηγητές και Φοιτητές), και άλλους φορείς, Συλλόγους, Οργανισμούς, Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, και Ιδιώτες.

Χρήση και Οφέλη

Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ γίνεται μέσω ενός απλού web browser, ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.  Υποστηρίζονται πολλαπλά είδη ψηφοδελτίων και εκλογικών συστημάτων, όπως ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ψηφοφορίες με διαφορετικό ψηφοδέλτιο ανά συνδυασμό, και ψηφοδέλτια για ταξινομική ψήφο (STV).

Σχόλια (68)

 
Γιαννης Κ.
24 Οκτ 2020 11:03

Θα μας εξηγήσει κάποιος γιατί διεξάγονται οι εκλογές Σάββατο, αφού η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα χωρίς να χαθούν διδακτικές ώρες;

 
Νικ
24 Οκτ 2020 11:35

Να μην κάνει πίσω το υπουργείο όσον αφορά την εργάσιμη μέρα. Όποιος θέλει το Σάββατο

 
Πάνος
24 Οκτ 2020 12:05

Είναι μια καλή πρόβα και για τις βουλευτικές εκλογές...
(κάνουν ότι θέλουν και λογαριασμό δεν δίνουν)

 
Nikos
24 Οκτ 2020 12:14

Υποχρεωτικά και με το ζόρι λοιπόν οι υποψήφιοι. (Θες δε θες θα είσαι υποψήφιος). Ας το κάνει και να δούμε πόσο συνταγματικές θα είναι οι εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να εκθέσει κάποιον σε εκλογική διαδικασία, εάν ο ίδιος δεν το θέλει.

 
Sitalkis Kostas
24 Οκτ 2020 12:19

Μάλιστα... υποχρεωτική υποψηφιότητα λοιπόν. Ας ρίξουν και μια ματιά στο Σύνταγμα. Κανείς δεν μπορεί να εκθέσει κάποιον σε μια εκλογική διαδικασία, εάν ο ίδιος δεν το επιθυμεί και έχει μάλιστα καταθέσει γραπτώς στον αρμόδιο φορέα τη βούλησή του να μην είναι υποψήφιος. Εάν το Υπουργείο επιμείνει σε υποχρεωτικές υποψηφιότητες τινάζει στον αέρα ακόμα και την όποια επίφαση νομιμότητας μπορούσαν να έχουν αυτές οι εκλογές-φαρσοκωμωδία.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
24 Οκτ 2020 12:56

Πολύ ωραία! Με το ζόρι υποψήφιοι και με το ζόρι εκλογές και με το ζόρι Σάββατο κι ας μην παρεμποδίζεται το μάθημα με εκλογές σε εργάσιμη μέρα αφού θα γίνουν ηλεκτρονικά! Τι μου θυμίζουν όλα αυτά τα άκρως ...δημοκρατικά καμώματα; Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε πει κάποτε: "Είστε ελεύθεροι να ...συμφωνείτε μαζί μας"!

 
Ανθή
24 Οκτ 2020 12:59

Με αποχή των εκπαιδευτικών από την ηλεκτρονική ψηφοφορία ακυρώνεται η διαδικασία.

 
ΑΓΟΥΔΟΥΡΑΣ_official
24 Οκτ 2020 13:02

Το παιχνίδι για το Υπουργείο έχει ήδη χαθεί, όλες οι κινήσεις που γίνονται από εδώ και στο εξής είναι απλά για τακτικούς και επικοινωνιακούς ελιγμούς.

α) Δεν έχει καμμιά απολύτως σημασία η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, εργάσιμη ή μη, διότι σύμφωνα με το υπουργείο αυτή θα γίνει ηλεκτρονική.... άρα γιατί ως δείγμα καλής θέλησης δεν έκανε τουλάχιστον πίσω στο ζήτημα αυτό αφού δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα? Απλά διότι θέλει να συντηρήσει την ένταση στον μεγαλύτερο βαθμό... να δούμε τι θα κερδίσει με αυτό.

β) Υποχρεωτικές υποψηφιότητες.... γελάνε και οι πέτρες! Υπάρχει νομικό κενό λέει το υπουργείο, το ζήτημα είναι ότι η ουσία έχει χαθεί.... ας πούμε λοιπόν ότι πάνε κάποιοι ελάχιστοι και ψηφίσουν κάποιους.... θα ακολουθήσουν παραιτήσεις από όλους του υποψηφίους και το αποτέλεσμα ποιο? Απλά διότι θέλει να συντηρήσει την ένταση στον μεγαλύτερο βαθμό... να δούμε τι θα κερδίσει με αυτό.

γ) Έχει σκεφτεί κανείς στο Υπουργείο ότι υπάρχει μια πιθανότητα (έστω και μικρή να πω εγώ.... λέμε τώρα...) να μην πάει να ψηφίσει κανείς έστω σε κάποιες από τις ΕΛΜΕ? Τότε να δω ποιους θα εκλέξει........... γελοιότητες.

Συμπέρασμα, ανεπαρκείς, ακατάλληλες, ανεύθυνες, κινήσεις που οδηγούν σε κλίμα σύγκρουσης σε ημέρες άκρως ακατάλληλες για τέτοιες ακροβασίες.....

ΕΥΓΕ!

 
Ert
24 Οκτ 2020 13:10

Ψηφίζουμε όλοι, στέλνουμε μήνυμα στους συνδικαλιστές.

 
John T
24 Οκτ 2020 13:10

Προβλέπω ότι, αφού οι υποψήφιοι όταν εκλεγούν δεν θα παραιτηθούν με διάφορες δικαιολογίες. Η εξουσία είναι γλυκιά.

 
Γιάννης
24 Οκτ 2020 13:19

Πολύ σωστή απόφαση το ψηφοδέλτιο δεν είναι καφενείο να μπαινοβγαίνει ο καθένας εφόσον υπέβαλε υπογεγραμμένη αίτηση.

 
Παγκόσμια πρώτη
24 Οκτ 2020 14:09

Πρώτη φορά που κάποιος παραιτείται.... και αυτό ΔΕΝ αρέσει. Γιατί λένε "μα δεν το προβλέπει ο νόμος"!
Ότι ΔΕΝ προβλέπει ένας νόμος, επιτρέπεται ή όχι? Δηλαδή αν πχ ο νόμος, δεν προβλέπει όριο ταχύτητας, ποιός θα μου απαγορεύσει να τρέχω με 200? Νομικίστικες ακροβασίες χωρίς μέλλον.

 
χαλασμένος
24 Οκτ 2020 14:53

μη "χαλιέστε" ..δεν θα υπάρχουν εφορευτικές επιτροπές...

 
Dinos
24 Οκτ 2020 15:10

ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ!!!!!!!!!!!!!!

 
Mantis
24 Οκτ 2020 15:11

"Ert24 Οκτ 2020 13:10
Ψηφίζουμε όλοι, στέλνουμε μήνυμα στους συνδικαλιστές."

Απορώ τι και ποιους θα ψηφίσεις και ποιο ακριβώς μήνυμα στέλνεις στους συνδικαλιστές;
Δεν μας εξηγείς;

 
Αχιλλέας
24 Οκτ 2020 15:17

Στις εκλογές αυτές δεν θα υπάρχουν ούτε υποψήφιοι, ούτε ψηφοφόροι ,ούτε εφορευτική επιτροπή . Επομένως δεν υφίστανται. Πείτε τις κάποιος να κατέβει από το συννεφάκι που είναι γατζωμένη.

 
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
24 Οκτ 2020 15:20

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μεγαλο-συνδικαλιστές στα υπηρεσιακά συμβούλια. Οι ίδιοι κάθε φορά...
Θα μπορούσε, ίσως, αξιοκρατικά, αν αυτό μπορεί να γίνει, να επιλέγονται με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδευτικοί ανάλογα με τα προσόντα τους. Δεν μπορεί συνδικαλιστές με ένα βασικό πτυχίο διορισμού να αξιολογούν υποψηφίους σε θέσεις στελεχών εκπαίδευσης. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον ο συνδικαλισμός στα υπηρεσιακά μας θέματα. Γεράσαμε και μυαλό βάλαμε... τώρα ξέρουμε...

 
Αναστασία
24 Οκτ 2020 15:21

Με το Σάββατο συμφωνώ. Το ηλεκτρονικα δεν καταλαβαίνω. Ηλεκτρονικά γίνεται λόγω COVID: Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες αίθουσες, με εφορευτικές επιτροπές (πίσω από plexiglass) και να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε μέσα σε ένα χρονικό εύρος χωρισμένοι σε ομάδες αλφαβητικά; Άλλωστε εμείς μπαίνουμε κάθε μέρα σε αίθουσες των 35τ.μ. με 25 μαθητές. Μετακινουμαστε με αστικά λεωφορεία. Οι εκλογές θα μας πειράξουν;

 
Τι δεν καταλαβαίνετε???
24 Οκτ 2020 15:23

Οι αποφάσεις ελέγχονται από την πλειοψηφία που πάντα είναι με το κυβερνών κόμμα. Μας είναι αδιάφοροι οι δύο συνδικαλιστές. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη απόφαση στις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ο κ. Γαβρόγλου διόρισε 5 στους 7 για να κάνει κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων. Ήταν μακράν ο καλλίτερος ... κατάλυση κάθε θεσμού.

 
ΠΕΤΡΟΣ
24 Οκτ 2020 15:23

Κάποιοι ή δεν καταλαβαίνουν ή δεν τους αφήνει το κοματικό τους μίσος να καταλάβουν.
Όταν καταθέσαμε υποψηφιότητες είχαμε εκλογές δια ζώσης και Τετάρτη.
Η ίδια έβγαλε την Υπουργική Απόφαση.
Μετά άλλαξε « ποιος ξέρει δηλαδή, αλλιώς δεν εξηγείται.»

 
ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ
24 Οκτ 2020 15:29

Επιτέλους ψήφος γρήγορα και εύκολα. Για μένα αλλά και για τους συναδέλφους που ξέρω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η λυσσαλέα αντίδραση από τις πς παρατάξεις.

 
Νίκος
24 Οκτ 2020 15:37

Δυστυχώς για μας οι άνθρωποι που είναι στην εξουσία και πρέπει να μας υπηρετούν φαίνεται να μας μισούν γιατί δεν τους λατρεύουμε σαν τους Λουδοβίκους.
Είναι πολύ άσχημο αυτό γιατί αντί να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στην Δημοκρατία μας μας σπρώχνουν πίσω ολοταχώς στο μεσαίωνα.
Κρίμα πολύ κρίμα γιατί περνάμε ήδη πολύ δύσκολα παντού και σε όλα τα θέματα, κοινωνικά - εργασιακά - εθνικά - οικονομικά κ.λ.π.
Βλεπω πολύ άσχημο τέλος για κάποιους από αυτούς.
Τουλάχιστον η ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα.

 
Ert
24 Οκτ 2020 15:45

Το τι θα ψηφίσω είναι προσωπικό μου θέμα, το ζήτημα είναι να ψηφίσουμε όλοι.

 
sig xim
24 Οκτ 2020 16:16

Ελλας Ελλήνων Χριστιανών
ανευ Βουλής και Εκλογών
ετσι να έθνη μόνο ζουν
ταρατατζουμ ταρατατζουμ
ταρατατζουμ.....

 
Ert δαγκωτό
24 Οκτ 2020 16:19

@Ert Μήπως είσαι υποψήφιος και το λες για να σε ψηφίσουμε εμείς οι "όλοι"?

 
Εκπαιδευτικος
24 Οκτ 2020 16:45

Κάποιοι που σχολιάζουν δεν είναι εκπαιδευτικοί.Δεν νομίζω να υπαρχει εκπαιδευτικός που θα πατήσει το κουμπί για να βρεθεί στον μεσαίωνα.Οσο για τους συνδικαλιστές, αφού δε σας αρέσουν,μπείτε εσείς και αλλάξτε τους.Να υπάρχουν όμως εκπαιδευτικοί που να θέλουν να μην υπάρχει αιρετός .Σε τρία χρόνια θα φύγω με σύνταξη,σας εύχομαι λοιπόν να μη ζήσετε αυτά που μπορείτε να αντέξετε.

 
πολίτης
24 Οκτ 2020 16:50

Τέλος και η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου.
Η μετα-"δημοκρατία" είναι εδώ

 
Μινα
24 Οκτ 2020 16:59

Απορω με τους ελαχιστους (ευτυχως) συναδελφους που επικροτουν τις μεθοδους της! Ας μην συγχεουμε την οποια κριτικη στους συνδικαλιστες με την καταργηση των γνησιων δημοκρατικων διαδικασιων! Κανεις να μην συμμετασχει στην ηλεκτρονικη ψηφοφορια!

 
Γιωργος
24 Οκτ 2020 17:09

Οι παραιτησεις δε θα γινουν δεκτες επειδη δεν προβλεπεται στο προεδρικο διαταγμα! Δικολαβιστικες μπουρδες!!

 
Γιωργος
24 Οκτ 2020 17:14

Οι παραιτησεις δε θα γινουν δεκτες επειδη δεν προβλεπεται στο προεδρικο διαταγμα! Δικολαβιστικες μπουρδες!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ