ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ για την επίθεση εναντίον του Πρύτανη ΟΠΑ

Δημοσίευση: 01/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

H ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου παρακολουθεί σοκαρισμένη τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας.

Τα περιστατικά άγριας βίας σε βάρος μελών των Πανεπιστημίων, ομηρίας των εκπροσώπων τους από ομάδες βανδάλων και επιβολής φασιστικών πρακτικών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, είναι ένα φαινόμενο που κορυφώνεται με εικόνες που σοκάρουν. Δεν αρκεί πια η σύνταξη απλών ανακοινώσεων καταγγελίας της βίας, ούτε οι απλές κινήσεις διαμαρτυρίας. Απαιτούνται άμεσες λύσεις.

Λύσεις που θα βασιστούν στην πολιτική συναίνεση και στη συνεργασία Πανεπιστημίων και Πολιτείας. Τα Πανεπιστήμια της χώρας είναι εδώ για να αναζητήσουν με την Πολιτεία, τα συναρμόδια υπουργεία, την κοινωνία, απαντήσεις απέναντι σε ένα φαινόμενο που ξεπέρασε πλέον τις διαστάσεις ενός προβλήματος, το οποίο επί σειρά ετών, απλά έμενε πίσω.

Η τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συναδέλφου, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη, δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, ενωμένη όσο ποτέ, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει το ανοιχτό και ελεύθερο Πανεπιστήμιο που μας αξίζει.

Αυτονόητο είναι ότι σύσσωμο το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια εναντίον του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέτοιου είδους γεγονότα υπονομεύουν την ελευθερία της σκέψης, της γνώμης, της έκφρασης και διαβρώνουν ουσιαστικά την ανοικτή και πλουραλιστική κοινωνία.

Από μια τέτοια, σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, όπου καθένας σκέπτεται και δρα ελεύθερα, δεν είναι νοητό, κάποιοι να προσπαθούν να εξαιρέσουν τα Πανεπιστήμιά μας.

Συντασσόμαστε με κάθε πρωτοβουλία που υπερασπίζεται και αναδεικνύει τα Πανεπιστήμια ως τους κατ' εξοχήν χώρους,  όπου ο καθένας μπορεί ελεύθερα να σκέφτεται, να παράγει και να ανταλλάσσει ιδέες και γνώσεις.

Ο Πρόεδρος της Δ. Ε. του ΕΑΠ
Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ