ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Περιορισμένες οι δυνατότητες της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης των σχολείων λόγω ταχύτητας ίντερνετ

Μήνυμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Δημοσίευση: 04/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν έρχεται κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων τουλάχιστον για ένα μήνα, εστάλη σήμερα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μήνυμα στα σχολεία που ενημερώνει για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε σχέση με τις ταχύτητες του ίντερνετ.

Και μπορεί το μήνυμα αυτό να αφορά στις σχολικές μονάδες, εάν όμως τα στοιχεία που αναφέρονται σε σχέση με τις ταχύτητες ίντερνετ και την πλατφόρμα του webex ισχύουν, τότε είναι βέβαιο ότι σπίτια που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά μαθητές που θα πρέπει να παρακολουθήσουν σύγχρονη τηλεκπαίδευση, θα έχουν πρόβλημα.

Όπως αναφέρει το μήνυμα με ταχύτητα ADSL 24/1Mbps (Download/Upload) που έχουν πολλά νοικοκυριά (αλλά και σχολεία) στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά μόνο 1 τηλεδιάσκεψη (webex meeting).

Διαβάστε το μήνυμα του Π.Σ.Δ. που ακολουθεί:

[schoolsb] Αριθμός ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων WebEx απο ένα Σχολείο

Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι, φίλοι εκπαιδευτικοί χαίρετε,

Με το μήνυμα μας αυτό θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τον αριθμό των  
ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων webex που μπορούν να διεξαχθούν από το  
σχολείο σας. Ο αριθμός των ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων που μπορούν να  
πραγματοποιηθούν ικανοποιητικά περιορίζεται από την ταχύτητα σύνδεσης  
στο διαδίκτυο του σχολείου σας.

Ο αριθμός αυτός  παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί:
Τύπος σύνδεσης με το διαδίκτυο

Επιτρεπτός    -  Αριθμός ταυτόχρονων

WebEx Meetings ανά σύνδεση ADSL 24/1Mbps (Download/Upload) - 1

VDSL 50/5 Mbps (Download/Upload) - 5

VDSL 100/10 Mbps (Download/Upload) - 10

Οπτική ίνα - 50+

Θα πρέπει την ώρα που πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις στις σχολικές  
μονάδες να μην απασχολείται η γραμμή με λειτουργίες που καταναλώνουν  
τη χωρητικότητα της γραμμής, όπως κατέβασμα αρχείων, παρακολούθηση  
ζωντανών εκπομπών ή/και καμερών ή ιστοτόπων με βίντεο. Μπορεί η γραμμή  να απασχολείται μόνο για απλές λειτουργίες όπως π.χ. η αποστολή και  λήψη e-mails.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που  
αφορούν τις τηλεδιασκέψεις webex στον ιστότοπο του Πανελληνίου  
Σχολικού Δικτύου  για την υπηρεσία https://webex.sch.gr  και  
ειδικότερα στις οδηγίες  https://webex.sch.gr/docs.php  και στις   
Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις, FAQ.  
(pdf)<https://webex.sch.gr/docs/FAQ_Webex.pdf>

Με εκτίμηση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Σχόλια (15)

 
Γιαννης Αρ
08 Νοε 2020 16:26

Με τα παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν έχουν σταθερό ,κινητό η υπολογιστή τι γίνεται;

 
Μιχάλης Παρασκευάς
07 Νοε 2020 13:49

Αξιότιμοι κύριοι του ESOS,

Αναφορικά με το άρθρο σας "Περιορισμένες οι δυνατότητες της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης των σχολείων λόγω ταχύτητας ίντερνετ" με αφορμή ανακοίνωση του ΠΣΔ, σας διευκρινίζουμε ότι:

1. Η σύγκριση της σύνδεσης σχολείου με την οικιακή σύνδεση είναι άστοχη, καθώς η σχολική σύνδεση:

(α) χρησιμοποιείται από τον εκπαιδευτικό και τυχόν διαταραχή της θα επηρεάσει το σύνολο των συμμετεχόντων (μαθητών) σε μία τηλεδιάσκεψη, ενώ διαταραχή της οικιακής σύνδεσης θα επηρεάσει μόνο τον συγκεκριμένο μαθητή,

(β) εξυπηρετεί ταυτόχρονα μεγάλο πλήθος χρηστών εντός του σχολείου και πολλές άλλες χρήσεις πλην της τηλεδιάσκεψης.

Για τους λόγους αυτούς το ΠΣΔ έδωσε ασφαλείς (συντηρητικές) εκτιμήσεις των ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων επάνω από μία σχολική σύνδεση.

2. Η ανακοίνωσή μας προέκυψε ως αποτέλεσμα ερωτήματος σχολείου που υποβλήθηκε στις 21 Οκτωβρίου και τεχνικής διερεύνησης από το ΠΣΔ για το πλήθος των ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων από τη γραμμή του σχολείου όταν ο εκπαιδευτικός βρίσκεται ΕΝΤΟΣ του σχολείου και προσφέρει τηλεμάθημα σε πλήρες τμήμα και συμμετοχή μαθητών με βίντεο.

3. Κοινοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου σε όλα τα σχολεία, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος και προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να οργανώσουν ποιοτικές τηλεδιασκέψεις/τηλεκπαιδεύσεις. Αφορά σε σχολεία τα οποία ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τη γραμμή του σχολείου για να προσφέρουν μία τηλεδιάσκεψη/τηλεκπαίδευση σε μαθητές τους, π.χ. σε ένα τμήμα που έχει κλείσει. Η ανακοίνωση έγινε ΠΡΙΝ την ανακοίνωση του lockdown, επομένως ΔΕΝ σχετίζεται με το lockdown.

4. Η τεχνολογία σύνδεσης κάθε σχολικής μονάδας στο ΠΣΔ είναι απόρροια της τρέχουσας τεχνολογικής κατάστασης της χώρας και των διαθέσιμων τεχνολογιών σύνδεσης που προσφέρουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

5. Σήμερα, σχεδόν όλες (δηλαδή > 99%) οι ~7.200 σχολικές μονάδες για τις οποίες υπάρχει τεχνολογική δυνατότητα σύνδεσης VDSL, έχουν πλέον ταχύτητες σύνδεσης 50/5 έως 100/10 Mps. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε το τελευταίο 12/μηνο. Για τις υπόλοιπες μονάδες η αναβάθμιση σε VDSL γίνεται μόλις προσφερθεί η σχετική δυνατότητα στην περιοχή της σχολικής μονάδας. Επίσης, περισσότερες από 1.500 σχολικές μονάδες εξυπηρετούνται από 1.163 συνδέσεις οπτικών ινών με συμμετρικές ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Αναλυτικότερα στοιχεία δίνονται στο https://www.sch.gr/proodos-anavathmisis-ton-kyklomaton.../

6. Όλα τα σύγχρονα εξ αποστάσεως μαθήματα (τηλεδιασκέψεις webex), γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό στο πλήθος των μαθητών του τμήματος που μπορούν να συμμετέχουν, καθώς η πλατφόρμα webex υποστηρίζει ταυτόχρονο πλήθος συμμετεχόντων πολλαπλάσιο του μεγέθους της τάξης.

7. Μέχρι την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 106.958 εκπαιδευτικοί απέκτησαν λογαριασμό webex από το https://webex.sch.gr, ενώ από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί 481.894 τηλεδιασκέψεις, διάρκειας 11.862.623 λεπτών.

Το ΠΣΔ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εκπλήρωση της αποστολής τους και τους ευχαριστεί που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του.

Εκ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

 
γονιος
06 Νοε 2020 13:09

εαν περιμένουν οι εκπεδευτικοι τάρα να διδαχθούν τηλεδιασκεψη ας καθίσουν θρανίο να διδάξουν τα παιδεία , οσο για το σύστημα φταίει το κράτος που δεν μερίμνησε τόσο καιρο παλι τα παιδια την πληρώνουν τα φροντιστήρια τρίβουν τα χεριά τους

 
Γονιός
06 Νοε 2020 10:34

@οικονόμου
Στον ιδιωτικό τομέα οι υπολογιστές παρέχονται απο τις εταιρείες. Ο δάσκαλος / καθηγητής πρέπει να το αγοράσει; και να το αναβαθμίζει κάθε τόσο;
Το εργαλείο δουλειάς το παρέχει ο εργοδότης.
Ο οδηγός σχολικού πάει με το δικό του σχολικό να πάρει τους μαθητές;
Σκέπτεσαι πριν γράψεις ή ρίχνεις τη κουτουράδα έτσι;
Λίγο προσοχή σε παρακαλώ γιατί διαβάζουν και σοβαροί άνθρωποι το site.

 
Δον Κιχώτης
05 Νοε 2020 20:54

Έπρεπε να έχουν δοθεί άτοκα δεκαετή δάνεια στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγκατάσταση ή αναβάθμιση συνδέσεων και ταυτοχρόνως να έχει αρχίσει η αναβάθμιση των σχολικών δικτύων, αλλά...
Έπρεπε να έχει τελειώσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη και στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, αλλά...

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
05 Νοε 2020 19:31

@οικονομου
Συγχαρητήρια για το ατράνταχτο επιχείρημα! Έχεις ακουστά άραγε ότι το ελληνικό σύνταγμα προβλέπει δωρεάν παιδεία στην Ελλαδίτσα μας, αλλά όχι δωρεάν ντύσιμο ή φαγητό;

 
οικονομου
05 Νοε 2020 15:27

Γιωργος@ να αγοράσουν εφόσον χρειάζεται για την δουλειά τους, με αυτήν την λογική θες και ρουχα να πας σχολείο, γιατι να αγοράζεις δικα σου..να στα παρεχουν αφειδώς.

 
Εκπαιδευτικός
05 Νοε 2020 15:24

Αν το σοχλείο δεν αντεχει 2 συνδεσεις webex το αντέχει το οικειακό διαδίκτυο με δυο εκπαιδευτικούς και δυο μαθητές;;;; Ή θα επιλέξουμε από μόνοι μας να κάνουμε τις μισές ώρες;;;

 
Γιωργος
05 Νοε 2020 15:14

Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που δεν ....έχουν υπολογιστή?

 
Δον Κιχώτης
05 Νοε 2020 13:44

Οπτικές ίνες, υπολογιστές στα παιδιά, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, νέα προγράμματα σπουδών και άριστα σχολικά βιβλία. Και κανόνια!...
Να αναστήσουμε τον Κολοκοτρώνη να μας καθοδηγήσει!...

 
@Alex
05 Νοε 2020 12:58

Είναι το Χ που θα πάρουν το Σάββατο στις εκλογές.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
05 Νοε 2020 11:56

Αυτό το υπουργείο που δε νοιάστηκε να προετοιμάσει τα σχολεία για την αναπόφευκτη εξέλιξη που έχουμε πλέον μπροστά μας, είναι το ίδιο που καθημερινά επαίρεται στα κανάλια για τις μεγάλες του πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία που με ολοκληρωτική λογική επιμένει να υλοποιήσει σε δύο μέρες (χωρίς υποψήφιους και προφανώς χωρίς ψηφοφόρους!). Είναι το ίδιο που κραδαίνει απειλητικά την απόφαση για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αντί να σιωπήσει επιτέλους σκύβοντας ταπεινά το ένοχο κεφαλάκι του και ν' αφήσει τους αγανακτισμένους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους που σίγουρα την ξέρουν καλύτερα από αυτούς και σίγουρα την αγαπούν με ειλικρίνεια. Είναι φυσικά το ίδιο που διαβεβαίωνε τους πάντες ότι πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά θα είχε μεριμνήσει για την άμεση εκπαίδευση των συναδέλφων στην τεχνική διαχείριση της τηλεκπαίδευσης, αλλά ακόμη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ, ενώ από αύριο υποχρεωτικά εφαρμόζεται στα σχολεία!!! Ούτε ντροπή, ούτε στοιχειώδης σεβασμός!

 
Χρήστος Α.
05 Νοε 2020 10:28

Ο ορισμός της αχρηστείας. Είχαν 5 μήνες καιρό να προετοιμαστούν!

Κι όμως...ΜΗΔΕΝ σε όλα!!

Μην ξεχάσετε να μας αξιολογήσετε τους εκπαιδευτικούς!

 
Alex
05 Νοε 2020 10:05

Η αριστεία από την αχρηστεία απέχει μόνο ένα "χ"

 
Αριστεία, όχι αστεία
05 Νοε 2020 08:50

Το δίκτυο στα σχολεία σέρνεται και το ξέρει και η κουτσή Μαρία, αλλά σε 10 νηπιαγωγεία κάνουν Αγγλικά. Αριστεία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ