Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Αλήθειες για τις εκλογές των Αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στην Διοίκηση

Δημοσίευση: 08/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γράφει ο Γιάννης Πλατάρος Μαθηματικός, πρώην  Διευθυντής Εκπαίδευσης

Στις προχθεσινές εκλογές, έγινε μέγας θόρυβος. Με την οχλοβοή οι κατά πλειονότητα αδιάφοροι περί τα συνδικαλιστικά συνάδελφοί μας δεν αντελήφθησαν ούτε γιατί  έγινε τόσος  θόρυβος ούτε τι αφορούσε.  Αυτοί που δημιούργησαν τον θόρυβο ξέρουν πάρα πολύ καλά τι έκαναν , αλλά δεν το ξέρουν οι συνάδελφοι και θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στα γεγονότα.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται πάντα με ευθύνη της Διοίκησης και αφορούν την Διοίκηση και εμμέσως τα συνδικάτα.  Είναι υποχρεωτικό να δοθεί άδεια από την Διοίκηση μία μέρα εργάσιμη και αυτό γινόταν πάντα. Είναι απολύτως υποχρεωτική η άδεια,  διότι αφού είναι υπηρεσιακό θέμα πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή για την ομαλή λειτουργία των Συμβουλίων και την αποδοχή τους. Δεν μπορεί να γίνει η ψηφοφορία το απόγευμα, διότι ο άλλος θα πει «δεν πάω, έχω και δουλειές» ή ο άλλος συνάδελφος είναι σε διάφορα Σχολεία στον Νομό και τρέχει να προλάβει ενώ πρέπει να ψηφίσει εντός του ωραρίου και αυτή την ευχέρεια, για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να την έχουν όλοι ισοτίμως  για λόγους διασφάλισης της Δημοκρατικότητας.

Δεν ξέρω κατά πόσον έγινε αντιληπτό, εξήγησα, ότι για πολλούς λόγους ουσίας και πολύ σοβαρούς, οι εκλογές αιρετών πρέπει να γίνονται εργάσιμη ημέρα και να έχουν ισότιμο δικαίωμα προσέλευσης , ίδια ευχέρεια , όλοι ανεξαιρέτως. Γι αυτό και η άδεια διευκόλυνσης. Σκεφθείτε το όσο θέλετε, αλλά  δημοκρατικά, δεοντολογικά, ηθικά, πρακτικά, πρέπει να γίνονται έτσι. Άλλο οι εκλογές των συνδικάτων. Αυτές είναι διάδορες. Άλλη ποιότητα.

Δεν είναι της Διοίκησης εκλογές.  Αν ευαρεστείται η Διοίκηση δίνει άδεια. Δεν είναι υποχρεωτικό να δώσει, το καταλαβαίνετε. Άλλο αν τελικά δίνει άδεια ή όχι.

Σκέφθηκε λοιπόν η Διοίκηση και είπε, πιεζόμενη και από τους καιρούς και την κοινή γνώμη όλων, αλλά  κυρίως των γονέων: «Μπορώ να διαξαγάγω τις εκλογές σε αργία χωρίς ανάγκη μετακίνησης διασφαλίζοντας το ισότιμο δικαίωμα συμμετοχής όλων, δεδομένου και του κωλύματος μετακινήσεων και συγκεντρώσεων με δημόσιες συγκοινωνίες (δεν υπήρχε απαγορευτικό τότε)  Και απεφάνθη:  «Ναι, υπάρχει λύση, αξιόπιστη δοκιμασμένη πολλά έτη, το σύστημα ΖΕΥΣ….»

Όπερ και εγένετο.

Τα συνδικάτα, όλες οι παρατάξεις, εν σώματι και μια καρδία, ομοφώνως απέρριψαν το σύστημα άρδην με τις ακόλουθες αιτίες.  

•    Δεν παρέχεται λογοδοσία για τους απερχόμενους αιρετούς.
•    Δεν γίνεται ενημέρωση επαρκής λόγω απαγορευτικού.
•    Να δοθεί παράταση θητειών μέχρι τον Ιούνιο και βλέπουμε.

Τα παραπάνω ως επιχειρήματα στέκουν. Δεοντολογικά , πολιτικά, ηθικά. Κατά πόσον στέκουν,  πάρα πολύ ή πιο  λίγο,  ο κάθε ένας συνάδελφος έχει δική του ακλόνητη άποψη.

Η διοίκηση είχε άλλη άποψη (Επιχειρώ να την ερμηνεύσω)

•    Οι εκλογές είναι δικές μας και εμείς τις διεξάγουμε κατά νόμο και με δική μας ευθύνη, τα συνδικάτα έχουν άποψη, αλλά δεν θα μάς πουν και πώς θα τις κάνουμε.

•    Η θητεία των αιρετών έληξε, λήγει στο τέλος του έτους από 1//1/2021 διορίζονται νέα , έχουμε ευθύνη και νομική έναντι των αποφάσεων που θα πάρουν τα συμβούλια για «παράνομη σύνδεση» όπου οι όποιες αποφάσεις τους  είναι προσβλητές για ακυρότητας έναντι παντός διοικητικού Δικαστηρίου, έστω κι αν η ρύθμιση  για παράταση γίνει με νόμο, δεδομένου, ότι είναι αιρετός με θητεία, όπου και ο Δ/ντής του Σχολείου έχει θητεία, αλλά δεν είναι αιρετός και «έχει κριθεί αξιολογικώς»    

•    Αν  ο  συνάδελφος   Πρόεδρος της Εφορευτικής   ανοίγει 500  ψηφοδέλτια από αντίστοιχα χέρια  (Ίσως και  «σαλιωμένα» αν δεν έχουμε αυτοκόλλητα) Και αν  έχουν  παρελάσει από μπροστά του οι ίδιοι, τίθεται θέμα όχι μόνο ηθικό αλλά νομικό σε ενδεχόμενη νόσηση από Govid19

Υποθέτω τα παραπάνω –ίσως και πολλά άλλα όπως θα δούμε παρακάτω- σκέφθηκε ο Διοίκηση, αλλά βρέθηκε ενώπιον πρωτοφανούς ιστορικά εν Ελλάδι,   κοινού μετώπου όλων των παρατάξεων, κατά της διαδικασίας!

•    Υποχρεώθηκαν όλοι, εκόντες άκοντες, να αποσύρουν της υποψηφιότητές  τους (νόμιζαν ότι οι εκλογές θα γίνουν «παραδοσιακά»)  Οι Παρατάξεις και εν συνεχεία οι υποψήφιοι, σχεδόν όλοι παραιτήθηκαν.   Πλην όμως νομικά, η παραίτηση μετά της ανακήρυξη δεν προβλέπεται σε καμία εκλογική διαδικασία παντός είδους εκλογής. Γίνονται οι εκλογές, και μετά υπάρχουν παραιτήσεις. Δεν είναι απλό όπως το παρουσιάζουν πολλοί. Άλλο η κοινή λογική και άλλο η νομική λογική.

•    Η ΟΛΜΕ απείλησε ανοικτά με διαγραφές από τα Σωματεία.

•    Έγινε προσφυγή στο Σ.τ.Ε. όπου τα προσωρινά μέτρα απερρίφθηκαν  (σπανιότατο γεγονός, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ως εντελώς αβάσιμους και ανυπόστατους τους λόγους της προσφυγής, κάτι που θα είναι και πρόκριμα για την τακτική αγωγή, όποτε εκδικαστεί )

•    Έγινε –κυριολεκτικά- βομβαρδισμός όλων των Σχολείων με αφίσες από παρατάξεις, τοπικές ενώσεις και Ομοσπονδίες για αποχή.

•    Η όλη διαδικασία καταγγέλθηκε ως έωλη, δόλια  και  ύποπτη για χειραγώγιση  της ψήφου.

Και τα παραπάνω έχουν ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ;

•    Γιατί τόση αντίδραση;

•    Όντως υπάρχει δυνατότητα μαγειρέματος των αποτελεσμάτων;

Στα παραπάνω όλοι έχουν άποψη. Προσωπικώς γνωρίζω, ότι σε όλες τις μορφές  εκλογών,  όταν δεν τηρούνται οι απόλυτοι τύποι (που σχεδόν ποτέ δεν τηρούνται ) γίνονται κάποιες περιορισμένες «επεμβάσεις» αλλά μικρής κλίμακας που δεν επηρεάζουν  κατά 99% το αποτέλεσμα. Ειδικά στις εκλογές αιρετών των καθηγητών όπου τα αποτελέσματα λόγω λίγων θέσεων είναι «πλειοψηφικά» σχεδόν ποτέ δεν έχουν ακουστεί παράπονα και δικαιολογημένα. Ορισμένοι αιρετοί είναι και 20 χρόνια αιρετοί. Τους ξέρουμε (σχεδόν) ποίοι θα εκλεγούν. Η μείζων  φασαρία δεν δικαιολογείται με  τίποτα –φαινομενικά- αλλά πάντα  υπάρχει εξήγηση:

Πάμε παντού στα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Ο  νυν υπουργός  Εργασίας κ. Βρούτσης , πριν λίγες μέρες, την προηγούμενη εβδομάδα,  παρουσίασε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όπου ανάμεσα στα άλλα αυστηρά πλαίσια, προβλέπει

•    Την συνέχεια της θεσμοθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ για  το 50% συν 1 των εγγεγραμμένων μελών ως απαραίτητη προϋπόθεση για απεργία.

•    Η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας.

•     Στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

•    Η μη παροχή εξ’ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

•    Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%.

•    Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη.

•    Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

Τα παραπάνω είναι η αιτία της εμπλοκής , η οποία αιτία απεκρύβη από τους συναδέλφους. Δεν μπορεί όμως άλλο!

Δυστυχώς ή ευτυχώς ,αν περάσει η νέα θεσμοθέτηση, θα έχουμε:

•    Άμεση Δημοκρατία στον Συνδικαλισμό.

•    Αντικειμενικό περιορισμό όλων των προνομιών κήρυξης απεργίας από τα ΔΣ των συνδικάτων.

•    Πλήρη εκδημοκρατισμό -επί της ουσίας- του Συνδικαλισμού.

Ουσιαστικά, οι συνάδελφοι παίρνουν τις επαγγελματικές τύχες στα χέρια τους. Άκρως δημοκρατικό, άκρως υπεύθυνο. Πλέον δεν θα φταίνε τα συνδικάτα και τα ΔΣ τους, αλλά εμείς και μόνον εμείς.

Μας πετάνε στην θάλασσα και υποχρεούμεθα να μάθουμε κολύμπι. Απλώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν βουλιάζουμε και να απλώσουμε τα χέρια μας από την αγκύλωση της απραξίας και του καναπέ….

Υ.Γ.
 Όπως καταλάβατε, ο πραγματικός λόγος ήταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία του 50% + μία ψήφος, για απεργιακή κινητοποίηση. Το ποιος βγήκε, με πόσους ψήφους, αν βγήκε νόμιμα (νόμιμα βγαίνουν και με 1% συμμετοχή)  ελάχιστα μας αφορά. Νίκησαν οι Ομοσπονδίες, το Υπουργείο οι συνάδελφοι, όλα είναι ελάχιστα. Το κεντρικό μείζον θέμα από δω    και πέρα θα είναι η αμεσοδημοκρατία στον Συνδικαλισμό ή όχι.

Σχόλια (57)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
15 Νοε 2020 21:59

Κατά τα συνήθη, ο κ. Πλατάρος εμφανίζεται ως απόλυτος ειδήμων των πάντων και με ύφος εξοργιστικής αλαζονείας και παντογνωσίας ισοπεδώνει την αξιοπρέπεια συναδέλφων που με συντριπτικό ποσοστό φώναξαν την αντίθεσή τους στις δόλιες μεθοδεύσεις μιας υπουργού που ήδη καταγράφεται ως η πλέον ανεπαρκής που πέρασε ποτέ από αυτή τη θέση, αν και ο αρθρογράφος τεχνηέντως μας την παρουσιάζει ως ευφυέστατη και οραματίστρια της εκπαίδευσης!
Η επιμονή του κυρίου αρθρογράφου στα περί νομιμότητας μιας επονείδιστης και ηθικά κατάπτυστης διαδικασίας, αλλά και η αιτιολόγηση της πρωτοφανούς αποδοκιμασίας της ως ένδειξη άγνοιας των συναδέλφων ή χειραγώγησής τους από τους συνδικαλιστές αποδεικνύει την ηθική ανεπάρκεια του σκεπτικού του, το οποίο ήδη κρίνεται από την πλειονότητα των σχολιαστών ως απολύτως ανερμάτιστο και κομματικό. Και βέβαια θυμήθηκε να μνημονεύσει τα συνεχή μηνύματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για αποχή από τις εκλογές, αλλά δε θυμήθηκε το βαμβαρδισμό του υπουργείου στα προσωπικά μας email με πιεστικά μηνύματα προκειμένου να λάβουμε μέρος σ' αυτές τις εκλογές! Η μισή αλήθεια όμως, ως γνωστόν, συνιστά το μεγαλύτερο ψεύδος!

 
Πέτρος
11 Νοε 2020 16:37

Στο τελευταίο σχόλιο ο κ. Πλαταρος πέταξε και το τελευταίο φύλλο φυλής. Στήριξη της κυβέρνησης .

 
HΡΑ*
11 Νοε 2020 15:27

@ Πλατάρος Γιάννης

Τι κι αν τουλάχιστο μια ντουζίνα σχολιαστών, προεξάρχοντος του κ. Τζωρτζακάκη, καταρρίπτουν μία προς μία τις "αλήθειες" του κ. Πλατάρου, αυτός το ... βιολί του. Επιμένει στους ισχυρισμούς του. Είπαμε : Ο κ. Πλατάρος θέλει να έχει πάντα δίκαιο ! Γίνεται; Εμ' δε γίνεται. Για τον κ. Πλατάρο το εκπληκτικό ποσοστό του 92,5% των εκπαιδευτικών που απείχαν από τις εκλογές - παρωδία θεωρείται "... επιδερμικό επιφαινόμενο". Τώρα τι ακριβώς σημαίνει αυτή η γλωσσική κατασκευή αλά Πλατάρος, ένας Θεός το ξέρει...

 
Πλατάρος Γιάννης
10 Νοε 2020 00:07

Θεωρώ ότι στο σημείωμα, έδειξα πειστικά και με επιχειρήματα ότι όλη η λυσσώδης επίθεση κατά του τρόπου ψηφοφορίας ήταν μια πρόβα τζενεράλε για την προσεχή κεντρική σύγκρουση Κυβέρνησης -Συνδικάτων. Όλη η υπόλοιπη προβληματική που τίθεται, είναι ένα επιδερμικό επιφαινόμενο.
Η κυβέρνηση θέλει να εκδημοκρατικοποιήσει το Συνδικαλιστικό χώρο .Το ξεκίνησε ο Σύριζα με την πίεση της ΕΕ και έκανε μια πρώτη θεσμοθέτηση που είναι παγωμένη όμως.
Τα συνδικάτα θέλουν να προκηρύσσουν απεργίες και στάσεις εργασίας, χωρίς εντολή της βάσης την οποία διακριτική ευχέρεια θεωρούν ότι την έχουν με την εκλογή τους.
Τώρα αυτό τελειώνει. ..
Δεν τελειώνει απλώς, αλλά ενήλικοι και και παίδες θα αναφωνήσουν ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός.»
Οι απεργίες με μέγιστη συμμετοχή 5% και μέση 3% τις τελευταίες δεκαετίες τελειώνουν. Είναι σαφές ότι οι συνδικαλιστές γελοιοποιούν την επαγγελματική θέση των εκπαιδευτικών, καθώς προβάλλουν όχι ως συνήθως μαξιμαλιστικά αιτήματα, αλλά απλώς εξωγήϊνα. Είναι διαρκώς εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχουν καμιά απολύτως επαφή με τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης. Οι λίγοι αξιόλογοι συνδικαλιστές εξατμίζονται στην μάζα. Ο λόγος που επικρατεί, είναι συνθηματικός, απλουστευτικός και σαφώς προσβλητικός για όσους το κατανοούν. Κυρίως είναι άκρως αντιεπιστημονικός , που εκπορεύεται από επιστήμονες.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο αυταρχικός, ο κομματισμός, οι λεκτικές εξαλλοσύνες χωρίς επιχειρήματα, τα «κάτσε κάτω ρε» , ο λαϊκισμός, η δολιχοδρομία, η στρεψοδικία, το σύνθημα , θα δεχθούν μια πρώτη ήττα. ...
Τα παραπάνω θα τα πετύχει η τακτική τακτικότατη, ψηφοφορία επί όλων των απεργιών και στάσεων εργασίας. Η δημοκρατία είναι πάρα πολύ δύσκολη όταν δεν μας συμφέρει, αλλά πρέπει να την συνηθίσουν όλοι...
Σιγά σιγά...Η αρχή φαίνεται ότι έγινε...
Δεν ήταν λοιπόν οι εξ αποστάσεως εκλογές θέμα ανάγκης για τον κορωναϊό. Ας βγήκε έτσι από το Υπουργείο. Είναι κάτι πολύ μόνιμο και καθημερινό, που θα ευνουχίσει τα Σωματεία από την εξαλλοσύνη και την αμετροέπεια. Θα μάθουν να σκέπτονται την προαγωγή του προσωπικού της εκπαίδευσης για να υπάρχει η αξιοπρέπεια στην Κοινωνία και τα εργασιακά κίνητρα.
Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και θα προσαρμοστούν όλοι στο ποιοτικά ανώτερο, εκόντες άκοντες ...

 
ΤΑΣΟΣ
09 Νοε 2020 21:47

ΠΟΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΥΝΗΣ ΚΥΡΙΕ; ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ; ΛΕΣ Κ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ 32 ΔΙΔ/ΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ!

 
Κωνσταντίνος
09 Νοε 2020 20:30

Εύγε κύριε Τζωρτζακακη. Σαρωτικός και αποστομωτικός!

 
Γιώργος Τζωρτζακάκης
09 Νοε 2020 19:56

Κ Πλατάρε.
Καταρχήν είναι θετικό ότι εγκαταλείψατε μια από τις 'αλήθειες' του άρθρου σας: Αυτή που έλεγε ότι δεν προβλέπεται πουθενά παραίτηση υποψηφίου σε οποιαδήποτε εκλογή. Σας αποδειξαμε ότι μπορεί να παραιτηθεί μέχρι και υποψήφιος δήμαρχος. Εξάλλου, δε νοείται να μπορεί να παραιτηθεί ο υποψήφιος δήμαρχος (μετά πάντα την ανακήρυξη του) αλλά όχι ένας υποψήφιος για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Μια δεύτερη 'αλήθεια', που αποδείχτηκε ότι δεν είναι τέτοια, είναι ότι το υπουργείο παιδείας δήθεν κινδύνευε με προσφυγή αν έκανε παράταση της θητείας όπως ζητούσαν τα συνδικάτα. Συνέπεια αυτού γράφει ο αρθρογράφος, θα ήταν να καταπέσουν οι όποιες αποφάσεις λόγω παράνομης σύνθεσης. Μάλιστα. Θα έπρεπε να ενημερώσει τότε ο αρθρογράφος το υπουργείο εσωτερικών και το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος ως γνωστόν την Τρίτη εξέδωσε απόφαση παράτασης της θητείας των μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων στο δημόσιο! Η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΣ κ. Πλατάρε προφανώς δεν εκτιμά σωστά την πιθανότητα και τη βασιμότητα προσφυγών (την οποία εσείς ως επαΐων της νομικής επιστήμης αντιλαμβάνεστε και την πιθανολογείτε βάσιμα).

Αυτή τη δυνατότητα θα μπορούσε να κάνει χρήση και η υπουργός παιδείας αλλά επέλεξε διαφορετικά και εισέπραξε τα επίχειρα των πράξεων της (95% αποχή!). Τα συνδικάτα δεν πρότειναν τίποτα άλλο από αυτό που νομοθέτησε το ΥΠΕΣ για το υπόλοιπο δημόσιο. Και νομοθετήθηκαν και άλλες παρόμοιες παρατάσεις κ. Πλατάρε λόγω covid. Δεν πληροφορήθηκα να έγινε κάποια προσφυγή για όλες αυτές. Να υποθέσω εκτιμάτε ότι θα υπάρξει βροχή προσφυγών για την παράταση της θητείας των Υ.Σ. στο υπόλοιπο δημόσιο;

Καλό είναι στην αγωνιώδη σας προσπάθεια να δικαιολογήσετε την υπουργό να είστε πιο προσεκτικός γιατί ισχυρίζεστε (με τη μεγαλύτερη δυνατή βεβαιότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση) πράγματα, τα οποία είτε δεν τα γνωρίζετε είτε τα γράφετε λάθος.

Τέλος μια και αναφέρεστε στα νομικά ζητήματα θα μας πείτε και γιατί η υπουργός παιδείας αρνείται να δώσει τη σύμβαση με τη cisco στη δημοσιότητα, παραβαίνοντας ευθέως τη διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας που επιβάλει τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων του δημοσίου(στο όνομα της διαφάνειας);

Να υποθέσω δεν το γνωρίζατε;

Για τη σημερινή ντροπή (αδυναμία πρόσβασης για 4 ώρες περίπου) δεν υπάρχει καμιά ευθύνη στο υπουργείο; Δε θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα πρόσβασης σε άλλη πλατφόρμα; Γνωρίζετε ότι το υπουργείο το απαγορεύει (δια ροπάλου); Δηλαδή αν κάποιος εκπαιδευτικός επέλεγε σήμερα (στην αγανάκτηση του και για να λειτουργήσει) μια διαφορετική πλατφόρμα (π.χ. zoom, google) ήταν διοικητικά υπόλογος γιατί το υπουργείο λέει (γραπτά) να χρησιμοποιούμε μόνο την πλατφόρμα της cisco.

Τέλος επειδη επιμένετε στη νομιμότητα της εκλογής κάποιους από το 2% των ψηφοφόρων αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές, ότι δήθεν η συμμετοχή είναι 40% σας θυμίζω ότι:

Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό
Από νομιμότητα και νομιμοφάνεια στην πολιτική μπουχτίσαμε. Από ηθική πάσχουμε.
Υπάρχει και η δημόσια κατακραυγή(για τις 'νόμιμες' αλλά καθόλου ηθικές ενέργειες της διοίκησης)

Στα πλαίσια οποιασδήποτε ηθικής δεν είναι αποδεκτό να ορίζεται αιρετός με 2% συμμετοχή (σε κάποια ΠΥΣΠΕ) και αυτός να μην παραιτείται. Επίσης σας διαβεβαιώ ότι θα παραιτηθούν οι ‘εκλεγέντες’΄αιρετοί (το έχουν ήδη δηλώσει οι παρατάξεις). Αν η Υπουργός επιλέξει το δρόμο που της υποδεικνύετε(να λειτουργήσει μόνο με τα διορισμένα μέλη), θα υποστεί και άλλες ήττες. Πιθανή τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει τέτοια απώλεια εμπιστοσύνης που δε θα σώζεται όσα άρθρα και να γράψετε εσείς (προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα)

Γιώργος Τζωρτζακάκης

 
Εκπαιδευτικός Δ.Ε
09 Νοε 2020 17:48

Το ότι θα άνοιγε ο κ. Πλατάρος διάλογο γύρω από την αμεσοδημοκρατία είναι θαυμαστό! προφανώς ο κάθε επαγγελματίας εξελίσσεται καθώς περνούν τα χρόνια και συσσωρεύει γνώση & εμπειρία, όπως μάλλον και σε αυτή την περίπτωση! το λέω αυτό γιατί η προηγούμενη εργασιακή διαδρομή άλλα έχει καταγράψει... Το γεγονός δε ότι έπεφταν τηλέφωνα βροχή μέχρι και τις τελευταίες ώρες του Σαββάτου, στο εκλογικό σώμα για να ενθαρρυνθούν εκλογείς να ψηφίσουν και μάλιστα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση μάλλον ως κίνηση στο πλαίσιο της άμεσης και δημοκρατικής εκπαίδευσης του εκλογικού σώματος μπορεί να εκληφθεί! λυπάμαι που δεν "είδα" αυτή την οπτική πριν τις 7/11, που δήλωσα παραίτηση ως υποψήφιος και που εν τέλει δεν ψήφισα, όλα αυτά πιστεύοντας στην ουτοπική υπόθεση πως σε μια δημοκρατία πρέπει να γνωρίζω τους όρους συμμετοχής μου στο πλαίσιο των ρόλων μου για να μην πω πως οφείλουν οι θεσμικά προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες να με συμπεριλαμβάνουν στη διαμόρφωσή τους εφόσον με αφορούν! Παρεπιπτόντως στα τελευταία ατυχώς προσκαλώ τους μαθητές/τριες και συναδέλφους μου να εκπαιδευόμαστε ώστε να τα εφαρμόζουμε! Μέγα λάθος;

 
Αριστεία, όχι αστεία
09 Νοε 2020 15:52

- Καλημέρα, Γιάννη.
-Κουκιά σπέρνω.

 
Σταύρος
09 Νοε 2020 15:38

Τι νομική σκέψη! Φοβερό. Οι εκλογές δεν μπορούν να ακυρωθούν ακόμα και αν ψήφισε από 20% έως 2%!!!!! γιατί όσοι "εκλέχθηκαν" μπορεί και να προσφύγουν ώστε να διεκδικήσουν τη θέση για την υποψηφιότητα της οποίας είχαν παραιτηθεί. Σε όλο το Δημόσιο η θητεία των ΥΣ μπορούσαν να παραταθούν, αλλά στην εκπαίδευση ΟΧΙ, διότι μπορεί και να κρινόταν παράνομη σύνθεση των ΥΣ μόνο στην εκπαίδευση. Με αυτή τη νομική σκέψη και αυτή τη λογική διοικήσατε κ Πλάταρε;

 
Φυσικά...
09 Νοε 2020 15:17

αν δεν υπήρχε η ειδική "άδεια διευκόλυνσης", ελάχιστη θα ψήφιζαν σε εργάσιμη μέρα !!

 
Γιωργος
09 Νοε 2020 14:32

@Εκπαιδευτικος Αφηστε τον συνδικαλισμο. Μας τα ειπατε επανειλημμενως και με εμφαση.Τα εμπεδωσαμε. Πειτε μας τωρα και για την Κεραμεως.Ολα καλα τα εκανε;Αποδεχεσθε τον καταναγκασμο οταν προκειται για 'καλο σκοπο;Ναι η οχι; Τον χρησιμοποιειται καθολου στην ταξη ή στο σπιτι;

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ
09 Νοε 2020 14:22

ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 99,80% ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ;

 
Eκπαιδευτικος
09 Νοε 2020 13:41

Γιατί δε καταλαβαίνετε πως ο συνδικαλισμός δεν έχει να μας πει κάτι
Απέτυχαν στο ρόλο τους, στις απαρχαιωμένες ταχτικές τους
Αποτελούν τροχοπέδη σε οτιδήποτε καινούριο
Δεν έχουν προτάσεις

 
εκπαιδευτικός
09 Νοε 2020 13:36

@Γιωργος 09 Νοε 2020 13:15

Υπάρχουν video από την περίοδο που ο κ. Πλατάρος ήταν διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αναζητήστε τα στο διαδίκτυο ε.

 
Γιωργος
09 Νοε 2020 13:15

Κ. Γιαννη, κανενα σχολιο και για τους χειρισμους της υπουργου; Σας φαινονται δημοκρατικοι; Αυταρχισμο. αδιαλλαξια βλεπετε καθολου; Ή θαυμαζετε τοσο πολυ τις 'επερχομενες' αλλαγες στο συνδικαλισμο που παραβλεπετε ολα τα αλλα; Εσεις ετσι λειτουργειτε ως ανθρωπος: αν κατι ειναι προς τη σωστη κατευθυνση και οι αλλοι δεν πειθονται, καταφευγουμε στην επιβολη και τον καταναγκασμο;
Οι τομες κυριε θελουν διαλογο και συναινεση, οχι βια.

 
Σκοιλ Ελικικου
09 Νοε 2020 11:55

@ Γιαννης Πλατάρος
Εκεί στη ΝΔ έχετε καταλάβει ότι ΔΕΝ ψιχαλίζει;

 
@ Kώστας
09 Νοε 2020 11:55

Και ο Γιαννίτσης επί ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριπτική ήττα σχετικά με το ασφαλιστικό, αλλά αποδείχτηκε 9 χρόνια αργότερα ποιός είχε δίκιο.
Και ο Μητσοτάκης υπέστη συντριπτική ήττα από τα αστικά λεωφορεία αλλά αποδείχτηκε ποιός είχε δίκιο.

Οπότε άστο καλύτερα.

Αν αφήσουμε τους συνδικαλιστές να κάνουν κουμάντο στη χώρα, την βάψαμε.
Η συμμετοχή 7% στις εκλογές είναι μικρή για τους συνδικαλιστές, ενώ η συμμετοχή 1% στις Γενικές συνελεύσεις είναι μεγάλη.(Με λένε Ρίζο και όπως θέλω το γυρίζω)

 
Δημήτρης
09 Νοε 2020 11:41

K. Πλατάρε, σιγά μη φοβήθηκαν τις προσβολές στο ΥΠΑΙΘ σε περίπτωση αναβολής! Τις φοβήθηκε η Κεραμέως και όχι οι άλλοι υπουργοί! Απλώς ήθελε να μας "τη σπάσει" και "έσπασε τα μούτρα της".

 
Εκπαιδευτικός
09 Νοε 2020 11:30

Η ΟΛΜΕ ζητά τον κατάλογο με τους ψηφίσαντες εκπαιδευτικούς! Ετοιμάζει προγραφές; !!!
Ας προβληματιστούν τουλάχιστον όλοι οι συνδικαλιστές με την αποχή από τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια, τις μειοψηφικές αποφάσεις, την απαξίωση που υφιστάμεθα ως εκπαιδευτικοί από μεγάλο μέρος της κοινωνίας...

 
Πλατάρος Γιάννης
09 Νοε 2020 10:21

@Γιώργος Τζωρτζακάκης
Ένα υπουργείο μπορεί να νομοθετεί , και να κάνει διοικητικές πράξεις και να εκδίδει Υπουργικές αποφάσεις . Όλα θεωρητικά είναι προσβλητά από πολίτες στα δικαστήρια. Το να κατηγορήσει κάποιος ένα ΥΣ για «παράνομη σύνθεση» είναι εύκολο, αν διαπιστωθεί ότι ο νόμος προέβλεπε εκλογές πριν την λήξη της θητείας των αιρετών και η Διοίκηση δεν τις έκανε αναιτιολόγητα. Η Διοίκηση θα πει «λόγω Govid» Το δικαστήριο θεωρητικά μπορεί να μην δεχθεί την δικαιολογία και να πει «Ας την κάνατε με το ZEUS, μπορούσατε » Γενικώς τα δικαστήρια φυσικά και μπορούν να αποφασίζουν κόντρα στην διοίκηση και κόντρα στην πλειονότητα της κοινής γνώμης και κόντρα και στο Κοινοβούλιο. Πιθανώς να το είδαν κι αυτό στο Υπουργείο. Πιο πιθανό είναι να απεφάσισαν έτσι στο Υπουργείο ως γενική πρόβα εν όψει την ψήφισης του νομοσχεδίου για τα συνδικάτα. Το υπουργείο σε κάθε περίπτωση δεν έχει κάποια πολιτική επιβάρυνση με την τηλεψηφοφορία .Αντιθέτως αν δεν δουλέψει η τηλεκπαίδευση σήμερα, υπάρχει μείζον πρόβλημα.

 
Συγχαρητήρια κ. Γιώργο Τζωρτζακάκη
09 Νοε 2020 10:14

Συγχαρητήρια κ. Γιώργο Τζωρτζακάκη
Πολύ καλή η τεκμηρίωση σας. Περιμένω συγκεκριμένη επιχειρηματολογία από τον αρθρογράφο κ. Πλατάρο για να αντικρούσει τα επιχειρήματά σας αν και από μία απάντηση (σχόλιο) που ήδη έγραψε δεν βλέπω να απαντάει επ΄ αυτών που αναφέρετε.
Για το δε ερώτημα του κ. Πλατάρου σε άλλο σχόλιο άλλου άρθρου τι θα κάνει η ΔΟΕ (θα παραιτηθεί το ΔΣ; ) αν το ποσοστό συμμετοχής είναι μεγαλύτερο του 50% δεν βλέπω να σχολιάζει κάτι για το ποσοστό συμμετοχής και ποιοι είναι αυτοί που πρέπει, με βάση το ποσοστό συμμετοχής, να κάνουν κάτι.

Γνωστός για αυτά που έγραφε, από όταν έγραφε σε άλλο site με εκπαιδευτική ειδησεογραφία

 
HΡΑ*
09 Νοε 2020 10:08

Στα "σεντόνια" του κ. Πλατάρου δεν "τσιμπάς", απλά αδιαφορείς. Ο άνθρωπος θέλει να έχει πάντα δίκαιο και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του...92,5%, σχεδόν 100%...

 
Νικος
09 Νοε 2020 09:28

Κύριε Πλατάρε, όλα αυτά που γράψατε μου θυμίζουν την παλιά Ελληνική ταινία που ο Δήμος Σταρένιος λέει την ατάκα « Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί - Μας αγαπάνε οι Γερμανοί» όλα γίνονται για το καλό μας. Για την «αμεσοδημοκρατία» που λέτε και εσείς, μόνο που όλα αυτά γίνονται στην κλάδο των καθηγητών και των δασκάλων ενώ σε όλο το άλλο δημόσιο ισχύουν διαφορετικά. Είναι ντροπή να είσαι δημόσιος υπάλληλος μιας και μόνος σας λέτε πως δεν κατάλαβε το διακύβευμα αυτών των εκλογών το 95% των συναδέλφων.

 
Dikaios
09 Νοε 2020 09:19

Απόλυτα σωστός κύριε Πλατάρο. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι πιο αξιόπιστη από την κλασική!!

 
George
09 Νοε 2020 08:43

Συμφωνούμε απόλυτα με τις εκλογές χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα. Οι εποχές αλλάζουν και κάποιοι έχουν μείνει πίσω.

 
Legend
09 Νοε 2020 08:18

Επιτέλους μια εμπεριστατωμένη ανάλυση!! Με λογική τοποθέτηση των πραγμάτων. Δεν το περίμενα από συνδικαλιστή... αλλά τελικά υπάρχουν μερικοί. Ελπίζω να βρήκα και να ψήφισα τέτοιους!

 
Άμεση Δημοκρατία;
09 Νοε 2020 07:43

Αλήθεια την άμεση δημοκρατία γιατί δεν την δοκιμάζουν και στις αποφάσεις του Υπουργείου , όπως για παράδειγμα στις κάμερες στις τάξεις ή στην ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων; Δεν πρόκειται για άμεση δημοκρατία αλλά για τον ευτελισμό της έννοιας αυτής!

 
Dinos
09 Νοε 2020 02:02

Κύριε Γιάννη,
συνδικαλισμός από το καναπέ και από το πληκτρολόγιο δεν γίνεται.
Δεν αντιλαμβάνομαι ποιοι λόγοι σας ωθούν να κάνετε τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά να μας δηλώνετε κατάμουτρα ότι το 95% που δεν ψήφισε δεν κατάλαβε το διακύβευμα αυτών των εκλογών πάει πολυ.
Προσβάλετε επιστήμονες το καλύτερο κομάτι της κοινωνίας μας.
Επειδή σίγουρα γνωρίζετε τις συνέπειες τέτοιων θέσεων-που αυξάνουν τον αυταρχισμό και την αλαζονία της εξουσίας - καλό θα ήταν να δηλωσετε ξεκάθαρα αν έχετε θάρρος το λόγο της παρεμβασης σας.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ