Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εκλογές “αιρετών”: Ψήφισαν 13.168 εκπαιδευτικοί

Υπ. Παιδείας: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική διαδικασία εκλογών
Δημοσίευση: 07/11/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά  13.168 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  ψήφισαν ηλεκτρονικά στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, Σάββατο, για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας (σ.σ. η ψηφοφορία ξεκίνησε με 3.000 συμμετοχές την πρώτη ώρα, έφθασε περίπου 8.000 στις 2 το μεσημέρι και στις 3 λιγότερες από 10.000 συμμετοχές).

Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 5  το απόγευμα.

Στις τελευταίες εκλογές  που έγιναν πριν δυο χρόνια ψήφισαν 116. 000 εκπαιδευτικοί .

Το ενδιαφέρον των συνδικαλιστών, υπουργείου και πολιτικών κομμάτων, σ΄  αυτές τις εκλογές, δεν αποτελεί ποια παράταξη θα είναι πρώτη, αλλά τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Κι αυτό διότι:

Α. Πολλοί υποψήφιοι κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους με προτροπή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, μετά την αλλαγή της διαδικασίας εκλογών, ηλεκτρονικά αντί δια ζώσης και Σάββατο αντί εργάσιμη ημέρα.

Β. Το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και σήμερα οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν επί των αρχικά επικυρωμένων καταλόγων υποψηφίων.

Γ. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ προέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από τις εκλογές

Δ. Η ΟΛΜΕ προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτημα να ακυρωθούν οι εκλογές και συνδικαλιστές στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Ε. Μέχρι χθες το βράδυ ήταν σε εκκρεμότητα εάν θα  διεξαχθούν οι εκλογές , καθώς αναμένονταν η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της ΟΛΜΕ , όπου τελικά απορρίφθηκε το αίτημα της Ομοσπονδίας.

Ζ. Οι εκλεγέντες έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν μετά τις εκλογές. Τις θέσεις τους θα τις καταλάβουν οι αναπληρωματικοί

Πριν δυο χρόνια που έγιναν οι τελευταίες εκλογές αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ψήφισαν:

Για το ΚΥΣΠΕ (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ) ψήφισαν  65. 359  και τις δύο έδρες κατέλαβαν υποψήφιοι των παρατάξεων    Δ.Α.Κ.Ε. / Π.Ε. και ΔΗ.ΣΥ./Α.Κ.Ε

Για το ΚΥΣΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) ψήφισαν 50.856 και τις δύο έδρες κατέλαβαν η  Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών  και οι  ΣΥΝΕΚ 

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα  των τελευταίων εκλογών που έγιναν πριν δυο χρόνια.

Υπ. Παιδείας: Ολοκληρώθηκε  με επιτυχία η  ηλεκτρονική  διαδικασία  εκλογών

Σχετικά  με τις εκλογές το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:

Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας που παρείχε το εκλογικό ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ». Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία. Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους.

Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας.  Και αυτό, παρά τα συνεχή προσκόμματα, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακίνησης σε αποχή, τις απειλές για διαγραφή και τις εκφοβιστικές τακτικές όσων  αντιτίθενται συστηματικά σε κάθε αλλαγή.

Έχει, δε, ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του περιορισμού κυκλοφορίας και εφαρμογής των νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιστορικής σημερινής εκλογικής διαδικασίας, αλλά και όσους συμμετείχαν σε αυτήν, ως ψηφοφόροι ή υποψήφιοι. Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!

ΟΛΜΕ:  Είναι  πάρα πολύ μικρή η συμμετοχή  των εκπαιδευτικών

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος  σε επικοινωνία που είχε το esos μαζί του δήλωσε: "Είναι  πάρα πολύ μικρή η συμμετοχή  των εκπαιδευτικών στις εκλογές που ξεκίνησαν στις 9 το πρωί. Από τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε με το  υπουργείο πως θα λύσουμε το θέμα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αλλά ιδιαίτερα για   το πιο σημαντικό θέμα που τώρα είναι η εξ αποστάσεως   εκαιδευση. Για παράδειγμα στη Σάμο με σχολεία κλειστά και μεγάλο αριθμό μαθητών σε αντίσκηνα  ή φιλοξενούμενοι, όπως φυσικά το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν    και οι εκπαιδευτικοί στη Σάμο.Καλούμε  την υπουργό Παιδείας εάν  είναι δυνατόν και τη Δευτέρα να προχωρήσει σε διάλογο για τα τεράστια και φλέγοντα ζητήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".

Σχόλια (91)

 
δασκαλος 1
15 Νοε 2020 10:17

η πατρίδα μας βγήκε λαβωμένη από όλη αυτή την διαδικασία!ο κλάδος που δεν κατάφερε για μια ακόμα μια φορά να ξεπεράσει τον εαυτό του και την εσωστρέφειά του και το ΥΠΑΙΘ που δεν κατάφερε να πείσει τους εκπαιδευτικούς για την λειτουργικότητα της αλλαγής!Για μια ακόμα φορά η χώρα μας λαβωμένη και πολλοί να επιχαίρονται γι αυτό!Ηττήθηκε ο κλάδος,ηττήθηκε το Υπουργείο!Είμαστε όλοι ηττημένοι!

 
Γιωργος
09 Νοε 2020 11:31

Υπαρχουν εκπαιδευτικοι που επικροτουν τις μεθοδους Κεραμεως!!! Ειστε υποστηρικτες της ηλεκτρονικης ψηφοφοριας. Ενταξει μεχρι εδω. Ειναι δικαιωμα σας. Αλλα πως ειναι δυνατον να παραβλεπετε τον τροπο με τον οποιο η υπουργος προσπαθησε να την επιβαλει! Ειστε υπερ της επιβολης και του εξαναγκασμου; Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα; Αυτα διδασκετε και εφαρμοζετε στα παιδια σας και στους μαθητες σας;

 
Ιασων
09 Νοε 2020 11:17

Σταλινο... η ΟΛΜΕ κι οχι η υπουργος; Η ΟΛΜΕ δεν απειλει κανενα με προγραφες, αποδοκιμασε μονο καποιους που ενω παραιτηθηκαν μετα ζητουσαν με μηνυματα να τους ψηφισουν! Γιατι διαστρεβλωνετε τα πραγματα; Αυτο ειναι πολυ ανεντιμο. Οκαθενας μπορει να διαβασει την ανακοινωσην της ΟΛΜΕ και νατο διαπιστωσει.
Η συμμετοχη στις απεργιες ειναι μικρη οχι γιατι δεν θελουμε να απεργησουμε αλλα γιατι ετσι που μας καταντησαν δεν αντεχουμε οικονομικα.

 
Μαρινα
09 Νοε 2020 11:04

Πες μου εσυ η ευφυης ποιος εγινε ρεζιλι στα ματια της κοινωνιας αν οχι η Κεραμεως κι ας μη το καταλαβω. Μονο να μου το τεκμηριωσεις.

 
Κιμ
09 Νοε 2020 10:42

Αφήστε την υποκρισία κύριοι και κυρίες και πείτε μας: Αν η ψηφοφορία γινόταν δια ζώσης, χωρίς να χαθούν τα μαθήματα εκείνης της μέρας, θα το δεχόσασταν?

 
ΣΤΑΛΙΝΟ ....
09 Νοε 2020 01:17

Η ΟΛΜΕ ετοιμάζει προγραφές και στοχοποίηση αυτών που ψήφισαν! Τόσο... δημοκρατικοί οι συνδικαλιστές μας!

 
ΤΚ9
09 Νοε 2020 00:41

Ψήφισαν λέει το 7% και έγινε << ρεντίκολο>> η υπουργός.
Όταν κάνει απεργία η ΟΛΜΕ και η συμμετοχή είναι στο 1% τότε πιο μήνυμα παίρνουν οι συνδικαλιστάδες;

 
Δημήτρης - Εκπαιδευτικός.
08 Νοε 2020 23:53

Το ότι οι διαδικασίες έγιναν εκτός σχολικού ωραρίου, είναι το μόνο θετικό που έχει κάνει το υπουργείο από την στιγμή που ανέλαβαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Το να μην γίνουν συνελεύσεις είναι το τραγικό της υπόθεσης, Θα μπορούσαν, λόγω πανδημίας, να γίνουν ηλεκτρονικά με 5 εκπαιδευτικούς από κάθε σύλλογο διδασκόντων που θα όριζε ο σύλλογος, ή και με όλους όπου οι αριθμοί το επέτρεπαν. Όσο αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ελέω πανδημίας και ενεργού lockdown δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Προφανώς βέβαια ο τρόπος αυτός είναι και οικολογικότερος και πιο γρήγορος. Αρκρί βέβαια να μπορεί να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου

 
Χρήστος
08 Νοε 2020 23:06

Οι συνδικαλιστικές εκλογές, για τις οποίες απαιτείται να καταβληθεί συνδρομή 10 € και γίνονται σε εργάσιμη ημέρα για την πλειονότητα των ΕΛΜΕ από τις 14:30 μέχρι τις 19:00, έχουν συμμετοχή της τάξης του 50% - με 60%. Η αποχή ήταν απόλυτα συνειδητή από όλους τους εκπαιδευτικούς ως ένδειξη αντίδρασης στον τρόπο οργάνωσης των εκλογών από το Υπουργείο που δεν έκανε αποδεκτή απολύτως καμιά πρόταση για τον τρόπο που επιθυμούσαμε να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων που καθορίζουν τις τύχες μας.

 
@Δον Κιχώτης
08 Νοε 2020 22:56

Χαχαχα, αναρωτιόμουν ποιό από τα δύο θα σας "ιντριγκάριζε" περισσότερο αγαπητέ μου, γιατί σε άλλα σχόλιά μου, δείξατε φανερή προτίμηση στη μαγειρική(πχ στο καλό γιαχνί)! Εύστοχος και απολαυστικός όπως πάντα.
ΥΓ. Τους νέους(?) συνδικαλιστές που θα έρθουν(?) στο σχολείο σας, ξέρετε εσείς.... Τσαγάκι του βουνού με ηρεμιστικά βότανα(!) κι όλα δεξιά. Εεεε συγγνώμη.... κι όλα καλά ήθελα να πω.

 
Μάρκος
08 Νοε 2020 19:08

Δυστυχώς η Υπουργός με το πείσμα της έχασε τον σεβασμό του κλάδου. Δεν μπορεί πλέον να βρίσκεται στην Ηγεσία του Υπουργείου, ούτε να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική αφού όλοι είναι πλέον απέναντι της

 
Νικολάου Δ.
08 Νοε 2020 19:05

Συγγνώμη συναδέλφοι
Εσείς που ψηφίσατε ηλεκτρονικά τι ακριβώς ψηφίσατε αφού όλες οι
παρατάξεις απέσυραν τους υποψήφιους τους, αλλά με το ζόρι τους έβαλαν
στο σύστημα.
Και μη βιαστεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι είμαι οπισθοδρομικος,
αριστερός και σαμποτάρω την Υπουργό μας γιατί απλά ήμουν? υποψήφιος
με την ΔΑΚΕ, δεν ψήφισα και έχω καλή σχέση με την Τεχνολογία.
Και μην ξεχνάτε πάλι η ΔΑΚΕ βγήκε πρώτη δύναμη.
Τώρα παραιτήσεις όσων εκλέχτηκαν με το ζόρι, μήπως καταλάβει η Υπουργος
κάτι εστω και την τελευταία στιγμή

 
Μπράβο Υπουργέ
08 Νοε 2020 18:44

Αν και τα έκανες μαντάρα σε άλλα ζητήματα, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μαζί σου!!?

 
@φιλελεύθερος
08 Νοε 2020 16:54

Δυστυχώς η Υπουργός ούτε την πραγματικότητα μπορεί να δει, ούτε φυσικά κανένα όραμα για την παιδεία δεν έχει. Δική της πραγματικότητα είναι οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και όραμά της η επανεκλογή της. Με θέματα ουσίας, μάθησης, διδακτικής, σχολικών βιβλίων εκπαιδευτικής καινοτομίας ... μαύρα (με όλες τις αποχρώσεις της λέξης) μεσάνυχτα.

 
Στατιστικάριος
08 Νοε 2020 15:59

Προς ΥΠΑΙΘ: με ποιο ποσοστό συμμετοχής ΔΕΝ θα λέγατε ότι είχε επιτυχία η ηλεκτρονική διαδικασία εκλογών; 3%; 1%, 1‰; Όταν, όμως, τέθηκε θέμα πόσα τμήματα έχουν πάνω από 25 μαθητές, η απάντηση ήταν μόνο 3% (https://www.esos.gr/arthra/69936/n-kerameos-mono-3-ton-sholikon-tmimaton...). Δηλ. το 7% συμμετοχής είναι μεγάλο; Είναι επιτυχία;
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στη Στατιστική για να αντιληφθεί ότι ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τα αριθμητικά στοιχεία για να εξυπηρετηθεί το εκάστοτε αφήγημά σας είναι για τα πανηγύρια.
Εκτός εάν ως επιτυχία θεωρείτε το γεγονός ότι δεν έπεσε το Πληροφοριακό Σύστημα διεξαγωγής των εκλογών (ΖΕΥΣ) και ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Αυτό, όμως, οφείλεται στη μικρή συμμετοχή και κυρίως στο ότι δεν πρόκειται για Πληροφοριακό Σύστημα του ΥΠΑΙΘ. Αλλιώς, ακόμα κάτω θα ήταν...

 
Τ.Γ.Κ.
08 Νοε 2020 15:55

Την ώρα που γράφω αυτό το σχόλιο, 25 από τα 71 σχόλια (ποσοστό 35%) εδώ μέσα είναι υπέρ της χθεσινής διαδικασίας-παρωδία. Αντιστοιχούν στο 7%, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις χθεσινές εκλογές. Έτσι, για να έχουμε μια εικόνα της αντιστοιχίας των σχολίων και στα υπόλοιπα θέματα.

 
Κώστας
08 Νοε 2020 15:42

Είναι στρατηγική ήττα της Υπουργού. Έχει χάσει τον σεβασμό από την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου. Δεν μπορεί πλέον να ασκήσει πολιτική. Παραίτηση χθες

 
Με ένα κλικ
08 Νοε 2020 15:32

Τις προηγούμενες φορές γινόταν ψηφοφορία εργάσιμη μερα και ώρα και φυσικά πηγαίναμε για ευνόητους λόγους και μετά για καφέ με τις ώρες. Χτες δεν ψήφισα γιατί με χάλασε η φαγωμάρα και η ένταση που προκάλεσαν. Δεν τους άξιζε η ψήφος μας .

 
Παναγιώτης
08 Νοε 2020 15:29

Ο καλύτερος τρόπος ψηφοφορίας!
Ούτε σχεδιαστές μετακινήσεις, ούτε στήσιμο σε ουρές.
Και για τις ΕΛΜΕ έτσι πρέπει να γίνεται η ψηφοφορία.

 
Παναγιώτα
08 Νοε 2020 15:28

Ντροπή και μόνο ντροπή στο Υπουργείο για την ανακοίνωση. Όσο δε για τους/τις εκπαιδευτικούς που χαίρονται για το γρήγορο της διαδικασίας ας σκεφτούν αν τελικά θέλουμε μόνο τα κουκιά και όχι τη διαδικασία, συνελεύσεις, απόψεις ακόμη και αντεγκλήσεις.

 
Γιώργος
08 Νοε 2020 14:57

Στις προηγούμενες εκλογές που γινόταν καθημερινές εάν δεν ψηφίζει σου έκοβαν το μισθό.
Γνωρίζω αρκετούς που ήθελαν να ψηφίσουν αλλά δεν έλαβαν το σχετικό μήνυμα.
Αυτό είναι το μόνο αρνητικό αυτής της διαδικασίας.
Μπράβο στους διοργανωτές.
Την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα

 
Χμ
08 Νοε 2020 14:40

Αν και είμαι σύμφωνος με την ηλεκτρονική ψηφοφορία τα Σάββατα, γνωρίζω ότι ανήκω στη συντριπτική μειοψηφία. Φάουλ της Κεραμεως που δεν έλαβε υπόψη της την πλειοψηφία. Σε τέτοια θέματα χρειάζεται διάλογος.

 
@OhmyGod 07 Νοε 22:34
08 Νοε 2020 14:23

Το BAD... είναι πλεονασμός...

 
@Κιμ
08 Νοε 2020 14:17

αν είσαι επαρκής στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένου (ψιλοαμφιβάλλω) και στο scroll up , θα μπορέσεις να διαβάσεις πραγματικές αιτίες που δεν θα σου αρέσουν (άσχετες με το παλαμοκροτικό στην κεραμέως αφήγημά σου)

 
Ερτ
08 Νοε 2020 14:11

@Μαρινα το ποιος έγινε ρεζίλι στα μάτια της κοινωνίας άστο καλύτερα, είναι αδύνατον να το καταλάβεις.

 
Κιμ
08 Νοε 2020 13:43

Λένε κάποιοι ότι δεν πείραξε τους εκπαιδευτικούς η κατάργηση της μιας μέρας άδειας, αλλά η ακύρωση της γενικής συνέλευσης. Ποιας συνέλευσης βρε? Αυτής που επί κορωνοϊού δεν θα πατούσε άνθρωπος, ή εκείνης των προηγούμενων ετών που παρίσταντο λιγότεροι από το 1% των ψηφοφόρων?

 
Κωνσταντινα
08 Νοε 2020 13:40

Συναδελφοι που ειναι υπερ της ηλεκτρονικης ψηφοφοριας δεν ψηφισαν εξαιτιας του τροπου με τον οποιο χειριστηκε το θεμα η υπουργος. Η κυρια με τον φανατισμο της εφερε το αντιθετο αποτελεσμα! Τοσο καιρο δουλευε για τους συνδικαλιστες! Υπονομευσε η ιδια τον θεσμο που θελει να καθιερωσει.

 
Γιωργος
08 Νοε 2020 13:24

Οι συναδελφοι που επιχειρηματολογουν υπερ της ηλεκτρονικης ψηφοφοριας, επικροτουν και τους χειρισμους της υπουργου; Δεν βλεπουν τιποτα το αδιαλλακτο και αυταρχικο σε αυτες; Θεωρουν οτι οι οποιες 'τομες' πρεπει να εφαρμοζονται με καθε τροπο, ανεξαρτητα απο τη συναινεση αυτων τους οποιους αφορουν;

 
Δον Κιχώτης
08 Νοε 2020 13:08

@Ποσοστά ΠΑΣΟΚ?
Μα γιατί λέτε φράσεις που πληγώνουν;
Είστε πολύ σκληρόκαρδος, άπονος...

 
Μαρινα
08 Νοε 2020 13:05

Κεραμεως, αν εχεις ΕΥΘΙΞΙΑ παραιτησου! Εγινες ΡΕΖΙΛΙ! Το δικαιο της ΠΥΓΜΗΣ δεν φτουραει στους εκπαιδευτικους!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ