Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύνοδος Πρυτάνεων: Στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και όχι στην Αστυνομία θα αναφέρονται τα Σώματα προστασίας των Ιδρυμάτων

Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές
Δημοσίευση: 04/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο.

Β. Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.

Γ. Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Τις παραπάνω θέσεις    διατύπωσαν οι Πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδο,  επί των μέτρων που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας, στη συνεδρίαση της στις  03-11-2020, αποδοκιμάζει και καταδικάζει απερίφραστα για άλλη μία φορά τις περιπτώσεις βίας που συνέβησαν τελευταία τόσο στο ΟΠΑ όσο και στο ΕΜΠ.

Στη συζήτησή μας αυτή, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε χωρίς παρωπίδες μία κατάσταση παθογένειας ετών και να καταγράψουμε λύσεις πρακτικές και ρεαλιστικές, όσο και τολμηρές, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου που το Σύνταγμά του θεμελιώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία, στεκόμαστε απέναντι στη βία, αρνούμαστε το καθεστώς ομηρίας.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, εν μέσω της πανδημίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες που δημιουργούνται και με αίσθημα ευθύνης, επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο, χωρίς να είναι κέντρα ανομίας.

Η Σύνοδος θεωρεί ως σημαντική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις και τους αρμόδιους Υπουργούς, γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο.

Η συζήτηση της υπάρχουσας κατάστασης κατέδειξε σαφώς ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε Πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.

Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Όλες οι παραπάνω θέσεις είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ, σε σύντομο διάστημα, εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Για το λόγο αυτό, ορίστηκε επιτροπή Πρυτάνεων, που άμεσα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με την Πολιτεία.

Καθηγητής Νίκος Γ. Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων

 

Σχόλια (4)

 
Μάκης
04 Νοε 2020 22:37

Δηλαδή τους ικανοποιεί αυτή η εικόνα ή αυτή η κατάσταση; Γιατί δεν ενεργοποιούν την προστασία που προτείνουν και υπομένουν τη βία και το βανδαλισμό; Αν δε γίνει κάτι σε λίγο θα τους κλειδώνουν απέξω. Θυμάστε και τον καθηγητή που του χτίσανε την έξοδο; Έχουμε μέλλον. Θα δούμε πολλά ως φαίνεται.

 
Ακης
04 Νοε 2020 16:37

Εφόσον το ένστολο προσωπικό πληρεί τις προϋποθέσεις (μεταπτυχιακό, διδακτορικό κλπ) να αναλαμβάνει και τη διδασκαλία (αυτόνομα) μαθημάτων.

 
Μαριος
04 Νοε 2020 14:55

Το ένα "χαστούκι" μετά το άλλο η Κεραμεως...Μετά το άδειασμα από όλη την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια για τις εκλογές.. τώρα και από την Τριτοβάθμια!

 
μηδέν
04 Νοε 2020 12:52

κανένα νεότερο, είπαν αυτό που ήδη ισχύει. Η φύλαξη υπάρχει ήδη και ρυθμίζεται από τα ιδρύματα. Μπορούν να βάλουν είσοδο, φρουρά κτλ κτλ....οπότε φταίει ο Πρύτανης του ΟΠΑ, με άλλα λόγια, που δεν προβλέψει να έχει 15-20 πολεμιστές να τον φυλάνε.
Τα έχουμε μάθει πια, Πρυτάνεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ