Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Σήμερα η παρουσίαση της "ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της 7ης Νοεμβρίου" από τους υπουργούς Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά
Δημοσίευση: 03/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για σήμερα  Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι,  προγραμματίστηκε η Κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών   Παιδείας Νίκης Κεραμέως και  Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκου  Πιερρακάκη, προκειμένου   να παρουσιάσουν  το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους (αιρετών) στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Οι δύο υπουργοί:

Α. Θα παρουσιάσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και θα απαντούσαν τεκμηριωμένα στις αιτιάσεις συνδικαλιστών περί διαβλητής ψηφοφορίας

Β. Θα εξηγήσουν τα εκπαιδευτικά, υγειονομικά  και οικονομικά οφέλη  από την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Πότε εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία

H ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Πανεπιστήμια εισήχθη με τον νόμο  4009/2011 κι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος των Πανεπιστημίων με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής (πάνω από το 80%)

Με πολύ απλό τρόπο η ψηφοφορία

Ο κάθε ψηφοφόρος λαμβάνει στο e-mail του έναν κωδικό πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας «Ζευς» το οποίο διατίθεται από έναν ανεξάρτητο φορέα, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Ψηφίζει με πολύ απλό τρόπο που ακόμα κι ένα παιδί 6 χρονών θα τα κατάφερνε και τα αποτελέσματα παράγονται αμέσως με την λήξη της ψηφοφορίας.

Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά

Όπως ήδη έχει γράψει το esos οι εκλογές θα διαξαχθούν κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί στις 7 Νοεμβρίου και μάλιστα  με τους καταλόγους όλων των υποψηφίων.

Το υπουργείο θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι  όλες οι παρατάξεις των υποψηφίων, ακόμη και η κυβερνητική παράταξη , η ΔΑΚΕ και των δύο βαθμίδων,έχουν συλλέξει τις παραιτήσεις των υποψηφίων και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα τις καταθέσουν στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Σίσυ Γκίκα.

Κι αυτό διότι η διαδικασία των   παραιτήσεων υποψηφίων, δεν προβλέπεται  στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του esos η  Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να διατύπωσε τη γνώμη ότι οι παραιτήσεις των υποψηφίων δεν μπορεί να γίνουν δεκτές και  οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την ημερομηνία που έχει ορισθεί και με τους καταλόγους υποψηφίων που έχουν ήδη  επικυρωθεί.

Στη συνέχεια , μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν ως αιρετοί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το  ΚΥΣΠΕ

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το  ΚΥΣΔΕ

Πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεως απο την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα των παραιτήσεων  διεμήνυσε ότι:

Α. Θα προχωρήσει κανονικά σε εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 Νοεμβρίου με όσους εκπαιδευτικούς είναι υποψήφιοι.

Β. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργήσουν  με τους εκπροσώπους της διοίκησης, εάν δεν υπάρχουν αιρετοί και την ευθύνη θα φέρει η ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ ζητά :

Α. Να  μη γίνουν οι εκλογές τα Σάββατα , αλλά εργάσιμη ημέρα, όπως ίσχυε έως τώρα, με ή χωρίς άδεια, και,

Β. Να αναβληθούν οι εκλογές    για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια   και να παραταθεί η  θητεία  των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Τι ίσχυε

Μέχρι πριν δυο χρόνια  που έγιναν οι τελευταίες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Α. Οι εκλογές έγιναν με κάλπες και σε εργάσιμη ημέρα

Β. Για να ψηφίσουν οι εκπαιδευτικοί το υπουργείο Παιδείας χορηγούσε 24ωρη άδεια. Οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι  να προσκομίσουν στο σχολείο τους βεβαίωση ότι άσκησαν το εκλογικό τους καθήκον.

Τι θα ισχύσει

Α. Οι εκλογές θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά μέσω  της  Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ που έχουν γίνει και οι Πρυτανικές εκλογές από το 2018 μέχρι και σήμερα.

Β. Οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο αντί εργάσιμης ημέρας, προκειμένου να μην χαθούν μαθήματα.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ

Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που σας βοηθάει να διεξάγετε τη διαδικασία των εκλογών παντός τύπου, με ψηφιακό τρόπο.  Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου.

Σε ποιους απευθύνεται

Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διοργανώσει εκλογές παντός τύπου.  Έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 830 ψηφοφορίες και πάνω από 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Καθηγητές και Φοιτητές), και άλλους φορείς, Συλλόγους, Οργανισμούς, Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, και Ιδιώτες.

Χρήση και Οφέλη

Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ γίνεται μέσω ενός απλού web browser, ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.  Υποστηρίζονται πολλαπλά είδη ψηφοδελτίων και εκλογικών συστημάτων, όπως ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ψηφοφορίες με διαφορετικό ψηφοδέλτιο ανά συνδυασμό, και ψηφοδέλτια για ταξινομική ψήφο (STV).

Σχόλια (10)

 
Legend
03 Νοε 2020 20:38

Ας ψηφίσουμε εμείς και παραιτείστε μετά! Και χωρίς εσάς μια χαρά θα δουλέψουν τα συμβούλια.

 
Προκόπης
03 Νοε 2020 20:31

Εκλογές παρωδία. Δεν έχει συμβεί πουθενά σε καμία δημοκρατική χώρα η υποχρεωτική υποψηφιότητα. Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τύπους Στάλιν και Χίτλερ

 
@Δίκαιος
03 Νοε 2020 20:23

ΟΧΙ, δεν ψηφίζουν ηλεκτρονικά στα πανεπιστήμια απο το 2011. Ψήφισαν έναν καιρό, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι δεν είναι καλή η ηλεκτρονική ψηφορορία και την κατήργησε. Επανήλθε φέτος, με τον κορωνοϊό. Να κι ένα καλό που μας ανάγκασε να κάνουμε.

 
Θοδωρής
03 Νοε 2020 19:44

Δίκαιος τι δεν καταλαβαίνεις; Ότι δεν θέλουμε να είμαστε υποψήφιοι και μας βάζει με το ζόρι; Μη διαφωνείς πολύ, θα σου θυμώσει βρε κουτό!

 
Δίκαιος
03 Νοε 2020 19:27

Στα πανεπιστήμια ψηφίζουν ηλεκτρονικά από το 2011. Μαζικά λοιπόν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για το καλό όλων. Με τη υπουργό διαφωνώ σε πολλά, αλλά εδώ συμφωνώ πλήρως. Σε χρόνο dt τα αποτελέσματα.

 
ΜΙΛΤΟΣ
02 Νοε 2020 22:48

Εύστοχο το παράδειγμά σου Μαρία, αλλά είναι δύσκολο να το καταλάβει...

 
Μαρία
02 Νοε 2020 16:23

Οι υποψήφιοι έχουν παραιτηθεί... Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβει η Υπουργός ότι δεν γίνεται να είναι κάποιος υποψήφιος με το ζόρι σε μια διαδικασία με την οποία δεν συμφωνεί.. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός

 
Νίκος
02 Νοε 2020 14:22

Νίκη Κεραμέως σου είπε ΟΧΙ ο γαμπρός ότι δεν θα σε παντρευτεί και εσύ με το έτσι θέλω του λες έλα στην εκκλησία και με χωρίζεις μετά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που κάνεις.

 
Πριν ή μετά
02 Νοε 2020 13:46

θα είναι έτοιμες οι μάσκες?

 
Αντώνης
02 Νοε 2020 13:26

“μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι” (μετ.: μωραίνει ο Θεός αυτόν που θέλει να καταστρέψει). Η φράση αυτή λέγεται σε περιπτώσεις επισήμανσης μιας ανοησίας, ή μιας καταστροφικής απόφασης. Η φράση αυτή έχεις τις ρίζες της στην Αρχαία Ελληνική "ἄτη". (Αντιγόνη στιχ. 620-623... το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του oποίου το μυαλό ο θεός σκοτίζει για να τον οδηγήσει στη συμφορά). Ούτε που μπορώ να καταλάβω πως μου ήρθε αυτό το άσχετο στο μυαλό μου, όμως μια και το έγραψα είπα να το στείλω.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ