Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε αποχή από τις εκλογές “αιρετών” προτρέπει η ΔΟΕ τους εκπαιδευτικούς

Η ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς που ορίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών, να παραιτηθούν παρέχοντάς τους παράλληλα συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για συμμετοχή στη διαδικασία
Δημοσίευση: 04/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να μην λάβουν μέρος στις ηλεκτρονικές  εκλογές  του Σαββάτου  για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προτρέπει  με ανακοινωθέν η ΔΟΕ.

Παράλληλα το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων και νηπιαγωγών ζητά από τους εκπαιδευτικούς που ορίστηκαν  μέλη εφορευτικών επιτροπών, να παραιτηθούν  παρέχοντάς τους παράλληλα συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  για συμμετοχή στη διαδικασία.  

Επίσης η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ - ως προς την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας - και στα Διοικητικά Εφετεία - ως προς την άρνηση της διοίκησης να κάνει αποδεκτή, όπως οφείλει, την απόσυρση των ψηφοδελτίων.

Τέλος η ΔΟΕ προχωρά μαζί με την ΟΛΜΕ σε κοινή παράσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής την Πέμπτη 5/11 ώρα 2μ.μ.  ώστε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «να προχωρήσουν σε πράξεις αποδοχής της απόσυρσης των ψηφοδελτίων και να τις δημοσιοποιήσουν και  καλεί τους Σ.Ε.Π.Ε. όλης της χώρας να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις προς τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει πλέον εξαντλήσει όλες τις, από μέρους του, δυνατότητες για την πραγματοποίηση διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσα από τον οποίο θα δινόταν λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η αδιάλλακτη στάση της Υπουργού Παιδείας για επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, δίχως να λάβει υπόψη στο ελάχιστο τις προτάσεις μας για πραγματοποίηση των εκλογών ανάδειξης των αιρετών  όταν θα υπάρξουν οι ευμενείς υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργειά τους ασφαλή, με τη δια ζώσης παρουσία των συναδέλφων σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των νυν αιρετών. Αντίθετα με νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση της ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας» για τις εκλογές των σωματείων και τη λήψη των αποφάσεων τους και ειδικά της απόφασης για απεργία, στο πλαίσιο  ενός συνολικού  σχεδίου να βαθύνει και να ισχυροποιήσει την επίθεση  απέναντι στις συλλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία των σωματείων.

Ζητάμε ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας του Π.Δ. 1/2003 που ψηφίστηκε με το νόμο 4728/20 και της εφαρμοστικής Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και την απόσυρση των ψηφοδελτίων, από όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, στην οποία προχώρησαν οι παρατάξεις.

Επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία  δεν είναι υποχρεωτική .
Κατόπιν αυτών το Δ.Σ. της ΔΟΕ προχωράει στην υλοποίηση σειράς μέτρων που θα ακυρώσουν τις εκλογές παρωδία.  

Συγκεκριμένα:

•    Καταθέτει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ - ως προς την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας - και στα Διοικητικά Εφετεία - ως προς την άρνηση της διοίκησης να κάνει αποδεκτή, όπως οφείλει, την απόσυρση των ψηφοδελτίων.

•    Καλεί όλους τους συναδέλφους οι οποίοι ορίστηκαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, να παραιτηθούν  παρέχοντάς τους συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  για συμμετοχή στη διαδικασία. Το ίδιο έχει πράξει και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

•    Αποστέλλει προς την Υπουργό Παιδείας επιστολή με την οποία την προειδοποιεί για τον παράνομο δρόμο που έχει επιλέξει, συμπαρασύροντας  τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αγνοώντας τις αποσύρσεις των υποψηφιοτήτων και τις δηλώσεις των παρατάξεων.

•    Προχωρά μαζί με την ΟΛΜΕ σε κοινή παράσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής την Πέμπτη 5/11 ώρα 2μ.μ.  ώστε να προχωρήσουν σε πράξεις αποδοχής της απόσυρσης των ψηφοδελτίων και να τις δημοσιοποιήσουν και  καλεί τους Σ.Ε.Π.Ε. όλης της χώρας να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις προς τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

•    Καλεί όλους τους συναδέλφους σε περίπτωση που, παρά τα παραπάνω, το Υ.ΠΑΙ.Θ. επιχειρήσει,αγνοώντας τα νομικά δεδομένα και τη βούληση των υποψηφίων, να πραγματοποιήσει τις εκλογές παρωδία, να ΑΠΕΧΟΥΝ από την ηλεκτρονική ψηφοφορία και να αγνοήσουν οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μήνυμα που θα αφορά τις ''εκλογές'' σταλεί στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο από τη Διοίκηση. Δεν «ανοίγουμε» και δεν ενεργοποιούμε τον ηλεκτρονικό κωδικό ψηφοφόρου που θα μας αποσταλεί. Απέχουμε, ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να  μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία. Νομιμοποίηση που δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αφού δεν θα αναγνωριστεί από τον κλάδο το όποιο νόθο εκλογικό αποτέλεσμα και με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι αιρετοί με τη δήλωση απόσυρσής τους έχουν, επί της ουσίας, δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι αιρετοί με κανέναν τρόπο, μέσα από τις έκνομες αυτές διαδικασίες που μηχανεύεται η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.  Γι αυτό και δηλώνουμε ότι σε περίπτωση διενέργειας των εκλογών με αυτή την απονομιμοποιημένη διαδικασία, θα κινηθούμε με κάθε ένδικο μέσο προσβολής του κύρους τους και η παραίτηση των υποψηφίων μας θα αποτελεί μονόδρομο.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να  πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 Νοεμβρίου. Έχει ήδη ακυρωθεί.

Σ’ αυτές τις ιστορικές για τον κλάδο στιγμές, απέναντι στην  επίθεση της κυβέρνησης  στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα που ξεκινάει από τον θεσμό του αιρετού, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και  στοχεύει τις συλλογικές διαδικασίες  και τη λειτουργία των σωματείων, στην αδιαλλαξία και στην άρνησή της για διάλογο, απαντάμε ενωτικά και αποφασιστικά προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες. Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Σχόλια (4)

 
Ερτ
04 Νοε 2020 18:12

Να ένας λόγος να ψηφίσουμε!! Όλοι στις κάλπες.

 
Legend
04 Νοε 2020 17:56

Συμμετέχουμε όλοι! Οι λόγοι είναι οι ίδιοι με του προλαλήσαντα.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
04 Νοε 2020 17:20

Νομίζω πως αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία! Η αδιάλλακτη και ακραία αυταρχική υπουργός επανειλημμένα έχει εκτεθεί με παράλογες αποφάσεις ερήμην όλου του κλάδου και της κοινής λογικής. Ένα παράδειγμα, η εμμονή της στη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη παρόντων μαθητών, πράγμα που αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να το "παγώσει" ως πρακτική ελπίζοντας προφανώς να βρει την κατάλληλη ευκαιρία να το επαναφέρει!
Τώρα λοιπόν είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για το καίριο πλήγμα. Η αποχή από τις ψευτοεκλογές που έστησε μόνη της, χωρίς να συνεννοηθεί με κανένα, στις οποίες δεν υπάρχουν καν υποψήφιοι (αφού όλοι έχουν παραιτηθεί), ούτε καν εφορευτικές επιτροπές! Η γυρισμένη πλάτη όλων μας ίσως αφυπνήσει τον προϊστάμενό της να πάρει επιτέλους τη μεγάλη απόφαση...

 
Πέτρος
04 Νοε 2020 15:08

Δεν είναι ανάγκη να το προτρέψει ούτε η ΔΟΕ ούτε η ΕΛΜΕ.Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι πρόβατα για να συμμετέχουν σε αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο της Υπουργού. Ούτε συνδικαλιστές ούτε Υπουργείο. Απέχουμε όλοι γιατί ξέρουμε και καταλαβαίνουμε.. και όχι γιατί μας το λέει η ΔΟΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ