Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

«Πράσινο φως» και από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών αύρι

Υπ. Παιδείας: Η Δημοκρατία δεν σταματάει εξ αιτίας της πανδημίας
Δημοσίευση: 06/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κανονικά  θα διεξαχθούν αύριο, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, ύστερα και από το «πράσινο φως» που έδωσε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε συνέχεια σχετικής προχθεσινής απόφασης και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αυριανές εκλογές και στις πράξεις ανακήρυξης υποψηφίων.

Το υπουργείο Παιδείας , με ανακοινωθέν τόνισε "η Δημοκρατία δεν σταματάει εξ αιτίας της πανδημίας" και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς     να συμμετάσχουν αύριο στις πρώτες στην ιστορία ηλεκτρονικές εκλογές ανάδειξης των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, μέσω του αναγνωρισμένου και αξιόπιστου συστήματος «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προασπίζεται σταθερά το δικαίωμα συμμετοχής όλων στις δημοκρατικές διαδικασίες, παρέχοντας θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, αξιοπιστίας, αδιαβλητότητας και απορρήτου.

H  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  

Στο μεταξύ η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα   απέρριψε   αίτημα  συνδικαλιστών  εκπαιδευτικών για   έκδοση προσωρινής διαταγής για να ανασταλεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κρίνοντας ότι δεν προκαλείται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, ούτε και πλήττονται τα δικαιώματα ψηφοφόρων και εκλογέων.

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί προσέφυγαν ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,   επικαλούμενοι  προσβολή εκλογικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων.

Στην απόφασή της η Αρχή το ξεκαθαρίζει ότι “ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τα δεδομένα που τυγχάνουν επεξεργασίας στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαιδευτικών, δεν είναι ευαίσθητα δεδομένα, όπως αβασίμως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, αφού η διαδικασία ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια δεν αποτελεί διαδικασία εκλογής συνδικαλιστικού οργάνου, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β’ του Π.∆/τος1/2003, οι αρμοδιότητες των συμβουλίων αυτών αφορούν θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, πάντως, δεν συντρέχει περίπτωση απειλής κινδύνου για τα προσωπικά δεδομένα θιγόμενων υποκειμένων, η οποία θα αποτελούσε λόγο έκδοσης προσωρινής διαταγής”.

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί στην   καταγγελία τους προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  ανέφεραν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι παράνομη, καθώς ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων, θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα προστασίας δεδομένων, όπως και θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τόσο των ψηφοφόρων όσο και των εκλογέων, δεν εξασφαλίζει το ζητούμενο επίπεδο προστασίας, διενεργείται μετά την ανακοίνωση παραβίασης δεδομένων του Πανελλήνιου Σχολικού ∆ικτύου (ΠΣ∆) και αλλοιώνει και υπονομεύει μια συλλογική και θεμελιώδη δημοκρατική διαδικασία που συνιστά έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατικής αρχής.

Για τους λόγους αυτούς και ειδικότερα, όπως ισχυρίζονται στην   καταγγελία τους προς την Αρχή, ενόψει του υψηλού κινδύνου που προκαλείται στα υποκείμενα των δεδομένων από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ζητούν από την Αρχή την απαγόρευση της διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την έκδοση προσωρινής διαταγής.

 

Σχόλια (13)

 
όπως εστάλη εντολή
08 Νοε 2020 09:51

για ανάρτηση ανακοίνωσης για τις εκλογές σε όλες τις διευθυνσεις και την ανήρτησαν πάνω πάνω και μπροστά μπροστά , για την προάσπιση της δημοκρατίας βεβαίως βεβαίως , θα υπογράψει η κυρία σίσσυ ή άλλη κυρία αντίστοιχη συμμετρική/αναλογική εντολή για ανάρτηση και των αποτελεσμάτων. για να δούμε και την ψήφο μας κάπου , μην πάει στράφι δηλαδή τόση δημοκρατία; για να σας δω...

 
Ερατοσθένης
07 Νοε 2020 12:02

@Πλατάρος Γιαννης
Κύριε Πλατάρο εσείς πως σχολιάζεται ότι κατεβήκαμε ως υποψήφιοι με άλλες συνθήκες και διαδικασίες εκλογής και ξαφνικά η κυρία υπουργός τα αλλάζει όλα και δε δέχεται τις παραιτήσεις μας; Αυτό δε βλέπω κανέναν να θέλει να το σχολιάσει.

 
Ερτ
07 Νοε 2020 12:02

Ψήφισα, πολύ εύκολο και απλό. Χωρίς κόπο, χαρτουρα, αφισοκόλληση, βενζίνες ...

 
Κ
07 Νοε 2020 11:29

Προσοχή, αν δεν έχετε λάβει email με σύνδεσμο, ελέγξτε το φάκελο με τα spam.

 
Αουτς
07 Νοε 2020 10:38

Ποια δημοκρατια δεν σταματαει η πανδημια; Αφου τις εκλογες στο υπολοιπο δημοσιο τις ανεβαλαν! Αυτο το οποιο ειναι ασταματητο ειναι το γινατι της κυριας!

 
Άσχετος
07 Νοε 2020 09:45

@Δέσποινα
Για να γίνεται χρήση τους από ποιόν? Από εταιρίες? Δηλαδή μια εταιρία, έχει πρόσβαση στο myschool?....

 
Δέσποινα
07 Νοε 2020 07:30

@ Ιάσων. Τα προσωπικά emails όπως και τα υπηρεσιακά καταγράφονται στην καρτέλα του εκπαιδευτικού στο myschool.

 
Μαρίνα
06 Νοε 2020 23:33

Καλύτερα έτσι για να γίνουν οι εκλογές και να γελάσουμε λίγο με το ποσοστό συμμετοχής.

 
Ιάσων
06 Νοε 2020 21:12

Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί δεν στέλνουν τους συνδέσμους για την ψηφοφορία στους επίσημους λογαριασμούς των εκπαιδευτικών στο Σχολικό Δίκτυο και τους στέλνουν στα προσωπικά τους μέιλ; Αλήθεια, από πού βρήκαν όλα αυτά τα μέιλς; Ποιος τους τα έδωσε;

 
τόσες εγκύκλιοι
06 Νοε 2020 20:44

για θέματα των εκλογών (ΤΟ μείζον θέμα φέτος, ναι , χίλια δίκια) αλλά δεν έχει γούστο , γιατί δε βγάλατε και μία για υποχρεωτική παροχή ψήφου ! ε, δεν το δέχομαι, δεν είναι δημοκρατία αυτό όποιος θέλει να ψηφίσει με τον εύκολο και απλό τρόπο. υποχρεωτική ψήφος επί ποινή παρακράτησης μισθού ή και διαθεσιμότητας, δεν παίζουνε με αυτά... το κράτος πρέπει να λειτουργεί παιδαγωγικά ακόμα και στους ανεπίδεκτους υπαλλήλους (πώς σας τηλεφωνούν και σας γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα; σώστε μας ! )

 
Το τέλος
06 Νοε 2020 20:16

κακής επαγγελματικής συνδικαλιστικής εποχής. Όλοι αύριο στην ηλεκτρονική ψηφοφορία!

 
Βασιλης
06 Νοε 2020 20:14

ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΜΑΣΤΕ! ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!

 
Πλατάρος Γιαννης
06 Νοε 2020 17:57

Έγραψα προχθές, εδώ στο esos. gr, ότι ενώ τα ασφαλιστικά ενδικα μέτρα πιάνουν και λειτουργούν υπέρ του προσφευγοντα ΣΧΕΔΌΝ ΠΆΝΤΑ, εδώ εικάζω ότι ΔΕΝ θα το πετύχει η ΟΛΜΕ, διότι απλούστατα, δεν υπάρχει το παραμικρό αποχρον επιχείρημα, υπέρ της οποιασδήποτε αιτιασης κατά της διαδικασίας των εκλογών. Η ΟΛΜΕ, άλλη μια φορά "δικαίωσε" μια θεωρία συνωμοσίας .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.