ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ειδικό σώμα αστυνομικής φύλαξης, κάμερες και αυστηροποίηση ποινών στους παραβατικούς στα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις ο πρωθυπουργός

Αύριο αποφασίζει η Σύνοδος Πρυτάνεων
Δημοσίευση: 02/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τρεις προτάσεις έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων , η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του:

Πρώτον:  Να ιδρυθεί ειδικό Σώμα Φύλαξης των Πανεπιστημίων , κάτι ανάλογο με την Δημοτική Αστυνομία. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές,  είναι υπό συζήτηση  πού πρέπει να ανήκει ιεραρχικά, ποια πρέπει να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά θα είναι αυτό το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Δεύτερον: Αναβάθμιση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων με την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων, καρτών εισόδου κλπ.- Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Τρίτον:  Αυστηροποίση της νομοθεσίας, στο ποινικό σκέλος, για όσους συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιές απειλούν και ασκούν βία σε μέλη  ης κοινότητας των πανεπιστημίων.

Από την πλευρά των Πρυτάνεων  έλαβαν το λόγο ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και οι Πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας.

Κοινό σημείο της τοποθέτησης όλων ήταν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας. Ανέφεραν ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης σε σύγκριση με το παρελθόν.

Οι Πρυτάνεις θα συνεδριάσουν εκτάκτως και αύριο στις 4:30 το απόγευμα  για να αποφασίσουν επί των προτάσεων του πρωθυπουργού.

Ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία

«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετα την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις

Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:

«Πρώτον, στην ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Και το τρίτο αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια της παρέμβασής της ανέλυσε τις προτάσεις οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», ενώ τόνισε ότι «αυτή η αποτρόπαια εικόνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κινητοποιεί ακόμη περισσότερο την κοινωνία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων.

Ακολουθεί η εισήγηση το πρωθυπουργού

Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή που η χώρα αμύνεται απέναντι στην απειλητική πανδημία, η Σάμος -όπως συζητήσαμε- δοκιμάζεται, τα εθνικά μας θέματα παραμένουν σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη φάση, δυστυχώς τις τελευταίες μέρες η εσωτερική επικαιρότητα πληγώθηκε από την αιχμαλωσία ενός ακαδημαϊκού δασκάλου από λίγους κουκουλοφόρους, μπράβους των πανεπιστημίων.

Φαντάζομαι θα συμφωνήσουν όλοι ότι πρόκειται για μία ωμή προσβολή της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του πολιτισμού μας. Νομίζω ότι αυτή τη νάρκη στην ομαλότητα πρέπει να την αφοπλίσει το κράτος δικαίου. Και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια για κάποιες πιο τολμηρές αποφάσεις και για κάποιες άμεσες δράσεις, και για αυτά θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα.

Όπως ξέρετε από το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε το πραγματικό άσυλο ελευθερίας και γνώσης στα Πανεπιστήμια, και σίγουρα σε αρκετούς χώρους δημοσίων Πανεπιστημίων η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από αυτή που ήταν πριν από 15 μήνες. Έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό φαινόμενα όπως το παρεμπόριο, έχουν περιοριστεί τα επεισόδια, πολλά κτήρια τα οποία ήταν υπό κατάληψη έχουν επιστρέψει εκεί που τους ανήκουν. Ωστόσο, μην κοροϊδευόμαστε, σε κάποια δημόσια Πανεπιστήμια το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το αντιμετωπίσουμε.

Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι η σημερινή αντικειμενική επιχειρησιακή δυσκολία εδράζεται σε μία συνολική αδιαφορία δεκαετιών. Και πιστεύω ότι ήταν η ανοχή, ενδεχομένως και ενθάρρυνση κάποιων, που επέτρεψαν να χτιστούν στον δημόσιο χώρο γιάφκες από τη λάσπη της ανομίας. Και αυτή η λάσπη με τον καιρό πέτρωσε και δημιούργησε ορμητήρια βίας, και τώρα χρειάζεται χρόνος και πολιτική βούληση ισχυρή για να κατεδαφιστούν αυτές οι γιάφκες.

Αυτό θα γίνει, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αποτελεί προσωπική δέσμευση δική μου αλλά νομίζω και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία.

Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Αντιδρώ και εγώ, όπως όλοι, όταν γνωστοί-άγνωστοι αντιγράφουν μεθόδους των ναζί, που κρεμούσαν ταμπέλες στους λαιμούς αντιστασιακών και κίτρινα αστέρια στα ρούχα των Εβραίων. Και αγανακτώ όταν στο όνομα των δικαιωμάτων επιβάλλεται η βία λίγων αυτόκλητων σερίφηδων. Και ντρέπομαι όταν κάποιοι που χρησιμοποιούν ως σύμβολο το «Α» έχουν ήδη κατρακυλήσει στο «Ω».

Και μίλησα για κράτος δικαίου γιατί πράγματι τέτοια γεγονότα και τέτοια φαινόμενα δοκιμάζουν την ισχύ του και την αντοχή του. Ωστόσο, το πολίτευμά μας ξέρει να αμύνεται, ακριβώς για να διατηρήσει τον ανοιχτό του χαρακτήρα, που εσείς ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπηρετείτε.

Και για αυτό σκοπός της κυβέρνησης είναι να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες. Αυτούς τους άξονες θα ήθελα να συζητήσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Πρώτον, στην ίδρυση μιας ομάδος, ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα συζητήσουμε πού πρέπει να ανήκει ιεραρχικά, ποια πρέπει να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά θα είναι αυτό το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα αναβαθμίσουμε συνολικά τα μέτρα ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Και το τρίτο το οποίο πρέπει να συζητήσουμε είναι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας.

Αυτό το οποίο πιστεύω, για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι η κοινωνία είναι απολύτως έτοιμη να κάνει το τολμηρό βήμα οριστικής απελευθέρωσης των Πανεπιστημίων από το παρακράτος. Και αυτό είναι σημαντικό να το αντιληφθούν πια σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς «ναι μεν αλλά». Γιατί μέσα από κάθε μικρό κενό στη στάση των πολλών πέρνα το δηλητήριο των λίγων τραμπούκων και η δημοκρατική άμυνα θα πρέπει να είναι καθολική.

Αυτό το τελευταίο περιστατικό ντροπής πιστεύω ότι πρέπει να κινητοποιήσει τον καθένα ξεχωριστά. Είναι στο χέρι όλων μας να στερήσουμε το οξυγόνο από αυτούς τους σάπιους πνεύμονες του περιθωρίου, γιατί ακριβώς αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στα καθαρά πρόσωπα της πλειοψηφίας και στις σκοτεινές κουκούλες της μειοψηφίας. Και η δράση της κορυφής πρέπει πάντα να αντλεί τη δύναμή της από την αποδοχή της βάσης.

Ένα είναι βέβαιο: Ότι και αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει.

Ποιοι συμμετείχαν

Από την πλευρά της κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας.

Εκπροσωπώντας τα Πανεπιστήμια, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Πρυτάνεις του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νικόλαος Τρανός, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Χριστίνα Κουλούρη, του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλιανός Κατρανίδης, του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βιτσιλάκη Χρυσή, του Ιόνιου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Αθανάσιος Καίσης (Πρόεδρος Δ.Ε.), του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νικόλαος Κατσαράκης, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας

Σχόλια (23)

 
giorgos
13 Δεκ 2020 15:28

H" αστυνομοκρατία "στα πανεπιστήμια σε συνδυασμό ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν (πάντα) τις τελευταίες θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις,δεν πρόκειται να συνεισφέρει τίποτα!Αν δεν συνοδευτεί με αυστηροποίηση του κωδικά δεοντολογία για όλους (ΔΕΠ-φοιτητές).
Επομένως "πολύ ωραίο" το "crime logout..A.E.I" που προσεχώς θα εφαρμοστεί στα ελληνικά πανεπιστήμια ,αλλα και ενα "teaching logout..ΑΕΙ", δεν θα ήτανε άσχημο...!
Ο ευφάνταστος τίτλος "πανεπιστημιακή αστυνομία", χωρίς υψηλής ποιότητας διδασκαλίας, δεν μπορεί να αποτέσει απο μόνο του, πολιτική εξωτερικευσης των ελληνικών Α.Ε.Ι.

 
Φρανσουά
04 Νοε 2020 17:56

Αγαπητέ άγνωστε της 08:40

Δεν θα ήταν κακό :
- εάν βάζατε ένα ψευδώνυμο προς διευκόλυνση της επικοινωνίας,
- εάν απαντούσατε πρώτα εσείς, όταν σας θέτουν ένα ερώτημα και στη συνέχεια υποβάλλατε τα δικά σας(διευκολύνει την επικοινωνία και είναι και politically correct που θα έλεγαν και οι φίλοι μας Αγγλοσάξονες),
- εάν δεν γράφατε πράγματα, που δεν τα έγραψε ο άλλος(εντελώς politically incorrect). Πχ «Σε ποιές χώρες λέτε ότι είναι ξέφραγο αμπέλι και μπαίνει όποιος θέλει» που γράψατε εσείς, ΑΝΤΙ ΤΟΥ «Σε πολλές χώρες, δεν έχουν τέτοια μέτρα» που έγραψα εγώ.

Επί της ουσίας :
- Σε κανένα ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο που ΔΕΝ υπάρχουν παράνομες ενέργειες και που ΔΕΝ υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών χτυπημάτων, ΔΕΝ υπάρχουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
- Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ, αν δεν αρθούν πρώτα, τα αιτία που το προκαλούν. Αν έχετε παραδείγματα, που μόνο με την καταστολή, λύθηκε οριστικά κάποιο πρόβλημα, με χαρά θα τα ακούσω.

Για τις τρεις χώρες που φέρατε ως παραδείγματα και ως "μεγάλες" :
- Στις ΗΠΑ πρώτα πυροβολούν και μετά ρωτούν. Ειδικά αν δεν τους αρέσει το χρώμα του δέρματος. Όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά ακόμη και στα δημοτικά σχολεία έχουν αστυνομικούς. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που είδαμε να χρησιμοποιούν ηλεκτροσόκ με τέιζερ και χειροπέδες, ως και σε παιδιά κάτω των 10 ετών!!! Και παρά τα δρακόντεια μέτρα, κάθε λίγο έχουν κι ένα μακελειό σε σχολείο ή πανεπιστήμιο. Και παρά τις δρακόντειες ποινές(ως και την εσχάτη), η εγκληματικότητα ζει και βασιλεύει.
- Στο ΗΒ ελάχιστα είναι τα δημόσια πανεπιστήμια. Βαριά βιομηχανία της χώρας είναι, τα ακριβά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με τον παρά των φοιτητών τους λοιπόν, και security μπορούν να έχουν και κάμερες παντού και κάρτες εισόδου και κήπους με συντριβάνια και την ίδια την Ελισάβετ αν θέλουν. Μην συγκρίνουμε λοιπόν ανόμοια πράγματα.
- Στην Κίνα έχουν όχι μόνο την αστυνομία αλλά και το στρατό και τα τάνκς αν χρειαστεί(βλ. πλατεία Τιεν Αν Μεν 1989). Μεγάλη χώρα....

 
@Φρανσουά
04 Νοε 2020 08:40

Καθόλου δεν παραπληροροφώ. Ανέφερα 2 μεγάλες χώρες στις οποίες υπάρχει τεράστια ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα. ΗΠΑ και ΗΒ. Προσθέτω και Κίνα, υπάρχουν και πολλές άλλες. Είναι αυτό αρκετά μεγάλη μερίδα σε ολόκληρη τη Γη για εσάς; Εσείς σε ποιές χώρες λέτε ότι είναι ξέφραγο αμπέλι και μπαίνει όποιος θέλει, μπορείτε να μας πείτε για να καταλάβουμε και να βγάλει ο καθένας συμπεράσματα;
Τα 15-γνωστά-άγνωστα άτομα που λέτε μπορούν και δρουν ανενόχλητα για 10ετίες ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πουθενά. Αρέσει σε πολλούς αυτή η κατάσταση. Όχι όμως σε πολλούς περισσότερους. Κάποτε θα πρέπει να αλλάξει και να το χωνέψουν και όσοι θέλουν να ζουν με τις φαντασιώσεις τους περι του τι είναι το πανεπιστήμιο (που άλλοι πληρώνουν και ξαναπληρώνουν).

 
Φρανσουά
03 Νοε 2020 22:24

@ @Αλλαγή παραδείγματος στα ΑΕΙ 20:21
- Οι ΗΠΑ και το ΗΒ, δεν είναι ΟΛΟΣ ο κόσμος ξέρετε. Ο σχολιαστής Αλλαγή παραδείγματος στα ΑΕΙ (04:41), έχει δίκιο. Σε πολλές χώρες, δεν έχουν τέτοια μέτρα. Όσοι σπούδασαν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, το ξέρουν. Μάλλον εσείς παραπληροφορείτε λοιπόν.
- Έθεσε επίσης ένα θέμα που παραβλέψατε(τυχαία?). Γράφει "πώς δεν έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια επεισόδια σε δεκάδες τμήματα στο κέντρο;". Και σε όλα τα υπόλοιπα Τμήματα ανά την Ελλάδα(πλην κάποια ελάχιστα του ΑΠΘ), θα προσθέσω εγώ. Κι επειδή δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε?) να πιάσουμε 15 γνωστά-άγνωστα "καλόπαιδα", θα κάνουμε φρούρια τα 500 Τμήματα στην Ελλάδα....
- ΜΙΑ ερώτηση, έχω μόνο εγώ. Η περίφημη κατάργηση του ασύλου, έλυσε τελικά το πρόβλημα όπως μας διαβεβαίωναν πριν ένα χρόνο? Γιατί θα λυθεί τώρα?

 
@Αλλαγή παραδείγματος στα ΑΕΙ
03 Νοε 2020 20:21

"Ούτε στο εξωτερικό έχουν κάρτες εισόδου όλα τα πανεπιστημιακά κτήρια (μόνο εργαστήρια και γραφεία), και ανοιχτοί χώροι υπάρχουν για όλους τους πολίτες. "

Σοβαρολογείτε; Για ποιά ΑΕΙ/χώρες μιλάτε; Στις ΗΠΑ και στο ΗΒ υπάρχουν παντού κάρτες εισόδου, (στις ΗΠΑ και πανεπιστημιακή αστυνομία) και κάμερες παντού και ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι ανοιχτά τα κτίρια για τους πολίτες (τα δέντρα και τα γκαζόν ΟΚ). ΜΗΝ παραπληροφορείτε.

 
Μέλος ΔΕΠ
03 Νοε 2020 19:33

Εντυπωσιαζόμαστε για θέματα που στην Ευρώπη έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες....φοιτητής στην Αγγλία θυμάμαι το 90, υπήρχαν κάμερες παντού...και εννοώ όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και παντού σε εσωτερικούς....διαδρόμους, αίθουσες, εργαστήρια. Κανείς και ποτέ δεν ένιωσε κάποια πίεση ή κάτι αρνητικό...όλοι ξέραμε ότι οι κάμερες είναι εκεί για να την προστασία και ασφάλεια μας.
Επιτηρητής μετά στα χρόνια του διδακτορικού μου, έμπαινα στην αίθουσα εξέτασης και οι 2 κάμερες που έβλεπαν πανοραμικά τους >60 φοιτητές, έκαναν τη δουλειά μου απείρως ευκολότερη...κανείς μα κανείς δεν αντέγραφε, ούτε καν κοιτούσε δεξιά αριστερά....όλα τα κατέγραφαν οι κάμερες, κανείς δεν ρίσκαρε το παραμικρό. Οι επιτηρητές ήταν εκεί για να δώσουν/πάρουν τα γραπτά και για τη σπάνια περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού.

 
Ηλίας
03 Νοε 2020 16:11

Όπως τα πετιγραφει ο Spiros. Αυτό είδα κι εγώ σε ανταλλαγή προγράμματος Erasmus. Φυσικά και μας δέχτηκαν στο χώρο που είχαμε ζητήσει άδεια, φυσικά και ξέρανε ποιος χρησιμοποιούσε το χώρο εκείνη την ώρα και μας παρείχαν και εξοπλισμό. Αστυνόμευση υπήρχε και δείξαμε το διαβατήριο για να το πιστοποιήσουμε , μας εξήγησαν πως να πάμε και Βα κινηθούμε στο χώρο , ασφάλεια παντού και καθαριότητα. Ντραπήκαμε για το χαλι των δικών μας πανεπιστημίων.

 
Κερμπαρης Ψ
03 Νοε 2020 14:26

Είμαι περίεργος να δω ποιοι θα αντιδράσουν όταν συλληφθούν. Δεν εννοώ οι καταληψίες...

 
Παυλίνα
03 Νοε 2020 14:24

Ούτε πατάτες ούτε καθρεφτάκια συνάδελφοι. Ας σεβαστούμε το έργο των πανεπιστημίων και το χώρο τους κι ας αφησουμε τις κατηγορίες. Οι φοιτητές είναι τα παιδιά μας και μας τα λενε καθημερινά ποιοι μπαίνουν και τι κάνουν εντός των παν . Αστυνόμευση εννοεί φύλαξη όπως γίνεται παντού. Γιατί αντιδρούν Κε το προφανές ορισμένοι. Θα πληρώνουν τις ζημιές αυτοί που τις κάνουν κι όχι οι Έλληνες φορολογούμενοι. Που είναι το λάθος; Κάρτα εισόδου ναι το πανεπιστήμιο δεν είναι καφετέρια. Έχεις δικαίωνα να μπεις με άδεια για συγκεκριμένο λόγο. Αλλιώς τι να κανεις; Τι δεν αρέσει σε ορισμένους; Το αυτονόητο.

 
Ανέξοδες υποσχέσεις
03 Νοε 2020 13:46

Με διορισμούς και μεγαλόστομες εξαγγελίες δεν αλλάζει κάτι, αλήθεια αναρωτήθηκε κανείς γιατί χρειαζόμαστε τμήμα ανθοκομίας-εσωτερικής αρχιτεκτονικής πριν αποφασίσουμε να προσλάβουμε φύλαξη για αυτό;

Οι μεγάλες χώρες, με ισχυρή ακαδημαϊκή παράδοση και ανεπτυγμένη βιομηχανία, λογικό να έχουν πολύ οργανωμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα - κάποια είναι πιο παλιά από το ελληνικό κράτος, και σίγουρα τα περισσότερα λειτουργούν σχεδόν έναν αιώνα.

Σε ποια κατάσταση ήταν η εκπαίδευση στην Ελλάδα, μια μικρή βαλκανική χώρα, στις αρχές του 20ου αιώνα;
Στο ελληνικό κράτος του 1907 τα ποσοστά αναλφαβητισμού αγγίζουν το 50,2% για τους άνδρες και το 82% για τις γυναίκες, ενώ η φοίτηση στο (τετράχρονο) δημοτικό σχολείο καλύπτει μόνο το 8,3% του μαθητικού πληθυσμού ηλικίας 6-10 ετών.

Μην παρουσιάζουμε τα ελληνικά ΑΕΙ του 21ου αιώνα σαν εμπόλεμη ζώνη γιατί αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ούτε στο εξωτερικό υπάρχει η ουτοπία, με καθηγητές που απεργούν επειδή οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται, με φοιτητές που έχουν οικονομικό πρόβλημα λόγω κόστους ζωής και υψηλότατων διδάκτρων.

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο αφορούν πρωτίστως την Α'βθμια και Β'θμια Εκπαίδευση (νέα βιβλία και ύλη, προσλήψεις νέων μονίμων εκπαιδευτικών, αναβάθμιση υποδομών και ψηφιακό αποθετήριο μαθημάτων κοκ.), και σε επόμενο στάδιο την αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη των ΑΕΙ. Τα υπόλοιπα έχουν μικρή σημασία στην ποιότητα των σπουδών της νέας γενιάς, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 2010.

 
Legend
03 Νοε 2020 09:25

Spiros, πολύ σωστά τα λέτε!! Μπράβο σου

 
Spiros
03 Νοε 2020 08:12

Εργάστηκα και ταυτόχρονα έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Στους χώρους του πανεπιστημίου έμπαινα με κάρτα εισόδου. Τα κτίρια και όλοι οι χώροι προσεγμένοι, καλαίσθητοι, σε παρότρυναν να τους σεβαστείς. Οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν, μόνο όσοι είχαν κάποια σχέση με το χώρο. Επισκέπτες και βέβαια γίνονταν δεκτοί (ξενάγησα εκεί συγγενείς μου που με επισκέφτηκαν), αλλά με κάρτα επισκέπτη και σε συγκεκριμένους χώρους (αλήθεια, τι δουλειά είχαν στο εστιατόριο; δεν πήγαν). Χώρος πάρκινγκ, άνετος. Μόνο για όσους είχαν δουλειά εκεί. Όχι ελεύθερο πάρκινγκ για όλους. Χώροι για φοιτητικές ανακοινώσεις υπήρχαν. Συγκεκριμένοι. Όχι όπου θέλω και ότι θέλω. Γκράφιτι και συνθήματα στους τοίχους; Αστειεύεστε βέβαια. Οι ίδιοι οι φοιτητές κυνηγούσαν όποιον τολμούσε έστω και να το σκεφτεί. Το πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσε τα χρήματά του (εννοώ τα δικά μου που πληρώνω με τους φόρους) για αναβαθμίσεις και όχι για συνεχείς επισκευές και αντικαταστάσεις κατεστραμμένων μηχανημάτων. Θα ρωτήσει κάποιος. Παρανομίες δεν υπήρχαν; Και βέβαια υπήρχαν. Λίγες. Και υπεύθυνη για την αντιμετώπιση η campus police. Άοπλοι αλλά εκπαιδευμένοι, με ασύρματη επικοινωνία με την αστυνομία. Αντιμετώπιση άμεση. Γιατί να με στενοχωρήσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Αντίθετα με στενοχωρεί η κατάντια που βλέπω στην πόλη μου. (Και έχουμε και τμήμα ανθοκομίας - εσωτερικής αρχιτεκτονικής, τρομάρα μας). Πήγα επίσκεψη την τάξη μου εκεί. Μπήκα με το λεωφορείο, πάρκαρε όπου ήθελε ο οδηγός, δεν με ρώτησε κανένας τι ήθελα εκεί με ένα τσούρμο πιτσιρίκια, έψαχνα τη βιβλιοθήκη και δεν έβλεπα άνθρωπο να ρωτήσω που είναι, θα μπορούσα φεύγοντας να φορτώσω φορτηγό με πράγματα και δεν θα με ενοχλούσε κανένας. Επιπλέον, βρώμικο, σπασμένες καρέκλες, δύο ξεραμένα φυτά στην είσοδο, οι δε τοίχοι, άφαντοι από τις διάφορες αφίσες. Μπαίνει όποιος θέλει, κάνει ότι θέλει, και λέμε ότι έχουμε δημοκρατία γι' αυτό. Ασυδοσία λέω εγώ.
Αντί, λοιπόν, να αντιδρούμε σε αυτό, μήπως να συζητήσουμε για το πώς μπορεί να οργανωθεί σωστά; Τεχνογνωσία υπάρχει (πάρα πολλοί σπούδασαν ή έχουν επαφή με ανώτατα ιδρύματα εξωτερικού). Θέληση υπάρχει;

 
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και προφανή
03 Νοε 2020 06:40

Καλές οι προθέσεις και καλές οι προτάσεις. Προτεραιότητα όμως πρέπει να δοθεί πρώτα στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, την ενεργοποίηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων των ΑΕΙ που υπάρχουν μέν στα χαρτιά και στη νομοθεσία αλλά δεν φαίνεται να λειτουργούν, και στην πλήρη διαφάνεια σε όσα συμβαίνουν μέσα στα ΑΕΙ - όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί για να λέμε ότι όλα πάνε καλά και ότι ασκούμε αποτελεσματική διοίκηση.

Στο νέο νομικό πλαίσιο πρέπει οπωσδήποτε να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των διαφόρων μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζουν οι σχολές. Το προγραμματισμένο κλείδωμα των κτιρίων κάθε βράδι και το σαββατοκύριακο πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και κάθε παρέμβαση σε εξώπορτες και εσωτερικές θύρες προς υπόγεια και προς δώματα να τιμωρείται. Το κόψιμο λουκέτων και αλυσίδων που τοποθετεί το ΑΕΙ να τιμωρείται αυστηρά, ιδίως όταν γίνεται συστηματικά και κάθε μέρα (ναί, αυτό συμβαίνει στη σχολή μου και οι δράστες περηφανεύονται που διατηρούν τη σχολή ανοιχτή για το λαό "ενάντια σε κοσμητεία και λοιπές αρχές που με πείσμα προσπαθούν να την κρατήσουν κλειδωμένη").

Τέλος, πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί και να τηρηθεί αυστηρό ωράριο λειτουργίας των σχολών, όπως σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε μετά π.χ. τις 23:00 να μην κυκλοφορεί κανείς μέσα στα κτίρια. Πριν τα μνημόνια και την περικοπή των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, στα κτίρια υπήρχαν νυκτερινοί φύλακες, τουλάχιστον για τα μάτια. Τώρα η φύλαξη σταματάει στις 10 το βράδι και μετά ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να κάνει ό,τι θέλει ανενόχλητος. Οι εξώπορτες πρακτικά δεν υπάρχουν, γιατί οι θαμώνες των "στεκιών" τις ανοίγουν όποτε θέλουν και τις διατηρούν ανοικτές.

Το ωράριο και το κλείδωμα αποτελούν διεθνώς τα ελάχιστα και στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και έχουν μικρό κόστος - απαιτούν όμως θάρρος από την πλευρά της Διοίκησης και γενναία πολιτική βούληση από την Πολιτεία.

 
Αλλαγή παραδείγματος στα ΑΕΙ
03 Νοε 2020 04:41

Ούτε στο εξωτερικό έχουν κάρτες εισόδου όλα τα πανεπιστημιακά κτήρια (μόνο εργαστήρια και γραφεία), και ανοιχτοί χώροι υπάρχουν για όλους τους πολίτες. Μην κρυβούμε ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα πίσω από ένα μικρότερο επειδή απλώς το δεύτερο φαίνεται πιο εντυπωσιακό στα πρωτοσέλιδα. Τα προβλήματα των ΑΕΙ χρειάζονται αλλαγή δομής όχι απλώς αστυνόμευση - πώς δεν έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια επεισόδια σε δεκάδες τμήματα στο κέντρο;

 
Πατάτα?
02 Νοε 2020 23:42

ΜΕ το άσυλο, είχαμε τόσο σοβαρά φαινόμενα? Την ιστορία της πατάτας επί Καποδίστρια, τη θυμάται κανείς? Και πόσο θα πάει τελικά το κιλό? Λεφτά υπάρχουν? Γιατί λογαρία δεν είδα....

 
ακόμα τίποτα??
02 Νοε 2020 22:59

ακόμα δεν έχουμε νεότερα από την επικήρυξη??? Μήπως να κάνουμε προκήρυξη??

Τώρα ακούω για αστυνομία πανεπιστημίου (ΆΣΠΑ ωραίο ακούγεται) που καλείται να κάνει την δουλειά που δεν κάνει η αστυνομία τόσα χρόνια, που δεν κάνουν οι Πρυτάνεις τόσα χρόνια....Πάλι πυροτεχνήματα, πάλι καθρεπτάκια στους ιθαγενείς, από ηγεσίες που ζουν σε άλλη χώρα (στο σούπερ μάρκετ τους βλέπουμε στις εκλογές).

 
Πολίτης φορολογούμενος
02 Νοε 2020 22:16

Κάρτα εισόδου, τι δουλειά έχει ο καθένας να μπαίνει στο πανεπιστήμιο. Βρήκα πόρτα ανοιχτή και μπήκα; Φύλαξη όλο το 24ωρο με κάμερες παντού και επαρκή φωτισμό. Το σκοτάδι και το "ξέφραγο αμπέλι" ας τελειώσει μια για πάντα. Είναι ίδρυμα δεν είναι πλατεία.

 
Προέχει να συλλάβουν τους δράστες στο ΟΠΑ
02 Νοε 2020 21:23

Στην σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες, αλλά με βάθος χρόνου για την θεσμοθέτηση και εφαρμογή τους. Αυτό που πρέπει και μπορεί να γίνει άμεσα είναι να συλλάβουν και να φυλακίσουν αυτούς τους 15 εισβολείς κουκουλοφόρους για τις εγκληματικές τους πράξεις στο ΟΠΑ (και όχι μόνον εκεί). Εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Αυτό θα είναι μια καλή αρχή (= το ήμισυ του παντός).

 
@Βαγγέλης
02 Νοε 2020 20:12

Δε γίνεται να μπαίνουν όλοι όσοι θέλουν ενώ δεν είναι φοιτητές. Δημόσιο ΑΕΙ δε σημαίνει ξέφραγο για όποιον θέλει όποτε θέλει. Και τα νοσοκομεία είναι δημόσια αλλά δε μπορεί να μπει οποιος θέλει ή όλες τις ώρες. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό το πράγμα στην Ελλάδα - έτσι είναι και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Τα Πανεπιστήμια είναι για να σπουδάζουν οι φοιτητές. Για συγκεκριμένο χρόνο, όχι αιώνια. Ουτε για να μπαινοβγαίνουμε επειδή μας ενδιαφέρει το Α ή το Β απλα. Υπάρχουν κανόνες. Και όλα γίνονται με κόστος και χρήμα του φορολογούμενου το οποίο πρέπει να το σεβαστούμε. Αυτά από έναν παλιό καθηγητή που έχει διδάξει και στην Ελλάδα και αλλού.

 
Δεν πτοούνται
02 Νοε 2020 19:12

Μέχρι να βρεθούν τα χρήματα και να εκπαιδευτούν τα άτομα, αυτοί θα έχουν πάρει πτυχίο. Παρεπιπτόντως, ένα "στέκι" αύριο Τρίτη στις 9 το βράδι οργανώνει προβολή της ταινίας Princess Mononoke στο φουαγιέ της σχολής τους, φυσικά χωρίς καμία άδεια. Θα ελέγξει κανείς αν είναι πάνω από 9 άτομα και αν έχουν πυρετό;

 
Mάρθα
02 Νοε 2020 19:01

Προχώρησε στην υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλες Πρωθυπουργέ και η Ιστορία θα σε γράψει με χρυσά γράμματα ότι τσάκισε τον φασισμό στα ΑΕΙ!
ΜΠΡΑΒΟ!!!!

 
Βαγγελης
02 Νοε 2020 18:38

Γενικα συμφωνω με την αστυνομια φυλαξης αλλα μια ενσταση .Αυτος που θα εχει χασει την φοιτητικη του ιδιοτητα λογω παρελευσης του χρονου ο απλος πολιτης που θα θελει να εισελθει στη βιβλιοθηκη η και
να παρακολουθησει δε θα μπορουν??

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.