Απάντηση στο brain drain με μείωση των αμοιβών νέων επιστημόνων

Κώστας Φωτάκης, πρώην Αναπλ. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
Πατρίτσια Κυπριανίδου, πρώην Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας
Πρόσφατα, η πολιτική ηγεσία του τομέα Έρευνας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε τη μείωση των αμοιβών μεταδιδακτόρων ερευνητών που υλοποιούν ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΕΣΠΑ, Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Για τον υπολογισμό των αμοιβών των μεταδιδακτόρων στα παραπάνω έργα και από 1.10.2020, πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει την αύξηση των αμοιβών συμβασιούχων επιστημόνων από ιδιωτικές πηγές.
Δεδομένου ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει από 1/10/2020, η μείωση των αποδοχών των μεταδιδακτόρων ερευνητών εφαρμόζεται σε τρέχοντα έργα και ενώ οι εν λόγω επιστήμονες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις ΙΔΟΧ (έργου ή εργασίας).
Η κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές εξαγγελίες για μέτρα αντιμετώπισης του brain drain, επικαλείται σήμερα νομικά επιχειρήματα προκειμένου να υλοποιήσει τη μισθολογική υποβάθμιση των μεταδιδακτόρων ερευνητών, οι οποίοι επιτυγχάνουν τη χρηματοδότησή τους για έρευνα πρώτης γραμμής από δημόσιους πόρους μετά από αυστηρή αξιολόγηση και μέσω προκηρύξεων με πολύ υψηλό ανταγωνισμό, όπως αυτές του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Οι επιστήμονες αυτοί αποτελούν το πλέον εξειδικευμένο κομμάτι των νέων που φεύγει στο εξωτερικό και την ραχοκοκαλιά της έρευνας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την ενθάρρυνση νέων επιστημόνων όπως είναι οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές, υλοποιήσαμε πολιτικές θετικής διάκρισης και αριστείας με στοχευμένες παρεμβάσεις, ειδικά μέσω της δημιουργίας του ΕΛΙΔΕΚ και των προκηρύξεών του, οι οποίες απέδωσαν θετικά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το στοιχείο στρατηγικού σχεδιασμού της σχετικής προκήρυξης του ΕΛΙΔΕΚ, το οποίο αναβαθμίζει τη θέση των νέων αυτών επιστημόνων στο ερευνητικό σύστημα: οι μεταδιδάκτορες μπορούν να είναι οι ίδιοι επιστημονικοί υπεύθυνοι για την υλοποίηση των ερευνητικών έργων που έχουν προτείνει και υλοποιούνται σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ακόμα και εάν δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας με αυτούς τους φορείς. Επίσης η κατώτερη αμοιβή τους με διάταξη νόμου συνδέθηκε έμμεσα με το ειδικό μισθολόγιο των υπολοίπων ερευνητών (λαμβάνουν μηνιαίο μισθό ο οποίος ορίζεται στο 90% του αντίστοιχου μηνιαίου μισθού των μονίμων ερευνητών Γ΄ βαθμίδας).
Σήμερα, είναι σαφές ότι η υποχρεωτική ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των μεταδιδακτόρων που χρηματοδοτούνται μέσω συμβάσεων από δημόσιους πόρους, καθώς και η ελλιπής αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους, θα οδηγήσει όχι μόνον σε μείωση των αποδοχών τους, αλλά θα αποτελέσει σοβαρό αντικίνητρο για την ερευνητική τους δραστηριότητα και την παραμονή τους στη χώρα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται νομικά επιχειρήματα για το θέμα αυτό. Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις επιλογές της απέναντι στο ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας και στους νέους επιστήμονες.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Σημαντικές διακρίσεις για το ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Θεματικών Περιοχών και Επιστημονικών Αντικειμένων της QS (Quacquarelli...
- Σεισμός: Κλειστά αύριο τα Σχολεία στους Δήμους Τρικκαίων, Πύλης, Φαρκαδόνας και Μετεώρων
- “Ρήγμα” στη Σύνοδο Πρυτάνεων για τις φοιτητικές καταλήψεις: Τρεις Πρυτάνεις με κοινή δήλωση διαφοροποιούνται από το ανακ...
- Ερώτηση 47 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας
- Περικοπή των αποδοχών μελών ΔΕΠ: Στις 2 Απριλίου θα συζητηθεί στο ΣτΕ προδικαστικό ερώτημα
- Νίκος Φίλης: Ασφυκτικός κομματικός έλεγχος και στην Έρευνα
- Η ανακοίνωση της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων
- Πως φαντάζονται 5χρονοι μαθητές την Ν. Κεραμέως έξω απ το υπ. Παιδείας και πηγαίνοντας στο σπίτι της
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για χαρακτηρισμό περαιτέρω δημοσίων σχολείων ως Πρότυπων ή Πειραματικών
- Προσλήψεις 1.054 αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Σχόλια (4)
Απλή απορία: αφού δεν μπορούν να τους πληρώνουν περισσότερα πλέον γιατί δεν επεκτείνουν τη διάρκεια των συμβάσεων τουλ΄χιστοβ
Χωρίς αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη οι όποιες προσπάθειες θα πέσουν στο κενό, ελάχιστες ευκαιρίες έχουν οι νέοι ερευνητές από το εξωτερικό να αναλάβουν επιστημονικό πρόγραμμα σε συνεργασία με ΑΕΙ της Ελλάδας. Το ίδιο συνέβη και με τα προηγούμενα προγράμματα (ΘΑΛΗΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ) την περίοδο 2000-2010, όταν εκπονήθηκαν εκατοντάδες διδακτορικά.
Η ερευνητική αξιολόγηση δεν μπορεί να διορθώσει όλες τις δομικές στρεβλώσεις που προκύπτουν από την άναρχη λειτουργία 400 και πλέον σχολών και τμημάτων ΑΕΙ.
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ... ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ (ΠΟΛΥ) ΜΕΣΟΝ...
Το μέλλον της Πατρίδας είναι οι νέοι της, οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων και οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές. Να μειωθούν οι συντάξεις και να ενισχυθεί το μέλλον, ας ξεκινήσουμε με ένα επίδομα σχολικής βιβλιοθήκης για τους δασκά-λους και τους καθηγητές και με ένα άτοκο δεκαετές δάνειο για ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Να συμβάλλουν και οι εφοπλιστές!...