Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου για πρώτη φορά ηλεκτρονικά η ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Οι 4 λόγοι για τους οποίους επελέγη η ηλεκτρονική διεξαγωγή της διαδικασίας και δη ημέρα Σάββατο
Δημοσίευση: 03/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την οποία θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Παιδείας   Νίκη Κεραμέως  και  Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με τον  Διευθυντή  Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Αναπληρωτή  Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνο  Λουρίδα.

Κατά την τοποθέτησή της, η υπουργός κατέδειξε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επελέγη η ηλεκτρονική διεξαγωγή της διαδικασίας και δη ημέρα Σάββατο:

α) Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και την τάση απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας.

β) Τη διασφάλιση του αδιάβλητου και απόρρητου της εκλογικής διαδικασίας καθώς το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα και χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη διεξαγωγή και των πρόσφατων πρυτανικών εκλογών σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

γ) την ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας τηρουμένων των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό

δ) την αποτροπή οποιασδήποτε επίδρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των εκπαιδευτικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει το σχολείο να κλείνει, η εκπαιδευτική διαδικασία να διακόπτεται και οι εργαζόμενοι γονείς να αναγκάζονται να πάρουν άδεια από την εργασία τους. Προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν τη νέα αυτή, απλή, γρήγορη, σύγχρονη, αδιάβλητη εκλογική διαδικασία. Να συμμετάσχουν, να έχουν λόγο στην επιλογή των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, να βγουν μπροστά δείχνοντας τον καινούριο δρόμο, όπως ταιριάζει στο λειτούργημά τους. Ευχαριστούμε θερμά το ΥΠΨΗΔ και τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη, καθώς και το ΕΔΥΤΕ, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα στο σημαντικό αυτό εγχείρημα. Ας κάνουμε όλοι μαζί ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την ψηφιακή εποχή», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι με την ηλεκτρονική διαδικασία εξασφαλίζεται ότι η ψηφοφορία θα παραμείνει απλή, μυστική, αδιάβλητη και αξιόπιστη, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην κανονική διαδικασία. Επιπλέον, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα χειραγώγησης ή αλλοίωσης της ψήφου.

«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να βρεθούν στην πρωτοπορία. Είναι ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, είναι ευρύτερη στρατηγική η παλιά καθημερινότητα να αλλάξει για να μπορέσει να διευκολυνθεί ο πολίτης στις αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο. Η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο διευκόλυνσης. Είναι και εργαλείο δημοκρατίας. Έχουμε αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να αποδείξουμε κάτι: ότι λόγω της πανδημίας δεν σταματά η δημοκρατία. Η δημοκρατία συνεχίζεται. Και μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να κάνουμε όλα όσα κάναμε και πριν – και να τα κάνουμε και καλύτερα. Γι’ αυτό ουσιαστικά η απόφαση της Υπουργού Παιδείας δίνει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στους δασκάλους μας, τους καθηγητές μας, να βρεθούν στην πρωτοπορία αυτής της απόφασης, να εκμεταλλευτούν και να παραδώσουν σε όλους τους Έλληνες ένα μάθημα δημοκρατίας», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λουρίδας, εκ μέρους του ΕΔΥΤΕ, εξήγησε τη διαδικασία της ψηφιακής κάλπης, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δοκιμασμένο σύστημα, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 1.800 εκλογές για πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχόλια (21)

 
ΧΡΥΣΑ
04 Νοε 2020 23:12

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

 
Ηλεκτρονική ψηφοφορία
04 Νοε 2020 12:49

Μωρίας εγκώμιον!

 
Γιώργος Αναγνωστόπουλος
04 Νοε 2020 10:40

ανεβάστε κυρίες και κύριοι επικριτές της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τα ποσοστά συμμετοχής :
1. στις εκλογές αιρετών προηγούμενων ετών
2. στις εκλογές των ΕΛΜΕ προηγούμενων ετών
3. στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προηγούμενων ετών
όχι για κάποιο σπουδαίο λόγο, έτσι κι αλλιώς απαξιωμένες είναι οι εκλογές, απλά για να συγκρίνουμε το Σάββατο το βράδυ

 
Μπήκος
04 Νοε 2020 10:07

@Γιώργος
Στην είσοδο της κάλπης μπορεί να σου πουν ότι θένε....μέσα όμως μόνο εσύ αποφασίζεις.
Ψήφισε μια χαρά...στο κάτω κάτω ένα λεπτάκι υπόθεση είναι όπως λέει η υπουργός! Ούτε απόψεις θα ακούσεις, ούτε προγράμματα αιρετών θα διαβάσεις. Μπαίνεις, ψεκάζεις, σκουπίζεις, τελειώσαμε! Αυτή είναι η αντίληψη της υπουργού για τις εκλογές γενικότερα.

 
Γεωργία
04 Νοε 2020 09:47

@Γιωργος
Θανατική ποινή στις ΗΠΑ αλλά όχι στην Ελλάδα; Είμαστε σοβαροί;

 
Γιώργος
04 Νοε 2020 09:10

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για εκλογή προέδρου ΗΠΑ αλλά όχι αιρετών;
Είμαστε σοβαροί;
Κάτω από αυτές τις συνθήκες;
Μήπως θέλουμε φυσική ψήφο για να ασκούνται ψυχολογικές πιέσεις από όσους στέκονται στην είσοδο της κάλπης;
Μια χαρά θα ψηφίσω

 
pakis
04 Νοε 2020 06:52

Η "μεταρρύθμισή" - "καινοτομία" που το παρουσιάζουν με ενθουσιασμό και αλαζονεία, όντως μπορεί αντιπροσωπεύει τις παραπάνω έννοιες αλλά δε παύει να είναι προϊόν αυταρχικής διοίκησης, χωρίς να ληφθεί έστω και κάποια στοιχειώδης συναίνεση των εκπαιδευτικών που καλούνται να το χρησιμοποιήσουν.
Η κατάληξη της ιδέας θα είναι αποτυχία.

 
@ Φώτης
04 Νοε 2020 00:34

Αγαπητέ φώτη, φοβάμαι ότι δεν έχεις καταλάβει τη φάκα, βλέπεις μόνο το τυρί. Ωραία ακούγονται αυτά τα περί εκσυχρονισμού, όμως η φάκα έγκειται στον εγκλεισμό μας στο σπίτι και στη Δημοκρατία του καναπέ που κατά τα άλλα την ξορκίζουμε. Να σε ρωτήσω όμως και κάτι: είσαι υποψήφιος; Αν είσαι και δεν έχεις παραιτηθεί, υποκλίνομαι. Αν όμως δεν είσαι, τότε για ποιες εκλογές μιλάς, όπου δεν υπάρχουν υποψήφιοι; Όσον αφορά τον φάκελο, βλέπεις ότι και στην πρωτεύουσα της τεχνολογίας, την Αμερική, ο Τραμπ απειλεί να προσβάλει τα αποτελέσματα που δεν θα στηρίζονται στον οπισθοδρομικό φάκελο.

 
Πέτρος Γ.
03 Νοε 2020 23:30

Προς ΠΕ03
Ποιος σου είπε ότι έχει συσπειρώσει όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως κόμματος απέναντι της η Κεραμέως?Εγώ μια χαρά την βρίσκω τη διαδικασία αυτή,και συμφωνούν μαζί μου και πολλοί συνάδελφοι.Από το σπίτι μου θα ψηφίσω με την ησυχία μου και όλα καλά.

 
ΜΙΛΤΟΣ
03 Νοε 2020 23:00

Αφού η ψηφοφορία είναι ηλεκτρονική, γιατί να είναι Σάββατο;;

 
Κριμα
03 Νοε 2020 21:59

Αυτό το "κριμα" του ΓΙΩΡΓΟΥ και του Φωτη τι είναι; Είναι μήπως το κρίμα που θα πει η Υπουργος μετα; όταν φανεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι μηδαμινή; Κρίμα που οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν την τεχνολογία; Γιώργο και Φωτη ετοιμάζετε την επόμενη μέρα της ήττας της Υπουργού; Αυτό θα είναι το νέο αφήγημα; ότι οι εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν το καλό τους ;

 
Μπάχαλος
03 Νοε 2020 21:53

Φίλε ΓΙΩΡΓΟ όχι μόνο ο συνδικαλισμός δε το στηρίζει αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου....θα δεις νούμερα αποχής που θα ράψουν στόματα.

 
ΧΨ
03 Νοε 2020 21:39

Στην Ελλάδα του 2020 πρέπει να παλέψεις πολύ για τα αυτονόητα.
Πάντως το θέμα δεν προσφέρεται για επαναστατική γυμναστική.

 
Φώτης
03 Νοε 2020 21:16

Αυτό είναι το αυτονόητο και το σύγχρονο . Μερικοί επιμένουν στο φάκελο ακόμη. Τι κρίμα!

 
ΠΕ03
03 Νοε 2020 21:08

Με τις κάμερες στην τάξη έκανε πίσω και την γλύτωσε.. Αυτή τη φορά δεν θα την γλυτώσει.. έχει συσπειρώσει όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως κόμματος απέναντι της.. όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί απέναντι στον αυταρχισμό της εξουσίας.. οποιαδήποτε συμμετοχή μικρότερη από αυτή των προηγουμένων εκλογών θα δείξει και στην πράξη την ήττα των επιλογών της.. ακομα και ο Θεοδωρικακος έσπευσε να βγάλει εγκύκλιο αναστολής των εκλογών για τους υπόλοιπους φορείς τού Δημοσίου αδειάζοντας την μεγαλοπρεπώς...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
03 Νοε 2020 18:29

Κάποια στιγμή θα γινόταν αυτό. Κρίμα που δεν το στηρίζει ο συνδικαλισμός.

 
οι υπηρεσιακές μεταβολές δίκαια και διαφανώς πότε;
03 Νοε 2020 18:01

ποτέ μάλλον. ούτως ή άλλως και στα υπηρεσιακά συμβούλια και αρκετοί διευθυντές εκπαίδευσης είναι δικά σας παιδιά ! δεν προλάβατε να σβήσετε τις φωτό προ ολίγων ετών στα κοινωνικά δίκτυα και στην επαρχία ειδικά όλα γνωστά είναι. ποιον κοροϊδεύετε; κρίμα στον πιερρακακη που φαίνεται σοβαρός

 
ΑΡΗΣ
03 Νοε 2020 17:41

ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ;
ΑΠΑΠΑΠΑΠΑΑΑΑ.
ΧΑΧΑΧΑ.
ΑΠΟΡΙΑ ΚΑΝΩ.
ΑΠΟΡΙΑ.

 
πολίτης
03 Νοε 2020 17:10

Πού είναι το αδιάβλητο όταν δεν εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

 
"Θωμά είσαι σπίτι"?
03 Νοε 2020 16:38

Έχω κλείσει Γκσταντ για σκι. Μπορείτε ένα άλλο ΣΚ παρακαλώ?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ