Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Ομοσπονδία υπαλλήλων των ΑΕΙ διαφωνεί με τα μέτρα του πρωθυπουργού για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων

"Δεν πρέπει να μας βάλουν στη γωνία! Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απάντησή μας!"
Δημοσίευση: 04/11/2020
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την έντονη διαφωνία με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για την προστασία και ασφάλεια των Πανεπιστημίων ,διατυπώνει με ανακοινωθέν, η Ομοσπονδία  των διοικητικών υπαλλήλων της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα  η Ομοσπονδία κήρυξε τρίωρη παναττική στάση εργασίας  για αύριο προκειμένου να συμμετάσχουν οι υπάλληλοι στην  παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών  στο υπ. Παιδείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, η οποία πριν αλέκτορα φωνήσαι, έσπευσε, αξιοποιώντας τα γεγονότα στο ΟΠΑ, να ανακοινώσει νέους μηχανισμούς καταστολής και ειδικά “σώματα ασφαλείας” στα ιδρύματα!

Εξήγγειλαν την ίδρυση σώματος προστασίας των ιδρυμάτων, την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, τη χρήση καρτών εισόδου και συνολικά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που έχει να κάνει με αδικήματα εντός των πανεπιστημίων (με τον ορισμό που δίνουν αυτοί στη λέξη «αδικήματα»).

Ξέρουν καλά ότι οι ενέργειες τέτοιων ομάδων δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, το εργατικό και φοιτητικό κίνημα. Όμως, είναι χρήσιμες γιατί τους δίνουν άλλοθι να ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους για τα Ιδρύματα, σχέδια που ακολουθούν την κατάργηση του ασύλου και το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η πρόσδεση και προσαρμογή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς (των μεγαλοεπιχειρηματιών), η όλο και πιο βαθιά λειτουργία των Ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι αρνητικές επιδράσεις που είχαν και έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις, γεννούν αγώνες. Εμάς στοχεύουν λοιπόν, εργαζόμενους και φοιτητές, τις οργανωμένες, αγωνιστικές διεκδικήσεις μας!

Δε μας πείθει η κυβέρνηση ότι νοιάζεται για την «προστασία» μας. Αλήθεια, τι έχει κάνει για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων προκειμένου να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους, τι έχει κάνει για την κάλυψη των αναγκών σε πάσης φύσεως προσωπικό, για την ενίσχυση των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας; Τι μέτρα πήρε όλο το διάστημα της πανδημίας για να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία; Τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν έκανε!

Όμως, άμεσα βρήκε χρήματα για να εντείνει την καταστολή στα ιδρύματα την ώρα που ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να προστατέψουν!

Δεν πρέπει να μας βάλουν στη γωνία! Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απάντησή μας!

Συμμετέχουμε στην παναττική στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου και στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 12μ.

Για το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ

Η  Πρόεδρος                                              Ο Γενικός Γραμματέας                   

 Χρονοπούλου Νίκη                                            Ανδρέας Βασιλάκης

Σχόλια (8)

 
ασχολίαστο
04 Νοε 2020 22:32

"Ξέρουν καλά ότι οι ενέργειες τέτοιων ομάδων δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, το εργατικό και φοιτητικό κίνημα. Όμως, είναι χρήσιμες γιατί τους δίνουν άλλοθι να ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους για τα Ιδρύματα, σχέδια που ακολουθούν την κατάργηση του ασύλου και το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. ....
.Δε σας καταλαβαίνω. Παραδέχεστε ότι γίνονται βιαιότητες στο πανεπιστήμιο αλλά δεν είναι φοιτητές ή εργαζόμενοι. Σωστό μέχρι εδώ. Μετά σας ξεφεύγει. Θα το προστατέψετε εσείς ή το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα;

 
@ @ΠΑΠΑΣ
04 Νοε 2020 20:48

Συγχωρέστε με αλλά στο ίδρυμα στο οποίο είμαι μέλος ΔΕΠ πέρισυ έγιναν κλοπές της τάξεως των 150.000 ευρώ από χώρους που θα έπρεπε να μην έχει πρόσβαση ο καθένας (πχ εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας κτλ). Εκτός φυσικά αν θεωρείτε ότι στις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να μπαινοβγαίνει ο κάθε πολίτης για βόλτα στο αρχείο και στις αίθουσες του μηχανογραφικού εξοπλισμου (servers κτλ). Δεν είπε κανείς να μην υπάρχουν γραφείο υποδοχής κοινου στα πανεπιστήμια αλλά οι αίθουσες και τα εργαστήρια με ακριβό υλικοτεχνικο εξοπλισμό δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Επίσης αν θυμάμαι καλά όταν γίνεται χαμός σε ένα πάρκο, έρχεται η αστυνομία.

 
@ΠΑΠΑΣ
04 Νοε 2020 17:52

Εξηγήστε μου κύριε Παπά σε ποια Νοσοκομεία, αθλητικά πάρκα, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν κάρτες εισόδου; Ποιον θα ελέγχουν με αυτές αν όχι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές - εργαζομένους). Ποια η χρησιμότητά τους εφόσον θεωρείται ότι στην πλειοψηφία τους οι παράνομοι δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα;
Αυτό που λένε οι εργαζόμενοι είναι: "είμαστε τόσα χρόνια εδώ και υποστηρίζουμε τα Ιδρύματα. Ρωτήστε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας. "

 
A.K
04 Νοε 2020 17:42

Ως υπάλληλος σε ίδρυμα αδυνατώ να κατανοήσω την δήλωση της ομοσπονδίας.

Προσωπικά θέλω να νιώθω το ίδιο ασφαλής όταν βρίσκομαι στο χώρο εργασίας μου με όσο νιώθω και εκτός.
Δυστυχώς όλα τα χρόνια στους χώρους των Πανεπιστημίων συχνά παρατηρούνται μικρότερα αδικήματα όπως καταστροφές & κλοπές υλικού, αλλά και σοβαρότερα όπως ξυλοδαρμοί, κτλ.
Οι διοικήσεις όμως των ιδρυμάτων τις περισσότερες φορές(για να μην πω πάντα) δεν καλούν την αστυνομία.

Θέλω να πιστεύω ότι οι προτεινόμενες λύσεις για εσωτερική φρούρηση των ιδρυμάτων και η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, θα γίνουν με σκοπό πραγματικά να λυθεί το πρόβλημα της ανομίας και όχι για τα μάτια του κόσμου.

 
gogo
04 Νοε 2020 16:55

Τελικά, το πρόβλημά σας ποιο ακριβώς είναι;;;;;

 
ΠΑΠΑΣ
04 Νοε 2020 14:46

ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ.......ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ.....!!!
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΎΕΤΑΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ; ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΓΩ.....ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΤΙ....!!!
ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ......ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ....!!!
ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.......ΚΑΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ......!!!
ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι........ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ......ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ......!!!
ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ....ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ..........ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ,ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.....!!!
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ......ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΠΡΙΝ 50 Ή 60 ΧΡΟΝΙΑ ......ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...!!! ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ.....!!!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ,ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ.
ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ......ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ.......;

 
Αρθούρος
04 Νοε 2020 14:28

Από το παράλογο κατεβατό των υπαλλήλων που παρέθεσε το esos και που ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα όσον αφορά την αξιολόγηση του σοβαρού αυτού θέματος βγαίνουν εύλογα συμπεράσματα. Καταρχήν, η κυβέρνηση ψηφίστηκε να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Μέσα σ' αυτό περιλαμβάνεται κατά προτεραιότητα η ασφάλεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μπορούν να βοηθήσουν σ' αυτό οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων; Όχι. Κι αντί να προτείνουν λύση, προτείνουν δαπάνη χρημάτων γιά άλλους σκοπούς. Αλλά, αυτοί δεν εκλέχτηκαν από κανένα γιά να λύσουν το πρόβλημα που όντως υπάρχει. Δεύτερο, αρνούνται την ύπαρξη του προβλήματος, εφόσον το αξιολογούν μετά από άλλα τα οποία υπάρχουν κι αυτά, αλλά πάντα μπαίνουν εκείνα μπροστά και η ασφάλεια των ιδρυμάτων αγνοείται.
Τρίτο, γιατί καλούν τους φοιτητές να τους συμπαρασταθούν, εφόσον και εκείνοι έχουν πέσει θύματα και είναι τα κυρίως θύματα αυτής της τακτικής των αναρχομπάχαλων, γιά να μην πώ τίποτα χειρότερο. Εκείνοι δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους το χάος που προκαλείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή; Τέταρτο, ποιά είναι η θέση τους όσον αφορά τη βία που δέχονται συνέχεια οι καθηγητές(περίπτωση Συρίγου) από τέτοια υποκείμενα του υποκόσμου;

 
Γιώργος
04 Νοε 2020 13:42

Δε θελουμε μέτρα δε θελουμε ανομία και βανδαλισμούς! Δε σας καταλαβαίνω πραγματικά! Τι θελουμε επιτέλους;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ