Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Αλήθειες για τις εκλογές των Αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στην Διοίκηση

Δημοσίευση: 08/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γράφει ο Γιάννης Πλατάρος Μαθηματικός, πρώην  Διευθυντής Εκπαίδευσης

Στις προχθεσινές εκλογές, έγινε μέγας θόρυβος. Με την οχλοβοή οι κατά πλειονότητα αδιάφοροι περί τα συνδικαλιστικά συνάδελφοί μας δεν αντελήφθησαν ούτε γιατί  έγινε τόσος  θόρυβος ούτε τι αφορούσε.  Αυτοί που δημιούργησαν τον θόρυβο ξέρουν πάρα πολύ καλά τι έκαναν , αλλά δεν το ξέρουν οι συνάδελφοι και θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στα γεγονότα.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται πάντα με ευθύνη της Διοίκησης και αφορούν την Διοίκηση και εμμέσως τα συνδικάτα.  Είναι υποχρεωτικό να δοθεί άδεια από την Διοίκηση μία μέρα εργάσιμη και αυτό γινόταν πάντα. Είναι απολύτως υποχρεωτική η άδεια,  διότι αφού είναι υπηρεσιακό θέμα πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή για την ομαλή λειτουργία των Συμβουλίων και την αποδοχή τους. Δεν μπορεί να γίνει η ψηφοφορία το απόγευμα, διότι ο άλλος θα πει «δεν πάω, έχω και δουλειές» ή ο άλλος συνάδελφος είναι σε διάφορα Σχολεία στον Νομό και τρέχει να προλάβει ενώ πρέπει να ψηφίσει εντός του ωραρίου και αυτή την ευχέρεια, για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να την έχουν όλοι ισοτίμως  για λόγους διασφάλισης της Δημοκρατικότητας.

Δεν ξέρω κατά πόσον έγινε αντιληπτό, εξήγησα, ότι για πολλούς λόγους ουσίας και πολύ σοβαρούς, οι εκλογές αιρετών πρέπει να γίνονται εργάσιμη ημέρα και να έχουν ισότιμο δικαίωμα προσέλευσης , ίδια ευχέρεια , όλοι ανεξαιρέτως. Γι αυτό και η άδεια διευκόλυνσης. Σκεφθείτε το όσο θέλετε, αλλά  δημοκρατικά, δεοντολογικά, ηθικά, πρακτικά, πρέπει να γίνονται έτσι. Άλλο οι εκλογές των συνδικάτων. Αυτές είναι διάδορες. Άλλη ποιότητα.

Δεν είναι της Διοίκησης εκλογές.  Αν ευαρεστείται η Διοίκηση δίνει άδεια. Δεν είναι υποχρεωτικό να δώσει, το καταλαβαίνετε. Άλλο αν τελικά δίνει άδεια ή όχι.

Σκέφθηκε λοιπόν η Διοίκηση και είπε, πιεζόμενη και από τους καιρούς και την κοινή γνώμη όλων, αλλά  κυρίως των γονέων: «Μπορώ να διαξαγάγω τις εκλογές σε αργία χωρίς ανάγκη μετακίνησης διασφαλίζοντας το ισότιμο δικαίωμα συμμετοχής όλων, δεδομένου και του κωλύματος μετακινήσεων και συγκεντρώσεων με δημόσιες συγκοινωνίες (δεν υπήρχε απαγορευτικό τότε)  Και απεφάνθη:  «Ναι, υπάρχει λύση, αξιόπιστη δοκιμασμένη πολλά έτη, το σύστημα ΖΕΥΣ….»

Όπερ και εγένετο.

Τα συνδικάτα, όλες οι παρατάξεις, εν σώματι και μια καρδία, ομοφώνως απέρριψαν το σύστημα άρδην με τις ακόλουθες αιτίες.  

•    Δεν παρέχεται λογοδοσία για τους απερχόμενους αιρετούς.
•    Δεν γίνεται ενημέρωση επαρκής λόγω απαγορευτικού.
•    Να δοθεί παράταση θητειών μέχρι τον Ιούνιο και βλέπουμε.

Τα παραπάνω ως επιχειρήματα στέκουν. Δεοντολογικά , πολιτικά, ηθικά. Κατά πόσον στέκουν,  πάρα πολύ ή πιο  λίγο,  ο κάθε ένας συνάδελφος έχει δική του ακλόνητη άποψη.

Η διοίκηση είχε άλλη άποψη (Επιχειρώ να την ερμηνεύσω)

•    Οι εκλογές είναι δικές μας και εμείς τις διεξάγουμε κατά νόμο και με δική μας ευθύνη, τα συνδικάτα έχουν άποψη, αλλά δεν θα μάς πουν και πώς θα τις κάνουμε.

•    Η θητεία των αιρετών έληξε, λήγει στο τέλος του έτους από 1//1/2021 διορίζονται νέα , έχουμε ευθύνη και νομική έναντι των αποφάσεων που θα πάρουν τα συμβούλια για «παράνομη σύνδεση» όπου οι όποιες αποφάσεις τους  είναι προσβλητές για ακυρότητας έναντι παντός διοικητικού Δικαστηρίου, έστω κι αν η ρύθμιση  για παράταση γίνει με νόμο, δεδομένου, ότι είναι αιρετός με θητεία, όπου και ο Δ/ντής του Σχολείου έχει θητεία, αλλά δεν είναι αιρετός και «έχει κριθεί αξιολογικώς»    

•    Αν  ο  συνάδελφος   Πρόεδρος της Εφορευτικής   ανοίγει 500  ψηφοδέλτια από αντίστοιχα χέρια  (Ίσως και  «σαλιωμένα» αν δεν έχουμε αυτοκόλλητα) Και αν  έχουν  παρελάσει από μπροστά του οι ίδιοι, τίθεται θέμα όχι μόνο ηθικό αλλά νομικό σε ενδεχόμενη νόσηση από Govid19

Υποθέτω τα παραπάνω –ίσως και πολλά άλλα όπως θα δούμε παρακάτω- σκέφθηκε ο Διοίκηση, αλλά βρέθηκε ενώπιον πρωτοφανούς ιστορικά εν Ελλάδι,   κοινού μετώπου όλων των παρατάξεων, κατά της διαδικασίας!

•    Υποχρεώθηκαν όλοι, εκόντες άκοντες, να αποσύρουν της υποψηφιότητές  τους (νόμιζαν ότι οι εκλογές θα γίνουν «παραδοσιακά»)  Οι Παρατάξεις και εν συνεχεία οι υποψήφιοι, σχεδόν όλοι παραιτήθηκαν.   Πλην όμως νομικά, η παραίτηση μετά της ανακήρυξη δεν προβλέπεται σε καμία εκλογική διαδικασία παντός είδους εκλογής. Γίνονται οι εκλογές, και μετά υπάρχουν παραιτήσεις. Δεν είναι απλό όπως το παρουσιάζουν πολλοί. Άλλο η κοινή λογική και άλλο η νομική λογική.

•    Η ΟΛΜΕ απείλησε ανοικτά με διαγραφές από τα Σωματεία.

•    Έγινε προσφυγή στο Σ.τ.Ε. όπου τα προσωρινά μέτρα απερρίφθηκαν  (σπανιότατο γεγονός, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ως εντελώς αβάσιμους και ανυπόστατους τους λόγους της προσφυγής, κάτι που θα είναι και πρόκριμα για την τακτική αγωγή, όποτε εκδικαστεί )

•    Έγινε –κυριολεκτικά- βομβαρδισμός όλων των Σχολείων με αφίσες από παρατάξεις, τοπικές ενώσεις και Ομοσπονδίες για αποχή.

•    Η όλη διαδικασία καταγγέλθηκε ως έωλη, δόλια  και  ύποπτη για χειραγώγιση  της ψήφου.

Και τα παραπάνω έχουν ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ;

•    Γιατί τόση αντίδραση;

•    Όντως υπάρχει δυνατότητα μαγειρέματος των αποτελεσμάτων;

Στα παραπάνω όλοι έχουν άποψη. Προσωπικώς γνωρίζω, ότι σε όλες τις μορφές  εκλογών,  όταν δεν τηρούνται οι απόλυτοι τύποι (που σχεδόν ποτέ δεν τηρούνται ) γίνονται κάποιες περιορισμένες «επεμβάσεις» αλλά μικρής κλίμακας που δεν επηρεάζουν  κατά 99% το αποτέλεσμα. Ειδικά στις εκλογές αιρετών των καθηγητών όπου τα αποτελέσματα λόγω λίγων θέσεων είναι «πλειοψηφικά» σχεδόν ποτέ δεν έχουν ακουστεί παράπονα και δικαιολογημένα. Ορισμένοι αιρετοί είναι και 20 χρόνια αιρετοί. Τους ξέρουμε (σχεδόν) ποίοι θα εκλεγούν. Η μείζων  φασαρία δεν δικαιολογείται με  τίποτα –φαινομενικά- αλλά πάντα  υπάρχει εξήγηση:

Πάμε παντού στα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Ο  νυν υπουργός  Εργασίας κ. Βρούτσης , πριν λίγες μέρες, την προηγούμενη εβδομάδα,  παρουσίασε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όπου ανάμεσα στα άλλα αυστηρά πλαίσια, προβλέπει

•    Την συνέχεια της θεσμοθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ για  το 50% συν 1 των εγγεγραμμένων μελών ως απαραίτητη προϋπόθεση για απεργία.

•    Η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας.

•     Στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

•    Η μη παροχή εξ’ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

•    Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%.

•    Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη.

•    Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

Τα παραπάνω είναι η αιτία της εμπλοκής , η οποία αιτία απεκρύβη από τους συναδέλφους. Δεν μπορεί όμως άλλο!

Δυστυχώς ή ευτυχώς ,αν περάσει η νέα θεσμοθέτηση, θα έχουμε:

•    Άμεση Δημοκρατία στον Συνδικαλισμό.

•    Αντικειμενικό περιορισμό όλων των προνομιών κήρυξης απεργίας από τα ΔΣ των συνδικάτων.

•    Πλήρη εκδημοκρατισμό -επί της ουσίας- του Συνδικαλισμού.

Ουσιαστικά, οι συνάδελφοι παίρνουν τις επαγγελματικές τύχες στα χέρια τους. Άκρως δημοκρατικό, άκρως υπεύθυνο. Πλέον δεν θα φταίνε τα συνδικάτα και τα ΔΣ τους, αλλά εμείς και μόνον εμείς.

Μας πετάνε στην θάλασσα και υποχρεούμεθα να μάθουμε κολύμπι. Απλώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν βουλιάζουμε και να απλώσουμε τα χέρια μας από την αγκύλωση της απραξίας και του καναπέ….

Υ.Γ.
 Όπως καταλάβατε, ο πραγματικός λόγος ήταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία του 50% + μία ψήφος, για απεργιακή κινητοποίηση. Το ποιος βγήκε, με πόσους ψήφους, αν βγήκε νόμιμα (νόμιμα βγαίνουν και με 1% συμμετοχή)  ελάχιστα μας αφορά. Νίκησαν οι Ομοσπονδίες, το Υπουργείο οι συνάδελφοι, όλα είναι ελάχιστα. Το κεντρικό μείζον θέμα από δω    και πέρα θα είναι η αμεσοδημοκρατία στον Συνδικαλισμό ή όχι.

Σχόλια (57)

 
Γιώργος Τζωρτζακάκης
08 Νοε 2020 18:40

Σε άλλη συζήτηση σας είχα γράψει ότι δεν έχετε δίκιο ότι μετά την ανακήρυξη δεν επιτρέπονται παραιτήσεις. Εδώ επιμένετε και πάλι. Ομως η αλήθεια είναι διαφορετική. Σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις (π.χ. δημοτικές εκλογές) έχουν γίνει δεκτές παραιτήσεις υποψηφίων από τα πρωτοδικεία μετά την ανακήρυξη τους. Σημειώνω (ενδεικτικά) απόφαση από το πρωτοδικείο θεσσαλονίκης που έκανε δεκτή αίτηση παραίτησης υποψήφιου δημοτικού συμβούλου μετά την ανακήρυξη και συγκεκριμένα στις 3/5/14 (8253/3-5-2014). Η αίτηση είχε υποβληθεί την προηγούμενη μέρα! Υπάρχουν και άλλα παρόμοια παραδείγματα που τα πρωτοδικεία κάνουν δεκτές αιτήσεις παραίτησης υποψηφίων, οπότε το συγκεκριμένο σας επιχείρημα ότι δε γίνονται δεκτές παραιτήσεις μετά την ανακήρυξη δεν ευσταθεί.

Για την ουσία της ανάρτησης: Κύριε Πλατάρε η χτεσινη εκλογική διαδικασία συνιστά συντριβή της υπουργού παιδείας και του νέου νόμου. Η συντριβή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αντιληφθείτε ότι από χτες είχαμε καραντίνα και είμαστε κλεισμενοι στα σπίτια μας. Αρα ιδανική συνθήκη για να μπούμε να ψηφίσουμε, αν θέλαμε. Αλλά δε θέλαμε. Το να προσπαθείτε να μας πείτε ότι το 95% (στην πρωτοβάθμια) που δεν ψήφισε, δεν κατάλαβε τα πραγματικά διακυβεύματα (τα οποία αντιλαμβάνεστε εσείς) συνιστά ευθεία προσβολή προς όλους αυτούς.

Γιώργος Τζωρτζακάκης

 
μπράβο
08 Νοε 2020 18:41

τα συγχαρητήριά μου που έχετε το θάρρος και τα λέτε, απέναντι στον εκφοβισμό που ασκείται από τους συνδικαλιστές με στοχοποίηση όσων ψήφισαν.

 
Ηλίας
08 Νοε 2020 18:48

Τεκμηριωμένες και στηριγμένες στην Λογική τοποθετήσεις.Τις επικροτώ.Ίδωμεν...

 
Εγώ πάντως ψήφισα
08 Νοε 2020 19:12

... και ας με απειλεί η ΟΛΜΕ όσο θέλει.

 
ασεπίτης
08 Νοε 2020 19:49

Συγχαρητήρια κ. Γιάννη
Πάντα ΣΩΣΤΟΣ

Υ.Γ: για να διαβάσουμε τώρα τον αντίλογο με την μπάλα στην εξέδρα

 
Ψηφοφόρος
08 Νοε 2020 19:52

Προσωπικά δεν ψήφισα για ένα και μοναδικό λόγο...

Δε θεωρώ ηθικό, εφόσον γνωρίζουμε όλοι τις ιδιαίτερες (τρέχουσες) συνθήκες από το Μάρτη, το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία ΕΠΙΛΕΞΕ να ζητήσει πρώτα τις υποψηφιότητες και ΕΠΕΙΤΑ να αλλάξει τη διαδικασία... βρίσκοντας νομικά πατήματα να κάνει το δικό της.

Θα ήταν "ντόμπρο" από μέρους της Κεραμέως να πει από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβρη, πως θα πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία αν οι συνθήκες το απαιτούν, να αποφασιστεί η διαδικασία πριν την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και έπειτα να τις ζητήσει και όποιος δε συμφωνεί... ας κάτσει σπίτι του! Εκεί κανείς δε θα μπορούσε να της πει κουβέντα...

Η νοοτροπία που επέδειξε η Κεραμέως ήταν ανησυχητική. Σήμερα άλλαξε τη διαδικασία μετά τις υποψηφιότητες... Γιατί όχι, σε 1-2 χρόνια, να μην αλλάξει και τον κώδικα του συστήματος ΖΕΥΣ και να καταγράφει ό,τι θέλει;

Δυστόπικο σενάριο; Μπορεί... Αλλά και αυτό που ζούμε σήμερα, πριν ένα χρόνο κάπως έτσι μας ακούγονταν.

 
Κώστας
08 Νοε 2020 20:28

Αναλύσεις δευτερεύουσης σημασίας... Πείτε μας για την ταμπακιέρα. Το 95% του κλάδου απέρριψε τις πρακτικές Κεραμεως.. Η ίδια το ανήγαγε σε μείζον πολιτικό ζήτημα και τέλος υπέστη συντριπτική ήττα.

 
πολίτης
08 Νοε 2020 20:28

Γράφει ο αρθρογράφος: "η παραίτηση μετά της ανακήρυξη δεν προβλέπεται σε καμία εκλογική διαδικασία παντός είδους εκλογής".

Δεν μας λέει όμως αν προβλέπεται η ουσιώδης αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας ΜΕΤΑ την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων".

Είναι ανεπίτρεπτο.
Πολιτικά, ηθικά, νομικά
Πού ακούστηκε υποψήφιοι παρά τη θέλησή τους;

 
Θεόδωρος Κ.
08 Νοε 2020 20:41

Αυτό που δε μας λες είναι τι γίνεται τώρα..θα νομιμοποιήσει η Υπουργός τους εκλεγμένους με 3% ..Αυτοί θα συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων; αν παραιτηθούν θα αναλάβουν οι επόμενοι;

 
Θυμιος
08 Νοε 2020 20:42

Ακριβώς όπως τα γράφει είτε αρέσει σε μερικούς είτε δεν αρέσει! Καλά τώρα, τους έχουμε μάθει, θα λένε τα ίδια τα ίδια τα ίδια ......

 
iris
08 Νοε 2020 20:47

Η αποχή μπορεί να δείχνει και την απουσία ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών για έναν αποτυχημένο, σε όλα τα επίπεδα, συνδικαλισμό.

Καιρός να αλλάξουμε σελίδα και να δούμε τη νέα πραγματικότητα.

 
@iris
08 Νοε 2020 21:00

Το διακυβευμα ήταν συγκεκριμένο από το στόμα της ιδίας της Υπουργού. " Η με το υπουργείο ή με την ΟΛΜΕ". Ο κλάδος απάντησε αποστομωτικά. Αν τολμάει ας κάνει τις εκλογες πάλι μετά την πανδημία δια ζωσης και καθημερινή χωρίς άδεια.. και θα πάρει την απάντησή για ακόμα μια φορά.

 
@Γιώργος Τζωρτζακάκης
08 Νοε 2020 21:02

Σωστός και κατανοητός. Επιτρέψτε μου να αντιγράψω από το κείμενό σας την τελευταία πρότασης προς τον κ. Γιάννη. "Το να προσπαθείτε να μας πείτε ότι το 95% (στην πρωτοβάθμια) που δεν ψήφισε, δεν κατάλαβε τα πραγματικά διακυβεύματα (τα οποία αντιλαμβάνεστε εσείς) συνιστά ευθεία προσβολή προς όλους αυτούς". Όντως! Είναι μεγάλο το πρόβλημα όταν κάποιος έχει ιδέα για τον εαυτό του και δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Διολισθαίνει σε ατοπήματα απαράδεκτα.

 
Μπάμπης
08 Νοε 2020 21:12

"Πλην όμως νομικά, η παραίτηση μετά της ανακήρυξη δεν προβλέπεται σε καμία εκλογική διαδικασία παντός είδους εκλογής."
Αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα, μελετήστε το άρθρο 21 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και θα δείτε ότι προβλέπεται διαδικασία παραίτησης και αντικατάστασης υποψήφιου Δημάρχου μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών, ενώ αν πρόκειται για παραίτηση υποψήφιου δημοτικού συμβούλου ή υποψήφιου συμβούλου κοινότητας μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών, αυτός δεν αναπληρώνεται.

 
Γιώργος Τζωρτζακάκης
08 Νοε 2020 21:18

Γράφετε κ. Πλατάρε ότι δε μπορούσε να δοθεί παράταση στη θητεία των αιρετών γιατί θα μπορούσαν να προσβληθούν στα δικαστηρια οι παρατάσεις. Να υποθέσω ότι δε μάθατε ότι το ΥΠΕΣ παρέτεινε τη θητεία όλων των αιρετών (στο υπολοιπο δημόσιο) με εγκύκλιο που έβγαλε την Τρίτη; Εκεί δεν υπάρχει θέμα; Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε πράγματα με μια απολυτότητα όταν πριν μερικές μέρες συνέβη αυτό που ισχυρίζεστε ότι δε γίνεται; Μονο στην εκπαίδευση δε γίνεται;
Επίσης να σας ενημερώσω για τα θέματα ων παραιτήσεων που λέτε ότι δεν προβλεπονται σε κανενα νόμο και σε καμία εκλογη ότι με βάση το νόμο 3852/10(Καλικράτης) ακόμα και ο υποψήφιος δήμαρχος μπορεί να παραιτηθεί!

Το δε άρθρο 21 (όπως αυτό ισχύει) του νόμου προβλέπει ότι: «-1. Ο υποψήφιος δήμαρχος μπορεί να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του. Η παραίτηση γίνεται με γραπτή δήλωση του, η οποία επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου την όγδοη (8η) ημέρα, το αργότερο, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Δηλαδή μετά την ανακήρυξη.

Τέλος να σημειώσω ότι η υπουργός παιδείας προγραμμάτιζε τις εκλογές των διοικητικών υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου με ψηφοφορία δια ζώσης. Και στα άλλα υπουργεία τα ίδιο. Μόνο για τους εκπαιδευτικούς αποφάσισαν διαφορετικα. Και πήραν την απάντηση

Γιώργος Τζωρτζακάκης

 
Ελενη
08 Νοε 2020 21:42

Τα σχόλια του @ψηφοφορος και @πολιτης με καλύπτουν 100%. Δεν ψήφισα συνειδητά , δεν συντασσομαι με τους συνδικαλιστές, δεν μου αρέσει ο αυταρχισμός της υπουργού. Όταν βάζεις έναν ολόκληρο κλάδο μονίμως απέναντι, τότε δεν είναι έκπληξη ότι θα μείνει απέναντι. Αν συμπεριφερόμαστε στους μαθητές μας με τον τρόπο που συμπεριφέρεται το υπουργείο στους εκπαιδευτικούς θα μας κατηγορούσαν για χρήση αντιπαιδαγωγικών μεθόδων

 
Poyet
08 Νοε 2020 21:56

Ε καλά τώρα, από έναν ένθερμο υποστηρικτή της νδούλας περιμένατε να ακούσετε κάτι διαφορετικό;

 
ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ
08 Νοε 2020 22:21

Αγαπητέ Πλάταρε αυτά να τα 'έγραφες την Παρασκευή.
Όχι σήμερα μετά την ψηφοφορία που σήμανε τον πολιτικό τάφο της Κεραμέως.
Κατανοητό να θες να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα....
αλλά εκτίθεσαι και ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν κάτι που δεν έχει η Κεραμέως
ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

 
ΠΕ04
08 Νοε 2020 22:23

Υπερασπιστής όπως πάντα της δεξιάς (αν και θα προτιμούσε πολύ πιο δεξιάς) κυβερνητικής πολιτικής .
Όπως λέει και ο συνάδελφος, αν είναι δυνατόν να κατάλαβε κατά μήκος και κατά πλάτος ο αρθρογραφος, αλλά όχι το 95%. Έλεος!!!

 
petros
08 Νοε 2020 22:29

Τώρα καταλάβαμε και οι εκτός του χορού τι ακριβώς συμβαίνει. Σας ευχαριστούμε.

 
απορία
08 Νοε 2020 22:42

το θέμα είναι τώρα τι γίνεται...
γιατί εγώ φοβάμαι πως θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση!

 
@iris
08 Νοε 2020 22:48

Καμία απογοήτευση για τον συνδικαλισμό δεν κατεβάζει το ποσοστό από το 80% στο 8%!!!! Η απογοήτευση είναι όλη για το υπουργείο. Σκεφτείτε ότι αν είναι όπως τα λέτε και μιλάμε για αποτυχημένο συνδικαλισμό, δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση οι 80 ή 90 στους 100 να συμφωνούν με αυτούς τους συνδικαλιστές που προέτρεπαν σε αποχή από τις εκλογές. Η διαμαρτυρία κατά του συνδικαλισμού θα έφερνε τον κόσμο στις κάλπες, δεν θα τον ωθούσε να κάνει ό,τι οι "αποτυχημένοι" , όπως το θέτετε, συνδικαλιστές θα υποδείκνυαν. Διαφωνείτε;;

 
Ert
08 Νοε 2020 22:50

Φυσικά θα είναι νόμιμοι...ας ψηφίζατε. Για να δούμε θα έχει τα κότσια η Κεραμέως να το πάει μέχρι τέλους ; Και εκείνα τα νομοσχέδια που χρωστάει να μας παρουσιάσει επιτέλους!

 
teacher
08 Νοε 2020 23:05

Δεν ξέρω σε τι αποσκοπεί η ανάγκη του κ. Πλατάρου να τοποθετηθεί επί του θέματος, το σίγουρο όμως είναι ότι μετά από την εκλογική διαδικασία οδηγούμαστε σε έναν δρόμο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει. Κανείς υπουργός δεν μπορεί να θεωρήσει τη διαδικασία ως μη γενόμενη, από τη στιγμή που ψήφισαν έστω και ελάχιστοι. Άρα τα αποτελέσματα έχουν κάποια αξία. Αν οι εκλεγμένοι αποφασίσουν μαζικά να παραιτηθούν, δεν προβλέπεται επανάληψη των εκλογών. Οπότε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα μείνουν για δύο χρόνια χωρίς αιρετούς (άλλο που δεν ήθελε βέβαια η Κεραμέως). Ακόμη κι αν άλλαζε στάση η υπουργός ή ο Μητσοτάκης την αντικαθιστούσε, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, πάλι δε θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι εκλογές, γιατί έστω κι ένας από τους νεοεκλεγμένους να θελήσει να διατηρήσει τη θέση του αιρετού, δικαίως θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη, με σίγουρη τη δικαίωσή του. Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση, που δεν ξέρω πώς θα καταλήξει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι, για λόγους δημοκρατίας και μόνο, όλοι όσοι εκλέχθηκαν πρέπει να παραιτηθούν, για να διασωθεί όχι μόνο η προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά και η αξιοπρέπεια του κλάδου.

 
Πλατάρος Γιάννης
08 Νοε 2020 23:12

Να σας απαντήσω γι΄αυτά που είμαι απολύτως σίγουρος.
1) Η νομιμότητα εκλογής είναι σίγουρη και απρόσβλητη ακόμα και με 0,1% συμμετοχή και με μοναδική ψήφο. Όλοι έχουν πρόσβαση στην ψηφοφορία, όσοι θέλουν ψηφίζουν, ψηφίζει ένα τον εαυτό του, άρα νομικά βγαίνει. Έτσι παίζεται το δημοκρατικό παιγνίδι ανέκαθεν. Στην Ελλάδα επί επικαιροποιημένων εκλογικών καταλόγων ψηφίζει ένα 40% των εχόντων δικαίωμα και βγάζουν κοινοβούλιο 300 εδρών.
Θεωρητικά ένας πολιτικός που έχει εκλεγεί με ελάχιστους ψήφους έχε ι«πολιτικό πρόβλημα» αλλά καθόλου νομικό. Είναι απολύτως σαφές αυτό.
2) Τώρα μπορούν να παραιτηθούν άπαντες . Τώρα θα πάνε τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, ότι αποποιούνται την εκλογή τους και μάλιστα με σειρά εκλογής όμως προβλέπει το πρωτόκολλο. Έτσι προβλέπεται έτι θα γίνει.
3) Σε περίπτωση που παραιτηθούν όλοι όλων των παρατάξεων θα βγει ο ανεξάρτητος που πήρε την δική του ψήφο μόνο. Μπορεί να γίνει και αυτό.
4) ΣΕ περίπτωση που δεν πάει ούτε ένας, τα Συμβούλια λειτουργούν με τα άλλα τρία μέλη, αρκεί να υπάρχει απαρτία. (3 στα 3 όπου όταν κωλυεται ένας, υπάρχει και ο αναπληρωματικός.
5) Οι αιρετοί ήταν το «μάτι και το αυτί του κλάδου» όταν προ αμνημονεύτων ετών ήταν παρατηρητές. Τώρα για πολλές πολλές δεκαετίες, μετέχουν της Διοίκησης, έχουν δικαίωμα ψήφου υπογράφουν πρακτικά, αναλαμβάνουν ευθύνες των πράξεών τους , καθώς οφείλουν να εφαρμόζουν τον νόμο όταν είναι σαφής (δεν είναι καθόλου σαφείς οι νόμοι σε πολλές περιπτώσεις) Δέχονται και μηνύσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ιδίως όταν γίνονται κρίσεις στελεχών όπου οι μηνυτές, τους μηνύουν όλους ως Σώμα, καθώς η βαθμολογία εκάστου μέλους, μεγάλη ή μικρή είναι κοντά στην μέση τιμή και δεν έχουμε άξια λόγου τυπική απόκλιση, καθώς έχουμε τους 3 εκπροσώπους της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας τον 1ο αιρετό της Α΄παράταξης και τον 2ο εκπρόσωπο της Β΄ παράταξης όπου συνήθως υπάρχει και «χαοτικό» ιδεολογικό χάσμα.

Επιμένω στον πραγματικό λόγο σύγκρουσης των συνδικάτων με την Κυβέρνηση που είναι οι απολύτως εκ βάθρων αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που προβλέπουν καταλυτικές αλλαγές στην λειτουργία των Συνδικάτων, καθώς παύει ο κάθε αιρετός να είναι «εκπρόσωπος» παύει να αποφασίζει σε ουσιώδη θέματα και αποφασίζει μόνο για τα διαδικαστικά, ενώ απόλυτος διαχειριστής καθίσταται ο ίδιος ο εκπαιδευτικός. Είναι μια θεσμοθέτηση άμεσης Δημοκρατίας, ανώτερης από την αντιπροσωπευτική, αλλά εξαιρετικά βαριάς ως προς τις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί για την εκπαιδευτική του ανέλιξη όπου τα συνδικάτα μάλλον θα πάψουν να είναι χώροι πολιτικής «ζύμωσης» αλλά χώροι »επαγγελματικής ζύμωσης» όπως έπρεπε πάντα να είναι...
Αν δεν το κατάλαβαν ακόμα κάποιοι, είναι απολύτως αδύνατον να περιφέρουν κάλπη στα Σχολεία οι συνδικαλιστές για λήψη αποφάσεων απεργίας. Για πρακτικούς και νομικούς λόγους. Η λύση είναι αυτή που θα προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση (Αν ψηφιστεί και αν εφαρμοστεί) με την στιγμιαία ηλεκτρονική ψηφοφορία. Είναι λογικό να μην θέλει κανένας ψαλίδισμα των εξουσιών που έχει και να τις εκχωρεί σε τρίτους ακόμα και αν αυτοί οι «τρίτοι» είναι η εκλογική τους βάση.
Πρόκειται για ένα απολύτως ενδιαφέρον πείραμα αυτοδιάθεσης και ελπίζω να πετύχει αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Τα συνδικάτα να κάνουν κριτική όχι στις αμεσοδημοκρατικές διατάξεις, αλλά σε όλα τα άλλα.
Πάρα πολύ σύντομα σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα τα δούμε όλα αυτά, που ήταν η πραγματική αιτία σύγκρουσης με το Υπουργείο.
Στην πραγματικότητα, όποιος αγαπά τον κλάδο θα πρέπει να θλίβεται από τα απογοητευτικά ποσοστά συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις που ποτέ δεν έχουν απαρτία, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστά συμμετοχής υποπολλαπλάσια από την συμμετοχή του Σαββάτου. Πρόκειται για θλιβερές «μαζώξεις» όπου όλοι λένε τα ευχολόγιά τους, βγάζουν πύρινους λόγους για την εκάστοτε κυβέρνηση και μόλις τελειώσει η οιονεί ψυχοθεραπεία πάνε σπίτι τους . Έχω συμμετάσχει, δεν αντέχεται να γίνει πάνω από 5-6 φορές. Κάποιοι το ασκούν πολλά χρόνια και απορώ πώς μετέχουν ψυχικά σ κάτι που δεν μετέχουν οι εκπαιδευτικοί.
Τώρα θα συμμετέχουν όλοι και θα λειτουργήσει η πραγματική δημοκρατία. (Ελπίζω!)

 
ΞΑΝΘΟΣ
08 Νοε 2020 23:15

Αυτό το 20 χρόνια .....τα ίδια πρόσωπα.....ΔΕΝ ΔΕΊΧΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ....ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΑΙΡΙΆΖΕΙ...... άλλα πρόσωπα δεν υπάρχουν.....ΑΡΑΓΕ.....;

 
Πλερουά?
08 Νοε 2020 23:29

Εάν 1 μήνα μετά το διορισμό σας(ως εκπαιδευτικός), σας έλεγαν ότι αντί να σας πληρώνουν, πλέον, θα πληρώνετε εσείς στο κράτος... Κι ότι ο νόμος, δεν προβλέπει δικαίωμα παραίτησης....

 
Dinos
09 Νοε 2020 02:02

Κύριε Γιάννη,
συνδικαλισμός από το καναπέ και από το πληκτρολόγιο δεν γίνεται.
Δεν αντιλαμβάνομαι ποιοι λόγοι σας ωθούν να κάνετε τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά να μας δηλώνετε κατάμουτρα ότι το 95% που δεν ψήφισε δεν κατάλαβε το διακύβευμα αυτών των εκλογών πάει πολυ.
Προσβάλετε επιστήμονες το καλύτερο κομάτι της κοινωνίας μας.
Επειδή σίγουρα γνωρίζετε τις συνέπειες τέτοιων θέσεων-που αυξάνουν τον αυταρχισμό και την αλαζονία της εξουσίας - καλό θα ήταν να δηλωσετε ξεκάθαρα αν έχετε θάρρος το λόγο της παρεμβασης σας.

 
Άμεση Δημοκρατία;
09 Νοε 2020 07:43

Αλήθεια την άμεση δημοκρατία γιατί δεν την δοκιμάζουν και στις αποφάσεις του Υπουργείου , όπως για παράδειγμα στις κάμερες στις τάξεις ή στην ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων; Δεν πρόκειται για άμεση δημοκρατία αλλά για τον ευτελισμό της έννοιας αυτής!

 
Legend
09 Νοε 2020 08:18

Επιτέλους μια εμπεριστατωμένη ανάλυση!! Με λογική τοποθέτηση των πραγμάτων. Δεν το περίμενα από συνδικαλιστή... αλλά τελικά υπάρχουν μερικοί. Ελπίζω να βρήκα και να ψήφισα τέτοιους!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ