Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αναβλήθηκε η παρουσίαση της "ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της 7ης Νοεμβρίου" από τους υπουργούς Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά
Δημοσίευση: 28/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για αύριο Πέμπτη είχε προγραμματίσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκο Πιερρακάκη να παρουσιάσουν, σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου, το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους (αιρετών) στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ωστόσο ο προγραμματισμός αυτός αναβλήθηκε λόγω  του γεγονότος ότι η Νίκη Κεραμέως διαγνώστηκε  θετική  στον κορονοϊό.

Οι δύο υπουργοί:

Α. Θα παρουσίαζαν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και θα απαντούσαν τεκμηριωμένα στις αιτιάσεις συνδικαλιστών περί διαβλητής ψηφοφορίας

Β. Θα εξηγούσαν  τα εκπαιδευτικά, υγειονομικά  και οικονομικά οφέλη  από την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Πότε εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία

H ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Πανεπιστήμια εισήχθη με τον νόμο  4009/2011 κι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος των Πανεπιστημίων με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής (πάνω από το 80%)

Με πολύ απλό τρόπο η ψηφοφορία

Ο κάθε ψηφοφόρος λαμβάνει στο e-mail του έναν κωδικό πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας «Ζευς» το οποίο διατίθεται από έναν ανεξάρτητο φορέα, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Ψηφίζει με πολύ απλό τρόπο που ακόμα κι ένα παιδί 6 χρονών θα τα κατάφερνε και τα αποτελέσματα παράγονται αμέσως με την λήξη της ψηφοφορίας.

Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά

Όπως ήδη έχει γράψει το esos οι εκλογές θα διαξαχθούν κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί στις 7 Νοεμβρίου και μάλιστα  με τους καταλόγους όλων των υποψηφίων.

Το υπουργείο θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι  όλες οι παρατάξεις των υποψηφίων, ακόμη και η κυβερνητική παράταξη , η ΔΑΚΕ και των δύο βαθμίδων,έχουν συλλέξει τις παραιτήσεις των υποψηφίων και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα τις καταθέσουν στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Σίσυ Γκίκα.

Κι αυτό διότι η διαδικασία των   παραιτήσεων υποψηφίων, δεν προβλέπεται  στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του esos η  Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να διατύπωσε τη γνώμη ότι οι παραιτήσεις των υποψηφίων δεν μπορεί να γίνουν δεκτές και  οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την ημερομηνία που έχει ορισθεί και με τους καταλόγους υποψηφίων που έχουν ήδη  επικυρωθεί.

Στη συνέχεια , μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν ως αιρετοί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το  ΚΥΣΠΕ

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το  ΚΥΣΔΕ

Πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεως απο την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα των παραιτήσεων  διεμήνυσε ότι:

Α. Θα προχωρήσει κανονικά σε εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 Νοεμβρίου με όσους εκπαιδευτικούς είναι υποψήφιοι.

Β. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργήσουν  με τους εκπροσώπους της διοίκησης, εάν δεν υπάρχουν αιρετοί και την ευθύνη θα φέρει η ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ ζητά :

Α. Να  μη γίνουν οι εκλογές τα Σάββατα , αλλά εργάσιμη ημέρα, όπως ίσχυε έως τώρα, με ή χωρίς άδεια, και,

Β. Να αναβληθούν οι εκλογές    για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια   και να παραταθεί η  θητεία  των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Τι ίσχυε

Μέχρι πριν δυο χρόνια  που έγιναν οι τελευταίες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Α. Οι εκλογές έγιναν με κάλπες και σε εργάσιμη ημέρα

Β. Για να ψηφίσουν οι εκπαιδευτικοί το υπουργείο Παιδείας χορηγούσε 24ωρη άδεια. Οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι  να προσκομίσουν στο σχολείο τους βεβαίωση ότι άσκησαν το εκλογικό τους καθήκον.

Τι θα ισχύσει

Α. Οι εκλογές θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά μέσω  της  Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ που έχουν γίνει και οι Πρυτανικές εκλογές από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Β. Οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο αντί εργάσιμης ημέρας, προκειμένου να μην χαθούν μαθήματα.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ

Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που σας βοηθάει να διεξάγετε τη διαδικασία των εκλογών παντός τύπου, με ψηφιακό τρόπο.  Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου.

Σε ποιους απευθύνεται

Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διοργανώσει εκλογές παντός τύπου.  Έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 830 ψηφοφορίες και πάνω από 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Καθηγητές και Φοιτητές), και άλλους φορείς, Συλλόγους, Οργανισμούς, Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, και Ιδιώτες.

Χρήση και Οφέλη

Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ γίνεται μέσω ενός απλού web browser, ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.  Υποστηρίζονται πολλαπλά είδη ψηφοδελτίων και εκλογικών συστημάτων, όπως ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ψηφοφορίες με διαφορετικό ψηφοδέλτιο ανά συνδυασμό, και ψηφοδέλτια για ταξινομική ψήφο (STV).

Σχόλια (25)

 
ME TO ZOΡΙ ...ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
29 Οκτ 2020 18:49

Δυστυχώς κάποιοι δεν καταλαβαίνετε τους κινδύνους που κρύβει η ηλεκτρονική ψηφοφορία... (Διαβλητότητα, πιθανή νοθεία, δυνατότητα να δουν τι ψηφίσατε κλπ). Τα σωματεία ζητάνε το αυτονόητο. Ψηφοφορία με ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ καθημερινη, με ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Μέχρι τότε να δοθεί παράταση της θητείας των αιρετών! Τόσο απ΄λό.
Κανένας μην ψηφίσει και νομιμοποιήσει με την ψήφο του τις εκλογές-παρωδία του ΥΠΑΙΘ!!!

 
Γιώργος Π.
29 Οκτ 2020 13:56

Δύο σημεία
1) Πόσο δημοκρατική είναι η παράταση της θητείας ενός εκλεγμένου οργάνου, παράταση που ζητά ο ίδιος άμεσα ή μέσω της ΟΛΜΕ. Όσοι το υποστηρίζουν τι θα έλεγαν αν η βουλή ψήφιζε νόμο και έδινε παράταση στη θητεία των βουλευτών;
2) Ναι, τίποτα στο διαδίκτυο δεν είναι 100% ασφαλές μπορεί όλα ή σχεδόν όλα να υποκλαπούν. Χρειάζεται όμως προσπάθεια και ίσως να αξίζει τον κόπο να κάνουν κάποιοι την προσπάθεια αυτή για να υποκλέψουν κωδικούς τραπεζών. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσει κάποιος να χακάρει το σύστημα ψηφοφορίας για να μάθει τι ψήφισε ο Γίωργος ή η Ελένη; Γιατί να το κάνει;

 
Κάτι σαν επαγγελματικός "αυτισμός";
29 Οκτ 2020 12:22

Η κοινωνία είναι θετική, η οργή των πολιτών ήταν έκδηλη όταν έπρεπε κάποιοι-αρκετοί- να πάρουν αχρείαστη άδεια από τις δουλειές τους για να βλέπουν τα παιδιά τους, γιατί οι εκπαιδευτικοί ... έχουν εκλογές εργάσιμη μέρα! Ίσως κάποιοι να μην έχουν ακούσει ποτέ κάτι...! Μπορεί!!
Επειδή όμως είναι θετική η κοινωνία σ' αυτή την εξέλιξη, γι αυτό είναι απέναντι από τους εκπαιδευτικούς. Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει νομίζω.

 
Πληροφορική η απόρθητη
29 Οκτ 2020 09:16

Καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις περιπτώσεις που και σε συστήματα στρατιωτικά ή κυβερνητικά εξελιγμένων κρατών υποκλέπτονται δεδομένα.
Σε όλες τις αίθουσες πανεπιστημίων όπου διδάσκεται ασφάλεια και κρυπτογραφία δεδομένων, όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "δεδομένα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου ή αποθηκεύονται σε servers δεν είναι ποτέ 100% ασφαλή".
Πώς στην Ελλάδα θεωρούμε την ασφάλεια 100%;
Στην πύλη gov για ηλεκτρονικές υπηρεσίες θέλουν login με κωδικούς taxisnet και επικύρωση του κινητού σου με κωδικούς e-banking.
Άρα όποιος χειρίζεται το login authenticator sever μπορεί να δεί την περιουσία σου στο taxsinet και τα χρήματα που έχεις στην τράπεζα..ενώ ρητά όταν πήρες αυτούς τους κωδικούς και η εφορία και η τράπεζα έχουν όρο ότι θα τους χρησιμοποιείς μόνο για πρόσβαση στα δικά τους συστήματα...
Πως απαιτείται η χρήση τους αλλού και μάλιστα από κυβερνητικό site;
Εκεί δεν μπορούσε να σου στείλει στο email σου ένα ζευγάρι κωδικών να μπείς να πάρεις την υπεύθυνη δήλωση ό ότι άλλο;

Έτσι και στην ψηφοφορία σου στέλνει ζευγάρι κωδικών από ότι λέγεται..
και ο διαχειριστής του συστήματος ψηφοφορίας δεν μπορεί να δεί την ώρα του login και ΄τι δεδομένα έστειλες; (ποιόν ψήφισες;). Όσοι έχουν ασχοληθεί με διαχείριση δεδομένων σε data servers ξέρουν ότι ο διαχειριστής μπορεί να δεί τα πάντα και για λόγους ασφαλείας.
Αν αρχικά πάρει ένα στιγμιότυπο με το πλήθος ψήφων κάθε υποψηφίου και μετά από κάθε login παίρνει στιγμιότυπο του πλήθους δεν ξέρει τι ψήφισε ο καθένας;

 
loyk
29 Οκτ 2020 08:43

υποψηφιοι με το ζορι. νομιζα οτι ειχαμε δημοκρατια!!!!!!
αλλα φαινεται οτι γυριζουμε πολλα χρονια πισω

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
29 Οκτ 2020 07:46

Τις επόμενες εσωκομματικές εκλογές θα τις κάνει η ΝΔ με αυτόν τον τρόπο?

 
CHARALAMPOS TSOUL.
29 Οκτ 2020 06:51

Βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να κάνουν ηλεκτρονικά. Εκλογές όμως σε σωματεία για σπάσιμο απεργιών θα κάνουν. Αυτό προετοιμάζεται επιμελώς με την "ψηφοφορία" της 7ης Νοεμβρίου, από την οποία οφείλουμε να απέχουμε.

 
Με το ζορι.
29 Οκτ 2020 00:04

@Πετρος Π.

Δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Υπήρχαν για τις δια ζώσης εκλογές. Όταν αλλάζει ο νόμος και το πλαίσιο έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι να αποσυρθούν. Δημοκρατία έχουμε. Έχουμε;

 
ΠΕ04.01
28 Οκτ 2020 23:52

Οι συνάδελφοι δήλωσαν υποψηφιότητα με διαφορετικό πλαίσιο. Αφού η Υπουργός αλλάζει την διαδικασία και τους κανόνες μετά τις υποψηφιότητες είναι νόμιμο δικαίωμα τους να κάνουν ανάκληση υποψηφιότητας. Για πρέπει να συζητάμε για τα αυτονόητα; Υποψήφιος με το ζόρι δεν υπάρχει.

 
Πετρος Π.
28 Οκτ 2020 23:03

Κανονικά θα γίνουν οι εκλογές με τους καταλόγους υποψηφίων που έχουν επικυρωθεί.Για να δούμε μετά ,από τους εκλεγέντες-γιατί θα ψηφιστούν κάποιοι-θα παραιτηθεί κανείς? Γιατί σύμφωνα με τον νόμο αν δεν παραιτηθεί ισχύει κανονικά η εκλογή του.

 
ΥποψήφιοςΣτανιό
28 Οκτ 2020 22:25

@ΠΕ86
Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις!

 
ΠΕ86
28 Οκτ 2020 22:18

Ναι υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων αλλά για εμένα το ζήτημα δεν είναι τόσο η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε αυτή τη φάση αλλά η στάση της υπουργού! Το γεγονός ότι (ενώ ήταν γνωστό το ζήτημα της πανδημίας μήνες τώρα) η υπουργός άλλαξε τη διαδικασία μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων ΚΑΙ αρνείται να κάνει δεκτές τις αποσύρσεις υποψηφιοτήτων αλλά επιμένει στις παραιτήσεις μετά την εκλογή...

Όταν το υπουργείο έχει αυτή την αντιδημοκρατική στάση και δημιουργεί θέματα στις εκλογές (που θα μπορούσαν να αναβληθούν και να παραταθούν οι θητείες των αιρετών... αφού ούτως ή άλλως έχουν την πλειοψηφία τα μη αιρετά μέλη) γιατί να πιστέυω πως δεν θα δημιουργήσουν νέα θέματα σε 1-2 χρόνια? Γιατί όχι και κάτι σοβαρό σχετικά με την καταγραφή στοιχείων ψηφοφορίας, καταγραφή ή διαρροή προσωπικών δεδομένων κτλπ;;;

 
ΥποψήφιοςΣτανιό
28 Οκτ 2020 22:00

Υποψήφιοι με το στανιό! Χαχαχαχαχα....πραγματικά ζούμε surreal καταστάσεις! Τώρα οργιζόμαστε, αλλά θα τα θυμόμαστε αυτά σε 4-5 χρόνια και θα γελάμε...κάτι σαν τις διαθεσιμότητες του Αρβανιτόπουλου ας πούμε! Πέρα από τη συμφωνία ή διαφωνία για το πόσο ασφαλής και σωστή είναι η ηλεκτρονική ψήφος...κανένας δε θα σχολιάσει ότι η κύρια Κεραμέως σέρνει με το ζόρι ανθρώπους ως υποψήφιους....αφού οι ίδιοι έχουν παραιτηθεί, με νομικίστικα τερτίπια.

 
Packis
28 Οκτ 2020 21:31

Ας σοβαρευτούμε λίγο! Εκλογές χωρίς προεκλογική εκστρατεία και συζήτηση και φυσικά χωρίς υποψήφιους δεν γίνονται. Τι δεν καταλαβαίνει η κ. Υπουργός;

 
Γιώργος Σ
28 Οκτ 2020 21:20

Και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του "συνέρχεσθαι" τι γίνεται; Και με την υποχρέωση απολογισμού της θητείας των απερχομενων αιρετών , τι γίνεται; Όλ' αυτά θυσία για το πείσμα της κ. Υπουργού;

 
Γιωργος
28 Οκτ 2020 21:13

Ποσες φορες θα το πουμε συναδελφοι! Καμια συμμετοχη στις εκλογες παρωδια! Δεν μπορουμε μια φορα να ειμαστε ενωμενοι; Θα νομιμοποιησουμε τον αυταρχισμο και την αδιαλλαξια; Ακομη κι αν καποιοι ειναι υπερ της ηλεκτρονικης ψηφοφοριας, ο τροπος με τον οποιο επιχειρειται να επιβληθει ειναι απαραδεκτος!

 
Ηλίας
28 Οκτ 2020 21:12

Με τόσα κρούσματα ούτε συζήτηση η δια ζώσης ψηφοφορία. Μόνο ηλεκτρονικά. Που είναι το πρόβλημα; Ένα κλικ και τέλος !

 
γιατί δεν την κάνει μόνος ο Πιερρακάκης;
28 Οκτ 2020 21:12

άρα όλο το σόου ήταν στήσιμο της κεραμέως... ο πιερρακάκης κάνει σοβαρή δουλειά , όχι θεαθήναι μόνο. άρα ήταν γενικώς περιττή η παρουσίαση , αν ακυρώθηκε τόσο εύκολα - εξ αποστάσεως δεν μπορούσε σε βίντεο γουόλ. λεπτομέρειες αλλά ενδεικτικές πού έχει μπλέξει η εκπαίδευση. και οι παλαμοκροτητές της περί άλλα τυρβάζονται.

 
panos
28 Οκτ 2020 20:02

η ΟΛΜΕ και οι τοπικες ΕΛΜΕ ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (για τα υπέρ και τα κατά;)υπάρχουν συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν τίποτα σήμερα.Πως αποφασίζει η ΟΛΜΕ απο μόνη της για ένα τόσο σοβαρό θέμα;Αφού δεν μπορούν να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς σε συνελεύσεις για να ακουστούν απόψεις,γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη τους ηλεκτρονικά;αφού τα εμαιλ των εκπαιδευτικών τα γνωρίζουν.

 
Ψηφοφόρος
28 Οκτ 2020 19:04

Δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που να θέλει να λάβει μέρος σε αυτές τις <<εκλογές>>. Είναι ήδη άκυρες και χωρίς νομιμοποίηση. Τι νοήματα έχει να διαρρέει το υπουργείο ότι θα γίνουν κανονικά;

 
Νίκος
28 Οκτ 2020 18:57

Να στηθούμε και γ αυτό μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή με τίποτα. Μόνο δια ζώσης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Εχουμε πρόβλημα με τη μέρα. Όλη μέρα το καθημερινή χωρίς άδεια. Είναι οκ.

 
Βασιλική
28 Οκτ 2020 18:55

Ούτε ηλεκτρονικα ούτε Σάββατο.Ας ψηφίσουμε δια ζώσης καθημερινή χωρίς άδεια όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν όπως γίνεται σε όλες τις χώρες. Γιατί δεν καταλαβαίνουμε το αυτονόητο και δημιουργούμε θέμα;

 
Pe19
28 Οκτ 2020 17:50

Αν μας διασφαλήσουν ότι όλα είναι εντάξει γιατί να μη το κάνουμε (άλλη χάρη έχει η κάλπη αλλά οι καιρόί αλλάζουν) δεν είναι θέμα για εμάς τους εκπαιδευτικούς για κόκκινες γραμμές υπάρχουν πολύ ποιο ουσιαστικά θέματα. πχ η ασφάλειά μας στα σχολεία και η (μη) διενέργεια τεστ.

 
Νίκη
28 Οκτ 2020 17:37

Να στηθούμε στην ουρά με τίποτε. Μόνο ηλεκτρονικά. Δεν έχουμε πρόβλημα με τη μέρα. Όλη μέρα το Σάββατο. Είναι οκ

 
Βασίλης
28 Οκτ 2020 17:35

Ούτε αναβολές ούτε παρατάσεις. Ας ψηφίσουμε ηλεκτρονικά. Γιατί δεν καταλαβαίνουμε το αυτονόητο και δημιουργούμε θέμα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ