Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Από την τηλε-εκπαίδευση εξαιρούνται μόνο των τελειόφοιτων φοιτητών oι κλινικές και τα εργαστήρια

Xρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας
Δημοσίευση: 01/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η  τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα είναι υποχρεωτική από τη ερχόμενη εβδομάδα. Από το μέτρο της τηλε-εκπαίδευσης εξαιρούνται “μόνο οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών”.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα , λόγω  της πανδημίας.

Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι  θα λειτουγήσουν κανονικά  και προβλέπεται η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Τι αλλάζει,  από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί και για ένα μήνα;

 •     Ξεκινάμε με τα μέτρα που θα έχουν ισχύ σε όλη την επικράτεια και θα είναι ενιαία ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής.

Ξεκινάμε λοιπόν με τα λεγόμενα οριζόντια μέτρα.

 •     Το πρώτο και σημαντικότερο από αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια.

Γιατί η μάσκα σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Γιατί αν όλοι φοράμε μάσκα και τη φοράμε σωστά, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι απειροελάχιστη.

Να σημειωθεί ότι η επιβίβαση πλέον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς τη χρήση μάσκας.

 •     Επίσης, προβλέπεται περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί σε όλη τη χώρα.

Στόχος του μέτρου, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές άσκοπες συναθροίσεις, που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

Να σημειωθεί ότι του μέτρου εξαιρούνται προφανώς οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας και λόγους υγείας.

 •     Επιπλέον, η τηλε-εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% είναι υποχρεωτική τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα.

Γιατί με την τηλε-εργασία διασφαλίζεται η συνέχεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η υγεία εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και των οικογενειών τους.

 •     Ένα ακόμα οριζόντιο μέτρο, μέτρο με πανελλαδική εμβέλεια που στόχο έχει τον περιορισμό της διασποράς του ιού που παρατηρείται στις νεότερες ηλικίες, είναι η υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Του μέτρου εξαιρούνται μόνο οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών.
 •     Προκειμένου να προστατεύσουμε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, αναστέλλεται επίσης σε όλη την επικράτεια το επισκεπτήριο σε όλες τις δομές πρόνοιας, όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 •     Τέλος, το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, τα σχολεία, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία και τα κομμωτήρια παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας. Γιατί; Διότι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, δείχνουν ότι τα μέτρα τηρούνται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και χώρους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται ουσιαστικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα συνολικό «πάγωμα» της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε και ο Πρωθυπουργός, σε αντίθεση με την άνοιξη και την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, σε αυτή τη συγκυρία και το πακέτο μέτρων δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι θα συνοδεύεται με ελέγχους και σκληρή επιτήρηση των προβλεπόμενων μέτρων σε όλη την επικράτεια .

Ανακεφαλαιώνουμε, λοιπόν! Σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα του επίπεδου υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας κάθε περιοχής, ισχύουν τα εξής:

 •     Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
 •     Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
 •     Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
 •     Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 •     Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
 •     Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
 •     Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή. Από την Τρίτη τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο:

 •     το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α’ -επιτήρησης (κίτρινο)
 •     αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β’ -αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα και με την αρμόδια για τον Χάρτη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:

Στο επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου

Στο επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες:

Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική

Δηλαδή από τις 74 συνολικά  Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, 47 βρίσκονται στο επίπεδο Α-επιτήρησης (κίτρινο) και 27 στο επίπεδο Β-αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν σε καθένα από τα δύο επίπεδα, δηλαδή στο επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο) και το Επίπεδο Β’-Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο).

Όσον αφορά στον αθλητισμό, στο επίπεδο Α’ (στις κίτρινες περιοχές) προβλέπονται:

 •         Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές και
 •         Μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού των αθλουμένων ανά εγκατάσταση.
 •         Επίσης, ισχύουν οι εξειδικευμένες Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Στο επίπεδο Β’ (δηλαδή στις κόκκινες περιοχές) προβλέπεται:

 •     Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.
 •     Επιτρέπεται η ατομική άσκηση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή).
 •     Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε συγκεκριμένα αθλήματα όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή μόνο θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός.
 •     Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA.
 •     Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία τόσο στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) όσο και το επίπεδο Β’ (κόκκινο), προβλέπεται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Για τα κλειστά μουσεία, στο επίπεδο Α’(κίτρινο) προβλέπονται τα εξής:

 •     2 μέτρα απόσταση,
 •     1 άτομο ανά 15 τ.μ. και
 •     Ομαδικές ξεναγήσεις έως 10 άτομα.

Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η λειτουργία τους αναστέλλεται.

    Όσον αφορά στα γυμναστήρια, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:

 •         Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
 •         Εξαιρείται από τη χρήση μάσκας η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση απόστασης 2μ.
 •         Επίσης, θα πρέπει να τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), αναστέλλεται κάθε λειτουργία των γυμναστηρίων.

Όσον αφορά στη λειτουργία των Δικαστηρίων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) ισχύουν τα ακόλουθα:

 •         Μέχρι 30 άτομα στην αίθουσα και
 •         Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών που θα περιγράφονται αναλυτικά στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί.

Σχετικά με τις Εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται συμμετοχή 50% των πωλητών με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων, ενώ στο  επίπεδο Β’ (κόκκινο), αναστέλλεται συνολικά η λειτουργία τους.

Όσον αφορά στην εστίαση, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:

 •         Υποχρεωτική χρήση μάσκας  για το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή.
 •         6 άτομα ανά τραπέζι.
 •         Πληρότητα 50% της δυναμικότητας, βάσει της άδειας.
 •         Αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζο-καθίσματα, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
 •         Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (θα παραμένουν δηλαδή κλειστά από τις 23:30 έως τις 05:00 το πρωί, με  εξαίρεση το take away και το delivery, ενώ ισχύει καθολική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες αυτές), καθώς και  απαγόρευση κάθε μορφής ζωντανής μουσικής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση το take away και το delivery.

Σχετικά με τα καταστήματα τροφίμων (όπως super market, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) και στα δύο επίπεδα προβλέπεται:

 •         1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
 •         Επίσης, προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) και μόνο, προβλέπεται επίσης η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης (συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων και μπαρ), στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:

 •         Υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή.
 •         6 άτομα ανά τραπέζι
 •         Και μόνο καθήμενοι, το τονίζουμε
 •         Για τα κέντρα διασκέδασης  χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 300 καθήμενους,
 •         ενώ για τους χώρους διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα, προβλέπεται πληρότητα 50% της δυναμικότητας με μέγιστο τους 150 καθήμενους.
 •         Επίσης προβλέπεται απόσταση 1,8μ. ανάμεσα στα τραπέζια, καθώς και
 •         περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας (κλειστά 23:30-05:00), καθώς και καθολική απαγόρευση κάθε μορφής ζωντανής μουσικής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η λειτουργία τους αναστέλλεται.

Για τις κινηματογραφικές προβολές, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:

 •         50% πληρότητα και
 •         Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), οι κινηματογραφικές προβολές αναστέλλονται.

Για τα κομμωτήρια και τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, προβλέπονται τα εξής και για τα δύο επίπεδα:

 •         Μέτρα περιορισμού του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού, σύμφωνα πάντα με τη μέχρι σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση.  
 •         Κατάργηση της αναμονής και λειτουργία μόνο με ραντεβού.

    Για τα ΚΥΤ προσφύγων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται μετακίνηση των φιλοξενουμένων σε ποσοστό μέχρι 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 φιλοξενούμενους ημερησίως και πάντα με βάση τις οδηγίες του διοικητή.

Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) ισχύει αναστολή εξόδου.

Όσον αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:

 •     Συμμετοχή του 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και
 •     Λειτουργία παράλληλων αγορών.

Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται:

 •     Συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και
 •     Λειτουργία παράλληλων αγορών.
 •     Για το λιανεμπόριο, τόσο στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) όσο και στο επίπεδο Β’ (κόκκινο):
 •         Ισχύει περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον των 100 τ.μ.).
 •     Για τις μεταφορές, προβλέπονται τα ακόλουθα και στα δύο επίπεδα:
 •         65% πληρότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και
 •         Στα πλοία

Στο μεν επίπεδο Α’ (κίτρινο), στα ταξί επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης.

Επίσης στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες).

Για τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, προβλέπεται

 •         Ένας συνοδός ανά ασθενή και
 •         Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20% στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) και μέχρι 80% στο επίπεδο Β’ (κόκκινο). Με εξαίρεση και για τα δύο επίπεδα, τα ογκολογικά και άκρως επείγοντα περιστατικά.

Για τους παιδότοπους (στεγασμένους) στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:

 •     1 παιδί ανά 5 τ.μ. και έως 50 παιδιά.
 •     Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και
 •     1 συνοδός ανά παιδί.
 •     Επίσης, προβλέπεται τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και των κανόνων υγιεινής.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων.

Αναφορικά με τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, προβλέπονται τα εξής:

 •         Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις πρόβες και για όσους δεν είναι στην σκηνή γυρίσματος,
 •         καθώς και καταγραφή των εισερχομένων και των εξερχομένων.
 •         Στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται επίσης 1,5 μέτρο απόσταση για τους ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για τις χορωδίες και τα πνευστά στις πρόβες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των συντελεστών αυξάνεται στα 2 μέτρα.

Όσον αφορά τώρα στις συναθροίσεις, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται

Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας.

Στις συναθροίσεις του επιπέδου Α’ (κίτρινου) μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 50 άτομα, τηρώντας απόσταση υποχρεωτικά 1,5μ.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Για τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπονται τα εξής:

 •         50% πληρότητα και
 •         υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 •         Ενώ αναστέλλεται η διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή της προσέλευσης κοινού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

Σχετικά τώρα με τη διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:

 •         1 άτομο ανά 10τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 συμμετέχοντες, καθώς και
 •         τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναστέλλεται.  

Στα σχολεία προβλέπεται η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Τέλος, για τους χώρους λατρείας, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι. Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.

Κλείνοντας και επειδή πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την εφαρμογή τους, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τον αριθμό 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόσο για καταγγελίες για παράβαση των υγειονομικών μέτρων, όσο και για πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία των επιχειρήσεων σε κάθε επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου.

 

 

Σχόλια (9)

 
νικος
02 Νοε 2020 19:13

@Θύμιος,ναι γτ αλλιως που τους χανεις που τους βρισκεις τους φοιτητες στα αμφιθεατρα ειναι.Προσωπικα εχω δει στις τηλεδιασκεψεις τοσους οσους δεν εχω δει 3 χρονια τωρα στην σχολη.

 
Θύμιος
02 Νοε 2020 18:48

Οι φοιτητές δεν έρχονται στη σχολή, αλλά την αράζουν στα μαγαζιά και στις πλατείες χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας. Είναι χαζό να λέμε ότι προστατεύουμε την υγεία τους προσφέροντας μια απομίμηση πανεπιστημίου.

 
Υποβάθμιση εξ αποστάσεως
02 Νοε 2020 18:35

Με χαρακτηριστική άνεση ορισμένοι θεωρούν ότι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών σε σχολεία και πανεπιστήμια μπορεί να συνεχιστεί με την κάλυψη των εξ αποστάσεως διαλέξεων.

Η υγεία των φοιτητών εξαρτάται και από τις σπουδές τους, και μάλιστα το κοινωνικό και επαγγελματικό μέλλον τους: είτε θα είχαν γίνει επενδύσει για την εκπαίδευση εδώ και 20 χρόνια, ώστε να ακολουθήσουν το υβριδικό μοντέλο του εξωτερικού (σεμινάρια και φροντιστήρια σε ολιγομελείς ομάδες / μικρές τάξεις έως 15 μαθημάτων) είτε πρέπει να επιτρέψουν τουλάχιστον να λειτουργούν τα ΑΕΙ κανονικά.

Αδιαφορούν παντελώς για τις επιπτώσεις στη νέα γενιά μαθητών και φοιτητών, με μέτρα που δεν προσφέρουν κανένα όφελος στον περιορισμό του ιού αφού οι μετακινήσεις μεταξύ νομών στη χώρα παραμένουν ελεύθερες.

 
ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ
02 Νοε 2020 17:20

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ,
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ? ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΤΗ ? ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ , ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ,ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ , ΑΥΤΟΙ ΟΧΙ , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΣΤΙΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ??
ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?

 
Αθηνα
02 Νοε 2020 14:29

Μα καλα ποτε θα βγει η υπουργικη αποφαση για τα πανεπιστημια,να ξερουμε τι θα κανουμε αυριο?Να παμε η να μην παμε στα νοσοκομεια για την κλινικη μας ασκηση.

 
Εξαιρέσεις
01 Νοε 2020 17:31

Κακώς υπάρχει η εξαίρεση για τους τελειόφοιτους. Έπρεπε η εξ αποστάσεως να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις στα προπτυχιακά. Μόνη πιθανή απόκλιση θα μπορούσε να είναι όσα μεταπτυχιακά διαθέτουν κάτω των 30 εγγεγραμμένων φοιτητών ανά έτος, πράγμα που θα σήμαινε πως ειδικά στα επιλογής μαθήματα η παρακολούθηση θα ήταν ασφαλέστατη. Εξάλλου αν είχαμε διά ζώσης τώρα πολλά πανεπιστήμια θα ήταν σε κατάληψη, βολεύει κανέναν μια τέτοια εξέλιξη;

 
μελος δεπ
01 Νοε 2020 13:58

Πολύ ορθή η απόφαση για τα πανεπιστήμια. Δεν καταστρέφεται κανείς και τίποτα.
Ας μπει μπροστά η υγεία των φοιτητών και όχι τα σουβλάκια.

 
Μέλος ΔΕΠ
01 Νοε 2020 12:51

Με ποια λογική εξαιρούνται οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων ;
Αυτοί δεν κολλάνε ή δεν μεταδίδουν τον ιό ;
Νιώθω ότι γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περάσει μια (ψευδ)αίσθηση κανονικότητας στα Ελληνικά ΑΕΙ, αλλά δυστυχώς τα κρούσματα δείχνουν την πραγματική αλήθεια.
Είτε μας αρέσει σαν μέλη ΔΕΠ, είτε όχι, η υγεία έρχεται πάνω από όλα. Εκεί τελειώνει η συζήτηση, όλα εξ αποστάσεως για όλους για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ακαδημαϊκά θέματα, όπως αποτελεσματικότητα διδασκαλίας, πιθανή αντιγραφή στις εξετάσεις κτλ κτλ κτλ, έρχονται τριτοτέταρτα μπροστά στην υγεία όλων μας.

 
xyz
01 Νοε 2020 00:23

Μην καταστρέφετε τον προγραμματισμό όλων των πανεπιστημίων, των φοιτητών και των οικογενειών τους. Αφήστε στο επίπεδο Α ελευθερία να αποφασίσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ολιγάριθμα τμήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων και προπτυχιακών εργαστηρίων μπορεί να συνεχίσουν δια ζώσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.