Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρωθυπουργός: Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά
Δημοσίευση: 31/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, ανακοίνωσε   ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινό διάγγελμά του ενώ  για τα   σχολεία είπε πως  θα λειτουργήσουν  κανονικά .

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι από το μέτρο της τηλε-εκπαίδευσης εξαιρούνται “μόνο οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών”.

Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι  προβλέπεται η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Σημείωση του esos: Σήμερα ή αύριο αναμένεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες. Το esos θα δημοσιεύσει άμεσα την απόφαση μόλις εκδοθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Συμπολίτες μου,

Είχα την πρόθεση να επικοινωνήσω μαζί σας από χθες. Εκδηλώθηκε, όμως, ο σεισμός στο Ανατολικό Αιγαίο και το ενδιαφέρον μου στράφηκε αμέσως στη Σάμο. Το νησί άντεξε. Αλλά, δυστυχώς, χάσαμε δύο παιδιά. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η σκέψη μου, όπως και όλων μας, είναι μαζί τους, εκεί. Η φροντίδα του κράτους είναι εκεί. Και σε λίγο θα είμαι και εγώ εκεί.

Η Τουρκία μετρά, επίσης, πολλά θύματα και τεράστιες ζημιές. Επικοινώνησα ήδη με τον Πρόεδρο Erdogan. Τονίζοντας πως, πέρα από τις δυσκολίες στις σχέσεις μας, σε αυτές τις στιγμές προέχει η ενότητα των λαών μας. Γιατί, για εμάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ξεπερνά σύνορα και διαφορές. Τον ευχαριστώ για τη θετική ανταπόκριση στο τηλεφώνημά μου.

Την ίδια ώρα, πάντως, η μεγάλη απειλή που πολιορκεί τη χώρα και τον πλανήτη παραμένει ο κορονοϊός. Πριν από ένα μήνα είχα εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε μαζί του, με προφυλάξεις που δεν θα διαταράσσουν ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ζωή. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειαστεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ.

Ύστερα από μία μακρά περίοδο σταθερότητας, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας.

Είναι, λοιπόν, η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Και γι’ αυτές θα σας μιλήσω, θέλοντας και πάλι να προλάβουμε τα χειρότερα, που ήδη απλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Μόλις προχθές άλλωστε, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαπιστώσαμε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του δεύτερου κύματος του Cοvid-19, καθώς παντού ο εφιάλτης έχει επιστρέψει δριμύτερος.

Όπως την άνοιξη πετύχαμε ν’ αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών.

Γιατί, πράγματι, το τελευταίο τρίμηνο πορευτήκαμε με μικρές μόνο εκπτώσεις στις καθημερινές μας συνήθειες. Και τα καταφέραμε. Τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

Θα ήταν λάθος, όμως, να επαναπαυθούμε σε αυτό. Γιατί όταν οι δραματικές εικόνες των γεμάτων νοσοκομείων, μας οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος, τότε θα είναι αργά.

Δυστυχώς, ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Και ο καλός καιρός παύει να είναι σύμμαχός μας, καθώς σε λίγο θα περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Τώρα. Που ξέρουμε ότι όταν λαμβάνουμε γρήγορα και στοχευμένα μέτρα αυτά αποδίδουν. Γιατί υπάρχουν πόλεις που μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασαν τον κίνδυνο. Ενώ άλλες, που δεν είχαν πρόβλημα και αδράνησαν, με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή να απειλούνται.

Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό από τη συλλογική επιτυχία της πρώτης φάσης. Όμως, ο πόλεμος με τον κορονοϊό δεν τέλειωσε. Και έτσι τώρα καλούμαστε σε μία ακόμα μάχη.

Συμπολίτες μου,

Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Πρόκειται για μία αναγκαία προσαρμογή της άμυνάς μας, καθώς η επίθεση του ιού εκδηλώνεται κατά κύματα. Και εμείς οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε εγκαίρως. Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό «πάγωμα» της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς.

Είναι μέτρα παρεμφερή με αυτά τα οποία θεσμοθέτησαν η Γαλλία και η Γερμανία, αφού όμως χτυπήθηκαν, προηγουμένως, από δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Και εδώ τα εφαρμόζουμε νωρίτερα, επιμένοντας να αντιμετωπίζουμε τον ιό όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να έχουμε εμείς, πάντα, την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς. Και μαζί του, ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που θα δοκιμαστούν από τους νέους περιορισμούς.

Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα το κράτος αναπληρώνει τις αμοιβές που χάνονται εξαιτίας της πανδημίας. Συνεχίζει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές όσων χρειάστηκε να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο. Ανέστειλε σχεδόν όλες τις οφειλές. Κι ενίσχυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας με πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Η Πολιτεία έχει φροντίσει να διατηρεί αποθέματα, καθώς η κρίση αυτή εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα. Και θα σταθεί και πάλι δίπλα σε όποιους αντιμετωπίσουν προβλήματα τώρα. Με αποζημιώσεις, δάνεια, απαλλαγές και διευκολύνσεις που θα πλησιάσουν το 1,5 δισ.

Γιατί αν η ζωή παραμένει προτεραιότητα, η οικονομία δεν παύει να είναι αυτή που πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή για να την υπηρετεί.

Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά είναι δύσκολα κυρίως για όσους εργάζονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στον πολιτισμό. Θέλω να ξέρετε ότι, όπως και την περασμένη άνοιξη, θα είμαστε κοντά σας. Κανείς, κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος.

Και, εφόσον τα μέτρα αποδώσουν, θα μπορέσουμε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, να ζήσουμε σε ένα ομαλότερο περιβάλλον. Ακόμα πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι.

Συμπολίτες μου,

Κλείνω όπως άρχισα. Από την πρώτη στιγμή ήθελα να αποφύγω αυτό το μήνυμα. Το απαιτούν, όμως, οι συνθήκες. Οι λέξεις τελειώνουν. Και μαζί τους ελπίζω να τελειώνει και η αμφισβήτηση των πραγματικών δεδομένων.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λίγους «ψεκασμένους». Αλλά και σε εκείνους που δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια.

Η θεμιτή πολιτική κριτική ας περιοριστεί, λοιπόν, στους πολιτικούς. Εξάλλου, πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου. Δεν κρύφτηκα στα δύσκολα, δεν θα το κάνω τώρα. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά.

Η Πολιτεία σήμερα παρουσιάζει το σχέδιό της με στόχο να μείνουμε υγιείς, μέχρι το εμβόλιο να σημάνει το ξημέρωμα μιας νέας, φωτεινής πραγματικότητας. Η στιγμή εκείνη πρέπει να μας βρει όρθιους και ενωμένους. Έτοιμους να ξεπεράσουμε κι αυτή την εθνική δοκιμασία, όπως μόνο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε. Το μπορούμε και θα το κάνουμε.

 

Σχόλια (47)

 
Γιώργος
31 Οκτ 2020 14:29

Ωραία απόφαση.... Εύκολα μιλάμε για τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια, όμως τι θα γίνει με ειδικότητες όπως γιατροί, νοσηλευτές, μικροβιολόγοι, φυσικοθεραπευτές και όλες αυτές οι ειδικότητες οι οποίες σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στηρίζονται στα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα; Όλες αυτές οι ώρες πότε θα αναπληρωθούν; Υπάρχει ήδη πρόβλημα από την άνοιξη όπου χάθηκαν πολλές ώρες κλινικών εργαστηρίων. Πρόκειται για κλάδους υγείας και δε θα έπρεπε να χωράει η τηλεκπαίδευση στα εργαστηριακά μαθήματα. Πως θα κληθεί ο αυριανός φυσικοθεραπευτής να μπει να θεραπεύσει τον ασθενή, αν δε γίνουν εργαστηριακά μαθήματα δια ζώσης σε πραγματικούς ανθρώπους;

 
Ολγα
31 Οκτ 2020 14:33

Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της...οι φοιτητές μεταδίδουν τον κορονοιο ενώ οι μαθητές όχι;

 
Λανθασμένη απόφαση για τα πανεπιστήμια
31 Οκτ 2020 14:37

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ειδικά στα ελληνικά ΑΕΙ, δε λειτουργεί και υποβαθμίζεται η ποιότητα σπουδών. Αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αν το εαρινό εξάμηνο (μετά τον Φεβρουάριο) δεν ανοίξουν τα πανεπιστήμια - είναι απαράδεκτο μια ολόκληρη γενιά να χάνει τις σπουδές της χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος για την κοινωνία.

Για 3 ή 6 μήνες το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να αντέξει, όχι όμως έναν ολόκληρο χρόνο χαμένο. Διεθνώς θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις, ειδικότερα στις πιο φτωχές χώρες και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

 
Γιώργος
31 Οκτ 2020 15:02

Εξαιρετικό μήνυμα. Αληθινό, ανθρώπινο, υπεύθυνο! Αξίζει όλοι να προσπαθήσουμε και θα βγούμε νικητές στο τέλος!

 
Nameno
31 Οκτ 2020 15:02

Οι υπόλοιποι φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων (ΙΕΚ, ΣΔΕ κτλ) θα λειτουργούν κανονικά;

 
Αυτονόητο
31 Οκτ 2020 15:39

Για τους φοιτητές που διαμένουν στις πόλεις όπου πέρασαν και νοίκιασαν σπίτι (με την προτροπή των κυβερνώντων) και πλέον δε σιτίζονται στις εστίες λογικά θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Ας βρουν τρόπο καθώς η επιβάρυνση των οικογενειών είναι μεγάλη.

 
Επιτέλους!
31 Οκτ 2020 15:55

Έγινε το αυτονόητο. Απορίας άξιο γιατί έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να ανακοινωθεί. Επίσης να ανακοινωθεί από τώρα ότι θα ισχύσει και για το εαρινό και για το επόμενο χειμερινό εξάμηνο εξάμηνο, ώστε οι οικογένειες να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Όχι προχειρότητες.

 
Γιωτα
31 Οκτ 2020 16:18

Τελείως λάθος δεν υπάρχει περίπτωση στα πανεπιστήμια όπως γινόταν τώρα δια ζώσης όσα γίνονταν να υπήρχε μετάδοση. Τους διέλυσε. Ότι χειρότερο. Το πανεπιστήμιο δεν είναι το μάθημα ατη τάξη είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα. Ας έμενε τουλάχιστον με αυτή τη μικρή επαφή μια φορά την εβδομάδα. Και ξέρουν ότι τα παιδιά αυτά είναι που κάνουν τα βραδιά τις βλακίες και μεταδίδουν τους έκλεισες μέσα και τελείως ωραία. Τι να πω πως το έκαναν αυτό πραγματικά.

 
@Όλγα
31 Οκτ 2020 16:23

Οι φοιτητές όπως και οι μαθητές μεταδίδουν τον ιό. Απλά οι φοιτητές ως μία ανέμελη ηλικιακή ομάδα που δεν ελέγχονται συναθροίζονται περισσότερο και δεν τηρούν τους κανόνες ιδιωτικά. Πολλοί φοιτητές έχουν ξενοικιάσει λόγω οικονομικών δυσκολιών και μένουν μαζί με φίλους τους. Λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης, γίνονται φοιτητικά πάρτι στα σπίτια χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Οι φοιτητές χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά τα ΜΜΜ. Αντίθετα οι μαθητές κινούνται σε συγκεκριμένα μέρη είτε με τα πόδια, είτε με τα σχολικά λεωφορεία είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα και διαμένουν με τις οικογένειες τους και οι γονείς τους φροντίζουν για την αποφυγή συνωστισμού. Οι μαθητές, ως μία περισσότερο ελεγχόμενη ομάδα, δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερμεταδοτών του ιού σε σχέση με τους φοιτητές. Είναι πραγματικά κρίμα που για ένα ακόμη εξάμηνο, η εκπαίδευση θα γίνει εξ' αποστάσεως.

 
Αθηνα
31 Οκτ 2020 16:35

Μα δε καταλαβαίνω,τα θεωρητικά μαθήματα με τηλε εκπαιδευση εννοοεί έτσι?Και εκείνα τα μαθήματα που ήταν επιλογής και είπαν μέχρι 50 άτομα στα αμφιθέατρα.Όχι τα εργαστήρια και τις κλινικές.

 
Σε αντιδιαστολή
31 Οκτ 2020 16:49

Οι φοιτητές και οι καθηγητές τους προστατεύονται από την πανδημία με ολική τηλεκπαίδευση, ασχέτως εάν τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα δεν αναπληρώνονται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και το γεγονός αυτό έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα και πληρότητα της κατάρτισης των μελλοντικών επιστημόνων.
Αντίθετα οι εκπαιδευτικοί και οι ενήλικοι μαθητές, π.χ. των εσπερινών λυκείων, συνεχίζουν τα δια ζώσης μαθήματα, προφανώς είτε γιατί είναι απρόσβλητοι από τον κορωναϊό είτε γιατί αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι.

 
ΆλλοςΜετακλητός
31 Οκτ 2020 17:21

@Γιώργος
Είσαι μετακλητός της ΝΔ!
Δεν υπάρχει να κλείνεις τα πάντα και όπου αφήνεις ανοικτά να ορίζεις περιορισμό στον αριθμό μίας συνάθροισης και από την άλλη να αφήνεις τα σχολεία να λειτουργούν "κανονικά"! Δεν υπάρχει! Επομένως, η επιλογή είναι πρώτα η Οικονομία και μετά η Υγεία! Είναι και αυτό μία επιλογή, θα κριθεί....αλλά μη το κρύβει πίσω από το δακτυλάκι του!

 
ΕΔΙΠ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑ
31 Οκτ 2020 17:29

Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί για κάποιες σχολές όπως οι ιατρικές και οι νοσηλευτικές σχολές που έχουν κλινικές ασκήσεις και τα παιδιά θα χάσουν το εξάμηνο. Ας ελπίσουμε στην απόφαση του υπουργείου να εξαιρούνται οι περιπτώσεις κλινικής άσκησης. Άλλωστε μιλ.αμε για έναν πολύ μικρί αριθμό φοιτητών και με τόσα μέτρα προστασίας η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρή.

 
γονέας
31 Οκτ 2020 17:38

αφού νοικιάσαμε σπίτι, δώσαμε και προκαταβολή, τώρα θα πληρώνουμε για να κάνει τα μαθήματα από το σπίτι.
Προσωπικά δεν μου περισσεύουν έχοντας οικονομική κρίση στην δουλειά μου λόγω κορονοϊού.
που ήταν ο πρωθυπουργός όταν το υπουργείο μας έλεγε να πάμε στις σχολές μας για να γίνουν τα εργαστήρια από κοντά και τα μαθήματα με λίγους φοιτητές??

 
observator
31 Οκτ 2020 18:25

@ολγα
μεχρι τωρα ολα τα περιστατικα σε πανεπιστημια γνωστα και αγνωστα εμφανιστηκαν σε εργαστηρια. οταν λετε οι φοιτητες μεταδιδουν το ιο, η απαντηση ειναι οτι ο συνωστισμος διαδιδει τον ιο. και τα πανεπιστημια ειναι συνωστισμενα με ευθυνη του κρατους.

 
Φοιτητής
31 Οκτ 2020 18:32

Εξαιρετικά νέα, γλιτώνουμε και τις καταλήψεις από τους γνωστούς-άγνωστους

 
Παλαμάκιας
31 Οκτ 2020 19:02

@Γιώργος31 Οκτ 2020 15:02
Εντυπωσιάζομαι από την ποιότητα των επιχειρημάτων σου. Ειδικά ο χαρακτηρισμός "υπεύθυνος" ταιριάζει γάντι στον οδοστρωτήρα της ελληνικής κοινωνίας που 7 μήνες τώρα δεν έκανε απολύτως τίποτα σε υγεία, παιδεία και ΜΜΜ. Άξιος παλαμάκιας, άξιος και ο μισθός σου!!!!

 
Λάθος η επιβολή καθολικής τηλεκπαίδευσης
31 Οκτ 2020 19:25

Αυτή η διακοπτική λειτουργία ΟΝ-OFF (κλείσε-άνοιξε) δεν νοείται ως εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν έπρεπε να αποφασιστεί η επιβολή καθολικής τηλεκπαίδευσης ως μέτρο, γιατί δεν εμποδίζει σε τίποτα τα κορωνο-πάρτυ ενώ αντιθέτως καταστρατηγεί την εκπαιδευτική λειτουργία. Να αφήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να αποφασίσουν τον τρόπο που παρέχουν εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Αμφιβάλω αν (και απορώ πως μπορεί να) συμφώνησαν οι πανεπιστημιακοί της επιτροπής covid για αυτό το νέο μέτρο.
Η πολιτεία έχει χρέος να φροντίσει: 1) να μην χρησιμοποιούνται οι χώροι των πανεπιστημίων για έκνομες ενέργειες και 2) να επιτρέψει στα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν μια ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία ανάλογα με τα μέτρα τους.
Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα να ανοίξει ο "ΕΥΔΟΞΟΣ" για τις δηλώσεις συγγραμμάτων, μήπως και παραλάβουν οι φοιτητές τα βιβλία τους μέχρι το τέλος Νοέμβρη, γιατί μόνον με τηλεδιάσκεψη δίχως τα αντίστοιχα συγγράμματα για μελέτη δεν νοείται εκπαίδευση.

 
δεν γινεται αλλιως
31 Οκτ 2020 19:37

Το φοιτητη των 21 χρονων δεν μπορεις να τον κλεισεις στο δωματιο οπως τον μαθητη. Ετσι μετα απο τα βραδινα παρτι το πρωι θα τον εχεις στα εργαστηρια να μεταδωσει τον ιο στους αλλους φοιτητες και στους διδασκοντες των εργαστηριων. Τουλαχιστον αφου δεν μπορουμε να ελεγξουμε τα παρτι να μην ειναι την αλλη ημερα στα Πανεπιστημια. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα , υπαρχει μια σοβαρη αντιπροταση περα απο τις γκρινιες ? Ζουμε τη εποχη μιας ιδιορυθμης δικτατοριας, της δικτακτοριας των ιων. Η Ιατρικη ενα χρονο τωρα αποδειχθηκε ανικανη να μας προστατευσει, ακομα προσπαθουν να καταλαβουν τον ιο. Τι μας μενει? Ο αυτοπεριορισμος τιποτε αλλο.

 
Βασιλική
31 Οκτ 2020 19:43

Ένα πρόβλημα που δημιούργησε το Υπουργείο Παιδείας με τη γνωστή απόφαση 30-50 το ακύρωσε ο Πρωθυπουργός και μπράβο του. Ας τρέξουν τώρα να ανακαλέσουν την απόφασή τους, καθότι αρχήγου παρόντος...

 
Εκπαιδευτικός
31 Οκτ 2020 20:02

Οι ηλικίες 18-22 (φοιτητές) μεταδίδουν, ενώ 16-18 (μαθητές Λυκείου) όχι...τι άλλο θα ακούσουμε...

 
Αστειότητες
31 Οκτ 2020 20:05

Ένα ισοπεδωτικό μέτρο για τηλεκπαίδευση και όταν πρόκειται για διαλέξεις σε ολιγάριθμα τμήματα, για εργαστήρια και κλινικές θα είναι τραγικό.
Να αφήσει στα Πανεπιστήμια να κρίνουν τι μπορεί να κάνουν μέσα στο πλαίσιο που από την αρχή ήταν πολύ πιο περιοριστικό από τα σχολεία.

 
δούλεμα
31 Οκτ 2020 20:38

και ο πεζός στο δρόμο, βαδίζοντας μόνος του και χωρίς να είναι κανείς κοντά του, από πού θα κολλήσει, από τον αέρα; τρώμε σανό, σίγουρα

 
ένα ερώτημα
31 Οκτ 2020 21:16

1. Πώς θα επικαιροποιηθούν τα μέτρα στα σχολεία με τα ανοικτά παράθυρα χειμωνιάτικα;
2. Με τα κυλιόμενα διαλείμματα και τους μισούς μαθητές στο προαύλιο, όταν οι άλλοι μισοί κάνουν μάθημα, με ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες έχει θόρυβο και αναστάτωση. Ρώτησε κανείς αν μπορούμε να κάνουμε μάθημα;
Σε Λύκειο είμαι, και όχι, δεν θέλω να κλείσουν τα σχολεία. Θέλω απαντήσεις από αρμοδίους στα παραπάνω ερωτήματα, και μάλιστα εγκαίρως,

 
Μέτρα προστασίας και εκπαίδευση
31 Οκτ 2020 22:48

Η σοβαρή αντιπρόταση είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα στις ευπαθείς ομάδες και όχι σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών, δηλαδή την πλειονότητα των μαθητών και φοιτητών. Να δοθούν χρήματα για έκτακτη στελέχωση νοσοκομείων, ΜΜΜ και εκπαιδευτικών δομών - να γίνονται συχνά τεστ στον γενικό πληθυσμό, με δωρεάν συμμετοχή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχει κανένα όφελος με κλειστή εκπαίδευση όταν κυκλοφορούν όλοι είτε για εργασία είτε για τις βασικές ανάγκες. Δεν μπορεί να περιοριστεί ο ιός χωρίς τεράστιο κόστος για την κοινωνία και την παιδεία και ορισμένοι είναι πολύ πρόθυμοι οι νέοι 5 έως 25 ετών να πληρώσουν όσα θα έρθουν μετά το 2022.

 
Φοιτητικά ενοίκια
31 Οκτ 2020 23:23

Να μεριμνήσει ο κος Πρωθυπουργός και για όλους αυτούς τους γονείς που έχουν εγκλωβιστεί νοικιάζοντας σπίτι, ενώ τα παιδιά τους φοιτούν εξ αποστάσεως.

 
@γονέας
01 Νοε 2020 05:00

Δεν είχατε κανέναν λόγο να νοικιάσετε σπίτι. Μπορούσατε να περιμένετε μια εν εξελίξει επιδεινούμενη κατάσταση. Οκτώβρη είχαμε ακόμα, δε χάθηκε ο κόσμος αν "χάνατε" κάποιες ώρες. Ειδικά, όταν υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα...

 
Σάκης
01 Νοε 2020 07:00

Ήταν αναμενόμενο ...Ο υπουργός θα έπρεπε να συμβουλευτεί την επιστημονική κοινότητα (της οποία ηγείται) για την πορεία της επιδημίας και να μην υποχρεώσει τα Πανεπιστήμια και τους γονείς να ξοδέψουν τόσο χρήματα για να οργανώσουν οι πρώτοι τα δια ζώσης μαθήματα και οι δεύτεροι να νοικιάσουν σπίτια κλπ.

 
foros1
01 Νοε 2020 07:46

Οι ευπαθείς ομάδες των 50-δων και όλοι οι 60-δες γονείς μαθητών, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου ότι ζουν αναγκαστικά μαζί.
Οι γονείς αυτοί πλέον, με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κινδυνεύουν (δυστυχώς) περισσότερο από την επαφή με τα ίδια τα παιδιά τους, αν είναι φορείς και, (ευτυχώς για αυτά), θα είναι πιθανότατα ασυμπτωτικα.
Είναι ΑΚΑΤΑΝΌΗΤΟ γιατί δεν επιλέγεται έστω για ένα μήνα η τηλεκπαίδευση.
Δεν μιλάμε για τους εκπαιδευτικούς, αυτοί ήταν πάντα τα μαύρα πρόβατα της κυβέρνησης και πλέον με πράξεις το δείχνει.

 
Αναρωτιέμαι
01 Νοε 2020 08:53

Δε σας καταλαβαίνω ορισμένους σχολιαστές; Τι θέλετε; Κλειστά σχολεία και παιδιά στα σπίτια ; Ο φοιτητής είναι υπεύθυνος του εαυτού του, βγαίνει μόνος του από το σπίτι λαμβάνει τα μέτρα του. Τα παιδιά όμως δε γίνεται να τα κλειδώνουμε μέσα για μήνες ακόμη. Εξάλλου η μέχρι τώρα πορεία λειτούργησε εξαιρετικά. Λίγα είναι τα κλειστά σχολεία Πανελλαδικά. Ορισμένοι είναι αντίρρηση στην αντίρρηση. Ας σοβαρευτούμε πια.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.