Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Με αστυνομικές αρμοδιότητες των Ειδικό Σώμα για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων

Ειδικές ποινές για τα μέλη της κοινότητας των ΑΕΙ
Δημοσίευση: 04/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αρμοδιότητες “αστυνομικές” θα έχει  το,  υπό σύσταση,  Ειδικό Σώμα  Δημόσιας Εξουσίας,  που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Αυτό δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του νέου Ειδικού Σώματος , είπε τα εξής:

  • Θα είναι μια ομάδα η οποία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση.Θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση διότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας ειδικός χώρος, έχει σαφώς  ιδιαιτερότητες.
  • Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά όχι με στολές που έχουμε συνηθίσει. Τα μέλη του θα έχουν   μια  διαφορετική στολή που θα παραπέμπει ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος.
  •  Θα διατίθενται τα μέλη   αυτής της ομάδας στα Πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος. Διότι διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά Πανεπιστήμια, όπως βλέπουμε  και από τα συμβάντα  και διαφορετικές κάποια άλλα. Και επίσης ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες, διαφορετικές ανάγκες έχουμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, με βάσει τα διάφορα γεγονότα, και διαφορετικές έχουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο.
  • Το πλεονέκτημα  είναι ότι , με ευέλικτη σύνθεση, Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας».

Ειδικές ποινές για τα μέλη της κοινότητας των ΑΕΙ  

 “Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για όσους βάλουν και συμμετέχουν σε   δράσεις οι οποίες βάλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας, κατά της αξιοπρέπειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, βάλουν κατά της δημόσιας περιουσίας”, τόνισε η υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:”Θα υπάρξουν ιδιαίτερες ποινές εάν αυτοί είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στις περισσότερες φορές είναι εξωθεσμικά στοιχεία. Πρέπει να είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο των ποινικών αδικημάτων”.

Κάρτες εισόδου

Για τις κάρτες εισόδου στα Πανεπιστήμια η υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι ένα θέμα που “θα συζητήσουμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για την εφαρμογή αυτού του μέτρου”.

Αλλαγές στο θέμα διοίκησης των Πανεπιστημίων

Η Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι στο νέο νόμο πλαίσιο που ετοιμάζει  θα υπάρξουν και διατάξεις για τη διοίκηση των ΑΕΙ. “Θα πάμε, είπε, σε μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια της διοίκησης του Πανεπιστημίου, τα Προγράμματα Σπουδών, τα Κοινά πτυχία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων όπως γίνεται και στο εξωτερικό και τέλος μεγαλύτερη συνεργατικότητα και με τον ιδιωτικό τομέα και με την αγορά εργασίας

Σχόλια (9)

 
φιλελεύθερος
05 Νοε 2020 20:09

Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει...

 
Αλλαγή πορείας
05 Νοε 2020 06:06

Κυρία Υπουργέ, μετά από τις διευκρινίσεις των Πρυτάνεων και του συριζα είναι φανερό ότι όλοι υπαναχώρισαν και τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια σας διότι δεν θέλουν να διαταραχθεί η εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Στη θέση σας θα σκεφτόμουν ακόμα και την παραίτηση, διότι χωρίς τους Πρυτάνεις δίπλα μου δεν θα μπορούσα να εκτελέσω τα καθήκοντα που μου ανέθεσε η Πολιτεία και να προστατέψω αποτελεσματικά την περιουσία, τους λειτουργούς, τους θεσμούς και τις αξίες των ΑΕΙ.

 
χρήστος
04 Νοε 2020 23:09

Υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα και βία στους χώρους των πανεπιστημίων. Όχι μόνο αστυνόμευση αλλά και αλλαγή της νομοθεσίας οπωσδήποτε για να πληρώνει αυτός που βανδαλίζει από την τσέπη του. Εξάλλου οι φθορές κοστίζουν ακριβά για τα πανεπιστήμια . Η φύλαξη επιβάλλεται για να είναι ανοιχτοί οι χώροι και ασφαλείς για διάβασμα σε βιβλιοθήκες μέχρι αργά το βράδυ. Δε νοείται σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο να μπει κάποιος και να βανδαλίσει. Δε μιλάω για τον εξευτελισμό του πρύτανη πού είδαμε. Αδιανόητο.

 
ΆΣπα λέμε
04 Νοε 2020 21:45

ΑΣτυνομία ΠΑνεπιστημίου και ο Πρύτανης στρατηγός....ορισμένοι και ορισμένες το αποζητούν.

 
Νίκος
04 Νοε 2020 21:15

Νομίζω επιβάλλεται όχι απλά συνίσταται γιατί η ανομία και η βία έχει φτάσει στο απροχώρητο.

 
ΞΑΝΘΟΣ
04 Νοε 2020 19:49

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ ......ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ......ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.
Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ....!!!
ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.
ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ .....ΕΛΕΓΧΟ......ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΡΑΓΕ.......;

 
Επιτέλους
04 Νοε 2020 18:33

Κάντε το άμεσα. Φτάνει τόσα χρόνια, ειδικά τα τελευταία 20, αυτή η άθλια κατάσταση καταστροφών φασιστικών συμπεριφορών και ανομίας σε όλα τα επίπεδα!!!

 
Αδιέξοδα
04 Νοε 2020 18:25

Νομίζω ότι είναι ατυχής ονομασία το "Ειδικό Σώμα Δημόσιας Εξουσίας" διότι δεν νοείται και ιδιωτική εξουσία. Προσφορότερη θα ήταν Ειδικό Σώμα Προστασίας Ακαδημαϊκών Θεσμών και Υποδομών ή κάτι ανάλογο.

Επίσης, σε περίπτωση που το σώμα αυτό έχει ειδική στολή, θα πρέπει οι υπάρχουσες (εργολαβικές) υπηρεσίες φύλαξης να καταργήσουν τις δικές τους (αλεξίσφαιρα γιλέκα κλπ) ώστε να μην στοχοποιούνται αδίκως.

Όπως διαφαίνεται, το ζήτημα της υπόστασης του νέου σώματος θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είτε θα πρόκειται για (νέους) υπαλλήλους των ΑΕΙ είτε για (νέους) υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή θα απαιτήσει ικανούς πόρους. Το πρώτο αποκλείει την δυνατότητα έμπρακτης επέμβασης (δηλαδή άμεση φυσική επαφή με τους παραβάτες), ενώ το δεύτερο δεν θα είχε διαφορά με την ελεύθερη είσοδο και παρέμβαση των ήδη υπαρχόντων σωμάτων ασφαλείας, κάτι στο οποίο θα διαφωνήσουν όλοι. Το τρίτο μοντέλο θα ήταν μια ειδικευμένη εργολαβική εταιρία σεκιούριτι, όπως ισχύει πλέον σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά αυτοί νομικά δεν είναι πιθανόν να αποκτήσουν δικαιώματα φυσικής επέμβασης, οπότε επανερχόμαστε στην απραξία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρυτανικές αρχές πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να θυσιάσουν μέρος του αυτοδιοίκητου για να αποκτήσουν ασφάλεια - και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται.

 
Βασίλης Τριανταφύλλου- Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
04 Νοε 2020 18:12

Το γεγονός ότι είμαστε η τελευταία χώρα σε αναλογία μελών ΔΕΠ προς φοιτητές φαίνεται ότι είναι δεύτερης προτεραιότητας για το Υπουργείο Παιδείας. Θυμίζω ότι όλα σχεδόν τα ιδρύματα δαπανούν πόρους για φύλαξη ήδη. Θα μεταφερθούν οι πόροι αυτοί στο καινούργιο σώμα; Ποιος θα έχει την διοικητική εποπτεία του σώματος αυτού;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.